Θεσσαλονίκη: Αισιόδοξο μήνυμα για τις μεταμοσχεύσεις από το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»
«Παρά την πανδημία ο κόσμος εξακολουθεί να είναι ευαισθητοποιημένος και το σύστημα υγείας στο σύνολό του, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, εξακολουθεί να λειτουργεί και να στηρίζει τις μεταμοσχεύσεις», σημειώνει ο κ. Ζιάκας
Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων, αισιόδοξο μήνυμα για τις μεταμοσχεύσεις εκπέμπει το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», παρά τις δυσκολίες της πανδημίας.
Στη Μονάδα Εφαρμογής Ιστών Κερατοειδούς, όπου διενεργούνται μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς κάθε είδους με πρωτοπόρες τεχνικές, αν και καταγράφηκε μείωση στη διάρκεια του έτους, είναι διάχυτη η ελπίδα ότι παρά την Covid-19 η ευαισθητοποίηση των πολιτών θα αυξήσει τη δωρεά και τις μεταμοσχεύσεις.
«Η Β΄ Οφθαλμολογική Κλινική του ΑΠΘ στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου πραγματοποίησε, μέχρι σήμερα, εντός του 2020, 23 μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς έναντι 42 μεταμοσχεύσεων εντός του 2019. Αν και ο αριθμός είναι σημαντικά μικρότερος από πέρυσι, υπάρχει ένα μήνυμα αισιοδοξίας πως παρά την πανδημία ο κόσμος εξακολουθεί να είναι ευαισθητοποιημένος και το σύστημα υγείας στο σύνολό του, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, εξακολουθεί να λειτουργεί και να στηρίζει τις μεταμοσχεύσεις», επισημαίνει ο διευθυντής της Β΄ Οφθαλμολογικής Κλινικής ΑΠΘ καθηγητής Νικόλαος Ζιάκας.
«Με την ευχή η νέα χρονιά να είναι καλύτερη για τις μεταμοσχεύσεις, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό που συντέλεσε στην επιτυχή πραγματοποίηση των φετινών μεταμοσχεύσεων», καταλήγει ο κ. Ζιάκας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Νοσοκομείου, στη Μονάδα Εφαρμογής Ιστών Κερατοειδούς διενεργούνταιμεταμοσχεύσεις κερατοειδούς κάθε είδους, μεταξύ αυτών και ενδοθηλίου του κερατοειδούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μοσχεύματα που αξιοποιούνται για τους λήπτες προέρχονται αποκλειστικά από τράπεζες οφθαλμών που λειτουργούν στη χώρα μας. Επιπλέον, η παρασκευή των μοσχευμάτων διενεργείται στο Νοσοκομείο, με ειδικές τεχνικές που έχει αναπτύξει και κατοχυρώσει η Κλινική. Το γεγονός αυτό την καθιστά ως τη μοναδική στην Ελλάδα, δημοσίως, που πραγματοποιεί τέτοιου είδους μεταμοσχεύσεις αποκλειστικά με μοσχεύματα από τις εγχώριες τράπεζες, μειώνοντας σημαντικά το κόστος και αυξάνοντας την ποιότητα ζωής των μεταμοσχευμένων.
Δύο ελληνικές startups είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Hubraum Tech Incubator Center στην Κρακοβία, όπου παρακολούθησαν διαλέξεις για την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και τη χρηματοδότηση, εμβαθύνανε σε καινοτόμες τεχνολογίες και έλαβαν εξειδικευμένη γνώση για το πώς αναπτύσσεται μία νεοφυείς επιχείρηση