Προτάσεις για πρόληψη και αντιμετώπιση σεξουαλικής παρενόχλησης καταθέτει η ΠΑΣΠ ΑΣΟΕE

Προτάσεις για πρόληψη και αντιμετώπιση σεξουαλικής παρενόχλησης καταθέτει η ΠΑΣΠ ΑΣΟΕE

Μετά τις δεκάδες καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση

assoe
Η θύελλα που έχει ξεσπάσει εν μέσω των δεκάδων καταγγελιών σεξουαλικής κακοποίησης στον καλλιτεχνικό, αθλητικό και ακαδημαϊκό χώρο, έχει σοκάρει την κοινωνία. Τα θύματα, πλέον, μιλούν για τις δραματικές στιγμές που έζησαν κατονομάζοντας τους δράστες.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ, η φοιτητική παράταξη του ΠΑΣΟΚ, με κείμενο που απέστειλε στη Σύγκλητο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να συμβάλλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση φαινομένων σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης στην Ακαδημαϊκή κοινότητα. Μεταξύ άλλων, προτείνουν τη δημιουργία γραμμή υποστήριξης και online πλατφόρμα, μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και την οργάνωση ομάδα υποστήριξης που θα ενθαρρύνει τα θύματα να μιλούν για όσα βίωσαν.

Στην ανακοίνωση τους τονίζουν ότι «σε μια κοινωνία που μαστίζεται καθημερινά από φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, η Ακαδημαϊκή Κοινότητα οφείλει να στέκεται αρωγός στην καθεμία/καθένα που εχει αντιμετωπίσει βία. Αποτελεί καθήκον των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, ως βασικός θεσμός της Πολιτείας, να δώσει το βήμα έτσι ώστε η αποκάλυψή τους να μην ακολουθείται από κοινωνικό στίγμα και αποκλεισμό». Σημειώνουν ακόμη ότι «διαχρονικά, το φαινόμενο αυτό συγκαλύπτεται από ευρύ φάσμα της κοινωνίας, ενοχοποιεί τα θύματα και συντελεί στο καθεστώς ατιμωρησίας των θυτών».

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως λένε, καταθέτουν ένα σύνολο προτάσεων που θεωρούν ότι μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης.

Ζητούν λοιπόν:

Κλείσιμο
• Δημιουργία γραμμής υποστήριξης στην οποία θα μπορεί να απευθυνθεί οποιαδήποτε στιγμή ένα θύμα σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης και έμφυλης βίας.

• Δημιουργία online πλατφόρμας όπου θα είναι δυνατό να πραγματοποιούνται καταγγελίες (επώνυμα ή ανώνυμα) και να προσφέρεται ψυχολογική υποστήριξη στα θύματα. Σε αυτή την πλατφόρμα θα διατίθενται πληροφορίες για το που μπορούν να απευθυνθούν για νομική, ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη. Θα είναι, επίσης, ένας ασφαλής χώρος συζήτησης για ζητήματα όπως η συγκατάθεση, η κουλτούρα βιασμού και η σεξουαλική βία.

• Διεξαγωγή επιμορφωτικών σεμιναρίων για όλα τα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας με σκοπό την επιμόρφωση και την πρόληψη σχετικά με την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης.

• Μάθημα Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες ώστε να δημιουργηθεί μια κουλτούρα σεβασμού και κοινωνικής ενσυναίσθησης στο κομμάτι της σεξουαλικής επιθετικότητας.

• Επέκταση ωραρίου Υπηρεσίας Συμβούλου Ψυχικής Υγείας και δημιουργία Εξειδικευμένου Τμήματος για θέματα σεξουαλικής βίας. Το νέο αυτό τμήμα θα παρέχει ψυχολογική υποστήριξη μέσω εξειδικευμένου προσωπικού σε θύματα ή τρίτα πρόσωπα και θα είναι καθόλα αρμόδιο για τη διαχείριση τέτοιων παρενοχλήσεων/επιθέσεων εντός του Πανεπιστημίου, τηρώντας πάντα τους κανόνες της εχεμύθειας.

• Δημιουργία Ομάδας Υποστήριξης με εξειδικευμένο συντονιστή που θα αποσκοπεί στην ενθάρρυνση των θυμάτων να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους, να βγουν από την απομόνωση, να κατανοήσουν ότι δεν είναι μόνες/οι και ότι δεν είναι υπεύθυνοι για τη βία που υφίστανται.


Ειδήσεις σήμερα: 

Ξυλοδαρμός στο μετρό: Ποια είναι τα δύο νέα, μυστηριώδη πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση

Χουλουσί Ακάρ: Ναι στο διάλογο με την Ελλάδα, αλλά δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική μας για Αν. Μεσόγειο

Έβρος: Νέο βίντεο με τις τελευταίες στιγμές του άτυχου πυροσβέστη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης