Lockdown - Γεωργιάδης (ΘΕΜΑ 104,6): «Αν τα μέτρα δεν τηρηθούν, θα πάμε σε αυστηρότερα»

Πώς θα λειτουργήσει η αγορά -  «Θέλουμε να προηγούμαστε της πανδημίας  και όχι να την ακολουθούμε», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει από σήμερα

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να ληφθούν περαιτέρω και αυστηρότερα μέτρα, αν δεν τηρηθούν τα υφιστάμενα από τους πολίτες, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6. «Αν τα μέτρα δεν τηρηθούν, θα πάμε σε αυστηρότερο lockdown», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «κανένας  μας δεν πίστευε ότι θα είχαμε απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς μέχρι το Μάιο»

«Θέλουμε με υγειονομική ασφάλεια να δίνουμε ανάσες  στην αγορά», ξεκαθάρισε ο κ. Γεωργιάδης συμπληρώνοντας ότι «ο τζίρος την πρώτη εβδομάδα ανοίγματος του  λιανεμπορίου ήταν πολύ μεγάλος και παρουσίασε αύξηση 57% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι»

Σχετικά με τις κυβερνητικές αποφάσεις και τη λήψη μέτρων, ο υπουργός σημείωσε ότι είναι επιλογή της κυβέρνησης να αναπροσαρμόζεται στα επιδημιολογικά δεδομένα και να δρα προληπτικά. «Εμείς ως κυβέρνηση  θέλουμε να προηγούμαστε της πανδημίας  και όχι να την ακολουθούμε» υπογράμμισε.  

«Θα παρέμβουμε νωρίτερα από μία εβδομάδα αν χρειαστεί»

Νωρίτερα, ο υπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε, μάλιστα χαρακτηριστικά, ότι «αν χρειαστεί, θα παρέμβουμε και νωρίτερα από τη μία εβδομάδα», πριν δηλαδή ολοκληρωθεί η ισχύς των μέτρων που εφαρμόζονται από σήμερα στις 6 το πρωί.

«Αν η πορεία της πανδημίας πάει προς τα πάνω, αυτομάτως θα ληφθούν μέτρα» ξεκαθάρισε ο κ. Γεωργιάδης προσθέτοντας ότι «αν πάει προς τα κάτω, θα υπάρξει μεγαλύτερη ελευθερία».

Επιπλέον, ο υπουργός εξήγησε και τον λόγο για τον οποίο ελήφθησαν τα συγκεκριμένα μέτρα στα καταστήματα των «κόκκινων» περιοχών και αυτός είναι να σταματήσουν οι εικόνες συνωστισμού στους εμπορικούς δρόμους.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι τα κοσμηματοπωλεία -με βάση την εισήγηση των ειδικών- θα λειτουργούν με τη μέθοδο παράδοσης εκτός καταστήματος και σημείωσε ότι το υπουργείο είχε ζητήσει να λειτουργήσουν με τη μέθοδο του ραντεβού, αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό από την επιτροπή.

Ο υπουργός προανήγγειλε ειδική ρύθμιση για τα καταστήματα νυφικών, λέγοντας ότι θα συνομιλήσει με τον ΓΓ εμπορίου Παναγιώτη Σταμπουλιδη ώστε να δοθεί η δυνατότητα αύξησης των ωρών σε τέσσερις, από δυο, για τα συγκεκριμένα καταστήματα.

Τι ισχύει από σήμερα στην αγορά- πώς κάνουμε ψώνια

Ένα βήμα πίσω κάνει από σήμερα η αγορά καθώς τίθενται σε εφαρμογή τα νέα περιοριστικά μέτρα στις αποκαλούμενες «κόκκινες» περιοχές του επιδημιολογικού χάρτη, στις οποίες περιλαμβάνεται και η περιφέρεια Αττικής πλην των νήσων. Σε αυτές τις περιοχές πλέον η αγορά παύει να λειτουργεί με πλήρη ελευθερία και με την επιστροφή στη μέθοδο του click away «λανσάρεται» για πρώτη φορά και η μέθοδος του «click inside», που είναι δηλαδή η αγορά εντός καταστήματος αλλά με προκαθορισμένο ραντεβού.

Με τη νέα μέθοδο πλέον θα δουλεύουν τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης αλλά και τα βιβλιοχαρτοπωλεία. Τι σημαίνει αυτό; Πως ο καταναλωτής που θέλει να επισκεφθεί ένα απ’ αυτά τα καταστήματα για να κάνει έρευνα αγοράς, και όχι απαραίτητα να προβεί σε αγορά, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή – τηλεφωνική ή ηλεκτρονική - με το κατάστημα προκειμένου να κλείνει ραντεβού. Για την πιστοποίηση του ραντεβού θα πρέπει το κατάστημα να αποστέλει είτε email (με την παραγγελία ή απόδειξη αγοράς) είτε sms με τα στοιχεία του (όνομα, διεύθυνση, αφμ κοκ) στον καταναλωτή, όπου θα αναγράφεται και η ώρα του ραντεβού. Οι καταστηματάρχες που δεν επιθυμούν να επιβαρυνθούν με το κόστος του sms μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή e-καταναλωτής της Γεν. Γραμ. Εμπορίου του υπ. Ανάπτυξης, που είναι δωρεάν. Ως το τέλος της ημέρας αναμένεται να ανέβει και σχετική επιλογή για τα ραντεβού του click inside. Ο καταναλωτής εκτός της ηλεκτρονικής ειδοποίησης που θα πρέπει να έχει μαζί του ώστε να πιστοποιείται το ραντεβού θα πρέπει είτε να στείλει sms με τον κωδικό 2 στο 13033 είτε να συμπληρώσει το ειδικό έντυπο.

Προσοχή τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και τα βιβλιοχαρτοπωλεία θα υποχρεούνται να ΜΗΝ πουλήσουν στον πελάτη που βρίσκεται στο κατάστημα μέσω του click inside άλλα προϊόντα, που δεν ανήκουν στο βασικό τους ΚΑΔ. Κι αυτό καθώς θα ετίθετο ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού. Για παράδειγμα εάν κάποιος επισκεφθεί κάποιο κατάστημα αλυσίδας που πουλά βιβλία και χαρτικά, δεν θα μπορεί να αγοράσει πχ ένα smartphone.

Με τη λογική των ραντεβού θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά τα κομμωτήρια και κουρεία, οι υπηρεσίες μανικιούρ – πεντικιούρ, οι υπηρεσίες ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών καθώς επίσης και τα ΚΤΕΟ.

Το click away

Σε ο,τι αφορά τη μέθοδο του click away, την οποία μάθαμε κατά την εορταστική περίοδο αυτή θα ισχύσει για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες καταστημάτων του λιανικού εμπορίου. Πρόκειται για τη διαδικασία αγοράς ή παραγγελίας προϊόντος Online ή μέσω τηλεφώνου και την παραλαβή έξω απ’ το κατάστημα με τη δυνατότητα πληρωμής μέσω POS.

Και εδώ η διαδικασία είναι λίγο – πολύ ίδια. Το ραντεβού για την παραλαβή πιστοποιείται είτε ηλεκτρονικά, μέσω email, είτε μέσω sms που θα στείλει η επιχείρηση στον καταναλωτή όπου μαζί με τα στοιχεία της θα δηλώνει και την ημέρα και ώρα του ραντεβού. Οι καταστηματάρχες που δεν επιθυμούν να επιβαρυνθούν με το κόστος του sms μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή e-καταναλωτής της Γεν. Γραμ. Εμπορίου του υπ. Ανάπτυξης, που είναι δωρεάν. Η σχετική επιλογή για τα ραντεβού του click away είναι ήδη ενεργοποιημένη και λειτουργική. Για τη μετακίνηση του ο καταναλωτής θα πρέπει να στείλει sms με τον κωδικό 2 στο 13033 είτε να συμπληρώσει το ειδικό έντυπο.

Σημειωτέον πως όλα τα παραπάνω που περιγράφονται για το click inside και το click away δεν αφορούν τα τμήματα του λιανεμπορίου που ούτως ή άλλως λειτουργούσαν και κατά τη διάρκεια των περιόδων lockdown. Κοινώς σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, αρτοποιία, μανάβικα, κρεοπωλεία, τσαγκαράδικα, καταστήματα κινητής τηλεφωνίας κοκ. Αυτά θα συνεχίσουν να δουλεύουν κανονικά και στις «κόκκινες» περιοχές με τη μόνη υποχρέωση του καταναλωτή να στείλει sms με τον κωδικό 2 στο 13033 είτε να συμπληρώσει το ειδικό έντυπο.

Σε κάθε περίπτωση ο καταναλωτής θα έχει στη διάθεση του δύο ώρες απ’ τη στιγμή που θα λάβει την έγκριση μετακίνησης ή θα συμπληρώσει το ειδικό έντυπο.
Η λήξη του ωραρίου λειτουργίας του συνόλου των καταστημάτων στην Αττική τίθεται στις 20.00 το βράδυ με δεδομένο ότι παραμένει στις 21.00 η απαγόρευση κυκλοφορίας. Στις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές τα καταστήματα θα πρέπει να κλείνουν στις 17.00 καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας πλέον θα ισχύει απ’ τις 18.00. Αυτό περιλαμβάνει και τα σούπερ μάρκετ.

Ελεύθερο το εμπόριο στις «κίτρινες» περιοχές

Αναφορικά με τις «κίτρινες» περιοχές του επιδημιολογικού χάρτη, το λιανεμπόριο συνολικά θα συνεχίσει να λειτουργεί ελεύθερα με λήξη ωραρίου στις 20.00.
Παράλληλα θα συνεχίσουν να λειτουργούν με ραντεβού το σύνολο των υπηρεσιών που είχαν επιτραπεί με την προηγούμενη ΚΥΑ (κέντρα αισθητικής, διαιτολογικές υπηρεσίες, κομμωτήρια κοκ).

Τα καταστήματα ΟΠΑΠ

Επιπλέον στις συγκεκριμένες περιοχές επανέρχονται σε λειτουργία από την ερχόμενη Δευτέρα – και όχι από σήμερα - τα καταστήματα του ΟΠΑΠ, Εξαιρουμένων των «ΟΠΑΠ Play» που θα παραμείνουν κλειστά, τα πρακτορεία λαχείων ενώ θα επιτραπεί να δουλέψουν και οι λαχειοπώλες. Σημειώνεται ότι δεν θα επιτρέπονται καθήμενοι εντός των καταστημάτων ΟΠΑΠ.
Υπενθυμίζεται πως για το σύνολο της επικράτειας εξακολουθεί να ισχύει ο περιορισμός του ενός πελάτη ανά 25 τμ του κύριου χώρου του καταστήματος.


Ειδήσεις σήμερα: 

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για εισαγωγή στα ΑΕΙ, «αιώνιους» φοιτητές και πανεπιστημιακή αστυνομία

Τσακρής: Επιθετική στα παιδιά η βρετανική μετάλλαξη - Θα επανεξεταστούν τα μέτρα σε μία εβδομάδα

«Πράσινο φως» από την Κομισιόν στο εμβόλιο της AstraZeneca
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr