Κορωνοϊός: Όλα τα μέτρα που ισχύουν για την παραμονή Πρωτοχρονιάς

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη για τον συντονισμό και την εφαρμογή των μέτρων - 4.000 αστυνομικοί επί ποδός, μπλόκα στους δρόμους και επιφυλακή για κρυφά ρεβεγιόν και χαρτοπαικτικές λέσχες - Ανώτατο όριο 9 ατόμων και από 2 οικογένειες μόνο για το εορταστικό τραπέζι - Μετακίνηση από και προς το ρεβεγιόν μόνο με SMS

Ανησυχία προκαλεί η πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην χώρα, μετά τα αυξημένα κρούσματα σε 10 περιοχές.

Για το λόγο αυτό, η φετινή Πρωτοχρονιά θα εορταστεί φέτος με αυστηρούς κανόνες και περιορισμούς, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός που μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο των κρουσμάτων, προκειμένου να γίνει καλύτερος συντονισμός για την εφαρμογή των μέτρων το πρωί της Πέμπτης, έγινε έκτακτη τηλεδιάσκεψη υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κατά την οποία τονίστηκε χαρακτηριστικά πως «οι αστυνομικοί θα κάνουν αλλαγή του χρόνου στους δρόμους».

Η αστυνομία σχεδιάζει σαρωτικούς ελέγχους και «τσουχτερά» πρόστιμα προκειμένου να εξασφαλιστεί η τήρηση των μέτρων. Κυβέρνηση και ειδικοί ανησυχούν για τον σταθερά αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων, με τη χώρα να βρίσκεται ήδη σε lockdown 8 εβδομάδες.

Χρυσοχοΐδης: Νεκρή πόλη η Αθήνα μετά τις 22:00

Ετσι, ειδικά για την Αθήνα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε αυστηρούς και καθολικούς ελέγχους την παραμονή και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, για να διασφαλιστεί η τήρηση των μέτρων.

«Δέκα το βράδυ δεν θα κυκλοφορεί κανείς στους δρόμους. Δέκα το βράδυ η πόλη πρέπει να είναι νεκρή, για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι μέρες που θα μπορούμε να μην πάρουμε και άλλα μέτρα ούτως ώστε να κλείσουμε τη ζωή των ανθρώπων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη. Ερωτηθείς για την κυκλοφορία μετά τις 22:00 αύριο, ανέφερε ότι οι έλεγχοι θα είναι καθολικοί όπως και ανήμερα την Πρωτοχρονιά.

«Αν σε 15 ημέρες λόγω κακών συμπεριφορών έχουμε αυξήσει τα κρούσματα τότε δεν θα κάνουμε εμβόλια, θα κλαίμε έξω από τις ΜΕΘ», είπε με έμφαση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, προσθέτοντας ότι κάθε γιορτή είναι και μια μαχαιριά.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης πρόσθεσε πως η Αττική (όπου σήμερα εντοπίστηκαν τα 341 από τα 942 νέα κρούσματα) είναι στην «κόψη του ξυραφιού» και πως παρακολουθείται από την κυβέρνηση και τους λοιμωξιολόγους για να μην ξεφύγει η κατάσταση.

«Μποναμάς» μέτρων

Περισσότεροι απο 4.000 αστυνομικοί θα επιφορτιστούν να φέρουν εις πέρας ένα σχέδιο πιο αυστηρό απο αυτό των Χριστουγέννων που περιλαμβάνει ακόμη και διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικές αρτηρίες της πρωτεύουσας προκειμένου να ελεγχθούν όλα τα αυτοκίνητα και οι πολίτες που κυκλοφορούν μετά τις 22:00. Ακόμη και σερφάρισμα στο διαδίκτυο και τις αναρτήσεις στα social media περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό της Αστυνομίας προκειμένου να έχουν εικόνα για καλέσματα σε μυστικά ρεβεγιόν. Ένα άλλο κομμάτι αφορά στις κρυφές χαρτοπαικτικές λέσχες που κάποιοι θα στησουν καθώς το έθιμο της χαρτοπαιξίας είναι διαδεδομένο το διήμερο της Πρωτοχρονιάς. 

Στον πρωτοχρονιάτικο «μποναμά» περιλαμβάνονται ακόμη το ανώτατο όριο 9 ατόμων και από 2 οικογένειες μόνο για το εορταστικό τραπέζι, όπως και η αποστολή γραπτού μηνύματος (sms) στο 13033 με τον κωδικό 6, τόσο για την άφιξη, όσο και για την αποχώρηση από το ρεβεγιόν.

Κρίσιμος «κάβος» ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς

Από την πλευρά του, επικαλούμενος τη «διεθνή εμπειρία», σύμφωνα με την οποία «μετά τις γιορτές τα κρούσματα στις χώρες ανεβαίνουν και η διασπορά στην κοινότητα αυξάνεται», ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας δεν έκρυψε χθες την «ανησυχία» του για τυχόν επαλήθευση -και επί ελληνικού εδάφους- της παγκόσμιας αυτής τάσης, ζητώντας εξ αυτού να «είμαστε όλοι πολύ, πολύ προσεκτικοί».

Η έκκληση του κ. Κικίλια εδράζεται ακόμη στην απουσία αναλυτικών στοιχείων για το αποτύπωμα που άφησαν τα Χριστούγεννα στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, καθώς αυτό θα είναι μετρήσιμο μετά από 15 ημέρες, διάστημα το οποίο θα απαιτηθεί στη συνέχεια και για την καταγραφή της επιβάρυνσης της χώρας από την Πρωτοχρονιά.



Τα αχαρτογράφητα ως προς την εξέλιξη της πανδημίας εορταστικά «νερά» όπως και η ξαφνική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες κινητοποιούν στο έπακρο τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, καθώς ο κίνδυνος εκτροχιασμού του δεύτερου κύματος ή και η εκδήλωση ενός τρίτου ακόμη μπορεί να εξαερώσουν απότομα τις αντοχές του εθνικού συστήματος υγείας. Υπό αυτό το πρίσμα, «πόλη -φάντασμα» θα θυμίζει σήμερα μετά τις 10 το βράδυ η Αθήνα, όπως και όλη η επικράτεια, όπως προανήγγειλε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Η σκλήρυνση της στάσης των ελεγκτικών μηχανισμών ενόψει του σημερινού ρεβεγιόν συναρτάται και από την ιδιαίτερη κατάσταση που επικρατεί σε δέκα περιοχές της χώρας, οι οποίες τέθηκαν χθες σε «κόκκινο» συναγερμό από την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων και τον Καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα. Πρόκειται για τις Περιφερειακές Ενότητες:

· Καλύμνου,

· Κοζάνης,

· Κιλκίς,

· Δυτικής Αττικής,

· Έβρου,

· Θάσου,

· Ροδόπης,

· Φλώρινας,

· Λέσβου και

· Ξάνθης.


Στους δρόμους αλλάζουν χρόνο οι αστυνομικοί

Την ίδια ώρα ηλεδιάσκεψη για την αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας ενόψει της Πρωτοχρονιάς, πραγματοποιήθηκε το πρωί. 

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκε το σχέδιο που θα εφαρμοστεί τις επόμενες μέρες, στο πρότυπο του σχεδίου των Χριστουγέννων, ειδικά για τις βραδινές ώρες της αλλαγής του χρόνου που εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Αυστηροί έλεγχοι θα πραγματοποιούνται σε κάθε επίπεδο από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού μέσω του συγχρωτισμού. Όπως ειπώθηκε «οι αστυνομικοί θα κάνουν αλλαγή του χρόνου στους δρόμους».

Επίσης τονίστηκε ότι θα επιδειχθεί ιδιαίτερη αυστηρότητα στους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας και τήρηση δίχως παρεκκλίσεις όλων των πρωτοκόλλων και των περιοριστικών μέτρων καραντίνας, επειδή έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο κάποιοι με ποικίλες δικαιολογίες να έχουν φύγει για διακοπές σε διάφορους προορισμούς.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ Μιχάλης Καραμαλάκης, ο επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης.

Ειδήσεις σήμερα:

Σχέδιο «Πρωτοχρονιά μόνοι στο σπίτι»: Εφοδοι της ΕΛΑΣ σε πάρτι και κανείς έξω μετά τις δέκα το βράδυ

Αγωνία για τη μεθεόρτια επιδημιολογική κατάσταση – Πότε θα έχουμε «εικόνα»

«Θρίλερ» με το πτώμα γυναίκας σε βαλίτσα: Σήμερα η εξέταση DNA που ίσως αποκαλύψει την ταυτότητα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr