Διεθνής σπείρα υπεξαίρεσε 12 εκατ. ευρώ από 50 αμερικανικές τράπεζες- 11 συλλήψεις στην Ελλάδα
Συνελήφθησαν 105 άτομα που κατηγορούνται ότι υπεξαίρεσαν 12 εκατομμύρια δολάρια από τράπεζες με αμερικανική έδρα –Η σπείρα αποτελούνταν κυρίως από Έλληνες - Δείτε βίντεο
Στην εξάρθρωση ομάδας οργανωμένου εγκλήματος, που αποτελούνταν κυρίως από Έλληνες, που εμπλέκεται σε απάτη και ξέπλυμα χρήματος προχώρησε η Europol, υπό την ηγεσία της ισπανικής αστυνομίας και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Στην επιχείρηση ενεπλάκησαν αστυνομικές υπηρεσίες από Αυστρία, Δανία και Ελλάδα.
Το εγκληματικό δίκτυοφέρεται ότι εξαπάτησε 50 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μέσω εταιρειών, ενώ κατάφερε να αποσπάσει 12 εκατομμύρια δολάρια.
Από τον περασμένο Οκτώβριο, οι αρχές συνέλαβαν 105 άτομα, μετά από έρευνα σε 88 σπίτια. Επίσης, προχώρησαν στην κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών ύψους 1,3 εκατ. ευρώ , καθώς και 14 πολυτελών οχημάτων.
Στις 6 Οκτωβρίου του 2020, κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης, οι αρχές έκαναν 40 ελέγχους σε οικίες, συλλαμβάνοντας 37 υπόπτους (11 στην Ελλάδα, 2 στην Αυστρία, 23 στην Ισπανία, έναν στο Ηνωμένο Βασίλειο). Παράλληλα, κατάσχεσαν 13 πολυτελή οχήματα.
Με εταιρείες- κέλυφος η απάτη
Οι μετέχοντες στην οργάνωση, κυρίως ελληνικής καταγωγής, δημιουργούσαν εταιρείες – κέλυφος στις ΗΠΑ, ανοίγοντας τραπεζικούς λογαριασμούς σε αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στο όνομα των εταιρειών τους.
Μάλιστα, θέλοντας να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη τραπεζικών στελεχών. μετέφεραν στους αμερικανικούς λογαριασμούς μεγάλα χρηματικά ποσάαπό διάφορες τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κλείσιμο
Στη συνέχεια, τα μέλη της σπείρας ζητούσαν από τις τράπεζες να εκταμιεύσουν μεγάλα δάνεια προς τις εταιρείες – κέλυφος, τα οποία οι ίδιοι μετέφεραν σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ευρώπη, χρησιμοποιώντας και τις χρεωστικές και πιστωτικές τους κάρτες.
Η έρευνα διήρκησε οκτώ μήνες και η Europol διευκόλυνε την ανταλλαγή πληροφοριών και τον επιχειρησιακό συντονισμό. Παράλληλα, δημιούργησε κέντρο συντονισμού στα κεντρικά της, προκειμένου να επιτρέψει την επικοινωνία των αστυνομικών συνδέσμων, των εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπου της eurojust. Επίσης, ένας αναλυτής βρέθηκε στην Ελλάδα για να υποστηρίξει σε πραγματικό χρόνο τους αναλυτές.
Η Κωτσόβολος επενδύει σε καινοτόμα τεχνολογικά εργαλεία, εστιάζοντας στη δημιουργία μιας μελλοντικά έτοιμης επιχείρησης που μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις
Στη σύγχρονη εποχή της ψηφιοποίησης, η μετατροπή των κτιρίων σε "έξυπνα" και ενεργειακά αποδοτικά δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. H Schneider Electric θέτει στην πράξη αυτού του είδους τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό