Κορωνοϊός: «Εύθραυστη» η εικόνα της χώρας - Πόσο προστατεύει η πρώτη δόση του εμβολίου;

Κορωνοϊός: «Εύθραυστη» η εικόνα της χώρας - Πόσο προστατεύει η πρώτη δόση του εμβολίου;

Ανοδική η τάση των ημερήσιων κρουσμάτων μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου - Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για ανατροπή του επανασχεδιασμού στην κανονικότητα - «Συναγερμός» μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων σε οίκο ευγηρίας στο Μαρούσι

Κορωνοϊός: «Εύθραυστη» η εικόνα της χώρας - Πόσο προστατεύει η πρώτη δόση του εμβολίου;
Συνεχίζεται η μάχη (και) της χώρας μας με τον κορωνοϊό και παράλληλα η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού για τη θωράκιση των πολιτών έναντι του αόρατου, επίμονου, πλέον δε και μεταλλαγμένου, «εχθρού».

Χθες καταγράφηκε ένας από τους χαμηλότερους αριθμούς τεστ για τον κορωνοϊό (9.394 από τα οποία επιβεβαιώθηκαν 436 κρούσματα) και αριθμός ρεκόρ στους ημερήσιους εμβολιασμούς (έγιναν 19.989 εμβόλια), αριθμοί που αποτυπώνουν τις σύνθετες «επιχειρήσεις» που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διαφορετικά μέτωπα, αλλά με κοινό στόχο τον έλεγχο του κορωνοϊού.

Η επιδημιολογική εικόνα φαινόταν σταθεροποιημένη σύμφωνα με τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας, όμως τα διαθέσιμα στοιχεία των τελευταίων τριών ημερών δείχνουν ότι στην ούτως ή άλλως εύθραυστη αυτή εικόνα αρχίζουν να εμφανίζονται λεπτές ρωγμές. Τα κρούσματα που καταγράφηκαν δείχνουν άνοδο συγκρινόμενα με τα αντίστοιχα των αντίστοιχων ημερών της περασμένης εβδομάδας. Χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοινώθηκαν 436 κρούσματα (τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου τα κρούσματα ήταν 320), την περασμένη Κυριακή ήταν 334 και την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 237, ενώ το Σάββατο 23 Ιανουαρίου ήταν 605, 95 περισσότερα από εκείνα που είχαν καταγραφεί το Σάββατο 16 Ιανουαρίου.

Το γεγονός ότι στην Αττική συγκεντρώνονται καθημερινά σχεδόν τα μισά από τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού και οι εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid-19 στα νοσοκομεία παραμένει ένα... σταθερό πλην καθόλου καθησυχαστικό δεδομένο της επιδημίας. Αργός παραμένει ο ρυθμός υποχώρησης των διασωληνωμένων ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με 286 ανθρώπους να δίνουν σκληρή μάχη μέσα σε αυτές.

Κλείσιμο
Παρότι χρειάζονται δεδομένα τουλάχιστον επτά ημερών, φαίνεται να διαμορφώνεται ανοδική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων. Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και κυβέρνηση βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς έχουν συσχετίσει τη σταθερή πορεία της επιδημίας με τη σταδιακή άρση των μέτρων.

Η φράση «εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν» έχει ακουστεί σε όλους τους τόνους από επιστήμονες και κυβερνητικούς αξιωματούχους στις αναφορές τους για την αποκλιμάκωση των μέτρων και το χρονοδιάγραμμα της άρσης των περιορισμών. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου βασίστηκε σε αυτήν ακριβώς τη σταθεροποιημένη επιδημιολογική εικόνα, ενώ με τα δεδομένα της πρώτης εβδομάδας λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων δόθηκε το πράσινο φως και για την επιστροφή των μαθητών στα γυμνάσια και τα λύκεια από την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου. Πλέον όμως ανοίγει και πάλι το ενδεχόμενο των ανατροπών και του επανασχεδιασμού της επιστροφής στη μερική κανονικότητα.

Οι μεταλλάξεις

Ως αέναο πόλεμο των ανθρώπων με τους ιούς, που δεν έχει τέλος, μόνο ανακωχές, χαρακτήρισε τις μεταλλάξεις, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, αναφερόμενη στη βρετανική μετάλλαξη, κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, στο υπουργείο Υγείας.

«Τα εμβόλια κατά της covid-19 δεν φαίνεται να επηρεάζονται από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νότιας Αφρικής. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, πως εφησυχάζουμε. Γι' αυτό λειτουργεί και το εθνικό δίκτυο παρακολούθησης μεταλλάξεων. Δεν διακυβεύεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου με τις μεταλλάξεις» τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, προσθέτοντας πως οι μεταλλάξεις του νέου κορωνοϊού είναι πιο αργές από εκείνες του ιού της γρίπης.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, από τους εμβολιασμούς που έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας δεν έχουν προκύψει ανεπιθύμητες ενέργειες.

Συνολικά, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), υπεύθυνος για το επιχειρησιακό σχέδιο του εμβολιασμού, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 69.000 άτομα ηλικίας άνω των 85 χρόνων, περισσότεροι από 88.000 υγειονομικοί ΕΣΥ και ιδιωτικού και 10.700 φιλοξενούμενοι και εργαζόμενοι σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Από αυτούς, οι 168.900 έχουν λάβει την πρώτη δόση και άλλοι 7.880 έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση. Επίσης, συνολικά έχουν κλειστεί 649.000 ραντεβού για εμβολιασμό, με τα 404.000 να αφορούν ραντεβού για τη δεύτερη δόση.
Κορωνοϊός: «Εύθραυστη» η εικόνα της χώρας - Πόσο προστατεύει η πρώτη δόση του εμβολίου;

Το «παράθυρο» λοίμωξης στους εμβολιασμένους

Με αφορμή τη χθεσινή συρροή κρουσμάτων κορωνοϊού σε ΜΦΗ στο Μαρούσι όπου είχε γίνει εμβολιασμός προσωπικού και φιλοξενουμένων από Κινητή Μονάδα (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, εξήγησε γιατί έγινε αυτό και πως μπορεί να αποτραπεί.

«Ο εμβολιασμός γίνεται σε δύο φάσεις με την 1η δόση να εξασφαλίζει αντισώματα στο 52% την 15η ημέρα. Ο εμβολιασμός δεν τελειώνει με την πρώτη δόση και είναι απαραίτητο η 2η δόση να γίνει χωρίς αναιτιολόγητες καθυστερήσεις. Με τη δεύτερη δόση το ποσοστό της προστασίας υπερβαίνει το 95%. Κατά τη διάρκεια της πρώτης δόσης, παράγονται αντισώματα, υπάρχει όμως παράλληλα και ένα «παράθυρο» που επιτρέπει τη λοίμωξη ενός ατόμου που ήδη έχει εμβολιαστεί. Οι περισσότερες «αστοχίες» του εμβολίου, είναι ακριβώς τις πρώτες ημέρες μετά από τον εμβολιασμό, ενώ ο κίνδυνος λοίμωξης μειώνεται σταθερά μετά από τη 12η μέρα από τον εμβολιασμό. Το «παράθυρο» αυτό δικαιολογεί γιατί μεμονωμένα άτομα ή και πολλά άτομα, όπως συμβαίνει και συνέβη και στη χώρα μας σε δομές, μετά από τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση, νόσησαν» είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Για τον λόγο αυτό όπως υπογράμμισε η καθηγήτρια είναι σημαντικό να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας, η χρήση μάσκας, η τήρηση απόστασεων, η υγιεινή, για τις εβδομάδες που πρέπει να παρέλθουν μέχρι τη δημιουργία ανοσίας.

Ωστόσο, η πρώτη δόση βοηθάει ώστε να μην εκδηλωθεί σοβαρή νόσηση. Ο εμβολιασμός πρέπει να συμπληρωθεί μετά την ανάρρωση για την κάλυψη του ατόμου.

Αυτό προβλέπεται να γίνει και στην περίπτωση των φιλοξενουμένων και των εργαζομένων της ΜΦΗ που εμβολιάστηκαν και μετά διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, με ή χωρίς συμπτώματα.

Μέχρι χθες το βράδυ είχαν διακομιστεί σε νοσοκομεία της Αττικής (Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Σισμανόγλειο) τουλάχιστον 23 ηλικιωμένοι που διέμεναν στη Μονάδα.

Οι παραλαβές εμβολίων

Σε ό,τι αφορά τον ημερήσιο ρυθμό των εμβολιασμών, που χθες έσπασε το ρεκόρ του μέχρι τώρα διαστήματος, δηλαδή από τις 27 Δεκεμβρίου 2020, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως εξαρτάται από τις ποσότητες εμβολίων που παραδίδουν οι εταιρείες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των παραλαβών που ανέφερε, από τη Pfizer παραλήφθηκαν χθες άλλες 100.000 δόσεις. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αναμένονται άλλες 815.000 δόσεις και μέχρι το τέλος Μαρτίου η Pfizer συνολικά θα έχει παραδώσει 1.415.000 δόσεις, όπως ήταν και το αρχικό χρονοδιάγραμμα παραδόσεων.

Η AstraZeneca θα παραδώσει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 410.000 δόσεις και μέχρι τέλος Μαρτίου άλλες 330.000 δόσεις.

Από την εταιρεία Moderna η Ελλάδα θα παραλάβει συνολικά 20.000 δόσεις τον Ιανουάριο (έχει παραλάβει 8.000), άλλες 115.000 δόσεις το Φεβρουάριο και 105.000 δόσεις το Μάρτιο.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, κυρίως αυτοί που είναι πιο ευπαθείς και πιο ευάλωτοι στον ιό.

Ειδήσεις σήμερα: 

Βιασμός 11χρονης αθλήτριας: «Ο προπονητής απειλούσε ότι θα με σκότωνε αν μιλούσα»

«Καμπανάκι» από την ανοδική τάση των κρουσμάτων - Μεταλλάξεις και χειμώνας ανησυχούν τους επιστήμονες

Έπεσαν οι υπογραφές για τα Rafale - Προσφορά και για τις γαλλικές φρεγάτες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης