Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Θα χορηγείται μόνο μετά τη δεύτερη δόση - Ποιες πληροφορίες θα έχει

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Θα χορηγείται μόνο μετά τη δεύτερη δόση - Ποιες πληροφορίες θα έχει

Θα χορηγείται για προσωπική χρήση - Θολό τοπίο για τα προσωπικά δεδομένα – Θα το εκδίδουν οι πολίτες ψηφιακά ή μέσω ΚΕΠ

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Θα χορηγείται μόνο μετά τη δεύτερη δόση - Ποιες πληροφορίες θα έχει
Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την δημιουργία του πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα χορηγείται στους πολίτες.

Αν και το τοπίο είναι «θολό» λόγω των απαντήσεων που πρέπει να δοθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα που αφορούν για παράδειγμα τα προσωπικά δεδομένα, οι ελληνικές αρμόδιες αρχές έχουν μεριμνήσει στην υλοποίησή του, αφήνοντας περιθώριο για περαιτέρω βελτιώσεις/διορθώσεις εάν και εφόσον χρειαστεί.

Με δεδομένο πως οι εμβολιασμοί έχουν ήδη ξεκινήσει και σχετικό έγγραφο χορηγείται από τα νοσοκομεία στους συμμετέχοντες οι διαδικασίες πρέπει να «τρέξουν» γρήγορα έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα μόλις ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός των υγειονομικών περί τις 10 Ιανουαρίου.
Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Θα χορηγείται μόνο μετά τη δεύτερη δόση - Ποιες πληροφορίες θα έχει

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είναι γνωστό σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το σχετικό πιστοποιητικό δεν θα έχει σχέση με αυτό που δίδεται τώρα. Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο διάστημα είχε ζητηθεί από τους εργαζομένους στο ΕΣΥ να δηλώσουν την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν προκειμένου να προχωρήσει ο προγραμματισμός.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες το εν λόγω έγγραφο θα είναι ψηφιακό, θα παρέχει πέντε βασικές πληροφορίες και θα χορηγείται για προσωπική χρήση. Όπως έθιξε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης,  σε πρόσφατη συνέντευξή του, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τον σχεδιασμό της για την χορήγηση του συγκεκριμένου πιστοποιητικού αναμένοντας τις απαντήσεις που πρέπει να δοθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα ζητήματα προσωπικών δεδομένων.

Λεπτομέρειες του επιχειρησιακού σχεδιασμού αποκαλύπτει η εφημερίδα Τα Νέα η οποία σημειώνει πως το ψηφιακό πιστοποιητικό θα χορηγείται μόνο με την ολοκλήρωση και της δεύτερης δόσης του εμβολίου από τους πολίτες. Ο γιατρός στο εμβολιαστικό κέντρο θα ενημερώνει την σχετική ψηφιακή πλατφόρμα μόλις ο πολίτης λάβει και την δεύτερη δόση και στην συνέχεια θα είναι στην ευχέρεια του πολίτη να εκδώσει την βεβαίωση.

Οι πληροφορίες, τώρα, που θα περιλαμβάνονται στο πιστοποιητικό είναι πέντε: 

  • Ονοματεπώνυμο
  • ΑΜΚΑ
  • Ημερομηνίες εμβολιασμού
  • Κέντρο εμβολιασμού
  • Τύπος εμβολίου

Κλείσιμο
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του protothema.gr το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει μεριμνήσει έτσι ώστε οι πολίτες θα δύνανται να εκδώσουν το πιστοποιητικό και μέσω των ΚΕΠ. «Θέλουμε να γλιτώσουμε την γραφειοκρατία αλλά δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κανέναν. Έτσι, μπορεί μέσω της τεχνολογίας να είναι ο πιο σύντομος τρόπος να εκδοθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ωστόσο υπάρχουν πολίτες οι οποίοι δεν έχουν τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες. Γι αυτούς έχουμε μεριμνήσει έτσι ώστε να απευθύνονται στα ΚΕΠ προκειμένου να εξυπηρετηθούν», τονίζει ανώτατος παράγοντας του υπουργείου.

Τούτων δοθέντων, η ευθύνη πλέον είναι στα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκειμένου να επεξεργαστούν τα εν λόγω στοιχεία μέσω της ΗΔΙΚΑ και να φροντίσουν στην ανωνυμοποίησή των ευαίσθητων στοιχείων έτσι από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης να έχει διασφαλιστεί πως έχει απαντηθεί κάθε ερώτημα που αφορά στα προσωπικά δεδομένα πριν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την όλη διαδικασία ωστόσο, προκύπτει ένα βασικό ερώτημα που δεν είναι άλλο από το κατά πόσο το συγκεκριμένο πιστοποιητικό θα είναι για «προσωπική χρήση». Αυτό, γιατί όπως λένε κυβερνητικά στελέχη στο protothema.gr «η ίδια η αγορά πιθανόν να μετατρέψει το πιστοποιητικό σε 'διαβατήριο' με ορισμένες πτυχές της οικονομικής δραστηριότητας να το απαιτούν προκειμένου οι πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτές».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Τουρισμού και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χάρης Θεοχάρης σε συνέντευξή του στο protothema.gr [διαβάστε σχετικά ΕΔΩτονίζει, αναφερόμενος στα ταξίδια, ότι οι εμβολιασμένοι δεν θα χρειάζονται πλέον τεστ ή να μπαίνουν σε καραντίνα, αλλά το πιστοποιητικό σε ψηφιακή μορφή για οποιαδήποτε Αρχή, εθνική ή άλλη το ζητήσει. Το ίδιο θα κάνουν και οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη, όπου συζητείται η κοινή αναγνώριση μεταξύ χωρών αναχώρησης και προορισμού. Για τους μη εμβολιασμένους θα υπάρχουν διευρυμένα εργαλεία ελέγχου στα σύνορα, ενώ όπως υπογραμμίζει ο υπουργός υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που επλήγησαν από την επιδημιολογική κρίση.

Το σίγουρο είναι πως ο επόμενος μήνας είναι κρίσιμος όχι μόνο για τους αριθμούς της πανδημίας αλλά και για την υλοποίηση του σχεδίου «Ελευθερία» το οποίος χαρακτηρίζεται από κυβερνητικά στελέχη ως το μεγαλύτερο project που έχει υλοποιήσει το ελληνικό κράτος εδώ και πολλές δεκαετίες.

Ειδήσεις σήμερα  

Κορωνοϊός: Ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων - Ποιες περιοχές παραμένουν στο «κόκκινο»

Απόπειρα βιασμού 15χρονης στη Θεσσαλονίκη: «Είμαστε σε κατάσταση σοκ» λέει ο πατέρας της 

Survivor: Το τσίμπημα του σκορπιού, οι εντάσεις και η τρίτη σερί ήττα των «Διάσημων»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης