Κορωνοϊός: «Πονοκέφαλος» για τη Δυτική Αττική - Ψάχνουν «θεραπεία» για τη μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων

Κορωνοϊός: «Πονοκέφαλος» για τη Δυτική Αττική - Ψάχνουν «θεραπεία» για τη μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων

Προβληματισμένοι οι λοιμωξιολόγοι ενόψει του πιθανού ανοίγματος του λιανεμπορίου στις 14 Δεκεμβρίου - Πάνω από 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού στις δυτικές συνοικίες της Αττικής - Πόσοι νοσηλεύονται με Covid-19 στα νοσοκομεία της περιοχής - Ποιες είναι οι περιοχές με το μεγαλύτερο ιικό φορτίο - Ποια είναι η στρατηγική των τεστ - 95 θάνατοι σε 24 ώρες και 578 διασωληνωμένοι 

Κορωνοϊός: «Πονοκέφαλος» για τη Δυτική Αττική - Ψάχνουν «θεραπεία» για τη μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων
Η αργή υποχώρηση των κρουσμάτων και η μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ, όπου οι διασωληνωμένοι είναι 578, είναι τα δύο βασικά χαρακτηριστικά της πλέον πρόσφατης επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, όπως την αποτύπωσε το απόγευμα της Τετάρτης, στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο υπουργός, κ. Βασίλης Κικίλιας.

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) είναι 1.677, αυξημένος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο αριθμό των προηγούμενων ημερών, γεγονός που δείχνει την εύθραυστη κατάσταση για την οποία έχουν μιλήσει επανειλημμένα οι ειδικοί σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της επιδημίας. Είναι σημαντικό όμως ότι το σύνολο των θετικών αυτών κρουσμάτων προέκυψε από τη διενέργεια 30.292 τεστ, μοριακά και rapid test.

Η διασπορά παραμένει μεγάλη, καθώς κρούσματα κορωνοϊού καταγράφονται σε τουλάχιστον 50 περιφερειακές ενότητες της χώρας, ενώ σε περίπου 28 εξ αυτών πρόκειται για δεκάδες κρούσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση προβληματίζει έντονα τους λοιμωξιολόγους και την κυβέρνηση, ιδιαίτερα δε ενόψει του πιθανού ανοίγματος του λιανεμπορίου. Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στην αυξημένη κινητικότητα των τελευταίων ημερών. Η αναφορά του δνε ήταν τυχαία, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, σε επαφές που είχε με τους λοιμωξιολόγους, τού εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το άνοιγμα των καταστημάτων από τις 14 Δεκεμβρίου. Το ενδεχόμενο να μην ανοίξει το λιανεμπόριο στις 14 του μήνα κερδίζει έδαφος, με εξαίρεση τα κομμωτήρια. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει στις αποφάσεις της, κάτι που αναμένεται να γίνει έως την Παρασκευή.

Η Αττική για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στην πρώτη θέση

Κλείσιμο
Η Αττική παραμένει για τρίτη συνεχόμενη ημέρα «πρωταθλήτρια» σε αυτόν τον πανελλαδικό αγώνα αρνητικών καταγραφών, δηλαδή ημερήσιων κρουσμάτων. Στο λεκανοπέδιο επιβεβαιώθηκαν το περασμένο 24ωρο 365 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η μέχρι πρότινος «πρωταθλήτρια», η Θεσσαλονίκη, με 317 κρούσματα. Η σύγκριση των δύο μητροπολιτικών περιοχών είχε γίνει και από τον καθηγητή, Γκίκα Μαγιορκίνη, την περασμένη Δευτέρα που είχε επισημάνει ότι η ταχύτητα της μείωσης των νέων διαγνώσεων είναι μεγαλύτερη στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την αντίστοιχη στην Αττική, ειδικότερα στην Αττική ήταν η μείωση της τάξης 8% ενώ στη Θεσσαλονίκη έφθανε και το 22%.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον υπουργό Υγείας στη Δυτική Αττική, η οποία κουβαλά υψηλό φορτίο σε σχέση με τις άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου (Βόρειος, Νότιος, Ανατολικός και Κεντρικός τομέας Αττικής, Πειραιάς, Νησιά). Στη Δυτική Αττική η επίπτωση της επιδημίας είναι μεγάλη τις τελευταίες 14 ημέρες καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ επιβεβαιώνονται και καταγράφονται πάνω από 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Πρόκειται για τη μοναδική περιοχή της νότιας Ελλάδας η οποία έχει επιβάρυνση ανάλογη με εκείνη των «κόκκινων» περιοχών της βόρειας Ελλάδας.

Το υπόλοιπο λεκανοπέδιο βρίσκεται στο «πορτοκαλί» επίπεδο επιδημιολογικής επίπτωσης, που μεταφράζεται σε 50 έως 149 κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 πληθυσμού.

Αυτή η εικόνα αποτυπώνεται και στις νοσηλείες των νοσοκομείων της δυτικής Αττικής. Έως και χθες νοσηλεύονταν 38 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 στο Θριάσιο, άλλοι 16 στο νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα, 75 στο Αττικόν, 23 στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και 24 στο Τζάνειο.

Οι άλλες περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους στην επικράτεια για τις οποίες υπάρχει μεγάλη ανησυχία, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι οι εξής: Πιερία, Δράμα, Κιλκίς, Πέλλα, Ξάνθη, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Φλώρινα, Λάρισα.

Πίεση στο ΕΣΥ, σταθεροποίηση στις ΜΕΘ

Ιδιαίτερη αναφορά στην πιεστική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία έκανε κατά την ενημέρωση ο υπουργός Υγείας. Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, στα νοσοκομεία οι εισαγωγές είναι ίσες με τα εξιτήρια, ενώ η εικόνα στις ΜΕΘ είναι κρίσιμη: υπάρχει 83% κάλυψη πανελλαδικά, 77% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη.

Οι διασωληνωμένοι είναι 578 και η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. Οι 172 (29,8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75,8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Ο υπουργός χαρακτήρισε κρίσιμη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί καθώς έπειτα από πέντε εβδομάδες lockdοwn έπρεπε να υπήρχαν άλλα αποτελέσματα στο επιδημιολογικό φορτίο. Όπως είχε αναφέρει ο κ. Μαγιορκίνης, τα κρούσματα που καταγράφονται είναι όσα καταγράφονταν και στις αρχές Νοεμβρίου, πριν από την καραντίνα, αλλά έχει μειωθεί ο δείκτης μετάδοσης της λοίμωξης.

Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στις ηλικίες 40-64 ετών, ανέφερε ο κ. Κικίλιας, ενώ οι νοσηλείες αφορούν άτομα ηλικίας 75 και άνω καθώς και 65 και άνω.

Η στρατηγική των τεστ

Σε αντίθεση με την πίεση του ΕΣΥ, στην οποία επέμεινε ο κ. Κικίλιας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Παναγιώτης Πρεζεράκος έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα για ό,τι ακολουθεί, βασιζόμενος στο μεγάλο εμβολιαστικό πρόγραμμα που σχεδιάζεται στη χώρα μας, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε αυτή την υπεύθυνη συμπεριφορά. Το τρέχον έτος γιορτάσαμε διαφορετικά τις Απόκριες και το Πάσχα, έτσι θα γιορτάσουμε και τα Χριστούγεννα. Με μια διαφορά όμως: Τώρα φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ κι αυτό το φως είναι το εμβόλιο» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς ωστόσο από το protothema.gr για τη στρατηγική του ελέγχου του πληθυσμού (testing) και σε αυτή τη φάση και στην επόμενη του εμβολιασμού, καθώς και για τον αριθμό των τεστ που απαιτούνται δεν έδωσε διευκρινίσεις. «Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των τεστ προσπαθούμε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες. Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική, έχει γίνει σαφές σε όλα τα κράτη της ΕΕ ότι όσο περισσότερα τεστ κάνουμε, τόσο καλύτερα είναι. Ανταποκρινόμαστε καλά και βελτιώνουμε συνέχεια τον έλεγχο. Ας μην ξεχνάμε ότι στο οπλοστάσιο πλέον είναι και τα rapid test, που μας δίνουν γρήγορα και αξιόπιστα αποτελέσματα. Η χώρα μας έχει θέσει τις πιο αυστηρές προδιαγραφές αναφορικά με τα rapid test από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε ο κ. Πρεζεράκος.

Ειδήσεις σήμερα:

Σάρα Τζέσικα Πάρκερ: Σε ρόλο… κούριερ, παραδίδει αυτοπροσώπως τα παπούτσια της συλλογής της

Ερντογάν: Δεν μας ενδιαφέρουν οι κυρώσεις από την ΕΕ – Οι «τίμιοι ηγέτες» δεν τις θέλουν

Στο 86% η αποτελεσματικότητα του κινεζικού εμβολίου της Sinopharm
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης