Στη φυλακή ο πρώην Μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων
Το δρόμο για τις φυλακές Κορυδαλλού πήρε ο πρώην Μητροπολίτης Αττικής κ. Παντελεήμων Μπεζενίτης, μετά την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που τον καταδίκασε σε κάθειρξη έξι ετών χωρίς αναστολή για υπεξαίρεση 277.330 ευρώ από τη Μονή του Οσίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη.
Σε πρώτο βαθμό ο κ. Παντελεήμων είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη οκτώ ετών αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος με την καταβολή εγγύησης ύψους 30.000 ευρώ. Ο ίδιος υποστήριζε ότι είναι αθώος και είχε αποδώσ
Το δρόμο για τις φυλακές Κορυδαλλού πήρε ο πρώην Μητροπολίτης Αττικής κ. Παντελεήμων Μπεζενίτης, μετά την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που τον καταδίκασε σε κάθειρξη έξι ετών χωρίς αναστολή για υπεξαίρεση 277.330 ευρώ από τη Μονή του Οσίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη.
Σε πρώτο βαθμό ο κ. Παντελεήμων είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη οκτώ ετών αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος με την καταβολή εγγύησης ύψους 30.000 ευρώ. Ο ίδιος υποστήριζε ότι είναι αθώος και είχε αποδώσει τις κατηγορίες στην άρνηση των μοναχών της Ιεράς Μονής του Οσίου Εφραίμ να δεχτούν τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στα οικονομικά της Μονής.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο κ. Παντελεήμων φέρεται να καρπώθηκε το ποσό των 277.330 ευρώ τα οποία προέρχονται από την Ιερά Μονή του Οσίου Εφραίμ που αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και υπάγεται στις διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.
Το σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών (υπ. αριθμόν 564/2005) με το οποίο ο πρώην Μητροπολίτης Αττικής οδηγήθηκε σε δίκη κατέγραφε με λεπτομέρεια την …πλούσια «δράση» του η οποία έχει ιδιαίτερη ηθική απαξία, λόγω της ιδιότητάς του ως κληρικού.
Ειδικότερα ο κ. Παντελεήμων, που σε βάρος του είχαν γίνει καταγγελίες ακόμη και ροζ σκάνδαλα, κατηγορούνταν ότι «κατά το χρονικό διάστημα από αρχές του 1995 μέχρι τον Αύγουστο του 1998 ιδιοποιήθηκε παράνομα το συνολικό ποσό των 94.500.000 δραχμών (ή 277.330 ευρώ) σε βάρος της περιουσίας της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και Οσίου Εφραίμ, η οποία ως θρησκευτικό καθίδρυμα κατά τις διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας μας αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου προστατευόμενο από τις σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας περί καταχραστών του Δημοσίου».
Τα χρήματα φέρεται «να παρελάμβανε από την τότε ηγουμένη της Ιεράς Μονης Μακαρία, εκμεταλλευόμενος τη θέση του και την ιδιότητά του τού Μητροπολίτη Αττικής και την, ως εκ τούτου, δυνατότητά του προς επιβολή επί της υπέργηρης ηγουμένης» σε βάρος μάλιστα της οποίας «ασκούσε εκβιασμούς, πιέσεις, απειλές και εκφοβισμούς». Το ποσόν αυτό που «προέρχονταν από την περιουσία της Ιεράς Μονής το ιδιοποιήθηκε εντελώς παράνομα χωρίς νόμιμο δικαίωμα και χωρίς τη συγκατάθεση της Ιεράς Μοναστικής Αδελφότητας και του Ηγουμενοσυμβούλιου της Ιεράς Μονής ενσωματώνοντας αυτήν στην ατομική του περιουσία και εκδηλώνοντας βούληση κυριαρχίας επ\ αυτής».
Ακόμη, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο πρώην Μητροπολίτης Αττικής:
- «...Σε κάθε επίσκεψή του στη μονή εισέπραττε από την ηγουμένη το χρηματικό ποσό των 500.000 δραχμών, μάλιστα δε όταν προσήρχετο για τον εσπερινό ή την τέλεση άλλης ιεράς ακολουθίας λάμβανε κάθε φορά υπερβολικά χρηματικά ποσά ανερχόμενα σε πολλές χιλιάδες δραχμές. Όλα τα ποσά τα έπαιρνε χωρίς αποδείξεις...».
- «...Ανεμειγνύετο άμεσα στα αφορώντα τη μονή και ανέθετε τα έργα για τον ευπρεπισμό της σε εργολάβους αποφασίζοντας ο ίδιος και παραγκωνίζοντας το Ηγουμενοσυμβούλιο. Οταν προσήρχετο στη μονή για να ιερουργήσει στις ακολουθίες εισέπραττε κάθε φόρα από την Ηγουμένη Μακαρία το ποσό των 1.500.000 δραχμών».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr