Αγίου Δημητρίου: Πώς θα εορταστεί φέτος η γιορτή στη Θεσσαλονίκη - «Σαφάρι» ελέγχων τη νύχτα (δείτε βίντεο)
Αγίου Δημητρίου - Θεσσαλονίκη: Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας και κεκλεισμένων των θυρών σήμερα η Δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο
Η δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊου, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου,.
Βάσει του προγράμματος των εορταστικών εκδηλώσεων, θα ακολουθηθεί το παρακάτω πρόγραμμα:
08.00: Επίσημη έπαρση της σημαίας στον Λευκό Πύργο.
13.00: Επίσημη Δοξολογία για την εορτή του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου και τις ιστορικές Επετείους της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης το 1912 και της 28ης Οκτωβρίου 1940, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Με τους εορτασμούς να κρατούν έως την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, σημειώνεται πως από τις 8:00 το πρωί τις 25ης έως τη δύση του ήλιου στις 28 Οκτωβρίου 2020, θα υπάρχει γενικός σημαιοστολισμός στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και φωταγώγηση σε ολόκληρη την Ενότητα.
ΤΡΙΤΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020
Ώρα 10.00΄: Κατάθεση στεφάνων από τη μαθητιώσα νεολαία στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.
Ώρα 12.30΄: Στέψη των μνημείων, των προτομών και των ανδριάντων των ηρώων από τη μαθητιώσα νεολαία. -Ομιλίες στα σχολεία (εκτός Δήμου Θεσσαλονίκης) και λοιπούς φορείς με μέριμνα των οικείων Αρχών.
ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020
Ώρα 10.30΄: Κατάθεση στεφάνου από την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού. Κατά τη στιγμή της κατάθεσης θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην πόλη της Θεσσαλονίκης και θα ακολουθήσει ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Εξ αιτίας της έξαρσης του κορωνοιού Covid-19 κατά την τρέχουσα περίοδο, οι στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου ακυρώνονται.
Λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς κορωνοιού covid-19, η Δοξολογία και οι λοιπές επετειακές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και η κατάθεση στεφάνων με περιορισμένο αριθμό ατόμων, υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.
Θεσσαλονίκη - Αγίου Δημητρίου: Ουρές πιστών έξω από τον Άγιο Δημήτριο
Παρά τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό πλήθος πιστών συρρέει από το πρωί της Δευτέρας στον Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου, ανήμερα της εορτής του πολιούχου της Θεσσαλονίκης. Η παρουσία της αστυνομίας είναι έντονη, καθώς καταβάλλονται προσπάθειες για την πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.
Στο προαύλιο του Ιερού Ναού έχουν τοποθετηθεί καρέκλες τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις, ενώ στον εξωτερικό χώρο βρίσκονται κεριά και λαμπάδες. Όλοι οι πιστοί φορούν μάσκες, ενώ αστυνομικοί κάνουν συστάσεις για την αποφυγή συνωστισμού.
Δείτε σχετικά βίντεο και φωτογραφίες:
Ολονύχτιο «σαφάρι» ελέγχων από την αστυνομία
Σε κομβικά σημεία του κέντρου της πόλης είχαν τοποθετηθεί από νωρίς κλιμάκια της Άμεσης Δράσης και της Τροχαίας με εντολή για συνεχείς ελέγχους. Οι αστυνομικές δυνάμεις τοποθετήθηκαν με τέτοιο τρόπο που ήταν αδύνατο για κάποιον οδηγό να διασχίσει το κέντρο χωρίς να ελεγχθεί. Αστυνομικοί των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και Ζ καθώς και πεζές περιπολίες διενεργούσαν ελέγχους σε διερχόμενους πολίτες. Όποιος δεν είχε βεβαίωση εργοδότη ή αυτοαπασχολούμενου δεχόταν πρόστιμο ύψους 150 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τους οδηγούς που δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν την παρουσία τους στο δρόμο.
Παρακολουθήστε το βίντεο που δημοσιεύει το thestival.gr
Εορτολόγιο: Σήμερα η γιορτή του μεγαλομάρτυρα Αγίου Δημητρίου
Σήμερα το εορτολόγιο περιλαμβάνει όσους φέρουν το όνομα: Γλύκων, Δημήτριος, Δήμητρα, Μιμή, Δήμος, Λέπτινος, Λεπτίνα, Κυπαρισσία, Παρεσίνα.
Άγιος Δημήτριος
Από τους ενδοξότερους και δημοφιλέστερους αγίους της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, μαζί με τον Άγιο Γεώργιο. Είναι πολιούχος της Θεσσαλονίκης, στην πόλη που γεννήθηκε, έζησε και μαρτύρησε. Η μνήμη του εορτάζεται (και από τους Καθολικούς) στις 26 Οκτωβρίου και στις 8 Νοεμβρίου γι’ αυτούς που ακολουθούν το Ιουλιανό Ημερολόγιο (Παλαιοημερολογίτες).
Ο Δημήτριος γεννήθηκε γύρω στο 280 στη Θεσσαλονίκη, επί αυτοκράτορος Μαξιμιανού, και καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια. Σε νεαρή ηλικία κατατάχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό και έφτασε ως το βαθμό του χιλίαρχου, σε ηλικία μόλις 22 ετών. Φύση φιλομαθής και ερευνητική αναζητούσε το υψηλό και το αληθινό και το βρήκε στη χριστιανική πίστη, της οποίας έγινε διαπρύσιος κήρυκας στη Θεσσαλονίκη.
Σχημάτισε ένα κύκλο νεαρών μαθητών και τους δίδασκε την Αγία Γραφή στις υπόγειες στοές κοντά στα δημόσια λουτρά της πόλης. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας συνάθροισης, οι ειδωλολάτρες τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν ενώπιον του αυτοκράτορα Μαξιμιανού, που παρεπιδημούσε στη Θεσσαλονίκη. Όταν ο αυτοκράτορας του ζήτησε να απαρνηθεί την πίστη του, ο Δημήτριος του απάντησε: «Τω Χριστώ μου πιστεύω μόνον».
Ο Μαξιμιανός εξοργισμένος από τη θαρραλέα στάση του αξιωματικού του διέταξε να τον φυλακίσουν. Εν τω μεταξύ, ένας από τους μαθητές του Δημητρίου, ο Νέστορας, παρουσιάστηκε στο στάδιο της Θεσσαλονίκης, όπου ο Μαξιμιανός διοργάνωνε αθλητικούς αγώνες και ζήτησε να αγωνιστεί εξ ονόματος των χριστιανών με τον θηριώδη και ακατανίκητο παλαιστή Λυαίο, ειδωλολάτρη καταγόμενο από το Σίρμιο της Πανονίας (σημερινή Μητροβίτσα Σερβίας). Με την πεποίθηση ότι έχει τη χάρη και τη βοήθεια του Θεού, ο Νέστορας μπήκε στην παλαίστρα και όχι μόνο νίκησε τον Λυαίο, αλλά τον σκότωσε, όπως ο Δαυίδ τον Γολιάθ στην Παλαιά Διαθήκη. Οργισμένος ο Μαξιμιλιανός από την ήττα του εκλεκτού του, διέταξε τον αποκεφαλισμό του Νέστορα και τη θανάτωση του Δημητρίου με λογχισμούς.
Ο Δημήτριος τάφηκε στον τόπο του μαρτυρίου του, όπου αργότερα χτίστηκε περίβλεπτος ναός προς τιμήν του. Από τον τάφο του ανάβλυζε μύρο, εξού και η ονομασία Μυροβλήτης. Σπάνια ένας άγιος έχει ταυτισθεί τόσο στενά με μία πόλη, όσο ο Άγιος Δημήτριος με τη Θεσσαλονίκη. Θεωρήθηκε ανέκαθεν από τους Έλληνες ο φρουρός της πόλης, που μαζί με το λαό αγωνίζεται εναντίον των Σλάβων, Αβάρων, Αράβων, Νορμανδών, Φράγκων, Τούρκων και άλλων βαρβάρων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε τη Θεσσαλονίκη ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου (26 Οκτωβρίου 1912), γεγονός που θεωρήθηκε θαύμα.
Ειδήσεις σήμερα:
Ο Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα: Αλλάζει πλευρό η «ρώσικη αρκούδα»;
Κορωνοϊός: Τα τρία νέα μέτρα για να μην γίνει lockdown
Τραγωδία στον Πειραιά: Πώς έχασε τη ζωή του ο νεαρός αστυνομικός από το χέρι του αδερφού του
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr