Κορωνοϊός: «Διχασμένοι» οι ειδικοί για σκληρότερα μέτρα - Ο ρόλος των σχολείων στην αύξηση των κρουσμάτων
Κορωνοϊός: «Διχασμένοι» οι ειδικοί για σκληρότερα μέτρα - Ο ρόλος των σχολείων στην αύξηση των κρουσμάτων
Βατόπουλος: Στο τραπέζι της επιτροπής το καθολικό lockdown - Τετραψήφιος και σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων - Διαφωνία των επιστημόνων για το ενδεχόμενο επιβολής νέων αυστηρότερων μέτρων - Τι λένε για την διασπορά στα σχολεία - Ανησυχία για τις μεταλλάξεις
Ως «αγώνα δρόμου» χαρακτηρίζουν οι ειδικοί την προσπάθεια για ανακοπή της αύξησης των κρουσμάτων που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στην χώρα και έχει οδηγήσει σε σκέψεις για νέα αυστηρότερα μέτρα.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα προκαλούν πονοκέφαλο σε ειδικούς και κυβέρνηση, με τον Φεβρουάριο να ξεκινά κάθε άλλο παρά αισιόδοξα, καθώς η αύξηση στις νοσηλείες, σε συνδυασμό με τον εντοπισμό μεταλλαγμένων κρουσμάτων, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Την ίδια ώρα η προσπάθεια εντείνεται καθώς είναι προ των πυλών το τρίτο κύμα της πανδημίας το οποίο εάν έρθει στην χώρα μας θα δοκιμάσει για ακόμα μία φορά τις αντοχές του συστήματος Υγείας.
Οι υγειονομικοί δείκτες έχουν θέσει τις αρχές σε συναγερμό, αφού εκτός της Αθήνας η οποία έχει σημειώσει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, σειρά παίρνει τώρα και η Θεσσαλονίκη, στην οποία καταγράφηκε αύξηση 50% φέρνοντας στον νου μνήμες από τον περασμένο Οκτώβριο. Και εάν η απόφαση για τα αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν το περασμένο φθινόπωρο ήταν για την αντιμετώπιση μίας ήδη επιβαρυμένης κατάστασης, σήμερα οι γνωρίζοντες των συζητήσεων τονίζουν πως «θέλουν να προλάβουν τα χειρότερα».
Την ίδια ώρα στην Θεσσαλονίκη καταγράφεται και αύξηση της τάξης του 50% στο ιικό φορτίο στα λύματα, όπως διαπιστώνει ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου. «Διαπιστώνεται μία αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου κυλιόμενου όρου -σύγκριση μετρήσεων της 27ης Ιανουαρίου, 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου με τις αντίστοιχες της 20ης, 22ας και 25ης Ιανουαρίου- αλλά το στοιχείο έντονου προβληματισμού εντοπίζεται παρατηρώντας το διάγραμμα σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος, από τη στιγμή που ουσιαστικά η επιδημιολογική καμπύλη είχε επιπεδωθεί. Συγκρίνοντας λοιπόν τη μέση τιμή συνολικά οκτώ μετρήσεων, από τις 11 έως τις 27 Ιανουαρίου, με την τιμή από τις δύο τελευταίες μετρήσεις της 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου, η αύξηση που παρατηρείται στο ιικό φορτίο των λυμάτων είναι της τάξης του 50%», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου.
Τούτων δοθέντων, παρά τις πιέσεις από την αγορά, το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται να είναι αποφασισμένο να προχωρήσει σε επιβολή περαιτέρω περιορισμών -εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Η κίνηση αυτή θα έρθει όχι μόνο για να μην επιβαρυνθεί περισσότερο το ΕΣΥ αλλά και για να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του ιού η οποία θα σημάνει την έναρξη του τρίτου κύματος της πανδημίας στην χώρα μας.
Βατόπουλος: Το lockdown είναι στο τραπέζι της επιτροπής
Παράλληλα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, είπε πως το σενάριο του αυστηρότερου lockdown είναι στο τραπέζι της επιτροπής των επιστημόνων.
Όπως ο ίδιος δήλωσε, σήμερα επιδημιολόγοι θα συζητήσουν τα δεδομένα. «Η επιτροπή θα εξετάσει τα πάντα και θα κάνεις τις εισηγήσεις και από εκεί και πέρα θα αποφασισθεί ποιο είναι το δυνατό να γίνει συνολικά».
Ανέφερε επίσης πως είναι λογικό εφόσον άνοιξε η κοινωνία να αυξηθούν και τα κρούσματα. «Τώρα το στοίχημα είναι να μην αυξηθούν εκθετικά για να μην έχουμε τα προβλήματα που είχε η Θεσσαλονίκη και είχαμε πριν τα Χριστούγεννα». Όπως εξήγησε το εκθετικά σημαίνει να μην διπλασιάζονται τα κρούσματα κάθε 3-4 ημέρες όπως είχε γίνει τον Οκτώβριο και ότι αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες «από εμάς, τις μεταλλάξεις και πόσο θα επηρεάσουν και τον εμβολιασμό που όσο πιο γρήγορα γίνει τόσο γρηγορότερα θα ξεπεράσουμε την κρίση».
Σαρηγιάννης: «Η λύση είναι lockdown τύπου Μαρτίου για 3 εβδομάδες»
Στο πλαίσιο αυτό, να επιβληθεί σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου για τρεις εβδομάδες, πρότεινε ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ως τη μόνη λύση για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο καθηγητής σημείωσε πως έχει γίνει μια τέτοια πρόταση, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως προς το παρόν «δεν το προτείνω ακόμα». Κληθείς να σχολιάσει το σενάριο για την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00, είπε ότι είναι ημίμετρο και πως «αν θέλουμε να προλάβουνε δραστικά το τρίτο κύμα, πρέπει να πάμε σε lockdown τύπου Μαρτίου για ακριβώς τρεις εβδομάδες, ούτε δύο ούτε τέσσερις». Διευκρινίζοντας, εξήγησε πως αναφέρεται σε περιορισμό πολλών δραστηριοτήτων και τόνισε μιλάμε ή για «ήπια μέτρα για πολύ καιρό ή σκληρότερα για τρεις εβδομάδες».
Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-c8zp4odi7kz5-sf)
Επιπλέον, αναφερόμενος στα σχολεία εκτιμά πως είναι λάθος να κλείσουν τελευταία, αν αυξάνονται τα κρούσματα, αφού είναι «ανησυχητικό ότι δρουν ως πολλαπλασιαστής» των κρουσμάτων.
Εξαδάκτυλος: Φταίνε και τα σχολεία για την αύξηση των κρουσμάτων
Ένας από τους λόγους εκτόξευσης των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες είναι το άνοιγμα των σχολείων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, ενώ την ίδια ώρα τόνισε ότι η Επιτροπή των λοιμοξιολόγων θα εισηγηθεί νέα μέτρα κυρίως για «δραστηριότητες που έχουν πρόσφατα επανεκκινήσει». «Δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν συμβαίνει κάτι που συμβαίνει», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τετάρτης.
Σημείωσε δε ότι «αφού στις 11 Ιανουαρίου άνοιξαν τα σχολεία, στις 25 βλέπουμε αύξηση και την 1η Φεβρουαρίου προστίθεται και η κινητικότητα του εμπορίου». Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος επεσήμανε επίσης ότι «δεν είναι μόνο η Αττική στο “κόκκινο”, αλλά χθες είχαμε μεγάλη αύξηση στη Θεσσαλονίκη» , εξηγώντας ότι, στην ουσία η εξάπλωση στη Θεσσαλονίκη είναι ίδια αναλογικά με αυτήν της Αττικής.
Όσον αφορά στο σενάριο σκληρού lockdown για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, π.χ. για τρεις εβδομάδες όπως πρότεινε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος διαφώνησε. «Δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι αν κάνουμε κάτι πολύ σκληρό μετά δε θα έχουμε πρόβλημα» είπε και τόνισε πως «όσο διαρκεί η πανδημία και δεν είμαστε εμβολιασμένοι, θα έχουμε πρόβλημα». Πρόσθεσε ότι στη λήψη αποφάσεων παίζουν πολλά ρόλο από την απώλεια εισοδήματος μέχρι τις απώλειες ζωών.
Δημόπουλος: Δεν υπάρχει μαγική λύση - Κρίσιμες οι επόμενες μέρες
«Δεν υπάρχει κάποια λύση μαγική», τόνισε από πλευράς του ο Θάνος Δημόπουλος και όπως είπε σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα και τις μελέτες που έχουν δημοσιευθεί, τα εγκεκριμένα εμβόλια αυτήν την στιγμή στην Ευρώπη προφυλάσσουν από τις μεταλλάξεις και μάλιστα δημιουργούν αντισώματα «υψηλότερων τίτλων» από αυτά που δημιουργεί ο οργανισμός μετά από φυσική νόσηση.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα και η αύξηση που παρατηρείται στα κρούσματα, έχει θορυβήσει κυβέρνηση και ειδικούς, με την σκέψη για σκληρότερα μέτρα και ένα πιο αυστηρό lockdown να είναι στο τραπέζι, ανέφερε και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «είναι κάτι που θα αποφασιστεί από την αρμόδια επιτροπή αφού συνυπολογιστούν πολλοί παράγοντες».
Γιαμαρέλλου: Τα δεδομένα των επόμενων ημερών θα κρίνουν την πιθανότητα για lockdown
Για την πορεία του κορωνοϊού στην χώρα μας μίλησε και η Καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής εταιρείας Χημειοθεραπείας, Ελένη Γιαμαρέλλου η οποία αναφέρθηκε στα σχολεία και την διασπορά που έχει σημειωθεί, χαρακτηρίζοντάς την μικρή και σημειώνοντας πως πρέπει να διευκρινιστεί εάν κάποια από τα περιστατικά αφορούν μεταλλάξεις του ιού.
Μιλώντας στο MEGA, η κυρία Γιαμαρέλλου σημείωσε πως με βάση τα σημερινά και τα αυριανά κρούσματα, αλλά και την έκθεση των λοιμωξιολόγων θα αξιολογηθεί η κατάσταση και θα κριθεί η ανάγκη ή όχι περαιτέρω μέτρων. Ένα πιθανό lockdown, πάντως, δε σημαίνει ότι περιλαμβάνει πάντα και τα σχολεία, είπε.
Ο αριθμός των παιδιών που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ είναι πάρα πολύ μικρός, γι’ αυτό και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, είπε.
Nοτιοαφρικανική μετάλλαξη: Τι λέει η Αθηνά Λινού στο protothema.gr
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού μιλώντας στο protothema.gr ανέφερε ότι η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη είναι 50% πιο μεταδοτική από τον τύπο του ιού που είχαμε. Aυτό είναι ανησυχητικό διότι, όσο περισσότερα άτομα μολύνει ο κορωνοϊός, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ατόμων που θα νοσηλευτούν. Kαι όπως η ίδια επισήμανε, αν χρειαστεί μπορεί να υπάρρξει ένα εντελώς καινούργιο εμβόλιο που θα απευθύνεται σε αυτές τις μεταλλάξεις.
«Τα εμβόλια καλύπτουν την Νοτιοαφρρικανική μετάλλαξη στο 50% δηλαδή η αποτελεσματικότητα είναι στο 50%. Αν χρειαστεί μπορεί να υπάρξει ένα εντελώς καινιούργιο εμβόλιο που θα απευθύνεται σε αυτές τις μεταλλάξεις αλλά αυτό θα το δούμε. Η Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη είναι 50% πιο μεταδοτική από το τύπο του ιού που είχαμε πριν τη μετάλλαξη» είπε στο protothema.gr η Αθηνά Λινού.
Ανησυχία για τα κρούσματα σήμερα
Την ίδια ώρα, ανησυχία επικρατεί και για το ύψος των κρουσμάτων που θα καταγράψει ο ΕΟΔΥ και σήμερα, καθώς χθες δηλώθηκαν 1.261 και θεωρείται δύσκολο, εάν το πλήθος των τεστ παραμείνει αντίστοιχα υψηλός, να πέσει ξανά σε τριψήφιο αριθμό.
Ειδήσεις σήμερα:
Χατζηδάκης: Όσοι έχουν καταβάλει αίτηση για σύνταξη θα πάρουν και αναδρομικά
Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: Αυξημένο κατά 50% το ιικό φορτίο στα λύματα
Κορωνοϊος: «Επιστροφή» στον Δεκέμβριο - Τριπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής
Τα επιδημιολογικά δεδομένα προκαλούν πονοκέφαλο σε ειδικούς και κυβέρνηση, με τον Φεβρουάριο να ξεκινά κάθε άλλο παρά αισιόδοξα, καθώς η αύξηση στις νοσηλείες, σε συνδυασμό με τον εντοπισμό μεταλλαγμένων κρουσμάτων, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Την ίδια ώρα η προσπάθεια εντείνεται καθώς είναι προ των πυλών το τρίτο κύμα της πανδημίας το οποίο εάν έρθει στην χώρα μας θα δοκιμάσει για ακόμα μία φορά τις αντοχές του συστήματος Υγείας.
Οι υγειονομικοί δείκτες έχουν θέσει τις αρχές σε συναγερμό, αφού εκτός της Αθήνας η οποία έχει σημειώσει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, σειρά παίρνει τώρα και η Θεσσαλονίκη, στην οποία καταγράφηκε αύξηση 50% φέρνοντας στον νου μνήμες από τον περασμένο Οκτώβριο. Και εάν η απόφαση για τα αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν το περασμένο φθινόπωρο ήταν για την αντιμετώπιση μίας ήδη επιβαρυμένης κατάστασης, σήμερα οι γνωρίζοντες των συζητήσεων τονίζουν πως «θέλουν να προλάβουν τα χειρότερα».
Την ίδια ώρα στην Θεσσαλονίκη καταγράφεται και αύξηση της τάξης του 50% στο ιικό φορτίο στα λύματα, όπως διαπιστώνει ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου. «Διαπιστώνεται μία αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου κυλιόμενου όρου -σύγκριση μετρήσεων της 27ης Ιανουαρίου, 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου με τις αντίστοιχες της 20ης, 22ας και 25ης Ιανουαρίου- αλλά το στοιχείο έντονου προβληματισμού εντοπίζεται παρατηρώντας το διάγραμμα σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος, από τη στιγμή που ουσιαστικά η επιδημιολογική καμπύλη είχε επιπεδωθεί. Συγκρίνοντας λοιπόν τη μέση τιμή συνολικά οκτώ μετρήσεων, από τις 11 έως τις 27 Ιανουαρίου, με την τιμή από τις δύο τελευταίες μετρήσεις της 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου, η αύξηση που παρατηρείται στο ιικό φορτίο των λυμάτων είναι της τάξης του 50%», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου.
Τούτων δοθέντων, παρά τις πιέσεις από την αγορά, το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται να είναι αποφασισμένο να προχωρήσει σε επιβολή περαιτέρω περιορισμών -εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Η κίνηση αυτή θα έρθει όχι μόνο για να μην επιβαρυνθεί περισσότερο το ΕΣΥ αλλά και για να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του ιού η οποία θα σημάνει την έναρξη του τρίτου κύματος της πανδημίας στην χώρα μας.
Βατόπουλος: Το lockdown είναι στο τραπέζι της επιτροπής
Παράλληλα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, είπε πως το σενάριο του αυστηρότερου lockdown είναι στο τραπέζι της επιτροπής των επιστημόνων.
Όπως ο ίδιος δήλωσε, σήμερα επιδημιολόγοι θα συζητήσουν τα δεδομένα. «Η επιτροπή θα εξετάσει τα πάντα και θα κάνεις τις εισηγήσεις και από εκεί και πέρα θα αποφασισθεί ποιο είναι το δυνατό να γίνει συνολικά».
Ανέφερε επίσης πως είναι λογικό εφόσον άνοιξε η κοινωνία να αυξηθούν και τα κρούσματα. «Τώρα το στοίχημα είναι να μην αυξηθούν εκθετικά για να μην έχουμε τα προβλήματα που είχε η Θεσσαλονίκη και είχαμε πριν τα Χριστούγεννα». Όπως εξήγησε το εκθετικά σημαίνει να μην διπλασιάζονται τα κρούσματα κάθε 3-4 ημέρες όπως είχε γίνει τον Οκτώβριο και ότι αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες «από εμάς, τις μεταλλάξεις και πόσο θα επηρεάσουν και τον εμβολιασμό που όσο πιο γρήγορα γίνει τόσο γρηγορότερα θα ξεπεράσουμε την κρίση».
Σαρηγιάννης: «Η λύση είναι lockdown τύπου Μαρτίου για 3 εβδομάδες»
Στο πλαίσιο αυτό, να επιβληθεί σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου για τρεις εβδομάδες, πρότεινε ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ως τη μόνη λύση για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο καθηγητής σημείωσε πως έχει γίνει μια τέτοια πρόταση, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως προς το παρόν «δεν το προτείνω ακόμα». Κληθείς να σχολιάσει το σενάριο για την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00, είπε ότι είναι ημίμετρο και πως «αν θέλουμε να προλάβουνε δραστικά το τρίτο κύμα, πρέπει να πάμε σε lockdown τύπου Μαρτίου για ακριβώς τρεις εβδομάδες, ούτε δύο ούτε τέσσερις». Διευκρινίζοντας, εξήγησε πως αναφέρεται σε περιορισμό πολλών δραστηριοτήτων και τόνισε μιλάμε ή για «ήπια μέτρα για πολύ καιρό ή σκληρότερα για τρεις εβδομάδες».
Επιπλέον, αναφερόμενος στα σχολεία εκτιμά πως είναι λάθος να κλείσουν τελευταία, αν αυξάνονται τα κρούσματα, αφού είναι «ανησυχητικό ότι δρουν ως πολλαπλασιαστής» των κρουσμάτων.
Εξαδάκτυλος: Φταίνε και τα σχολεία για την αύξηση των κρουσμάτων
Ένας από τους λόγους εκτόξευσης των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες είναι το άνοιγμα των σχολείων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, ενώ την ίδια ώρα τόνισε ότι η Επιτροπή των λοιμοξιολόγων θα εισηγηθεί νέα μέτρα κυρίως για «δραστηριότητες που έχουν πρόσφατα επανεκκινήσει». «Δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν συμβαίνει κάτι που συμβαίνει», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τετάρτης.
Σημείωσε δε ότι «αφού στις 11 Ιανουαρίου άνοιξαν τα σχολεία, στις 25 βλέπουμε αύξηση και την 1η Φεβρουαρίου προστίθεται και η κινητικότητα του εμπορίου». Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος επεσήμανε επίσης ότι «δεν είναι μόνο η Αττική στο “κόκκινο”, αλλά χθες είχαμε μεγάλη αύξηση στη Θεσσαλονίκη» , εξηγώντας ότι, στην ουσία η εξάπλωση στη Θεσσαλονίκη είναι ίδια αναλογικά με αυτήν της Αττικής.
Όσον αφορά στο σενάριο σκληρού lockdown για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, π.χ. για τρεις εβδομάδες όπως πρότεινε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος διαφώνησε. «Δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι αν κάνουμε κάτι πολύ σκληρό μετά δε θα έχουμε πρόβλημα» είπε και τόνισε πως «όσο διαρκεί η πανδημία και δεν είμαστε εμβολιασμένοι, θα έχουμε πρόβλημα». Πρόσθεσε ότι στη λήψη αποφάσεων παίζουν πολλά ρόλο από την απώλεια εισοδήματος μέχρι τις απώλειες ζωών.
Δημόπουλος: Δεν υπάρχει μαγική λύση - Κρίσιμες οι επόμενες μέρες
«Δεν υπάρχει κάποια λύση μαγική», τόνισε από πλευράς του ο Θάνος Δημόπουλος και όπως είπε σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα και τις μελέτες που έχουν δημοσιευθεί, τα εγκεκριμένα εμβόλια αυτήν την στιγμή στην Ευρώπη προφυλάσσουν από τις μεταλλάξεις και μάλιστα δημιουργούν αντισώματα «υψηλότερων τίτλων» από αυτά που δημιουργεί ο οργανισμός μετά από φυσική νόσηση.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα και η αύξηση που παρατηρείται στα κρούσματα, έχει θορυβήσει κυβέρνηση και ειδικούς, με την σκέψη για σκληρότερα μέτρα και ένα πιο αυστηρό lockdown να είναι στο τραπέζι, ανέφερε και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «είναι κάτι που θα αποφασιστεί από την αρμόδια επιτροπή αφού συνυπολογιστούν πολλοί παράγοντες».
Γιαμαρέλλου: Τα δεδομένα των επόμενων ημερών θα κρίνουν την πιθανότητα για lockdown
Για την πορεία του κορωνοϊού στην χώρα μας μίλησε και η Καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής εταιρείας Χημειοθεραπείας, Ελένη Γιαμαρέλλου η οποία αναφέρθηκε στα σχολεία και την διασπορά που έχει σημειωθεί, χαρακτηρίζοντάς την μικρή και σημειώνοντας πως πρέπει να διευκρινιστεί εάν κάποια από τα περιστατικά αφορούν μεταλλάξεις του ιού.
Μιλώντας στο MEGA, η κυρία Γιαμαρέλλου σημείωσε πως με βάση τα σημερινά και τα αυριανά κρούσματα, αλλά και την έκθεση των λοιμωξιολόγων θα αξιολογηθεί η κατάσταση και θα κριθεί η ανάγκη ή όχι περαιτέρω μέτρων. Ένα πιθανό lockdown, πάντως, δε σημαίνει ότι περιλαμβάνει πάντα και τα σχολεία, είπε.
Ο αριθμός των παιδιών που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ είναι πάρα πολύ μικρός, γι’ αυτό και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, είπε.
Nοτιοαφρικανική μετάλλαξη: Τι λέει η Αθηνά Λινού στο protothema.gr
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού μιλώντας στο protothema.gr ανέφερε ότι η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη είναι 50% πιο μεταδοτική από τον τύπο του ιού που είχαμε. Aυτό είναι ανησυχητικό διότι, όσο περισσότερα άτομα μολύνει ο κορωνοϊός, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ατόμων που θα νοσηλευτούν. Kαι όπως η ίδια επισήμανε, αν χρειαστεί μπορεί να υπάρρξει ένα εντελώς καινούργιο εμβόλιο που θα απευθύνεται σε αυτές τις μεταλλάξεις.
«Τα εμβόλια καλύπτουν την Νοτιοαφρρικανική μετάλλαξη στο 50% δηλαδή η αποτελεσματικότητα είναι στο 50%. Αν χρειαστεί μπορεί να υπάρξει ένα εντελώς καινιούργιο εμβόλιο που θα απευθύνεται σε αυτές τις μεταλλάξεις αλλά αυτό θα το δούμε. Η Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη είναι 50% πιο μεταδοτική από το τύπο του ιού που είχαμε πριν τη μετάλλαξη» είπε στο protothema.gr η Αθηνά Λινού.
Ανησυχία για τα κρούσματα σήμερα
Την ίδια ώρα, ανησυχία επικρατεί και για το ύψος των κρουσμάτων που θα καταγράψει ο ΕΟΔΥ και σήμερα, καθώς χθες δηλώθηκαν 1.261 και θεωρείται δύσκολο, εάν το πλήθος των τεστ παραμείνει αντίστοιχα υψηλός, να πέσει ξανά σε τριψήφιο αριθμό.
Ειδήσεις σήμερα:
Χατζηδάκης: Όσοι έχουν καταβάλει αίτηση για σύνταξη θα πάρουν και αναδρομικά
Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: Αυξημένο κατά 50% το ιικό φορτίο στα λύματα
Κορωνοϊος: «Επιστροφή» στον Δεκέμβριο - Τριπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα