Υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο: Σεμπαχατίν Μπαϊράμ... ο μαθηματικός που έγινε πράκτορας

Υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο: Σεμπαχατίν Μπαϊράμ... ο μαθηματικός που έγινε πράκτορας

Η ιστορία της οικογένειας του 35χρονου διερμηνέα και πρώην καθηγητή, Σεμπαχατίν Μπαϊράμ, ο οποίος κατηγορείται ότι στρατολόγησε τον 52χρονο μάγειρα που φωτογράφιζε ευαίσθητα σημεία του ακριτικού νησιού- Τι λέει στο protothema.gr ο αδερφός του διερμηνέα του Τουρκικού προξενείου

Υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο: Σεμπαχατίν Μπαϊράμ... ο μαθηματικός που έγινε πράκτορας
Η ιστορία του Σεμπαχατίν Μπαϊράμ, από τα καπνά της Κομοτηνής, στα φροντιστήρια ως καθηγητής μαθηματικών και από εκεί στη Ρόδο, στο ρόλο του κατασκόπου, σύμφωνα με τις κατηγορίες που του αποδίδονται από τις ελληνικές Αρχές. Κατηγορίες που προκύπτουν από την ομολογία του 52χρονου μάγειρα, ο οποίος αποκάλυψε στην αστυνομία ότι ο διερμηνέας του τουρκικού προξενείου τον έβαζε από το πλοίο της γραμμής που εκτελούσε το δρομολόγιο Ρόδος – Καστελόριζο να φωτογραφίζει τις διατάξεις των πολεμικών πλοίων, στρατόπεδα και άλλα ευαίσθητα σημεία του ακριτικού νησιού. Τώρα οι Αρχές κάνουν φύλλο και φτερό τους υπολογιστές του 52χρονου μάγειρα, αναζητώντας νέα στοιχεία που ενδεχομένως φέρουν στο φως νέες αποκαλύψεις σχετικά με τις επαφές και τις ύποπτες δραστηριότητες μεταξύ των δύο ανδρών.

Η είδηση ότι ο Σεμπαχατίν Μπαϊράμ από το χωριό Σώστη του δήμου Ιάσμου της Θράκης, είναι μπλεγμένος σε υπόθεση κατασκοπείας εις βάρος της Ελλάδας, είναι το πρώτο θέμα συζήτησης τα τελευταία 24ωρα στην Κομοτηνή.

Η οικογένεια Μπαϊράμ δεν είναι μια τυχαία οικογένεια ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες οικογένειες μουσουλμάνων που ζουν στην Θράκη. Το αντίθετο, λένε κάτοικοι του χωριού Σώστη, στο οποίο γεννήθηκαν τα δύο αδέρφια Μπαϊράμ.

Υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο: Σεμπαχατίν Μπαϊράμ... ο μαθηματικός που έγινε πράκτορας
Ο Χαλήλ Μπαϊράμ ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος για τον δήμο Ιάσμου με τον συνδυασμό του Οντέρ Μουμίν


Ο Σεμπαχατίν και ο Χαλήλ προέρχονται από οικογένεια καπνοπαραγωγών και για αρκετά χρόνια η παραγωγή καπνού ήταν η μοναδική πηγή εσόδων τους, όπως άλλωστε συνέβαινε κι εξακολουθεί να συμβαίνει για αρκετούς μουσουλμάνους της Θράκης.

Όμως στο πέρασμα των χρόνων η δουλειά έπεσε, οι επιχειρήσεις παραγωγής καπνικών προϊόντων συρρικνώθηκαν και από τις περίπου 70 που λειτουργούσαν πριν από 10 χρόνια, πλέον έχουν μείνει μόλις εννέα.

Ο Σεμπαχατίν και ο Χαλήλ έβλεπαν τους εαυτούς τους μακριά από τα χωράφια καλλιέργειας καπνού. Και οι δυο τους είχαν άλλα όνειρα και τράβηξαν χωριστούς δρόμους.

Ο 35χρονος κατηγορούμενος για κατασκοπεία, Σεμπαχατίν Μπαϊράμ τελείωσε το σχολείο και σπούδασε μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης με σκοπό να διδάξει στην Κομοτηνή, όπως κι έκανε σε ένα από τα γνωστά φροντιστήρια της πόλης, προτού πάρει την απόφαση να μετακομίσει στη Ρόδο για να εργαστεί ως διερμηνέας του Τούρκου προξένου κι όχι μόνο απ' ότι δείχνουν τα στοιχεία.

Ενδιάμεσα φρόντισε να κάνει θόρυβο μέσω από τη σελίδα του στο Facebook, προπαγανδίζοντας υπέρ της «ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης», ανεβάζοντας αναρτήσεις με εθνικιστικά τουρκικά σύμβολα και γενικότερα είχε μια ξεκάθαρα δεδηλωμένη στάση κατά των ελληνικών συμφερόντων.

Μαζί με τον Σεμπαχατίν βρίσκεται στη Ρόδο και η μητέρα του, η οποία μετακόμισε πριν από περίπου 1,5 μήνα έπειτα από ένα περίεργο περιστατικό κλοπής που συνέβη στο σπίτι της οικογένειας στο Σώστη.

Κλείσιμο
Υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο: Σεμπαχατίν Μπαϊράμ... ο μαθηματικός που έγινε πράκτορας
O αδερφός του Χαλήλ, Σεμπαχατίν Μπαϊράμ (με την κόκκινη γραβάτα) σε πολιτιστική εκδήλωση δίπλα στον Τούρκο πρόξενο


Ο 38χρονος αδερφός του, Χαλήλ Μπαϊράμ, παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών, ο οποίος συνεχίζει να κατοικεί στο Σώστη, αποφάσισε πριν από ενάμιση χρόνο να δοκιμάσει την τύχη του στην πολιτική, κατεβαίνοντας υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος για τον δήμο Ιάσμου με τον συνδυασμό του Οντέρ Μουμίν, «Εμπρός». Ωστόσο δεν τα κατάφερε να εκλεγεί και έτσι αναγκάστηκε να στραφεί σε άλλες λύσεις που θα τον ωφελούσαν. Του πρότειναν να ξενιτευτεί και να δουλέψει σε ναυπηγεία στην Ολλανδία, κάτι που αρχικά τον ενθουσίασε λόγω των οικονομικών αποδοχών που του πρόσφεραν. Όμως δεν άντεξε περισσότερο από τέσσερις μήνες κι έτσι αποφάσισε να επιστρέψει στην Θράκη. Σήμερα εργάζεται σε πρατήριο καυσίμων και εκεί τον εντοπίσαμε.

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθεί με αγωνία τα όσα λέγονται για τον αδερφό του, Σεμπαχατίν και τον σκοτεινό του ρόλο στο τουρκικό προξενείο της Ρόδου.

«Τελευταία φορά μιλήσαμε την Κυριακή το βράδυ και μου είπε ότι είναι καλά. Από τότε δεν έχω νέα του» λέει στο protothema.gr ο Χαλήλ Μπαϊράμ.

Στο ερώτημα, αν πιστεύει ότι ο αδερφός του είναι πιθανό, να έχει πέσει θύμα πλεκτάνης, ο Χαλήλ σπεύδει να διαχωρίσει την θέση του.

«Είμαι στεναχωρημένος με αυτά που ακούω και βλέπω αλλά δεν έχω την παραμικρή ιδέα για όσα τον κατηγορούν. Διαβάζω και μαθαίνω τα όσα λέγονται όμως δεν έχω πολλά πάρε δώσε με τον αδερφό μου. Είναι δική του ζωή, είναι δικό του θέμα. Το μόνο που ξέρω είναι ότι μου είπε, δηλαδή, ότι βρήκε μια δουλειά στη Ρόδο και πως θα πάει να δουλέψει εκεί, τίποτα περισσότερο. Δεν ασχολήθηκα, ούτε έδωσα σημασία» καταλήγει.

Όλες οι ειδήσεις

Κορωνοϊός: «Μαρτύριο της σταγόνας» η υποχώρηση της πανδημίας - Πρώτη σε κρούσματα η Αττική

Πανελλαδικές: Μηχανογραφικά σε δύο φάσεις και ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ

Δημοσκόπηση Κάπα Research: Το 43% των πολιτών υπέρ του εμβολίου - Το προφίλ όσων το αρνούνται

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης