Κορωνοϊός - «Καμπανάκι» ΑΠΘ: Δραματική αύξηση των κρουσμάτων αν δεν τηρηθούν πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας

Κορωνοϊός - «Καμπανάκι» ΑΠΘ: Δραματική αύξηση των κρουσμάτων αν δεν τηρηθούν πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας

Πώς μπορεί η μείωση των κρουσμάτων μέσα σε λίγες μέρες να μετατραπεί σε αύξηση των λοιμώξεων - Πού κατέληξε η ομάδα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου

Κορωνοϊός - «Καμπανάκι» ΑΠΘ: Δραματική αύξηση των κρουσμάτων αν δεν τηρηθούν πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας
Για δραματική αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη αν δεν τηρηθούν τα μετρα κάνει λόγο η ομάδα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μπορεί να υπάρχει μείωση του αριθμού των ημερησίων κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές του ΑΠΘ, η χαλάρωση των ελέγχων της αστυνομίας τις τελευταίες βδομάδες, τα φαινόμενα συνωστισμού σε πολλές περιπτώσεις, και η άρση ορισμένων περιοριστικών μέτρων που ξεκίνησαν πριν μια εβδομάδα, έφεραν νέα κρούσματα και λοιμώξεις, γεγονός που οδήγησε στην επιβράδυνση της μείωσης των ημερήσιων κρουσμάτων.

Αυτή η μείωση σε λίγες μέρες σταδιακά θα μετατραπεί σε αύξηση των λοιμώξεων, ιδιαίτερα μετά τη νέα άρση των περιοριστικών μέτρων. Αυτά δείχνουν τα αποτελέσματα και οι προβλέψεις του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας πλησιάζοντας τις μέρες των εορτών. «Εάν εξακολουθούσαμε να τηρούμε τα μέτρα του lockdown, μετά τις 15 Γενάρη θα είχαμε ουσιαστικά ελάχιστές ή και μηδενικές λοιμώξεις. Ωστόσο όμως οι εορτές, φέρνουν στους πολίτες μια χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων προστασίας και στην κυβέρνηση το άγχος να αναζητά ένα τρόπο για να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση και να δώσει μια ένεση στην αγορά. Οι δυο αυτοί λόγοι είναι ιδιαίτερα επίφοβοι για τον πολλαπλασιασμό των λοιμώξεων και κρουσμάτων. Έτσι, είναι σίγουρο ότι εάν δεν τηρηθούν πολύ αυστηρά τα μέτρα μετακίνησης και προστασίας των πολιτών τις επόμενες βδομάδες θα έχουμε δραματική επιδείνωση των κρουσμάτων, το μέγεθος των οποίων θα εξαρτηθεί από τον βαθμό χαλάρωσης των πολιτών,την αυστηρότητα των ελέγχων της αστυνομίας, και από τον αριθμό και εύρος των μέτρων που θα άρει η κυβέρνηση», εξηγεί ο επικεφαλής του Εργαστηρίου, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.
Κορωνοϊός - «Καμπανάκι» ΑΠΘ: Δραματική αύξηση των κρουσμάτων αν δεν τηρηθούν πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας



Όπως είχε επισημάνει η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ «σε ό,τι αφορά τις λοιμώξεις ή τα κρούσματα, αυτά παρουσίασαν το μέγιστο τους γύρο από τις 16 Νοεμβρίου, ενώ συνεχίζεται μέχρι και τώρα η ελάττωσή τους στην Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε εξαιρετικά υψηλό ιικο φορτίο στις αρχές Νοεμβρίου. Αντίστοιχα, η μεγαλύτερη πίεση στις ΜΕΘ και σε όλο το σύστημα υγείας παρατηρήθηκε στο τέλος Νοεμβρίου και τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ ο μέγιστος αριθμός των θυμάτων της πανδημίας σημειώθηκε μια βδομάδα περίπου αργότερα, και ευχή όλων μας είναι να μην έλθουν ξανά αυτές οι δύσκολες μέρες της τεράστιας πίεσης που ασκήθηκε στο σύστημα υγείας και τις ΜΕΘ.
Κορωνοϊός - «Καμπανάκι» ΑΠΘ: Δραματική αύξηση των κρουσμάτων αν δεν τηρηθούν πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας





«Οι επιστήμονες εκτιμούν, αναλύουν και προβλέπουν με τις μελέτες τους, αλλά τις αποφάσεις, για το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων, ή τις μετακινήσεις και τον βαθμό επιτήρησης ή χαλάρωσης των μέτρων τον λαμβάνει μόνον η Πολιτεία. Το κρίσιμο, για όλη την περίοδο των εορτών είναι να τηρηθούν με ευλάβεια όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους και δρόμους με συνωστισμό, να περιορισθούν οι άσκοπες μετακινήσεις αλλά και η διάρκεια τους και η παραμονή σε κλειστούς χώρους, και να αποφευχθούν οι μετακινήσεις μεταξύ νομών, και οι πολίτες να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα μασκών σε κάθε έξοδο τους, ώστε να περιορισθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και των απωλειών», εξηγεί ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.

Αόρατο «οπλοστάσιο» για τον αόρατο εχθρό. Η πανδημία έχει δημιουργήσει νέες προτεραιότητες και ανάγκες. «Τεράστιες επενδύσεις δημόσιες κυρίως αλλά και ιδιωτικές πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται ανά τον κόσμο, και θα συνεχισθούν τους επόμενους μήνες και χρόνια πάνω σε προϊόντα και λύσεις που μας παρέχει η νανοτεχνολογία. Κυβερνήσεις και σχηματισμοί κρατών, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, χρηματοδοτούν με επείγουσες διαδικασίες, την έρευνα και τις μικρομεσαίες ή μεγάλες επιχειρήσεις, με στόχο την ανάπτυξη προϊόντων νανοτεχνολογίας για τη διάγνωση και πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού, την ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων ενώ οι σχετικές ευρεσιτεχνίες πληθαίνουνταχύτατα μέρα με την μέρα. Ο ιος είναι ένας αόρατος εχθρός –το μέγεθός του κυμαίνεται μεταξύ 60 έως 140 νανόμετρα, οπότε το «οπλοστάσιο» που προσφέρει η νανοτεχνολογία, η οποία αναπτύσσει τα «όπλα» της σε αυτόν ακριβώς τον μικρόκοσμο είναι πολύτιμα και μοναδικά. Επιπλέον, το γεγονός ότι η νανοτεχνολογία είναι πολυθεματική και διεπιστημονική -υπό την έννοια ότι συνδυάζει πολλά διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα και ειδικεύσεις- επιτρέπει τις διεπιστημονικές προσεγγίσεις των ερευνητικών ομάδων και λύσεις στα δύσκολα προβλήματα. Διαγνωστικά τεστ και βιοαισθητήρες, φάρμακα νέας γενιάς και εμβόλια, καταπολέμηση του ιού με νανοσωματίδια και πρόληψη με εμβόλια, νανοϋλικά, νανοεπικαλύψεις και νανοφίλτα για προστατευτικές μάσκες, αντιμικροβιακά υλικά και υφάσματα, είδη και ρούχα ατομικής προστασίας, προϊόντα απολύμανσης χώρων: για όλα αυτά, η νανοτεχνολογία μπορεί σήμερα να προσφέρει λύσεις μεγάλης εμβέλειας», επισημαίνει ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.


Ειδήσεις σήμερα

Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα - Τι δείχνει το crash test του click away

Εμβόλια από τη Ρωσία προμηθεύτηκε η Βόρεια Κορέα για τον κορωνοϊό

Βουλή: Σήμερα η μάχη των πολιτικών αρχηγών για τον προϋπολογισμό του 2021
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης