Γιάννα Αγγελοπούλου: Δίνουμε κάτι από τον εαυτό μας στον τόπο μας και προετοιμαζόμαστε για το μέλλον

H Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» μίλησε για το σχεδιασμούς ενόψει των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Το στίγμα των δράσεων και των εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση έδωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3.

«Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας 250 δράσεις σε όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό και, στην πορεία, αναμένεται να προστεθούν και άλλες. Θα γίνουν, επίσης, δράσεις ανάπτυξης σε όλη την περιφέρεια για τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση, μέσα από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Λάβαμε προτάσεις για δράσεις και εκδηλώσεις από συλλόγους, μουσεία, Πανεπιστήμια, Ιδρύματα, από την Ομογένειά μας. Λάβαμε προτάσεις από 47 χώρες σε όλη την υφήλιο, από το Βιετνάμ και την Ινδία, μέχρι τη Χιλή, την Αργεντινή και την Αϊτή. Έχει ανάψει μία σπίθα ενδιαφέροντος για αυτήν την υπόθεση. Υπάρχει ένα αόρατο αλλά δυνατό δίκτυο Ελλήνων που θέλουν να τιμήσουν την επέτειο», τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Αγγελοπούλου.  

Δράσεις που ανοίγουν ένα παράθυρο στο μέλλον

«Κεντρική μας απόφαση», πρόσθεσε, «ήταν επετειακές δράσεις και εκδηλώσεις να πραγματοποιηθούν σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, έτσι ώστε να τιμήσουμε την επέτειο όλο το χρόνο. Να ξαναθυμηθούμε το παρελθόν αλλά και να οραματιστούμε τρόπους ανάπτυξης για το μέλλον». Η Πρόεδρος της Επιτροπής επέμεινε ιδιαίτερα στην αναπτυξιακή αυτή διάσταση που έχει η πλειονότητα των επετειακών εκδηλώσεων. «Ήρθαμε σε επικοινωνία με τους Δήμους και τις Περιφέρειες σε όλη τη χώρα, και τους προτρέψαμε να προτείνουν δράσεις που θα αφήνουν μια κληρονομιά για το μέλλον. Ωραίοι οι χοροί, ωραία τα πανηγύρια, αλλά σε τέτοιες εποχές έχει σημασία το μέλλον». 

Τη διάσταση του μέλλοντος στοχεύουν να αναδείξουν και δύο από τις τέσσερις εμβληματικές δράσεις που θα υλοποιήσει η ίδια η Επιτροπή, αυτόνομα, πέραν του συντονιστικού της ρόλου. «Μας απασχολεί το πώς θα κρατήσουμε τους νέους στην Ελλάδα. Μέσα από τη δημιουργία του Ινστιτούτου Τεχνητής Νοημοσύνης που σχεδιάζουμε, στόχος μας είναι, ακριβώς, να συμβάλουμε στην αντιστροφή της φυγής του ανθρώπινου κεφαλαίου. Να κρατήσουμε τους νέους μας στη χώρα, να μην χρειάζεται να φύγουν στο Εξωτερικό για να αποκτήσουν αυτή τη γνώση. Σε λίγα χρόνια, δεν θα υπάρχει εταιρία που δεν θα χρησιμοποιεί κάποια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ή αλγορίθμων» υπογράμμισε η Πρόεδρος της Επιτροπής. 

Όπως πρόσθεσε η κυρία Αγγελοπούλου, η διοργάνωση από την Επιτροπή του Forum «Η Ελλάδα το 2040» έχει ως στόχο τη χαρτογράφηση του μέλλοντος της Ελλάδας: «Ζητήσαμε από τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και των κοινωνικών εταίρων να επιχειρήσουν να καταγράψουν τα μεγάλα ζητήματα που θα αντιμετωπίσει ο κλάδος τους τα επόμενα χρόνια, αλλά και το όραμα τους για αυτόν. Με αφορμή τη διοργάνωση του Forum, την Τετάρτη θα πραγματοποιήσουμε μια τηλεδιάσκεψη με όλους αυτούς τους φορείς και με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού». Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του Forum, εξέχουσες προσωπικότητες διεθνούς κύρους θα κληθούν να περιγράψουν τις βασικές τάσεις που θα διαμορφώσουν τον κόσμο στο μέλλον καθώς και τη θέση της Ελλάδας σε αυτόν. Όπως ανέφερε η κυρία Αγγελοπούλου, φιλοδοξία της Επιτροπής είναι, μέσα από τις εργασίες του Forum, να δημιουργηθεί μια «Λευκή Βίβλος», που θα βρίσκεται στα χέρια των ηγετών της χώρας αλλά και σε γνώση όλης της ελληνικής κοινωνίας. 

Δράσεις ιστορικού και εορταστικού χαρακτήρα 

Η Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε, επίσης, και σε δύο άλλες εμβληματικές δράσεις της Επιτροπής:

α) Τις «Γιορτές των Πόλεων», που θα πραγματοποιηθούν στις 20 και 21 Ιουνίου και θα περιλαμβάνουν ταυτόχρονες εορταστικές εκδηλώσεις σε όλες τις πρωτεύουσες νομών της Ελλάδας,

β) Τη δράση «Βαδίζοντας στα Αχνάρια του 1821», μέσα από την οποία 200 νέες και νέοι θα ταξιδέψουν σε διαδρομές σε όλη την Ευρώπη, που συνδέονται με την Επανάσταση. «Αυτοί θα είναι οι πρεσβευτές μας. Θα είναι οι άνθρωποι που θα δείξουν ποιο είναι το πρόσωπο των νέων στην Ελλάδα» σημείωσε η κυρία Αγγελοπούλου. 

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, επίσης, στη χορηγία που έκανε η Επιτροπή στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», για την έρευνα που αφορά τη δημιουργία ενός «φυσικού» φαρμάκου κατά του covid-19, με τη χρήση Τ-Λεμφοκυττάρων. «Γιατί κάναμε αυτή τη χορηγία στο Παπανικολάου; Γιατί αντιληφθήκαμε ότι μια ομάδα καινοτόμων, πρωτοπόρων επιστημόνων, πολλοί από αυτούς είναι μάλιστα γυναίκες, βρήκαν ένα νέο φάρμακο από Τ-λεμφοκύτταρα που αντιμετωπίζει περιπτώσεις του κορωνοϊού. Αυτός είναι ο πλούτος της Ελλάδας» τόνισε. 

Εκπλήξεις την 25η Μαρτίου 

Αναφερόμενη στην 25η Μαρτίου, η Πρόεδρος της Επιτροπής έκανε λόγο για εκπλήξεις, ενώ ερωτηθείσα αν η ημερομηνία αυτή πρέπει να θεωρηθεί ως έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων, τόνισε: «Η 25η Μαρτίου είναι μια συμβολική ημερομηνία που συνδέεται με τόσα πολλά. Δεν θα ήταν δυνατόν να μην τη γιορτάσουμε και να μην την τιμήσουμε». Η Πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε, ακόμη, τη σημασία του Εθνικού Ημερολογίου Δράσεων και Εκδηλώσεων, που είναι προσβάσιμο σε όλους στην ιστοσελίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Μέσα από αυτό μπορεί ο κάθε ένας και κάθε μία να δει, ανά πάσα στιγμή, τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα για τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση σε κάθε μέρος της Ελλάδας. 

Το Νομισματικό Πρόγραμμα 

Ξεχωριστή μνεία έκανε η κυρία Αγγελοπούλου στο Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής, που αποτελεί και τη σημαντικότερη πηγή εσόδων της, καθώς δεν χρηματοδοτείται από το κράτος. Η διάθεση του Νομισματικού Προγράμματος ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα και περιλαμβάνει:

1) Τον Φοίνικα και τη Δραχμή, τα πρώτα νομίσματα του Ελληνικού Kράτους, δύο νομίσματα προσιτά σε κάθε Έλληνα,

2) Οκτώ αργυρά νομίσματα με τις επεκτάσεις του Eλληνικού Κράτους στα οποία απεικονίζονται οι περιοχές που ενσωματώθηκαν στην ελληνική επικράτεια και μια εμβληματική μορφή κάθε περιοχής,

3) Τέσσερα χρυσά νομίσματα που απεικονίζουν την εξέλιξη της Ελληνικής Σημαίας, του εθνικού μας συμβόλου. «Αυτή τη στιγμή μαθαίνω ότι υπάρχει ένας ευγενής ανταγωνισμός, σχετικά με το ποιο νόμισμα θα βρεθεί πρώτο στις προτιμήσεις. Το νόμισμα με την Κρήτη και τον Ελευθέριο Βενιζέλο, το νόμισμα με τα Επτάνησα και τον Καποδίστρια,  το νόμισμα με το πρώτο Ελληνικό Κράτος και τον Κολοκοτρώνη… Αυτό που έχει, όμως, σημασία, είναι ότι όσο μεγαλύτερα είναι τα έσοδα από το Νομισματικό, τόσο περισσότερες δράσεις θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε για την επέτειο». 



Ειδήσεις σήμερα:

Επικεφαλής της AstraZeneca: Θα έπρεπε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για την πανδημία

Κοσμοσυρροή στα εμπορικά: Ούτε «κόφτες» στα SMS, ούτε νέα λογισμικά, αλλά εντατική αστυνόμευση

Καλίν για τις διερευνητικές: Θέλουμε λύση για όλα τα προβλήματα και για το Αιγαίο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr