Η επέλαση των ροζ σειρών: μελό Χριστούγεννα με υπογραφή

Η επέλαση των ροζ σειρών: μελό Χριστούγεννα με υπογραφή

Τα φετινά Χριστούγεννα μπορεί να μην είναι σαν τα άλλα λόγω πανδημίας αλλά έχουν τις απαραίτητες ροζ εκπλήξεις που προσφέρει η αφθονία των τηλεοπτικών σειρών και ταινιών που κάνουν πρεμιέρα στους δέκτες μας αυτές τις μέρες.

PINK_MOVIES

Λαμπιόνια, μελομακάρονα που μόλις βγήκαν από τον φούρνο, δώρα να περιμένουν τους παραλήπτες κάτω από το δέντρο είναι τα υλικά της χριστουγεννιάτικης ευτυχίας που συμπληρώνεται, σίγουρα, ιδανικά από τις απαραίτητες ρομαντικές κομεντί. Είτε από συνήθεια, είτε λόγω ενός άγραφου κανόνα που θέλει αυτήν την περίοδο να είναι η πιο τρυφερή του χρόνου και παρά τις έκτακτες συνήθειες της πανδημίας, οι τηλεοπτικοί δείκτες και οι πλατφόρμες έχουν συντονιστεί ανάλογα ώστε να μας προσφέρουν το ροζ πρόγραμμα που απαιτούν οι γιορτές.



Κλείσιμο
Τα τηλεοπτικά κανάλια αναμένεται έτσι να δείξουν και πάλι το “Love Actually”- όπου θα δούμε για 100η φορά τον κρυφό θαυμαστή της Κίρα Νάιτλι να της αραδιάζει στην πόρτα τις πλακέτες που θα λένε “Σε αγαπώ”, τη “Μπρίτζετ Τζόουνς” για να γελάσουμε ξανά με την τροφαντή πρωταγωνίστρια και το περιβόητο xxl της εσώρουχο, η οποία μπορεί και διεκδικεί τους ωραιότερους άνδρες της σόου μπιζ (η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία!) αλλά και το “New Year's Eve” του Γκάρι Μάρσαλ για να χορέψουμε και πάλι, έστω νοερά, κάτω από τη μπάλα της Νέας Υόρκης, παραμονή πρωτοχρονιάς περιμένοντας τον ιδανικό “πρίγκιπα”.


 

Οι πλατφόρμες στάζουν μέλι

Ωστόσο, φέτος που υπάρχουν οι πλατφόρμες-και ειδικά το Νετφλιξ-δεν χρειάζεται να αρκεστούμε σε επαναλήψεις αλλά μπορούμε να εξερευνήσουμε το άφθονο ροζ περιεχόμενο σε νέες ταινίες και σήριαλ που εμπνέονται από το κλίμα των ημερών: είτε ανάμεσα σε λαμπόνια και κάτω από το γκι, είτε σε άλλον αιώνα- αφού η βικτοριανή περίοδος φοριέται πολύ- το ειδύλλιο έχει στηθεί ήδη και περιμένει τους ρομαντικούς θεατές του. Η λίστα περιλαμβάνει από τις γνωστές χριστουγεννιάτικες κομεντί όπου το ζευγάρι συνήθως ενώνεται, κατά τα πρότυπα του παλιού “Όταν ο Χάρι Γνώρισε τη Σάλι” τις παραμονές πρωτοχρονιάς για να ζήσει μαζί για πάντα έως τις ταινίες εποχής με τον Πρίγκιπα με τις μακριές φαβορίτες να είναι έτοιμος να δώσει την καρδιά μαζί με την τεράστια περιουσία του στην κατάλληλη υποψήφια.

Από τις πρώτες ταινίες που έχουν κάνει ήδη “έξοδο” στο Netflix φέτος είναι το “Ραντεβού στις γιορτές” με το κλασικό σενάριο που αρμόζει στην περίσταση: ο Τζάκσον (Λουκ Μπρέισι) και η Σλόαν (Έμα Ρόμπερτς) δεν είναι ακριβώς από τους τύπους που αγαπούν τις γιορτές αφού κάθε φορά αυτές οι μέρες τους βρίσκουν single και έτσι αποφασίζουν να ενώσουν τις μοναξιές τους βγαίνοντας μαζί τις πιο δύσκολες, γι αυτούς μέρες. Δεν θα αργήσουν, επομένως, να έρθουν, την επόμενη χρονιά, οι γιορτές όπου θα ανακαλύψουν πως η αμοιβαία τους απέχθεια για τις γιορτές μπορεί κάλλιστα να μετατραπεί σε αμοιβαίο συναίσθημα.

Αντίστοιχο θέμα έχει και το πολυσυζητημένο ήδη “Dash & Lily's Book of Dares” όπου δεν ξέρεις αν υπερτερεί ο παρεξηγημένος έρωτας του ζευγαριού, η απέχθεια για τις γιορτές ή ο έρωτας για μια και μοναδική πόλη-τη Νέα Υόρκη.  Έχοντας αντίστοιχο θέμα με το “Ραντεβού τις Γιορτές” ο πρωταγωνιστής Ντας κρύβει αντίστοιχα μια εμμονική απέχθεια στα Χριστούγεννα, τα οποία προτιμά να περάσει στο πανάκριβο άδειο του διαμέρισμα στο Μανχάταν αφού οι πάμπλουτοι γονείς του λείπουν στο εξωτερικό. Αντίστοιχα μοναχικές γιορτές περνάει και η Λίλι, η οποία ωστόσο λατρεύει τις γιορτές, όσο και αν της λείπουν τα πλούσια στολίδια-ιδού η γνωστή Σταχτοπούτα σε πολυχρωμο νεουορκέζικο περιτύλιγμα.



Κάποια στιγμή αποφασίζει να ιντριγκάρει τον άγνωστο για εκείνη Ντας στέλνοντας του μηνύματα σε ένα κόκκινο σημειωματάριο το οποίο κρύβει σε διάφορα σημεία της πόλης. Ως γνωστόν σε μια νοσταλγική, ρομαντική κομεντί που σέβεται τον εαυτό της δεν χωράνε νέες τεχνολογίες αλλά απαιτείται η επιστροφή σε παλιές μεθόδους κατάκτησης του ερωτικού αντικειμένου του πόθου. Γι αυτό και το ημερολόγιο το ξαναβρίσκουμε να φιγουράρει στην ταινία με το ομώνυμο τίτλο “Χριστουγεννιάτικο Ημερολόγιο”-αγγλιστί είναι γνωστό ως advent calendar-το οποίο ωστόσο έχει μαγικές ιδιότητες αφού λειτουργεί και ως Καζαμίας των επικείμενων συναισθηματικών γεγονότων και προβλέπει ότι η ηρωίδα θα βρει τον γαμπρό-σόρι έρωτα- που ονειρεύεται. Όλοι όσοι, επομένως, πιστεύουν ότι παρότι οι φετινές γιορτές δεν ενδείκνυνται για νέες γνωριμίες, μπορούν να ελπίζουν ο νέος χρόνος θα φέρει τον ιδανικό σύντροφο, τότε ας δουν αυτή την ταινία. Και όλα αυτά-που αλλού;-φυσικά στο Νετφλιξ.


Ταινίες εποχής

Μετά το “Crown” είναι φυσικό στον ατελείωτο κινηματογραφικό μπαξέ του Νετφλιξ να ανθίσουν άπειρες ταινίες αλλά και σειρές που εμπνέονται από βασιλιάδες και πριγκίπισσες: είτε διάφορες μυθοπλαστικές σειρές για απλές κοπέλες που τους κλέβουν τα ιδανικά γαλαζοαίματα αγόρια εν έτει 2020, είτε άλλες που έχουν ως πηγή έμπνευσης το γνωστό ειδύλλιο των σημερινών πριγκιπικών ανδρόγυνων της Αγγλίας-ακόμα και αν πρόκειται για τους 'εκπεσόντες' Χάρι και Μέγκαν, οι οποίοι το έσκασαν νωρίς από το παλάτι. Φυσικά, στο μενού του Νετφλιξ ξεχωρίζει η επιστροφή στις ταινίες εποχής όπως το “Περηφάνια και Προκατάληψη”, τη διάσημη, δηλαδή, ταινία που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Τζέιν Όστιν με τον Κύριο Ντάρσι να στοιχειώνει ακόμα τα όνειρα όλων των κοριτσιών που εξακολουθούν να ταυτίζονται με τη νεαρή δεσποινίδα Μπένετ. Η Όστιν έχει την τιμητική της και με τη “Λογική και Ευαισθησία” με τις περίφημες αδελφές να ενσαρκώνονται από την Έμα Τόμσον και την Κέιτ Γουίνσλετ στη διάσημη ταινία του Ανγκ Λι, που προβάλλεται, επίσης, αυτές τις μέρες από το Netflix. Ωστόσο σε αυτή τη ρομαντική παλέτα με τις δεσποινίδες που δεν τις έχει αγγίξει ακόμα χέρι άνδρα, όπου άνδρες και γυναίκες περιφέρονται με ρούχα εποχής σε μεγάλες αίθουσες χορού ανταλλάσσοντας ντροπαλές φιλοφρονήσεις, έρχονται να προστεθούν διάφορες σύγχρονες, μεταμοντέρνες εκδοχές του κλασικού ρομάντσου εποχής όπως το πολυσυζητημένο και πολυαναμενόμενο Bridgerton.

 

Η επέλαση του Μπρίτζερτον (Bridgerton) ανήμερα των Χριστουγέννων

Η σειρά που αρχίζει να προβάλλεται από το Νετφλιξ ανήμερα των Χριστουγέννων και αναμένεται να κερδίσει τις ρομαντικές εκδοχές είναι μια ιδανική μείξη Τζέιν Όστιν, Gossip Girl και σύγχρονης πριγκιπομανίας και φέρει το όνομα Μπρίτζερτον (Bridgerton). Βασισμένη στη σειρά των ρομαντικών βιβλίων που κυκλοφορούν και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Διόπτρα με συγγραφέα την Τζούλιαν Κουίν-την οποία οι θιασώτες του είδους παρομοιάζουν με την Τζέιν Όστιν της εποχής μας-η τηλεοπτική μεταφορά εμπνέεται επίσης από τις ιστορίες που έχουν ως κεντρική ηρωίδα την Ντάφνι Μπρίτζερτον, τη μεγαλύτερη κόρη της πανίσχυρης οικογένειας η οποία πρωταγωνιστεί σε αυτή τη σειρά των βιβλίων.
Παρότι βέβαια η μυθοπλαστική εκδοχή διαδραματίζεται τον 19ο αιώνα και μεταφέρει αυτούσια το κλίμα του, η τηλεοπτική-'πλατφορμική' μεταφορά τους έχει μοντέρνες πινελιές ώστε να ταιριάζει με τις απαιτήσεις των σύγχρονων κοριτσόπουλων. Έτσι ενώ στα βιβλία βλέπουμε όλα αυτά τα εσταντανέ που διαδραματίζονται στα πανάκριβα σπίτια της καλής τάξης, τα σκάνδαλα που φέρνει στο φως η κοινωνική στήλη της Λαίδης Γουίσλνταουν, και τις αντιπαλότητες των κυρίαρχων οικογενειών ειδικά όσον αφορά τα μελλοντικά παντρολογήματα, στη σειρά έμφαση δίνεται στη ρομαντική σχέση ανάμεσα στην κεντρική ηρωίδα Ντάφνε Μπρίτζερτον-την οποία υποδύεται η Φίμπι Ντίνεβορ-και τον Δούκα του Χάστινγκς, τον οποίο ερμηνεύει ο Ρέγκε-Ζαν Πέιτζ, ένας περιζήτητος εργένης για τις κοπέλες της εποχής αλλά ο οποίος, φυσικά, δεν έχει μάτια παρά για την κεντρική πρωταγωνίστρια. Εννοείται, βέβαια, ότι υπάρχει και η γνωστή πνευματική αντιπαλότητα του μελλοντικού ζεύγους που δίνει έναυσμα για μια σειρά από θανατηφόρες ατάκες, γνωστές και από τη σειρά των βιβλίων της Όστεν.

Στη σειρά που υπογράφουν οι γνωστοί παραγωγοί του Grey's Anatomy και φέρει, επίσης, τη σφραγίδα του δημιουργού Κρις Βαν Ντούσεν σημαντικό ρόλο έχουν τα σκάνδαλα και φυσικά ο έρωτας που καταφέρνει και νικάει όλα τα εμπόδια ενώ πρωταγωνιστές εκτός από τους δυο κεντρικούς ήρωες είναι, μεταξύ άλλων, οι Γκόλντα Ρόσβελ, Τζόναθαν Μπέιλι, Λουκ Νιούτον, Κλόντια Τζέσι, Νίκολα Κόφλαν, Ρούμπι Μπάρκερ, Σαμπρίνα Μπάρτλετ, Ρουθ Γκέμελ, Αντζόα Άντο, Πόλι Γουόκερ, Μπέσι Κάρτερ και Χάριετ Κάινς. Και φυσικά επειδή πρόκειται για την αμερικανική εκδοχή της βρετανικής ρομαντικής σαπουνόπερας υπάρχουν οι γνωστές παρεκτροπές σε πιο λουσάτες σκηνές, στις οποίες “ντύνουν” οι σύγχρονες ερμηνείες πασίγνωστων σουξέ  από την Αριάνα Γκράντε, την Τέιλορ Σουίφτ και την Μπίλι Άιλις-δηλαδή όλες αυτές τις ερμηνεύτριες που ξεπουλάνε στις νεαρές έφηβες όλου του κόσμου.

Υπάρχουν και οι εκπλήξεις όπως η παρουσία της Τζούλι Άντρους-ναι, της Τζούλι Άντρους!-η οποία δανείζει τη φωνή της στη Λαίδη Γουίσλνταουν η οποία διατηρεί την περίφημη κοσμική στήλη και αφηγείται διάφορα έξαλλα περιστατικά. Και φυσικά επειδή η απεύθυνση αφορά τις νεαρές που θα ήθελαν πολύ να βρίσκονται στη θέση της Μέγκαν Μαρκλ, στο σήριαλ μερίμνησαν ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες μελαμψές υποδηλώσεις που έχει ανάγκη ένα πολιτικώς ορθό σύγχρονο παραμύθι: εν προκειμένω αντί για την ρομαντική δεσποινίδα, έγχρωμος είναι ο πρωταγωνιστής, Δούκας του Χάστινγκς-τΡέγκε-Ζαν Πέιτς-ο οποίος παραπέμπει απευθείας στη σύγχρονη αρσενική εκδοχή της Δούκισσας του Σάσσεξ.



Εννοείται, βέβαια, ότι οι υποδηλώσεις αφορούν άμεσα την ιστορία της μοναρχίας στην Αγγλία αφού ως γνωστόν η Βασίλισσα Σάρλοτ, σύζυγος του Γεωργίου του ΙΙΙ, όφειλε τη μελαμψή της γοητεία στους Πορτογάλους προγόνους της αποδεικνύοντας ότι, ευτυχώς, δεν είναι όλα τα παραμύθια φτιαγμένα για εύθραυστες πριγκίπισσες ή φτωχές κορασίδες που ερωτεύονται πρίγκιππες και δεν τις έχει δει ποτέ ο ήλιος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι δημιουργοί μερίμνησαν ώστε το μελό  να ανταποκρίνεται στα κελεύσματα των καιρών τολμώντας, επίσης, να δείξουν αρκετό γυμνό-ακόμα και γκει σκηνές-που δεν μπορεί να απουσιάζει από τις οθόνες, όταν έχει προηγηθεί η εκδοχή των “50 αποχρώσεων του γκρι”- ένα ιδανικό μείγμα μελό και πορνό.

Γιατί μπορεί ο ρομαντισμός να ανθεί ακόμα στις παρυφές των τηλεοπτικών δεκτών ελλείψει κινηματογράφου, αλλά τα σημεία των καιρών απαιτούν παραπάνω σάρκα και όχι μόνο πνεύμα, παραπάνω τόλμη από το άγγιγμα του χεριού της αθώας κορασίδας. Που τελικά, ακόμα και στην εκδοχή της Όστιν, δεν είναι τόσο αθώα, όσο φαίνεται. Έτσι και αλλιώς μιλάμε για τα όνειρα των εορτών που επιτρέπουν λίγη παραπάνω παρεκτροπή και μπόλικη χρυσόσκονη-έτσι για το καλό του χρόνου και κόντρα στο αρνητικό κλίμα της φετινής χρονιάς.

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης