Στη «μάχη» για τους επετειακούς εορτασμούς για το 1821 και το Πολεμικό Μουσείο

Στη «μάχη» για τους επετειακούς εορτασμούς για το 1821 και το Πολεμικό Μουσείο

Ο Αναστάσιος Λιάσκος ως ο πρώτος πολίτης που αναλαμβάνει πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου από ιδρύσεώς του, αναφέρεται στις πρωτοβουλίες και στις δράσεις που σαν στόχο έχουν να βγάλουν από το τέλμα και να αναβαθμίσουν το ίδρυμα, στην κατοχή του οποίου βρίσκονται χιλιάδες ιστορικά κειμήλια

Στη «μάχη» για τους επετειακούς εορτασμούς για το 1821 και το Πολεμικό Μουσείο
Στην προσαρμογή του Πολεμικού Μουσείου στη σύγχρονη εποχή και στην τοποθέτησή του ανάμεσα στους κορυφαίους πολιτιστικούς και ιστορικούς προορισμούς της Αθήνας προχωρά η νέα διοίκηση του, που, υπό την προεδρεία του  Αναστάσιου Λιάσκου, έχει ήδη σε εξέλιξη μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις που σαν στόχο έχουν να βγάλουν από το τέλμα και να αναβαθμίσουν το ίδρυμα, στην κατοχή του οποίου βρίσκονται χιλιάδες ιστορικά κειμήλια. Προς αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται άλλωστε και η ανάληψη της προεδρίας του διοικητικού συμβουλίου του Πολεμικού Μουσείου από τον Αναστάσιο Λιάσκο.

Μία τοποθέτηση που αποτέλεσε προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και θα μπορούσε μέχρι ενός σημείου να χαρακτηριστεί ακόμη και ιστορική, αφού ο Αναστάσιος Λιάσκος είναι ο πρώτος πρόεδρος από ιδρύσεως του Μουσείου που δεν είναι απόστρατος αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως εκείνο που μέτρησε δεν ήταν τόσο η ανάγκη να τηρηθεί μία αναχρονιστική παράδοση, όσο να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η περαιτέρω ανάδειξη του Πολεμικού Μουσείου μέσα από τις εκδηλώσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν εντός του τρέχοντος έτους, στο πλαίσιο και των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821.
Στη «μάχη» για τους επετειακούς εορτασμούς για το 1821 και το Πολεμικό Μουσείο
Ο Αναστάσιος Λιάσκος ο πρώτος πολίτης που αναλαμβάνει πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου



«Η σύνθεση του δ.σ του Πολεμικού Μουσείου προβλεπόταν από τον ιδρυτικό του Νόμο του 1969 και αποτελείτο από πέντε ανώτατους Αξιωματικούς και δύο πολίτες. Πρόεδρος του δ.σ τοποθετείτο μόνον ανώτατος Αξιωματικός.

Με τροπολογία που έγινε, δύναται ο Πρόεδρος να είναι είτε Αξιωματικός είτε Πολίτης. Η σύνθεση του δ.σ δεν μεταβάλλεται παραμένουν δηλαδή οι πέντε ανώτατοι Αξιωματικοί και οι δύο πολίτες.

Η θέση του προέδρου είναι άμισθη, όπως και των μελών.

Κανένα αντίστοιχο Μουσείο της Ευρώπης δεν έχει δ.σ με αμιγή στρατιωτική σύνθεση, αλλά με μέλη που κατέχουν γνωστικά το Μουσειακό αντικείμενο. Η μέχρι πρότινος τοποθέτηση ανώτατου Αξιωματικού, ως Προέδρου του δ.σ του Πολεμικού Μουσείου, δεν συνδεόταν συνήθως με τις γνώσεις του στο μουσειακό αντικείμενο και τα ιστορικά κειμήλια, παρότι μπορεί να ήταν ικανός Αξιωματικός», αναφέρει σχετικά ο κ. Λιάσκος.

Στη «μάχη» για τους επετειακούς εορτασμούς για το 1821 και το Πολεμικό Μουσείο
Κλείσιμο


Η ανάληψη της προεδρίας του Πολεμικού Μουσείου από έναν πολίτη όμως δεν ήταν καθόλου μία εύκολη υπόθεση, αφενός διότι κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό από μία μερίδα στρατιωτικών, αφετέρου γιατί η προηγούμενη διοίκηση απέφυγε να παραδώσει καθήκοντα στο νέο δ.σ που ανέλαβε τον περασμένο Αύγουστο, εξαφανίζοντας τους φακέλους με τις δράσεις και τις εκκρεμότητες του μουσείου.

«Θα πρέπει να επισημάνω πως η προηγούμενη Διοίκηση ανακλήθηκε από τα καθήκοντά της στις 13-7-2020 με σχετική απόφαση του ΥΕΘΑ κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου και ύστερα από Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) που διενεργήθηκε, σε συνέχεια των ειδικών ελέγχων της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων (ΥΕΥ) του ΥΠΕΘΑ και τη σχετική έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ΄΄για λόγους που ανάγονται στην εκτέλεση των καθηκόντων τους…..΄΄. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Πολεμικού Μουσείου, με την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Αύγουστο 2020, αντιμετώπισε πλήθος εκκρεμοτήτων και παραλείψεων, οι οποίες καταγράφονταν για σειρά ετών - και μάλιστα κατ’ επανάληψη - τόσο στα Φύλλα του Ειδικού Ελέγχου ΥΠΕΘΑ/ΥΕΥ, όσο και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.


Επίσης, εντοπίσθηκαν φαινόμενα αμελειών και κακοδιοίκησης από το προηγούμενο δ.σ, με νοοτροπία «παρέας», καθώς συγκαλούσε Διοικητικά Συμβούλια απευθύνοντας πρόσκληση επιλεκτικά και τούτο σε συγκεκριμένα μέλη, αγνοώντας παρατύπως τους μη αρεστούς και καταχωρώντας στα Πρακτικά των δ.σ με διαφορετική αρίθμηση, ώστε να μη γίνονται αντιληπτά από τα μέλη του δ.σ. που δεν είχαν προσκληθεί. Είναι εξάλλου θλιβερό, αντιθεσμικό και πρωτόγνωρο για την πολυετή ιστορία του Πολεμικού Μουσείου, το γεγονός ότι από το προηγούμενο δ.σ. δεν εμφανίσθηκε κανένα Μέλος, για να ενημερώσει - έστω στοιχειωδώς - το νέο δ.σ για θέματα και δράσεις που αφορούν στο Πολεμικό Μουσείο, παρά τις τηλεφωνικές και έγγραφες εκ μέρους μας προσκλήσεις. Ως εκ τούτου, δεν πραγματοποιήθηκε η προβλεπόμενη, ως είθισται, παράδοση – παραλαβή καθηκόντων» τονίζει ο κ. Λιάσκος.

Όντως ένας από τους κορυφαίους συλλέκτες ιστορικών κειμηλίων και έχοντας ιδρύσει δύο ιστορικά Πολεμικά Μουσεία: το ένα στην Εύβοια και το άλλο στη Ζάκυνθο, ο κ. Λιάσκος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Συγγραφέας ιστορικών βιβλίων με συμμετοχή στην οργάνωση και συνδιοργάνωση δεκάδων ιστορικών εκθέσεων σε όλη την Ελλάδα και έχοντας τιμηθεί κατ’ επανάληψη από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία για τη συγκεκριμένη δραστηριότητά του, ο κ. Λιάσκος έχει ήδη από το 2008 παραχωρήσει ολόκληρη τη Συλλογή του που αποτελείται από χιλιάδες κειμήλια, στο Πολεμικό Μουσείο, προκειμένου να ιδρυθεί παράρτημα του στη Χαλκίδα.

Στη «μάχη» για τους επετειακούς εορτασμούς για το 1821 και το Πολεμικό Μουσείο



«Στόχος μας είναι έως το τέλος της θητείας μας να παραδώσουμε ένα τελείως αναβαθμισμένο Πολεμικό Μουσείο: διαδραστικό, ελκυστικό και ανοιχτό στην ελληνική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό δρομολογήσαμε άμεσα ενέργειες αποκατάστασης των λειτουργικών προβλημάτων που διαπιστώθηκαν, και κυρίως με σκοπό τη μουσειακή αναβάθμιση, αποκαταστάθηκε η αισθητική του Μουσείου και των Παραρτημάτων του, η διαδραστικότητα, και η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ του ιδρύματος με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και ιδρύματα. Πιο συγκεκριμένα, τοποθετήθηκε Διευθυντής και υποβάλλεται Οργανισμός ύστερα από δεκαετίες. Στελεχώθηκαν η Οικονομική και Νομική υπηρεσία. Έγιναν περικοπές δαπανών ύψους 50.000 ευρώ ετησίως που αφορούσαν συμβάσεις Λογιστή, Δικηγόρου και 20 κινητών τηλεφώνων. Τα στελέχη και οι Στρατεύσιμοι αξιολογούνται, με βάση τις Μουσειακές γνώσεις και παράλληλα εκπαιδεύονται στο Μουσειακό αντικείμενο.

Αποκαθίστανται οι Ηλεκτρονικές Εφαρμογές και η Ιστοσελίδα. Πραγματοποιήθηκαν ήδη επισκευές και συντηρήσεις, τόσο στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, όσο και στα Παραρτήματά του, προάγοντας την λειτουργική και αισθητική αποκατάστασή του. Επίσης αξίζει να σημειώσουμε πως παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η μουσειακή αναβάθμιση του Πολεμικού Μουσείου και των Παραρτημάτων του - ανατρέποντας την παρωχημένη στατική τους εικόνα - με διοράματα (ζωντανές απεικονίσεις ιστορικών γεγονότων), οθόνες, βίντεο, διαδικτυακές δράσεις και γενικότερα ενέργειες που προάγουν τη διαδραστικότητα» επισημαίνει ο κ. Λιάσκος. Έπειτα από μία μακρά πορεία στην πολιτική και έχοντας υπηρετήσει σε υπουργικούς αλλά και διοικητικούς θώκους της Πολιτείας (Νομάρχης, Βουλευτής, Υφυπουργός, Γενικός Γραμματέας), ο κ. Λιάσκος σημειώνει πως βασικός του σκοπός είναι η θητεία του στην προεδρία του Πολεμικού Μουσείου να συνδεθεί με μία στροφή του ιδρύματος και των παραρτημάτων του προς την εξωστρέφεια, με ενέργειες και συνεργασίες με ιδιωτικούς και δημόσιους Φορείς, προκειμένου να αναγνωρισθεί και να αναδειχθεί ευρύτατα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό. «Με την ανάληψη των καθηκόντων μας και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα προχωρήσαμε σε μία σειρά ενεργειών με στόχο τον εκσυγχρονισμό του Πολεμικού Μουσείου. Ενδεικτικά αναφέρω πως στο πλαίσιο αυτό διαμορφώσαμε Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού. με Φορέα Συντονισμού το Πολεμικό Μουσείο, για την ανάπτυξη του Ιστορικού Στρατιωτικού Τουρισμού (Military Tourism).

Υπογράψαμε συμβάσεις συνεργασίας, με μηδενικό κόστος για το Μουσείο, με: το Αεροδρόμιο ΄΄Ελευθέριος Βενιζέλος΄΄ για συνδιοργάνωση προβολής της Παλιγγενεσίας του 1821. Με την Εταιρεία «ΔΕΣΣΥΛΑΣ Α.Ε» για την δημιουργία και παραγωγή, υπό την αιγίδα του Πολεμικού Μουσείου, επιτραπέζιων εκπαιδευτικών παιχνιδιών, με προβολή ιστορικών γεγονότων και Αγωνιστών του 1821. Με την εταιρεία «ΕΝΑΛΕΙΑ», η οποία βραβεύτηκε ως Κορυφαία από τον ΟΗΕ και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την περιβαντολογική της δράση. Παράλληλα αναπτύξαμε συνεργασία με την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και το Φιλελληνισμό (Ε.Ε.Φ) για την κατασκευή του «Μνημείου Φιλελλήνων» στο οποίο θα αναγράφονται 1400 ονόματα Φιλελλήνων του 1821 και την τοποθέτησή του στον περίβολο του Μουσείου.

Πρόκειται για την κορυφαία εκδήλωση, εν όψει των εορτασμών για τα 200 χρόνια από το 1821. Θα πραγματοποιηθεί πανηγυρικά, με τη συμμετοχή αναβιωτών Φιλελλήνων. Η τοποθέτηση του Μνημείου υλοποιεί τη δέσμευση του Ελληνικού Κράτους προς τους Φιλέλληνες, όπως προβλέπεται στο Η΄ ψήφισμα της Δ΄ Εθνοσυνέλευσης το 1829 επί Καποδίστρια. Επίσης συμμετέχουμε στην Ετήσια Διεθνή Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας και Αμυντικών Εξοπλιστικών Συστημάτων (DEFEA 2021), που θα πραγματοποιηθεί από 11 έως 13 Μαΐου 2021, στον Εκθεσιακό χώρο Metropolitan Expo Centre στην περιοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», με εκθεσιακό περίπτερο απεικόνισης του 1821, στο οποίο θα υπάρχουν εκθέματα, οθόνες και βίντεο.

Την τελευταία ημέρα της Έκθεσης θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα με διοργανωτή το Πολεμικό Μουσείο. Είναι ταυτόχρονα σημαντικό να αναφέρουμε πως αναπτύξαμε συνεργασία με εταιρεία για την ψηφιοποίηση Ιστορικών Αρχείων, το οποίο έχει κόστος στην αγορά τουλάχιστον 500.000 ευρώ, αλλά με μηδενικό κόστος για το Μουσείο ύστερα από σύμπραξη. Και παράλληλα τρέχουμε μια σειρά από δράσεις όπως η υλοποίηση Ψηφιακής Δράσης «Πολεμικό Μουσείο στο Σπίτι» και Τηλεοπτικές Παραγωγές και Συνεργασίες με Εφημερίδες. Η κατασκευή «Διοραμάτων», με απεικονίσεις ιστορικών γεγονότων Περιόδων (επανάσταση 1821, εποποιΐα 1940, Ιερός Λόχος 1942, Πόλεμος Κορέας 1950 κλπ).
Στη «μάχη» για τους επετειακούς εορτασμούς για το 1821 και το Πολεμικό Μουσείο



Η ανάδειξη και προβολή των Δράσεων, συνεργασιών και συμπράξεων του Πολεμικού Μουσείου, μέσω τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών, διαδικτυακών κ.α συνεντεύξεων» τονίζει ο νέος πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου. Πέρα πάντως από τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί ως προς την εξωστρέφεια του Πολεμικού Μουσείου, η σημαντική έκθεση Ιστορικών κειμηλίων που έχει στην κατοχή του και οι ποικίλες δράσεις αναφορικά με προβολή των αγώνων του Ελληνικού Έθνους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, έχουν αναγάγει το εν λόγω ίδρυμα σε βασικό θεματοφύλακα της ιστορικής συνέχειας και ενότητας του Ελληνισμού.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε εξάλλου πως το Πολεμικό Μουσείο λειτουργεί και ως χώρος έρευνας, μελέτης και εκπαίδευσης, συντήρησης και διαφύλαξης εκμαγίων, ενθυμίων κλπ, καθώς και ως χώρος διοργάνωσης περιοδικών Εκθέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, εξαιρετικά σημαντική κρίνεται και η συμμετοχή του στους εορτασμούς της Πολιτείας για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Όπως αναφέρει ο κ. Λιάσκος, προς αυτή την κατεύθυνση έχει προγραμματιστεί και ήδη εκτελείται μια πληθώρα δράσεων όπως η κυκλοφορία Επετειακού Ημερολογίου (εκδόθηκε). Η έκδοση Επετειακού Λευκώματος, με παρουσίαση του βίου των αγωνιστών, των όπλων και της αρματωσιάς τους. Η παραγωγή Αναμνηστικών Μεταλλίων και Εμβλημάτων, καθώς και Βίντεο Αναβιωτών κλπ. Η διεξαγωγή ημερίδων και ομιλίων με συνδιοργανωτές ποικίλους Φορείς. Συνεργασίες σε μελοποιημένη ποίηση των «Ελεύθερων Πολιορκημένων», του Άγγελου Σικελιανού, με καταξιωμένους διεθνούς φήμης καλλιτέχνες και ερμηνευτές για την παραγωγή, μετάδοση και παρουσίαση Συμφωνικών Έργων και μουσικών Αφιερωμάτων για το 1821.

Συνεργασίες με το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τα Περιφερειακά Αεροδρόμια, καθώς και με άλλους Φορείς, όπου με κειμήλια, βίντεο και εικόνες, θα αναδεικνύεται ο Αγώνας της Ανεξαρτησίας του 21. Δωρεάν διανομή των – υπό την αιγίδα του Πολεμικού Μουσείου – εκατοντάδων παιχνιδιών στην Ομογένεια και σε Ελληνικά Ιδρύματα που για διαφόρους λόγους φιλοξενούν παιδί.

Απάντηση στον Αναστάσιο Λιάσκο 

Σε απάντηση στον κ. Αναστάσιο Λιάσκο, λάβαμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη επιστολή:            

Αξιότιμοι Κύριοι,
Σε απάντηση των όσων ειπώθηκαν, στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εφημερίδας σας την 31.01.2021. από τον κ. Αναστάσιο Λιάσκο, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολεμικού Μουσείου, θέλουμε να παραθέσουμε τ’ ακόλουθα:
Μέχρι σήμερα όλα τα Διοικητικά Συμβούλια (Δ.Σ.) αποτελούνταν από άμισθα μέλη, γεγονός που ίσχυσε και στο προηγούμενο Δ.Σ..Τακτική που ακολουθείτο ήταν, ότι τα μέλη του Δ.Σ. που ήταν απόστρατοι Ανώτατοι Αξιωματικοί επανερχόταν στην ενεργό υπηρεσία. Η ίδια  τακτική ισχύει και στο παρόν Δ.Σ., οι απόστρατοι Αξιωματικοί (μέλη του Δ.Σ.) επανήλθαν στην ενεργό υπηρεσία και για του λόγου το αληθές αρκεί οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος να ανατρέξει στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
Ο ισχυρισμός του κ. Λιάσκου «η προηγούμενη διοίκηση απέφυγε να παραδώσει καθήκοντα στο νέο Δ.Σ. που ανέλαβε τον περασμένο Αύγουστο, εξαφανίζοντας τους φακέλους με τις δράσεις και τις εκκρεμότητες του Μουσείου» δημιουργεί ψευδείς εντυπώσεις στον οποιοδήποτε καλόπιστο.

Το παλαιό Δ.Σ. απεπέμφθη σκαιότατα κυριολεκτικά εν μέσω θέρους (31.07.2020) και πανδημίας εν μία νυκτί από τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας, παρά τις κατά καιρούς αντίθετες διαβεβαιώσεις αυτού (η διακοπή της θητείας ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου συνέβη για ΠΡΩΤΗ φορά από ιδρύσεως του). Τα μέλη του απελθόντος Δ.Σ.,τηρώντας τις προβλέψεις της σχετικής ισχύουσας νομοθεσίας, έχουν καταγράψει οτιδήποτε ουσιώδες και επουσιώδες αφορούσε το Μουσείο στα Πρακτικά των Αποφάσεων που τηρούσαν, οπότε αρκεί η γνώση να ανατρέξει κάποιος σε αυτά για να πληροφορηθεί ότι συνέβαινε στο παρελθόν. Τα μέλη του απελθόντος Δ.Σ. κατά την αποχώρησή τους, ως σκευή πήραν μόνο τους προσωπικούς τους – και όχι τους υπηρεσιακούς – φακέλους.
Ο κ. Πρόεδρος αναφέρεται σε εκκρεμότητες και παραλείψεις που καταγράφονταν από το ΥΠΕΘΑ/ΥΕΥ και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Μία σύσκεψη με τους οικονομικούς Αξιωματικούς τόσο του Μουσείου όσο και του ΓΕΕΘΑ, θα τον καθιστούσε γνώστη της οικονομικής καταστάσεως που επικρατούσε στο Μουσείο μέχρι το 2017. Έως τότε το Μουσείο ήταν αιχμάλωτο μίας σοβαροτάτης οικονομικής καταστάσεως που είχε δημιουργηθεί στο τέλος της δεκαετίας του 1990 και εμπόδιζε  - μεταξύ άλλων - το Μουσείο να υποστεί τον νόμιμο έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Μετά από συναντήσεις με εταιρείες Ορκωτών Ελεγκτών και κατόπιν συνεννοήσεως με τη ΓΔΟΣΥ του ΥΠΕΘΑ, το επί 17 σχεδόν έτη πρόβλημα, λύθηκε με την θέση του 2013 ως οικονομικού έτους βάσης και τη διενέργεια απογραφής της περιουσιακής καταστάσεως του Μουσείου για πρώτη φορά από ιδρύσεως του, από το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών, εξυγιαίνοντας πλήρως τα οικονομικά του.

Ο κ.Πρόεδρος θα όφειλε εκ της θέσεως του να έχει ενημερωθεί για το εν λόγω σοβαρότατο θέμα του Μουσείου από τους συμβούλους του. Η απόφαση και οι ενέργειες του προηγούμενου Δ.Σ. είναι αυτές που έχουν καταστήσει σήμερα το Μουσείο ελεύθερο από τα οικονομικά βάρη του παρελθόντος. H τελευταία δε έκθεση της οικονομικής επιθεώρησης η οποία διατάχτηκε από το ΓΕΕΘΑ πριν την αντικατάσταση του Δ.Σ.  αναφέρει ότι το ΠΜ έχει πλεόνασμα: «Μετά τη διενέργεια όλων των προτεινόμενων λογιστικών εγγραφών συμπεριλαμβανομένων και των εγγραφών επισφάλειας τα αποτελέσματα χρήσης 2017 (προ φόρων) καταλήγουν σε πλεόνασμα (κέρδος) 890.680,49€ αντί για ζημία (προ φόρων) - 86.979,06€

Οι επόμενοι ισχυρισμοί του κ. Λιάσκου για «φαινόμενα αμελειών και κακοδιοίκηση από το προηγούμενο Δ.Σ. με νοοτροπία παρέας» με την αιτιολογίες  που αναφέρει για να δικαιολογήσει τους ισχυρισμούς του, δείχνουν  μόνο – πέρα από κακεντρέχεια – άγνοια του τρόπου λειτουργίας ενός Δημόσιου Οργανισμού. Τα Πρακτικά των Αποφάσεων του Δ.Σ. ακολουθούν εκ του νόμου – και της λογικής – μία συνεχόμενη αρίθμηση και μία ημερολογιακή ακολουθία, γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί από την δυνατότητα των μελών του παρόντος Δ.Σ. να ανατρέξουν με επιμέλεια σε αυτά.

Ο ισχυρισμός «ότι από το προηγούμενο Δ.Σ. δεν εμφανίσθηκε κανένα Μέλος για να ενημερώσει ..» είναι αυτοδίκαια αναληθής δεδομένου ότι στο παρόν Δ.Σ. υπάρχει μέλος που ήταν διορισμένο και στα προηγούμενα δύο Δ.Σ. και επίσης  άλλο μέλος του προηγούμενου Δ.Σ. είναι σήμερα Σύμβουλος του παρόντος Δ.Σ.. Συνεπώς, υπάρχει η δυνατότητα το παρόν Δ.Σ. να ενημερωθεί από δύο μέλη του, που ήταν και στο προηγούμενο Δ.Σ.. Σημειωτέον επίσης, ότι, από όσο γνωρίζω, μέχρι σήμερα ουδέποτε έχει υπάρξει στην ιστορία λειτουργίας του Μουσείου, παράδοση-παραλαβή καθηκόντων από μέλη Δ.Σ. και ούτε προβλέπεται από κάποιο θεσμικό κείμενο.

Μία αναδρομή από τον οποιοδήποτε καλόπιστο ενδιαφερόμενο στα στατιστικά στοιχεία του Μουσείου κατά τα προηγούμενα έτη αποδεικνύει ότι κύριοι στόχοι της προηγούμενης διοίκησης ήταν:
α. συνέπεια την αύξηση της επισκεψιμότητας του και να αναδειχθεί αφενός ο ρόλος του ως τόπου προβολής των Αγώνων του Ελληνικού Έθνους και αφετέρου ως χώρου Πολιτισμού και Εκπαίδευσης. Αυτό επετεύχθη, γεγονός που αποδεικνύεται μεταξύ άλλων μέσα από την αλματώδη αύξηση των επισκεπτών που το 2019 ήταν:
     ΣΥΝΟΛΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ     92.269  (63.065 Έλληνες 29.204 Αλλοδαποί) 
     ΣΥΝΟΛΟ ΜΑΘΗΤΩΝ          55.508
     ΓENIKO ΣΥΝΟΛΟ              147.777
(Σημειωτέον ότι οι αλλοδαποί επισκέπτες προερχόταν από 97 Κράτη).

Το Tripadvisor η μεγαλύτερη ταξιδιωτική πλατφόρμα παγκοσμίως έδωσε στο Πολεμικό Μουσείο Πιστοποιητικό Διάκρισης για τα έτη 2015, 2016, 2017 και 2018, το Ανώτερο Πιστοποιητικό Διάκρισης ΠΑΝΘΕΟΝ  το 2019  και το Travellers’ Choice award 2020 (πριν αποπεμφθεί το ΔΣ).
         Υπεγράφησαν Μνημόνια Συνεργασίας:
           1.  Με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος για την τεχνική υποστήριξη στην  Ίδρυση του ΜΟΥΣΕΙΟΥ Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στη Λαμία το οποίο εγκαινιάσθηκε την άνοιξη του 2019 από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος.
           2. Με το Πανεπιστήμιο Δυτικής  Αττικής για συνεργασία σε πολιτιστικά θέματα.
           3.  Με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ)  για την εκπαίδευση φοιτητών και την δημιουργία ενός εκπαιδευτικού- βιωματικού προγράμματος επ΄ωφελεία του Πολεμικού Μουσείου  
           4. Με τον ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ μη ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΙΒΩΤΟΣ του ΚΟΣΜΟΥ για συνδρομή του έργου της και δωρεάν διάθεση του Αμφιθεάτρου Ιωάννης Καποδίστριας για εκδηλώσεις τους.
           5. Με την Α.Ε. «ΣΧΟΛΑΙ ΒΟΗΘΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Γ. ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗΣ-ΔΡ. ΦΟΥΝΤΟΥΚΑΚΟΣ Α.Ε.Ε.» και την Ε.Π.Ε. «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ IST  ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» την  14 Ιουλίου 2016 σύμβαση, διετούς διάρκειας
            6. Με τον Δήμο Καλλιθέας για την τεχνική υποστήριξη στην ίδρυση του «Μουσείου Κων/νου Δαβάκη»
             7.  Με το Στρατιωτικό Μουσείο της Βαρσοβίας (Πολωνία)
 β. Η συντήρηση του κτηρίου του Μουσείου στην Αθήνα και των Παραρτημάτων του, που λόγω παλαιότητας εμφανίζουν πολλά λειτουργικά προβλήματα (επετεύχθη σε μεγάλο βαθμό) και
 γ. Να εξυγιάνει τα Οικονομικά του και να αυξήσει τα έσοδά του ώστε το Μουσείο να καταστεί οικονομικά ανεξάρτητο, ώστε μετά από κάποια έτη να μην χρειάζεται οικονομική επιχορήγηση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το Πολεμικό Μουσείο κατάφερε στα 4 χρόνια της υπηρεσίας του αποπεμφθέντος  ΔΣ να ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΕΙ τα έσοδα του
ΕΣΟΔΑ
2015
2019
ΣΥΝΟΛΟ
115.398
237.480  ευρω
 
Οι περικοπές των δαπανών ποσού πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ που αναφέρει ο κ. Λιάσκος είναι πολύ μικρότερες, δεδομένου ότι οι συμβάσεις των εξωτερικών συνεργατών – στις οποίες μπορεί ανατρέξει ο κ. Λιάσκος - Λογιστή και Δικηγόρου ήταν είκοσι δύο χιλιάδες ευρώ περίπου.  Η ύπαρξη των εν λόγω εξωτερικών συνεργατών, σύμφωνα με απόφαση των προηγούμενων  Δ.Σ., ήταν αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία του Μουσείου σαν Οργανισμού. Άλλωστε η διεθνής σύγχρονη εμπειρία και πρακτική έχει αποδείξει ότι όταν κάποιος Δημόσιος Οργανισμός θέλει να λειτουργήσει σαν ιδιωτική επιχείρηση απαιτείται η παρουσία εξειδικευμένων επαγγελματιών.
    Τελειώνοντας θα ήθελα να προσθέσω ότι:
  α. Tο Πολεμικό Μουσείο είχε επισκεφθεί αρκετές φορές ο τέως ΠτΔ η ΑΕ κ. Προκόπιος Παυλόπουλος. Στις 24 Ιουνίου 2019 μάλιστα έκανε την αποκάλυψη ιστορικού πίνακα του 1828 του Ολλανδού ζωγράφου Barend Cornelis KoekKoek με θέμα «Η Μάχη στά Δερβενάκια» σηματοδοτώντας την έναρξη των εκδηλώσεων του Πολεμικού Μουσείου για τα 200 χρόνια από την Εθνική παλιγγενεσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στους εκθεσιακούς χώρους και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις δράσεις μας ενόψει των εορτασμών για τα 200 χρόνια τις οποίες έθεσε υπό την Αιγίδα του. Στις 20 Νοεμβρίου 2017 εγκαινίασε μαζί με τον Πρόεδρο της Πολωνίας Andrzej Duda, έκθεση προς τιμήν του Ελληνο-Πολωνού ήρωα-σαμποτέρ του Β΄ ΠΠ, Γεωργίου Ιβάνωφ. https://www.enikos.gr/politics/546258/o-pavlopoulos-egkainiase-tin-ekthesi-gia-ton-georgio-ivanof-saino
   β. Το Πολεμικό Μουσείο (με τα Παραρτήματα) είναι πλέον Πιστοποιημένος Φορέας υποδοχής Φοιτητών  ΑΕΙ-ΑΤΕΙ  (διαφόρων κατευθύνσεων) και μαθητών ΙΕΚ μέσω των ψηφιακών πλατφορμών ATLAS και ΕΡΓΑΝΗ προκειμένου να ασκήσουν την υποχρεωτική εκπαιδευτική τους πρακτική άσκηση 2μηνη ή 6μηνη.
  γ. Αποκτήθηκαν με δωρεά το κινηματογραφικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών με ταινίες από το 1900 ως το 1980 και το παλαιό κινηματογραφικό Αρχείο της Ελληνικής Τηλεόρασης (1920-1980) από τον Αντ. Ξεπαπαδάκο. Με ενέργειες του ΑΠΕΛΘΟΝΤΟΣ ΔΣ είχε βρεθεί χορηγός, και βρισκόμασταν στην διαδικασία υπογραφής σύμβασης, οποίος θα αναλαμβάνει το κόστος ψηφιοποίησης των ανωτέρω κινηματογραφικών Αρχείων που ανέρχεται στο ποσό των τετρακοσίων πενήντα χιλιάδων (450.000) ευρώ. 
 Στα σχέδια του προηγουμένου ΔΣ (του οποίου η θητεία διακόπηκε), προκειμένου να κάνει το Μουσείο προορισμό, ήταν: η κατασκευή Roof Garden στην οροφή του (είχαν υποβληθεί τα σχέδια στο ΓΕΕΘΑ), η πρόταση στο Υπουργείο Μεταφορών για την αλλαγή της ονομασίας της στάσης του Μετρό από Ευαγγελισμός σε Πολεμικό Μουσείο και η ανακατασκευή του Αμφιθεάτρου "Ιωάννης Καποδίστριας".
   Αφού σας ευχαριστήσουμε ειλικρινά για τη φιλοξενία των απόψεών μας, στην έγκριτη εφημερίδα σας, που αποδεικνύουν πραγματικά ότι το παρόν ΔΣ δεν παρέλαβε «καμμένη γη» και πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του πραγματικά τυχερό γιατί παρέλαβε ένα Μουσείο οικονομικά εξυγιασμένο και ανεπτυγμένο σε  τομείς που πριν από μερικά χρόνια νοσούσαν. Θεωρούμε ότι η δοθείσα συνέντευξη του κ. Λιάσκου  αδικεί τις προσπάθειες πολλών ανθρώπων που προσπάθησαν κατά το παρελθόν να βοηθήσουν και να βελτιώσουν πραγματικά το Πολεμικό Μουσείο.
   Το προηγούμενο ΔΣ με σκληρή δουλειά και χωρίς να διατυμπανίζει τις προσπάθειές του κατάφερε πολλά πράγματα μερικά από τα οποία ήδη αναφέρθησαν (δεν είναι δυνατόν να αναφερθούν όλα εδώ αλλά είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε συμπληρωματική διευκρίνηση, ώστε να γίνει το Πολεμικό Μουσείο προορισμός-τοπόσημο διεθνώς αναγνωρισμένος, ΧΩΡΙΣ να προσπαθεί να μειώσει τις προσπάθειες των προηγουμένων ΔΣ.
Ελπίζουμε στήν δημοσίευση τού παρόντος στήν έγκριτη ιστοσελίδα σας.
Μετά τιμής   
                                                                                                  
Αθανάσιος Παναγόπουλος
Αντιναύαρχος ΠΝ ε.α.
​τ. Πρόεδρος ΔΣ
Πολεμικού Μουσείου​

​Ιωάννης Καμνής
Υποστράτηγος ε.α.​
τ. Β' Αντιπρόεδρος
Πολεμικού Μουσείου

​Παναγιώτης Γεωργόπουλος
Ταξίαρχος ε.α. (ΠΑ)
τ. ​Α​' Αντιπρόεδρος
Πολεμικού Μουσείου

Παναγιώτης Αναστόπουλος
Ταξίαρχος ε.α. (ΣΞ)
τ. ​Β' ​Σύμβουλ​ος
Πολεμικού Μουσείου




Ειδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός: Τρομάζει η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων - Στο τραπέζι σενάρια για «lockdown Μαρτίου»

Κακοκαιρία την Κυριακή: Καταιγίδες, χαλάζι και θυελλώδεις άνεμοι

Σχολεία: Πώς θα γίνει η επιστροφή σε Γυμνάσια και Λύκεια - Τι θα γίνει με βαθμολογίες και απουσίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης