Σήφης Βαλυράκης, ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ με την κινηματογραφική αντιστασιακή πορεία

«Η θάλασσα τον έσωσε και η θάλασσα τον πήρε ξανά κοντά της» με αυτή τη φράση φίλοι και παλιοί σύντροφοι του Σήφη Βαλυράκη μιλούν για τον τραγικό θάνατο του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ.

Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική αντιστασιακή πορεία, ο Σήφης Βαλυράκης, βρέθηκε νεκρός την Κυριακή στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας. Το μεσημέρι της Κυριακής, είχε αναχωρήσει με το φουσκωτό του σκάφος και λίγες ώρες αργότερα χάθηκαν τα ίχνη του. Η σύζυγος του ενημέρωσε το Λιμενικό και ξεκίνησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του. Ωστόσο, λίγες ώρες μετά το σώμα του 78χρονού ξεβράστηκε από τη θάλασσα στα βράχια ενός μικρού νησιού στην περιοχή που ονομάζεται «Πεζονήσι» ή «Νησί των Ονείρων».

Γεννήθηκε το 1943 στα Χανιά. Ο πατέρας του, Γιάννης Βαλυράκης, ήταν αξιωματικός του Στρατού Ξηράς και βουλευτής της Ένωσης Κέντρου. Σπούδασε ηλεκτρονικός μηχανικός στη Γερμανία και τη Σουηδία, με ειδίκευση στους βιομηχανικούς αυτοματισμούς. Μιλούσε αγγλικά, γερμανικά και σουηδικά. Ιδιαίτερα εντυπωσιακός είναι ο αγώνας του κατά της Χούντας. Ήταν καταζητούμενος επί τρία χρόνια και συνελήφθη τελικά το 1971, όπου βασανίστηκε και φυλακίστηκε. Την πρώτη φορά απέδρασε προκαλώντας βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό δίκτυο των φυλακών. Κατάφερε και ανέβηκε στη στέγη ενός τρένου που πήγαινε προς τη Γιουγκοσλαβία, όμως όταν σταμάτησε για ανεφοδιασμό στα σύνορα, τον εντόπισαν. Φυλακίστηκε ξανά, αυτή τη φορά στην Κέρκυρα. Από εκεί με έναν κινηματογραφικό τρόπο απέδρασε ξανά. Κατάφερε να κολυμπήσει έως την Αλβανία. Ωστόσο, το καθεστώς του Χότζα τον υποπτεύεται ως κατάσκοπο και έτσι αρχικά του επέβαλε ποινή φυλάκισης. Μετά από κινητοποίηση του Ανδρέα Παπανδρέου, ζητώντας βοήθεια από την Κίνα αφέθηκε ελεύθερος.

Ο Σήφης Βαλυράκης με την σύζυγό του Μίνα σε εκδήλωση του υπουργείου Πολιτισμού το 2002.


Το 1977 εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Το 1981, όταν και έγινε κυβέρνηση το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου ορίζεται υφυπουργός Μεταφορών. Το 1985 υφυπουργός Αθλητισμού, το 1988 υφυπουργός Δημόσιας Τάξης και το 1995 υπουργός. Την ίδια χρονιά στις 17 Νοεμβρίου δίνει εντολή στην αστυνομία να μπει στο Πολυτεχνείο μετά από εκτεταμένα επεισόδιο και βανδαλισμούς. Από τους περίπου 700 συμμετέχοντας συλλαμβάνονται περισσότεροι από 650. Σε συνέντευξη του το 2007, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε «δεν μου άρεσε η επαναλαμβανόμενη ιστορία της ασυδοσίας, καταστροφών μέσα και έξω από το Πολυτεχνείο. Είχα προαποφασίσει ότι αν γίνονταν τα ίδια επεισόδια, η εξέλιξη θα ήταν διαφορετική. Η πολιτική απόφαση του υπουργείου και της κυβέρνησης ήταν να μην ανεχθεί τέτοια φαινόμενα». Για αυτή την απόφαση όπως είπε, ο Ανδρέας Παπανδρέου, μια μέρα πριν μπει στο Ωνάσειο του τηλεφώνησε δίνοντας του συγχαρητήρια. Άλλωστε η πρόκληση εκείνης της εποχής ήταν διπλή, διότι την ίδια περίοδο που γίνονταν επεισόδια στο Πολυτεχνείο ήταν σε εξέλιξη και μια προσπάθεια μαζικής απόδρασης από τον Κορυδαλλό.

Ο Σήφης Βαλυράκης, είχε μια ανοιχτή αντιπαράθεση με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Όπως και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Παπαθεμελής, Σκουλαρίκης) θεωρούσε ότι η 17 Νοέμβρη είχε σχέσεις με τη CIA. Και οι αμερικανικές όμως υπηρεσίες, τον αποκαλούσαν «προστάτη» της 17Ν. Χαρακτηριστικό αυτής της κόντρας είναι μια περιπέτεια που είχε στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης το 2009. Τότε, ο Σήφης Βαλυράκης, κρατήθηκε επί αρκετές ώρες, από τις αμερικανικές Αρχές. Δικαιολογία για την παραπάνω ενέργεια αποτέλεσε η ανάκληση, ενόσω βρισκόταν εν πτήση προς τις ΗΠΑ, της βίζας που του είχε χορηγηθεί. Το ΠΑΣΟΚ, δια στόματος Γιώργου Παπακωνσταντίνου, κατήγγειλε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την ενέργεια αυτή των αμερικανικών Αρχών και ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών να διασφαλίσει ότι παρόμοια περιστατικά δεν θα επαναληφθούν. «Ελπίζουμε ότι η νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα καταδικάσει και θα εξαλείψει παρόμοια φαινόμενα», είχε πει τότε ο κ. . Παπακωνσταντίνου.

Η είδηση του ξαφνικού θανάτου του έφερε θλίψη στο ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής. Η πρόεδρος του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, τόνισε μεταξύ άλλων πως, «από όπου και αν υπηρέτησε τη χώρα και την προοδευτική παράταξη διακρίθηκε για το ήθος του, την εργατικότητα του, την αφοσίωση στους στόχους της παράταξης και το χρέος στην πατρίδα». Τα συλλυπητήρια του εξέφρασε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.



Ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε ανάρτηση του στο twitter υπογραμμίζει, ότι «οι αγώνες του για την ανατροπή της χούντας και η συμβολή του στο μεγάλο έργο τη Αλλαγής της χώρας αποτελούν παρακαταθήκη για όλους μας».



«Υπηρέτησε το ΠΑΣΟΚ και την πατρίδα μας. Τίμησε τους Έλληνες και τιμήθηκε από αυτούς», γράφει ο γραμματέας του κόμματος, Μανώλης Χριστοδουλάκης. «Η οικογένεια του ΠΑΣΟΚ είναι φτωχότερη», τονίζει ο εκπρόσωπος τύπου, Παύλος Χρηστίδης.

«Ταυτισμένος με τους αγώνες για τη Δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη, φυλακίστηκε, βασανίστηκε πάλεψε γενναία για την ανατροπή της χούντας. Καλό ταξίδι σύντροφε και πατριώτη», γράφει ο ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης.




Ο βουλευτής του κόμματος, Ανδρέας Λοβέρδος εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του για τον «αδόκητο χαμό του». Η Νάντια Γιαννακοπούλου γράφει μεταξύ άλλων πως «ήταν για μένα και τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ ένα σύμβολο αγώνα, αντίστασης κατά της χούντας σύμβολο για την προσφορά του στη Δημοκρατία στο ΠΑΚ και την ίδρυση και ραγδαία γιγάντωση του ΠΑΣΟΚ».

«Θα τον θυμόμαστε πάντα να δαμάζει τα κύματα, όπως όταν δραπέτευσε από τις φυλακές της χούντας και διέφυγε κολυμπώντας», γράφει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.




Ειδήσεις σήμερα: 

Γαλλία: Τρίτο λοκντάουν τον Φεβρουάριο «βλέπουν» οι λοιμωξιολόγοι  

Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε ο Αθ. Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

To τουίτ του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον γιο του Αλέξη Τσίπρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr