Αυγερινός: Τα χρήματα από Siemens ενδέχεται να κατέληξαν τμηματικά στο ΠΑΣΟΚ

Διαφοροποιήθηκε καταθέτοντας ενώπιον του εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου ο πρώην οικονομικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ κ. Σπύρος Αυγερινός, σε σχέση με τα όσα είχε υποστηρίξει αρχικά σχετικά με το 1 εκατ. γερμανικά μάρκα που σύμφωνα με τον πάλαι ποτέ «στρατηγό» της Χαριλάου Τρικούπη κ. Θεόδωρο Τσουκάτο κατέληξαν στο Κίνημα.  

Προ ημερών κ. Αυγερινός με δημόσια δήλωσή του είχε υποστηρίξει  ότι ουδέποτε παραλήφθηκε από το Κίνημα χρήματα από τη Siemens. Στη

Διαφοροποιήθηκε καταθέτοντας ενώπιον του εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου ο πρώην οικονομικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ κ. Σπύρος Αυγερινός, σε σχέση με τα όσα είχε υποστηρίξει αρχικά σχετικά με το 1 εκατ. γερμανικά μάρκα που σύμφωνα με τον πάλαι ποτέ «στρατηγό» της Χαριλάου Τρικούπη κ. Θεόδωρο Τσουκάτο κατέληξαν στο Κίνημα.  

Προ ημερών κ. Αυγερινός με δημόσια δήλωσή του είχε υποστηρίξει  ότι ουδέποτε παραλήφθηκε από το Κίνημα χρήματα από τη Siemens. Στην κατάθεσή του, ωστόσο, στον κ. Αθανασίου διαφοροποιείται από την αρχική του δήλωση, καθώς αν και φέρεται να αποκλείει το ενδεχόμενο το ποσό αυτό να μπήκε ατόφιο στο ταμείο του Κινήματος, εντούτοις αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο τα χρήματα αυτά να κατέληξαν τμηματικά στο κόμμα χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει. Τα όσα φέρεται να ισχυρίστηκε στην κατάθεσή του ο κ. Αυγερινός, ερμηνεύονται ως στήριξη στον κ. Τσουκάτο, ο οποίος είχε πει από την αρχή ότι το ποσό του 1 εκατ. γερμανικών μάρκων κατέληξε στο ακέραιο στο ΠΑΣΟΚ.

H ταμίας κάλυψε τον Τσουκάτο

Προθεσμία για την ερχόμενη Δευτέρα ζήτησε και έλαβε ο χρηματιστής Αθανάσιος Ράμμος, που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση των μαύρων ταμείων.

Στο μεταξύ στον  εισαγγελέα κατέθετε  για 3 ώρες η ταμίας του ΠΑΣΟΚ κα Δήμητρα Παπαχρήστου.

Η κα Παπαχρήστου φέρεται ότι προσπάθηε να κρατήσει μια ουδέτερη στάση λέγοντας ότι εκείνη τη περίοδο-1999- στο ΠΑΣΟΚ εισέρρεαν πολλά χρήματα λόγω Συνεδρίου. Για τις ανάγκες του Συνεδρίου,  φέρεται να υποστήριξε ότι η ίδια πήρε χρήματα από τον Τσουκάτο τα οποία φτάνουν τα 200 εκατ.  δραχμές.

Αντίθετα ο Οικονομικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Αυγερινός  ο οποίος εξακολουθεί να καταθέτει  φέρεται να υποστηρίζει ότι εκείνος δεν γνώριζε να μπήκε στα ταμεία του κόμματος το ποσό του 1 εκατ. γερμανικών μάρκων .

Νωρίτερα στον εισαγγελέα  κατέθεσε ο δικηγόρος της  SAIC  Σίμος Δήμας, ο οποίος φέρεται να συνέστησε  στην SAIC, τον Γ. Τρεπεκλή.

Ο κος Δήμας, φέρεται αν υποστήριξε στη κατάθεσή  του οτι πράγματι συνέστησε τον Τρεπεκλή στην SAIC  και ότι τίποτα το μεπτό  δεν υπάρχει στις αμοιβές  που έλαβαν από την εταιρία τόσο ο ίδιος οσο και ο  Γ. Τρεπεκλής.

Ο κύριος Ράμμος κλήθηκε από τον εισαγγελέα με αφορμή μεγάλο ποσό που εντοπίστηκε σε τραπεζικό λογαριασμό του στην ΒΝΡ Paribas στη Γενεύη ενώ ο κύριος Γιαννακάκης καλείται μετά την κατάθεση του επιχειρηματία Βασίλη Τυρογαλά. Ο τελευταίος υποστήριξε στον εισαγγελέα ότι έκανε προσωπική εξυπηρέτηση στον κύριο Γιαννακάκη όταν διέθεσε τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας του προκειμένου να εμβαστεί μέσω της off-shore εταιρείας Placid Blue το ποσό του 1,2 εκατομ, ευρώ.

Όπως φέρεται να υποστήριξε ο κύριος Τυρογαλάς τα χρήματα αυτά αμέσως μετά την κατάθεσή τους δόθηκαν μετρητά στον κ. Γιαννακάκη ο οποίος του είχε πει ότι ήθελε να τα χρησιμοποιήσει για την αγορά μετοχών στο εξωτερικό. Ετσι τώρα ο κ. Γιαννακάκης καλείται να εξηγήσει στον εισαγγελέα πού ακριβώς κατέληξαν τα χρήματα που έλαβε μέσω του λογαριασμού του κ. Τυρογαλά. Στο μεταξύ του 40 έφτασαν οι ύποπτοι για το σκάνδαλο της Siemens.

Δεν προσήλθε τελικά στον εισαγγελέα  ο Μ.Χριστοφοράκος

Δεν εμφανίστηκε τελικά στον εισαγγελέα κ .Παναγιώτη Αθανασίου ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ελλάδος κ. Μιχάλης  Χριστοφοράκος  , ο οποίος είχε κληθεί προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τα όσα ανέφερε ο κ. Θόδωρος Τσουκάτος.

Oτι δηλαδή τον προσέγγισε προκειμένου να του προσφέρει χρήματα για τις προεκλογικές ανάγκες του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Χριστοφοράκος μέσω των συνηγόρων του κ.κ. Βασίλη Δημακόπουλου και Γιάννη Γιαννίδη κατέθεσε υπόμνημα στο οποίο αναφέρει ότι επιφυλάσσεται να απαντήσει σε όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν όταν λάβει γνώση του συνόλου της δικογραφίας.

Σήμερα , από το εισαγγελικό γραφείο αναμένεται να περάσει με αφορμή τις καταγγελίες Τσουκάτου  μεταξύ των άλλων  , ο πρώην διευθυντής Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ κ.Σπύρος Αυγερινός , η ταμίας του κόμματος Δήμητρα Παπαχρήστου  και η γραμματέας του κ.Τσουκάτου , κ.Ισμήνη Πιστώνη. Επίσης έχουν κληθεί πρόσωπα που φέρονται ως παρένθετα στους επτά  λογαριασμούς στους οποίους διοχετεύτηκε το ένα  εκατ. γερμανικά μάρκα από τη Siemens καθώς και δυο  δικηγόροι που σχετίζονται με την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας C4i και τον κ.Γιώργο Τρεπεκλή  , εκπρόσωπο της SAIC στη χώρα μας φέρεται να έλαβε αμοιβή περίπου 6,5 εκατ.ευρώ.

Εκανα εξυπηρέτηση σε φίλο μου, υποστηρίζει ο Β. Τυρογαλάς

«Εκανα εξυπηρέτηση σε φίλο μου και αφού τα χρήματα κατατέθηκαν στον λογαριασμό της εταιρείας μου του παραδόθηκαν μετρητά». Αυτό υποστηρίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας κ. Βασίλης Τυρογαλάς, σε τραπεζικό λογαριασμό του οποίου κατατέθηκαν πέντε εμβάσματα συνολικού ύψους 1,2 εκατ. ευρώ μέσω των offshore εταιρειών Placid Blue και Fairways, οι οποίες φέρονται να είναι συμφερόντων του πρώην διευθύνοντος συμβούλου  της Siemens κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου. Τα χρήματα αυτά κατατέθηκαν στον λογαριασμό του κ. Τυρογαλά το διάστημα από 18/11/04 μέχρι και 6/7/05. Ο κ. Τυρογαλάς υποστηρίζει τώρα στο υπόμνημά του που κατέθεσε στον κ. Αθανασίου ότι ο χρηματιστής κ. Σάββας Γιαννακάκης τον παρακάλεσε προσωπικά να χρησιμοποιήσει λογαριασμούς της εταιρείας του για να κατατεθούν τα χρήματα. Ο κ. Τυρογαλάς αναφέρει επίσης στο υπόμνημά του ότι, αφού έγινε η κατάθεση των χρημάτων, αυτά στη συνέχεια παραδόθηκαν μετρητά στον κ. Γιαννακάκη. Στο σημείο αυτό, όπως φέρεται να υποστηρίζει ο κ. Τυρογαλάς στο υπόμνημά του, σταματάει η ενημέρωσή του για την περαιτέρω πορεία των χρημάτων. Ο εισαγγελέας προσανατολίζεται τώρα να καλέσει τον κ. Γιαννακάκη, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Τυρογαλά, είναι και ο τελικός αποδέκτης των χρημάτων. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία που διατηρεί ο κ. Τυρογαλάς είναι onshore, έχει έδρα την Κύπρο, ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές και εμπορεύεται πετρελαιοειδή.

«Καίνε» Τσουκάτο ο Στ. Βίος και ο οδηγός του

Κλονίζεται η «γραμμή» του κ. Θεόδωρου Τσουκάτο, ο οποίος υποστηρίζει ότι το ένα εκατ. γερμανικά μάρκα από τη Siemens πήγε χωρίς τη δική του ανάμιξη ακέραιο στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Τα όσα ισχυρίζονται στις καταθέσεις που έδωσαν στον εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου τόσο ο επιχειρηματίας κ. Στυλιανός Βίος όσο και ο οδηγός του κ. Σπήλιος Αποστολόπουλος ανατρέπουν τα έως τώρα δεδομένα. Και οι δύο καταθέτουν ότι οι ίδιοι πήγαν αρκετές φορές χρήματα που προέρχονταν από τα μαύρα ταμεία της Siemens στον κ. Τσουκάτο, είτε στο προσωπικό του γραφείο είτε στο γραφείο του στη Χαριλάου Τρικούπη!

Ειδικότερα, ο κ. Βίος κατέθεσε στον εισαγγελέα ότι απευθύνθηκε σε αυτόν ο ίδιος ο κ. Τσουκάτος με τον οποίο διατηρούσε γνωριμία από την εποχή του Πολυτεχνείου. Οπως λέει, του ζήτησε «εξυπηρέτηση» ώστε να καταφέρει να φέρει χρήματα για το ΠΑΣΟΚ από το εξωτερικό. Ο κ. Βίος κατέθεσε ότι δέχτηκε να εξυπηρετήσει το κόμμα και επικοινώνησε με τον συντοπίτη του κ. Ιωάννη Πιταούλη, διότι ο ίδιος δεν είχε λογαριασμό στο εξωτερικό.

Ο κ. Πιταούλης, σύμφωνα με την κατάθεση του συντοπίτη του επιχειρηματία, δέχτηκε να διαθέσει λογαριασμό που διατηρούσε στο εξωτερικό για την κατάθεση των χρημάτων. Ετσι, το ποσό του ενός εκατ. ευρώ εμβάστηκε στον λογαριασμό του κ. Πιταούλη και διοχετεύτηκε στη συνέχεια σε επτά άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς με συνδικαιούχο τον κ. Γιώργο Γενναίο, στενό συνεργάτη του κ. Τσουκάτου.

Τα χρήματα ρευστοποιήθηκαν από τον κ. Γενναίο και έφθασαν στον κ. Βίο. Στη συνέχεια είτε ο ίδιος ο κ. Βίος είτε ο οδηγός του τα έστελναν στο γραφείο του κ. Τσουκάτου στο ΠΑΣΟΚ. «Το μεγαλύτερο ποσό, περίπου 75 εκατομμύρια δραχμές, τα πήγα ο ίδιος στο γραφείο του κ. Τσουκάτου στον πέμπτο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη. Εκεί άκουσα ότι τα χρήματα τα κατέβαζαν στον δεύτερο που ήταν το κομματικό ταμείο», κατέθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Βίος, επισημαίνοντας ότι άλλες φορές τα χρήματα τα μετέφερε ο οδηγός του στη Χαριλάου Τρικούπη.

Πάντως, ο κ. Βίος υποστηρίζει ότι όσες φορές έστειλε τον οδηγό του πήρε και αποδείξεις για τα χρήματα που πήγε, τις οποίες μάλιστα επιφυλάχθηκε να τις προσκομίσει στον εισαγγελέα.

«Παρέδωσα χρήματα τυλιγμένα σε χαρτί»

Στο ανάλογο πνεύμα είναι και η κατάθεση που έδωσε στον κ. Αθανασίου και ο οδηγός του κ. Βίου κ. Σπήλιος Αποστολόπουλος. Oπως υποστηρίζει, αν και δεν γνωρίζει ακριβώς το ύψος των χρημάτων που παραδόθηκαν από τον κ. Βίο στον κ. Τσουκάτο, ο ίδιος παρέδωσε τρεις με τέσσερις φορές στον πάλαι ποτέ «στρατηγό» του ΠΑΣΟΚ ποσά ύψους 45 εκατ. δραχμών.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του όμως, ο κ. Αποστολόπουλος, που τοποθετεί τις μεταφορές των χρημάτων το 2000, υποστηρίζει ότι τα χρήματα ορισμένες φορές ήταν τυλιγμένα με χαρτί και γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το ύψος τους.

Καταθέτει επίσης ότι ο ίδιος παρέδωσε χρήματα στον κ. Τσουκάτο και στο γραφείο του στην Πανεπιστημίου. Ωστόσο, το γραφείο του κ. Τσουκάτου στην Πανεπιστημίου άρχισε να λειτουργεί αργότερα, μετά το 2001.

«Δεν γνώριζα ότι καταθέτης ήταν η Siemens»

Από την πλευρά του, τώρα, ο κ. Πιταούλης, ο επιχειρηματίας στο λογαριασμό του οποίου κατατέθηκε το ένα εκατ. γερμανικά μάρκα, υποστηρίζει στην κατάθεσή του ότι του ζήτησε μια εξυπηρέτηση ο φίλος του ο κ. Βίος, διότι γνώριζε ότι είχε λογαριασμό στο εξωτερικό και ότι συνήθιζε να βγάζει χρήματα έξω.

Πράγματι, όπως υποστηρίζει ο κ. Πιταούλης, έδωσε τον λογαριασμό του σε τράπεζα της Ολλανδίας και συγκεκριμένα στο Ρότερνταμ, για να κατατεθούν τα χρήματα. Και όταν η κατάθεση πραγματοποιήθηκε, ο κ. Πιταούλης υποστηρίζει ότι απευθύνθηκε στην τράπεζα, η οποία τον ενημέρωσε ότι η «καταθέτης ήταν πελάτης της».

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Πιταούλης επιχειρεί προφανώς να αποδείξει ότι δεν γνώριζε ότι τα χρήματα που μπήκαν στον λογαριασμό του προέρχονταν από τη Siemens. Υποστηρίζει μάλιστα πως όταν ο κ. Βίος του ζήτησε την «εξυπηρέτηση» του είπε ότι τα χρήματα αυτά ήταν δικά του και ότι αποτελούσαν αμοιβή για τις δουλειές του.

Αυτό, όπως καταθέτει ο κ. Πιταούλης, δεν του έκανε εντύπωση, γιατί γνώριζε πώς ο κ. Βίος ήταν επιχειρηματίας με μεγάλη δραστηριότητα και ήταν φυσικό να έχει χρήματα και να εισπράττει τέτοιες αμοιβές. Μετά την κατάθεση των χρημάτων ο κ. Βίος, σύμφωνα πάντα με τον κ. Πιταούλη, του υπέδειξε τους λογαριασμούς όπου θα κατετίθεντο τα χρήματα.

Εξηγήσεις για την κίνηση

Αναλυτικές εξηγήσεις για την κίνηση των εφτά λογαριασμών στους οποίους διοχετευτήκε το ένα εκατ. γερμανικά μάρκα καλείται τώρα να δώσει ο στενός συνεργάτης του κ. Τσουκάτου κ. Γενναίος, ο οποίος εμφανίζεται είτε ως αποκλειστικός δικαιούχος είτε ως συνδικαιούχος των λογαριασμών.

Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρχικός λογαριασμός του κ. Πιταούλη εμφανίζεται να έχει κίνηση μόνο ένα εκατ. ευρώ, ενώ οι επτά υπόλοιποι έχουν ανοιχτεί πολύ νωρίτερα και έχουν άλλες κινήσεις ποσών τα οποία δεν σχετίζονται με το ένα εκατ. γερμανικά μάρκα από τα μαύρα ταμεία της Siemens. Στον εισαγγελέα καταθέτουν αύριο και κάποια από τα επτά παρένθετα πρόσωπα των ισάριθμων επίμαχων λογαριασμών.

Κλήσεις σε Ράμμο και Ψαρρό αναμένεται να αποστείλει ο  Αθανασίου

Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις στην εισαγγελική έρευνα για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens. Στο εισαγγελικό «μικροσκόπιο» μπαίνουν οι διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό έξι φρεγατών από την Ολλανδία με ύποπτες πληρωμές, ενώ ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Παναγιώτης Αθανασίου που ερευνά την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» προσανατολίζεται να καλέσει για κατάθεση τον κ. Θ. Ράμμο, πρώην στέλεχος της «Πήγασος Χρηματιστηριακή», ο οποίος φέρεται να εμφανίζεται ως δικαιούχος δυο τραπεζικών λογαριασμών στη  ΒΝΡ Paribas στη Γενεύη.  

 

Ο κ. Αθανάσιος Ράμμος Πρόεδρος της ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΧΕΠΕΥ

 

 

 

 

 

 

 

Στους λογαριασμούς αυτούς, φέρεται να εισέρευσαν από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και από την υπεράκτια εταιρεία «Placid Blue», μέσω Μονακό περισσότερα από δύο εκατομμύρια ευρώ, τουλάχιστον για το διάστημα από τον Ιούλιο 2003 έως τον Μάρτιο 2004.  

Για εξηγήσεις αναμένεται επίσης να κληθεί από τον εισαγγελέα και ο κ. Μιλτιάδης Ψαρρός, πρώην στέλεχος της Siemens στην Ελλάδα, ο οποίος φέρεται ως ενδιάμεσος μεταξύ της μητρικής Siemens, της Siemens Ελλάς και ελλήνων αξιωματούχων. Το εν λόγω πρώην στέλεχος της Siemens, λέγεται μάλιστα ότι απολύθηκε από τον κ. Μιχάλη Χριστοφοράκο επειδή δεν παρέδωσε στα πρόσωπα που έπρεπε όλο το ποσό που είχε συμφωνηθεί να δοθεί ως «μίζα» αναφορικά με τη σύμβαση της Siemens, το 2001 για τα πυραυλικά συστήματα Patriot. Μάλιστα, ο  μάνατζερ της μητρικής Siemens κ. Ράινερ Νιτλ είχε υποστηρίξει στο Εφετείο του Μονάχου ότι ο κ. Ψαρρός του παρέδωσε δύο βαλίτσες με χρήματα στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης για τους Patriot.  

Για αύριο Τετάρτη από τον κ. Αθανασίου έχουν κληθεί για κατάθεση ο επιχειρηματίας κ. Βασίλης Τυρογαλάς εκπρόσωπος της εταιρείας με την επωνυμία «Martechnik Bunkering LTD», στην οποία φέρεται να μεταβιβάζονται μεγάλα χρηματικά ποσά από δύο άλλες εταιρείες, την Placid Blue και τη Fairways αλλά και ένας δικηγόρος ο οποίος συνέστησε στην αμερικανική SAIG (που συμμετείχε σε κοινοπραξία με τη Siemens για την προμήθεια του C4I) τον κ. Γ. Τρεπεκλή. Ο τελευταίος ως εκπρόσωπος της SAIG στην χώρα μας φέρεται να έλαβε αμοιβή περί 6,5 εκατ. ευρώ, ποσό πάντως που ο ίδιος θεωρεί νόμιμο και δικαιολογημένο, όπως φέρεται να κατέθεσε στον κ. Αθανασίου.

Ακόμη για κατάθεση έχουν κληθεί ο κ. Σπύρος Αυγερινός πρώην  διευθυντής προσωπικού του ΠΑΣΟΚ και η κυρία Δήμητρα Παπαχρήστου ταμίας του κόμματος. Η κλήτεύση τους αφορά το άλλο σκέλος της υπόθεσης με κεντρικό πρόσωπο τον πάλαι ποτέ στρατηγό του Κινήματος κ. Θεόδωρο Τσουκάτο και την εισροή, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, ενός εκατ. μάρκων (420.000 ευρώ) από τη Siemens στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Για το ίδιο αυτό σκέλος της υπόθεσης για κατάθεση έχει κληθεί και η γραμματέας του κ. Τσουκάτου την περίοδο εκείνη αλλά και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ελλάς κ. Μιχ. Χριστοφοράκος.  

Στο «μικροσκόπιο» και οι έξι φεργάτες 

Την ίδια ώρα, στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη Ελλήνων εισαγγελέων της Eurοjust, αλλά και υπαλλήλων της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Η σύσκεψη είχε ως θέμα τον εκσυγχρονισμό έξι φρεγατών από την Ολλανδία με ύποπτες πληρωμές σε ελβετικές τράπεζες κατά τα έτη 2003 - 2005 

Ειδικότερα, οι εισαγγελείς της Eurοjust ενημέρωσαν τους Έλληνες συναδέλφους τους αλλά και στελέχη της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, για το «ύποπτο» υλικό που έχει συγκεντρωθεί από τις γαλλικές και τις ολλανδικές αρχές, καθώς και υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Ελλάδος  για την υπόθεση. Η διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης ανατέθηκε στη εισαγγελέα Πρωτόδικων κ. Ελένη Σκεπερνιά.  

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή»: «To πρόγραμμα εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών τύπου Standard (Κουντουριώτης, Αδριας F 459, Ναυαρίνο F 61, Λήμνος F 451, Eλλη F 450 και Αιγαίο F 460) κατέληξε σε μία σύμβαση αξίας ύψους 381.578.580 ευρώ, από τα οποία 257.768.200 ευρώ θα έπαιρνε η Thales Naval Netherlands και 128.810.380 ευρώ τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ως επιδότηση». Ωστόσο, «ηπροκαταβολή που δόθηκε μετά την υπογραφή ήταν της τάξης του 30% και οι ευρωπαϊκές εισαγγελίες έχουν συγκεντρώσει σημαντικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία μία σειρά πληρωμών εταιρειών συμβούλων που έγιναν όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στις παρεχόμενες υπηρεσίες αλλά ακολουθούν και πολύ περίεργες διαδρομές».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα «στις πληρωμές -ιδιαίτερα γύρω και κατά τη διάρκεια της υπογραφής- της σύμβασης καταγράφονται από την Εurojust καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες και υπεράκτιες εταιρείες της Καραϊβικής και της Κύπρου». Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση προκαταρκτική εξέταση είχε αρχίσει και στην Ελλάδα πριν από περίπου δυο χρόνια χωρίς όμως συγκεκριμένα αποτελέσματα.  

«Μαύρο» χρήμα και στο «Αττικό Μετρό»  

Και οι εξελίξεις για «μαύρα» χρήματα δεν φαίνεται να τελειώνουν εδώ. Οι αρμόδιες αρχές της Γαλλίας ενημέρωσαν την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για υλικό και στοιχεία που συγκέντρωσαν σχετικά με την διακίνηση «μαύρου» χρήματος και στην κατασκευή του Μετρό στην Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία προέρχονται από την κατάθεση Γάλλου - ο οποίος διατηρεί διευθυντική θέση στο Μετρό στη Γαλλία – που φέρεται να κατέθεσε στις αρμόδιες αρχές, ότι στην Ελλάδα διακινήθηκε «μαύρο» χρήμα κατά την κατασκευή του Μετρό της Αθήνας.  Η διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου

Τσουκάτος. «Είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω την αλήθεια και τις συνέπειές της»

Το ερχόμενο Σάββατο θα δώσει τελικά εξηγήσεις στον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Παναγιώτη Αθανασίου ο πάλαι ποτέ «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ κ. Θεόδωρος Τσουκάτος, μετά την προθεσμία που ζήτησε και έλαβε σήμερα προκειμένου να προετοιμάσει τις θέσεις του.  Μέσω του δικηγόρου του κ. Διονύση Γκούσκου ο κ. Τσουκάτος (σ.σ. δεν προσήλθε ο ίδιος στο εισαγγελικό γραφείο) υπέβαλλε αίτημα στον κ. Αθανασίου να εξετάσει κατ’ αντιπαράσταση τους κ.κ. Σπύρο Αυγερινό πρώην  διευθυντή προσωπικού του ΠΑΣΟΚ, τη κυρία Δήμητρα Παπαχρήστου ταμία του κόμματος, τον κ. Γιώργο Γενναίο στενό συνεργάτη του ο οποίος εμφανίζεται δικαιούχος ή συνδικαιούχος των επτά λογαριασμών στους οποίους εμβάστηκε το ποσό του ενός εκατ. γερμανικών μάρκων από τη Siemens αλλά και τον επιχειρηματία κ. Στυλιανό Βίο που φέρεται να έκανε τη ρευστοποίηση των χρημάτων, τα οποία σύμφωνα με τον πάλαι ποτέ «στρατηγό», κατέληξαν στη συνέχεια τμηματικά και με βαλίτσες στο ΠΑΣΟΚ.

«Ο κ. Τσουκάτος ουδέποτε χειρίστηκε προμήθεια ή έργα του δημοσίου και καμία σχέση παροχής ή αντιπαροχής δεν είχε ποτέ με τη Siemens», δήλωσε ο δικηγόρος του κ. Τσουκάτου κ. Διονύσης Γκούσκος. «Άλλωστε» τόνισε ο κ. Γκούσκος «ουδείς γνώριζε ότι το 1998 υπήρχαν ‘μαύρα ταμεία’ στη Siemens». Ο κ. Γκούσκος επισήμανε ακόμη ότι ο εντολέας του είναι έτοιμος να δώσει εξηγήσεις αλλά και να αντιμετωπίσει την αλήθεια και τις συνέπειες της. Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για τον εάν ο κ. Τσουκάτος διαθέτει και αποδείξεις για όσα υποστηρίζει, ο κ. Γκούσκος απάντησε: «Αποδείξεις είναι το θάρρος και η εντιμότητα των προσώπων που έχουν κληθεί». Ο κ. Γκούσκος έκανε ακόμη λόγο για «εξωθεσμικά κέντρα» που παρεμβαίνουν στην υπόθεση της Siemens. «Πιστεύω ότι η αλήθεια δεν μπορεί να ταφεί από παρεμβάσεις εξωθεσμικών κέντρων που υπαγορεύουν δηλώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σήμερα επρόκειτο να καταθέσει στον εισαγγελέα και ο κ. Γενναίο αλλά ζήτησε και έλαβε και νέα προθεσμία για την ερχόμενη Παρασκευή 

Την ίδια ώρα, στο «μικροσκόπιο» του εισαγγελέα μπαίνουν νέα ύποπτα εμβάσματα με παραλήπτη τον «Α. Rocos» τα οποία φέρεται να συνδέεται με πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ καθώς επίσης και οι πραγματικοί δικαιούχοι από το άνοιγμα δύο λογαριασμών της ΒΝΡ Paribas της Γενεύης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλούν και οι αποκαλύψεις γύρω από την κατάθεση 40 εκατ. ευρώ από τη Siemens (!) σε “γαλάζια” χρηματιστηριακή εταιρεία, η οποία φέρεται να έχει εμπλοκή και στην υπόθεση των ομολόγων.  

Όσον αφορά το νέο ύποπτο έμβασμα προς τον «Α. Rocoς» συμπληρωματικά κατέθεσε χθες στον κ. Αθανασίου, ο κ. Ηλίας Γεωργίου πρώην στέλεχος της Siemens στην Ελλάδα. Ο κ. Γεωργίου φέρεται με ιδιόχειρο σημείωμά του να δίνει εντολή να εμβαστούν από το λογαριασμό της πρώην εφοριακού κυρίας Αντωνίας Μάρκου 200 χιλ. μάρκα σε τραπεζικό λογαριασμό στην Canadian Imperial Bank Of Commerce (CIBC), με δικαιούχο τον «Α. Ρόκκο». Ο κ. Γεωργίου ερωτηθείς από τον εισαγγελέα για το εάν γνωρίζει ποιος είναι ο παραλήπτης των χρημάτων «Α. Ρόκκος»  φέρεται να ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr