Θανατώνονται λόγω κορωνοϊού 2.500 μινκ στην Κοζάνη

Θανατώνονται λόγω κορωνοϊού 2.500 μινκ στην Κοζάνη

Η θανάτωση των ζώων θα ολοκληρωθεί σε δύο ημέρες - Ανησυχία και στην Καστοριά - Δείγματα λαμβάνονται κι από άλλη μονάδα εκτροφής μινκ στη Μεσοποταμία - «Σε πλήρη εξέλιξη  το Πρόγραμμα Ανίχνευσης SARS-CoV-2 σε μονάδες εκτροφής γουνοφόρων ζώων» δηλώνει ο Μάκης Βορίδης

Θανατώνονται λόγω κορωνοϊού 2.500 μινκ στην Κοζάνη
Με ευθανασία θα θανατωθούν, αρχής γενομένης από αύριο, τα 2.500 γουνοφόρα ζώα (βιζόν) που προσβλήθηκαν από την Covid-19 σε φάρμα στο Καλονέρι του δήμου Βοϊου Κοζάνης, επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων, Αθανάσιος Λάγγας. Την είδηση για τη θανάτωση των μινκ αρχής γενομένης από αύριο, επιβεβαίωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης, Θεόφιλος Γκατζόγλου.

Σύμφωνα με τον κ. Λάγγα, η θανάτωσή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο ημέρες, ενώ τα ζώα θα ταφούν σε βάθος άνω των τεσσάρων μέτρων σε περιοχή που θα υποδειχθεί από τις αρμόδιες αρχές. Αναφερόμενος στην φάρμα στο Καλονέρι Κοζάνης, ο ίδιος τόνισε ότι δημιουργήθηκε το 2014. Στη Δυτική Μακεδονία, λειτουργούν περί τις 84 φάρμες γουνοφόρων ζώων και τα μινκ υπολογίζονται σε περίπου ένα εκατομμύριο.

Στο μεταξύ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, Απόστολος Τσούκας, σημείωσε ότι την προσεχή Δευτέρα 16/11, κτηνίατροι θα μεταβούν σε φάρμα γουνοφόρων ζώων στη Μεσοποταμία Καστοριάς, προκειμένου να πάρουν δείγματα από τα ζώα και να γίνουν αναλύσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν νοσούν ή όχι από covid-19, στην οποία βρέθηκε θετικός ο ιδιοκτήτης τους. Πρόκειται για μία φάρμα με 30.000 ζώα και σύμφωνα με τον κ. Τσούκα «μέχρι στιγμής δεν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα και το πιο πιθανόν είναι να βγει αρνητικό το τεστ στον ιό του κορωνοϊού».

Νωρίτερα σήμερα, ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης, Θεόφιλος Γκατζόγλου. επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, συνεχίζουν τον εξονυχιστικό έλεγχο των δειγμάτων που ελήφθησαν από τα νεκρά, αλλά και από τα ζωντανά γουνοφόρα ζώα της φάρμας στο Καλονέρι Κοζάνης, προκειμένου να εξακριβώσουν με βεβαιότητα ότι κανένα από τα προσβληθέντα ζώα με τον κορωνοϊό δεν φέρει μεταλλαγμένο τον ιό της Covid-19. «Αυτή η διαδικασία θα πάρει από μία εβδομάδα έως και 10 ημέρες», επισήμανε ο κ. Γκατζόγλου.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδοσε απόφαση βάση της οποίας «θα θανατώνονται μόνο τα ζώα που εντοπίζεται ότι νοσούν από την Covid-19 και το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί οριζόντια». Με εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, βρίσκονται σε εγρήγορση όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και παρακολουθείται στενά η κατάσταση, προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Εκτός του ιδιοκτήτη της μονάδας στο Καλονέρι Κοζάνης, διαπιστώθηκε ότι άλλοι τρεις εκτροφείς είναι θετικοί στην Covid-19 στην Κοζάνη και ισάριθμοι στα Γρεβενά, σε σύνολο 120 rapid tests που έγιναν σήμερα. Στην περιοχή της Καστοριάς, σε σύνολο 135 rapid tests χθες, θετικοί στην Covid-19 βρέθηκαν εννέα εκτροφείς και εργάτες στις μονάδες γουνοφόρων ζώων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, Απόστολο Τσούκα.

Βορίδης: Σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας το υπουργείο

Θανατώνονται λόγω κορωνοϊού 2.500 μινκ στην Κοζάνη
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο των συντονισμένων ενεργειών που πραγματοποιεί το Υπουργείο για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και της υγείας των ζώων, με αφορμή τα κρούσματα της νόσου COVID19 που έχουν εντοπιστεί τόσο σε εργαζόμενους όσο και σε ζώα σε μονάδες εκτροφής γουνοφόρων ζώων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Δυτικής Μακεδονίας, έχει θέσει σε επιφυλακή όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα αποτροπής μετάδοσης της νόσου.

Συγκεκριμένα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη το Πρόγραμμα Ανίχνευσης SARS-CoV-2 σε μονάδες εκτροφής μινκ το οποίο έχει εκπονήσει η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και προβλέπει τη διενέργεια εντατικών ελέγχων στις μονάδες εκτροφής στις οποίες έχουν πρωτίστως εντοπιστεί κρούσματα της νόσου σε εργαζόμενους που απασχολούνται στις μονάδες αυτές.

Κλείσιμο
Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις 11 Νοεμβρίου σε μονάδα εκτροφής μινκ στο Καλονέρι Δήμου Βοΐου Κοζάνης, εντοπίστηκαν κρούσματα σε 2 εργαζόμενους και πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία σε 9 ζώα στις 12 Νοεμβρίου. Ακολούθησε εργαστηριακή εξέταση την ίδια ημέρα από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης όπου διαπιστώθηκε ότι και τα 9 ζώα είναι θετικά και δρομολογήθηκε η θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων της συγκεκριμένης μονάδας.

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ έχουν εντοπιστεί κρούσματα της νόσου σε εργαζόμενους μονάδας εκτροφής μινκ στη Σιάτιστα (Πουρλέτι) του Δήμου Βοΐου Κοζάνης (2 κρούσματα) καθώς και στις περιοχές του Κρανοχωρίου (1 κρούσμα) , του Καλοχωρίου (1 κρούσμα) και της Μεσοποταμιάς/Αγίας Κυριακής (5 κρούσματα) της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Στις συγκεκριμένες μονάδες έχει προγραμματιστεί να διενεργηθεί άμεσα έλεγχος των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει μετάδοση της νόσου και στα ζώα και αναμένονται τα εργαστηριακά αποτελέσματα.

Θανατώνονται λόγω κορωνοϊού 2.500 μινκ στην Κοζάνη
Εν τω μεταξύ, το πρωί της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε, στην οποία συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, κ. Γιώργος Στρατάκος, ο κ. Σπύρος Γεωργίου από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, κ. Θωμάς Αλεξανδρόπουλος και οι αρμόδιοι Υπηρεσιακοί, ο αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, κ. Αναγνώστης Αργυρίου και ο αναπληρωτής Διευθυντής Κτηνιατρικής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας , κ. Σωκράτης Ηλιάδης, με αντικείμενο τον συντονισμό των ενεργειών για την διαχείριση της κρίσης και τη θέση σε εφαρμογή του «μηχανισμού αντιμετώπισης πρωτοεμφανιζόμενου νοσήματος» σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Ο μηχανισμός αφορά στη λήψη μέτρων, τόσο για την προσβεβλημένη εκμετάλλευση και τη ζώνη ελέγχου γύρω από αυτήν, όσο και για τις εκμεταλλεύσεις με υπόνοια κρούσματος.
Στόχος όπως είπε, η κ. Υφυπουργός είναι «στην αρχή του φαινομένου ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού σε άλλες μονάδες και η θωράκιση πάνω απ΄ όλα της υγείας των εργαζομένων για την οποία επιλαμβάνονται αρμοδίως ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας». Μάλιστα συμφωνήθηκε με την ΓΓΠΠ η διενέργεια 600 rapid τεστ σε όλους τους εργαζόμενους όλων των μονάδων εκτροφής γουνοφόρων ζώων από τον ΕΟΔΥ.

Τα εφαρμοζόμενα μέτρα ως προς την προσβεβλημένη εκμετάλλευση- εκτροφή, προβλέπουν:

1. Δημιουργία ζώνης ελέγχου τουλάχιστον 10 χιλιομέτρων γύρω από την εκτροφή, λαμβάνοντας υπόψη το γεωγραφικό ανάγλυφο, την πυκνότητα και τη χωροταξική κατανομή των λοιπών εκμεταλλεύσεων γουνοφόρων ζώων στην περιοχή.

2. Άμεση απογραφή και επιτόπια θανάτωση όλων των γουνοφόρων ζώων της εκμετάλλευσης, υπό επίσημη κτηνιατρική εποπτεία και κατά τρόπο που να αποτρέπεται ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού Sars-Cov-2.

3. Καταστροφή με υγειονομική ταφή και υπό επίσημη κτηνιατρική εποπτεία των πτωμάτων των ζώων της εκμετάλλευσης.

4. Διεξαγωγή επιζωοτιολογικής διερεύνησης.

1. Απαγόρευση εισόδου και εξόδου κατοικίδιων θηλαστικών δίχως την άδεια της αρμόδιας κτηνιατρικής αρχής, με εξαίρεση τα κατοικίδια θηλαστικά που έχουν πρόσβαση αποκλειστικά στους χώρους διαμονής των ανθρώπων.

Ο κ. Βορίδης επισημαίνει ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης ετοιμότητας έχοντας ήδη θέσει σε εφαρμογή το δόγμα της Ενιαίας Υγείας, το οποίο προβλέπει τη στενή συνεργασία του ΥπΑΑΤ με το Υπουργείο Υγείας στην κατεύθυνση θωράκισης της Δημόσιας Υγείας και τονίζει τη στενή συνεργασία της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Ινστιτούτο Παστέρ και την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ειδήσεις σήμερα: 

Η μάχη των ΜΕΘ: Στο 89% η πληρότητα σε Θεσσαλονίκη - Η κατάσταση στις άλλες πόλεις

Συναγερμός στην Εκκλησία με τα κρούσματα σε ιεράρχες - Πώς πιστεύεται ότι έγινε η διασπορά του ιού

Μητσοτάκης στη Βουλή: Έκτακτο δώρο Χριστουγέννων και «πάγωμα» πλειστηριασμών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης