Ο «πόλεμος του χαλκού» ανάμεσα σε Ρομά και ρακοσυλλέκτες στον Άρειο Πάγο

Ο πόλεμος της συλλογής του χαλκού στην χωματερή των Άνω Λιοσίων που είχε ως αποτέλεσμα δυο θανάτους, τρεις σοβαρά τραυματίες και δύο καταδικασθέντες κρίθηκε στο ανώτατο δικαστήριο μετά την προσφυγή καταδικασθέντα

Δύο θάνατοι, τρεις σοβαρά τραυματίες και μόνο δύο καταδικασθέντες είναι ο απολογισμός της άγριας συμπλοκής για την συλλογή χαλκού και σιδήρου από τη χωματερή (ΧΥΤΑ) των Άνω Λιοσίων μεταξύ ομάδας Πακιστανών και Αλβανών Ρομά.

Στη χωματερή των Άνω Λιοσίων δημιουργούνται συνεχώς μικροσυμπλοκές, αλλά και συμπλοκές ευρύτερης έκτασης, μεταξύ Πακιστανών και αθίγγανων, καθώς οι δεύτεροι αντιδρούν έντονα στην παρουσία των αλλοδαπών στη χωματερή την οποία θεωρούν «άβατο» και θέλουν να την ελέγχουν πλήρως.

Η υπόθεση απασχόλησε το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, που για δικονομικούς λόγους αναίρεσε την καταδικαστική απόφαση για ένα εκ των δύο δραστών, χωρίς όμως ουσιαστικά να επέρχεται αλλαγή στις ποινές.

Το απόγευμα της 8ης Απριλίου 2011, ο 45χρόνος M.Q. από το Πακιστάν είχε πάει στο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων, προκειμένου να συλλέξει χαλκό, σίδηρο και άλλα αντικείμενα για να τα μεταπωλήσει. Λίγο πριν είχαν μπει  απορριμματοφόρα αυτοκίνητα του Δήμου Αθηναίων  και άδειασαν κατασχεμένα εμπορεύματα από αγορές παρεμπορίου της Αθήνας.
Κατά την έξοδό του από τη χωματερή του επιτέθηκε ομάδα Ρομά, αλβανικής υπηκοότητας, τον κτύπησαν και του αφαίρεσαν ότι αντικείμενα είχα συλλέξει. Όπως αναφέρουν οι αρεοπαγίτες, «σκοπός» της ομάδας των Ρομά ήταν «να του καταστήσουν σαφές ότι αυτός ο χώρος "ανήκε" μόνο σ' εκείνους, οι οποίοι και είχαν το αποκλειστικό δικαίωμα συλλογής τέτοιων υλικών».
Μετά το περιστατικό αυτό ο M.Q. επέστρεψε στο σπίτι του και ενημέρωσε τον αδελφό του, καθώς και άλλους ομοεθνείς του για την επίδεση που δέχθηκε.
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, ο 45χρόνος συνοδευόμενος από τον αδελφό του, τον υιό του τελευταίου (ανιψιό του), καθώς και άλλους ομοεθνείς του, πήγαν στον καταυλισμό των Ρομά, που βρίσκεται δίπλα στον χώρο της υγειονομικής ταφής, προκειμένου να ζητήσουν εξηγήσεις.

Μόλις οι Ρομά αντελήφθησαν την παρουσία των Πακιστανών και διαπίστωσαν τον λόγο της «επίσκεψής τους», κάποιοι από αυτούς μπήκαν στα αντίσκηνα τους και βγήκαν κρατώντας στα χέρια τους ξύλα και όπλα. Ορισμένοι μάλιστα εμφανίστηκαν με κυνηγετικές καραμπίνες και πιστόλια. Πυροβόλησαν αρκετές φορές κατά των Πακιστανών, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν δύο και να τραυματίσουν άλλους τρείς. Ειδικότερα, πρώτος που έχασε τη ζωή του ήταν ο ηλικίας 24 ετών, ανεψιός του M.Q., τον οποίο τα σκάγια και τα βλήματα τον βρήκαν πισώπλατα στην δεξιά ωμοπλάτη και στο πρόσωπο, από απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου.

Όταν ο 20χρόνος έπεσε στο έδαφος, ο πατέρας του και αδελφός του M.Q., σήκωσε τα χέρια του ψηλά και φώναξε: "Μη με σκοτώσετε". Ωστόσο, όπως αναφέρει η αρεοπαγιτική απόφαση, «οι ικεσίες του δεν εισακούσθηκαν, καθώς δέχθηκε πυροβολισμούς με πυροβόλο κυνηγετικό όπλο, απευθείας στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα την διάνοιξη-παραμόρφωση της κεφαλής του». Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση νεκροψία – νεκροτομή, το θύμα έχει βληθεί σε απόσταση κάτω του μέτρου... «από τα ευρήματα προκύπτει ότι ο θανών είχε δεχθεί τουλάχιστον δύο πυροβολισμούς, ήτοι ένα στην λαγόνια χώρα και ένα στο κεφάλι, από τον οποίο και επήλθε ο θάνατος του». Την ίδια στιγμή από τους αλλεπάλληλους πυροβολισμούς τραυματίστηκαν τρεις Πακιστανοί.
Αμέσως μετά τη συμπλοκή οι Ρομά εξαφανίστηκαν από τον καταυλισμό, ενώ μόλις τα νέα έφτασαν την κοινωνία των Πακιστανών, μια ομάδα 200 περίπου ατόμων με ξύλα και σίδερα πήγε στον καταυλισμό των Ρομά και τον πυρπόλησε με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς.

Στην Αστυνομική Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής προσήλθε Αλβανός που διαμένει στην γείτονα χώρα και έδωσε την πληροφορία ότι τους δύο Πακιστανούς τους σκότωσαν δύο ετεροθαλή αδέλφια, ο ένας εκ των οποίων διαμένει «στην Ελλάδα με πλαστά χαρτιά, έχει τηλέφωνο με αριθμό ...» και έχει πιθανή διαμονή πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας. Μια μέρα μετά άγνωστο άτομο τηλεφώνησε στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής και είπε το όνομα του Αλβανού «που έφαγε τους Πακιστανούς».

Ο ένας εκ των δύο αδελφών, συνελήφθη, ενώ ο δεύτερος ο οποίος κυκλοφορούσε με πολλά ονόματα (T. ή Ι.Η.Δ. ή Z. ή Z.B. ή S. ή Α. και κατά δήλωσή του Ι.Δ.), συνελήφθη στη Λάρισα έξι χρόνια μετά.

Σε βάρος των δύο αδελφών απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες της: α) ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως κατά συναυτουργία και κατά συρροή, β) απόπειρας ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως κατά συναυτουργία και κατά συρροή, γ) παράνομης οπλοκατοχής, δ) οπλοφορίας και ε) οπλοχρησίας.

Τελικά, καταδικάστηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (ΜΟΔ) των Αθηνών, κατά πλειοψηφία 5-2, ο μεν πρώτος σε ισόβια κάθειρξη και 19 μήνες φυλάκιση και ο δεύτερος σε φυλάκιση 4 ετών, χωρίς μετατροπή.

Από τις φυλακές Δομοκού, ο πρώτος κατά σειρά συλληφθείς εκ των αδελφών άσκησε αναίρεση κατά της καταδικαστικής απόφασης. Το Ε΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου την έκανε δεκτή, καθώς διαπίστωσε πλημμέλεια και την ανέπεμψε στο ΜΟΔ για νέα κρίση. Η πλημμέλεια ήταν ότι δεν αναγνώστηκε στο δικαστήριο η απολογία του ενώπιον της 24ης ανακρίτριας Αθηνών, με αποτέλεσμα να στερηθεί του υπερασπιστικού του δικαιώματος, δηλαδή της δυνατότητας να εκθέσει τις απόψεις του.


















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr