Η Ελένη Τουλουπάκη παραδίδει οριστικά τη σκυτάλη της Εισαγγελίας Διαφθοράς

Την ερχόμενη Πέμπτη το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου θα στελεχώσει την υπερεισαγγελία Διαφθοράς που δημιούργησε ο Κωνσταντίνος Τσιάρας – Η Ελένη Τουλουπάκη θα παραδώσει τις εκκρεμείς δικογραφίες, μεταξύ αυτών και η Novartis

Η αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση της σκυτάλης από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, στον νέο προϊστάμενο της νεοσύστατης υπερεισαγγελίας Διαφθοράς που δημιουργήθηκε από την ενοποίηση της Εισαγγελίας Διαφθοράς και της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος.

Και αυτό γιατί την ερχόμενη Πέμπτη συνέρχεται το 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) του Αρείου Πάγου για να στελεχώσει την νεοσυσταθείσα υπερεισαγγελία Διαφθοράς, δηλαδή «το Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών».

Κατόπιν της εξέλιξης αυτής, η επικεφαλής τώρα της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία χειρίζεται τόσο την υπόθεση της Novartis, όσο και μία σειρά άλλων σοβαρών υποθέσεων, θα παραδώσει τις δικογραφίες που χειριζόταν και είναι εκκρεμείς, στον συνάδελφό της ο οποίος θα επιλεγεί από το ΑΔΣ και θα είναι επικεφαλής της νέας υπερεισαγγελίας Διαφθοράς.

Ποιος θεωρείται πιθανότερος επικεφαλής της νεοσύστατης Εισαγγελίας

Πάντως, σύμφωνα με κύκλους του Αρείου Πάγου, για την επίμαχη θέση του επικεφαλής της νεοσύστατης Εισαγγελίας Διαφθοράς, επικρατέστερος είναι ο εισαγγελέας Εφετών Χρήστος Μπαρδάκης, ο οποίος υπηρετεί ως επικεφαλής στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος.

Ειδικότερα, οι αρεοπαγίτες του ΑΔΣ με την συμμετοχή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, θα επιλέξουν τους συναδέλφους τους, οι οποίοι για τα επόμενα τρία χρόνια θα υπηρετούν στη νέα υπερεισαγγελία, που συστάθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, με μοναδικό σκοπό την πάταξη της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το νόμο που προβλέπει την σύσταση του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών, στην εισαγγελική αυτή νέα υπηρεσία, θα υπηρετούν τέσσερις εισαγγελείς ή αντεισαγγελείς Εφετών, με ισάριθμους αναπληρωτές, οι οποίοι θα ορίζονται από το ΑΔΣ του Αρείου Πάγου και θα έχουν τριετή θητεία. Ο αρχαιότερος εξ αυτών θα είναι και ο προϊστάμενος της νέας υπηρεσίας.

Παράλληλα, το έργο των οικονομικών εισαγγελέων θα συνεπικουρούν έξι εισαγγελείς ή αντεισαγγελείς Πρωτοδικών, καθώς και ειδικοί πραγματογνώμονες με σκοπό τη σε βάθος και ταχεία έρευνα των υποθέσεων.

Αναφορικά με την διαδοχή των υπό διάλυση Εισαγγελιών, η νομοθεσία προβλέπει:

«Η θητεία των υπηρετούντων Εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος και Εγκλημάτων Διαφθοράς, των αναπληρωτών τους, των συνεπικουρούντων αυτούς εισαγγελικών λειτουργών, καθώς και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει και συντονίζει τους ως άνω εισαγγελικούς λειτουργούς λήγει αυτοδικαίως από την τοποθέτηση των Εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος και του προϊσταμένου του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος».


Ειδήσεις σήμερα: 

Στη μάχη κατά του ιού η Ελλάδα με το νέο rapid test - Πού στηρίχθηκαν οι επιστήμονες για την κατασκευή του

Πότε θα λήξει το lockdown - Νέα παράταση «δείχνουν» τα δεδομένα

ΗΠΑ: Πανδημία, η λέξη της χρονιάς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr