Καιρός: Ισχυρός χιονιάς, καταιγίδες και παγετός προ των πυλών - Πώς εξελίσσεται η κακοκαιρία

Ερχεται «κύμα» ψύχους και χιονιά που θα θυμίζει Μάρτιο του 1987: Αναλύουν Λαγουβάρδος, Καλλιάνος, Μαρουσάκης  - Πότε έχουμε ισχυρή χιονοκακοκαιρία στη χώρα, πώς εξηγείται το φαινόμενο - Βίντεο και νέοι χάρτες

Για «δραματική» αλλαγή στο σκηνικό του καιρού τις ερχόμενες ημέρες προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, κάνοντας λόγο για αρνητικές θερμοκρασίες και χιόνια ακόμα και μέσα σε πόλεις.

Μετά τις «Αλκυονίδες ημέρες» όπου το περασμένο Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν τοπικά θερμοκρασίες έως και 25 βαθμούς Κελσίου, ένα νέο «κύμα» κακοκαιρίας αναμένεται στη χώρα με πιθανότερη ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, από τις 13 Φεβρουαρίου και έπειτα.

Τα προγνωστικά στοιχεία του καιρού για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο λοιπόν, συγκλίνουν σε πρόγνωση επικράτησης πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, κυρίως στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.  Ο καιρός δείχνει ότι θα επηρεαστεί σημαντικά που σημαίνει ότι θα έχουμε παγετό και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα σε κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας.

Δείτε βίντεο: Πώς θα είναι η ροή των συστημάτων τις επόμενες ημέρες




Δείτε στον χάρτη που ακολουθεί τις χαμηλές θερμοκρασίες που αναμένεται να επικρατήσουν στη βόρεια Ελλάδα


Όπως βρίσκεται ο αντικυκλώνας στη βόρεια Ευρώπη, αν πάμε λίγο πιο κάτω, θα παρατηρήσουμε στην κάτω πλευρά του χάρτη, ότι δημιουργούνται διαδοχικές διαταραχές από 13 Φεβρουαρίου. Οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν ότι τα προγνωστικά μοντέλα δεν έχουν ξεκαθαρίσει  για το τι θα γίνει σε τοπικό επίπεδο από πλευράς χιονοπτώσεων, ωστόσο προδιαθέτουν για χιονοπτώσεις  σε πολλές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.  Καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η δημιουργία χαμηλού το Σάββατο στο Ιόνιο, όπως επισημαίνει ο Θοδωρής Κολυδάς.  


Η νέα ατμοσφαιρική διαταραχή θα επηρεάσει τον καιρό  της χώρας από σήμερα Τρίτη, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Πιο αναλυτικά, οι βροχές που σημειώνονται κατά κύριο λόγο στα δυτικά θα ενισχυθούν σταδιακά και θα συνοδευτούν από σποραδικές καταιγίδες. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και τα βόρεια της χώρας και αργότερα το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο.

Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει στο Ιόνιο και τις παράκτιες περιοχές του το απόγευμα της Τρίτης, καθώς και στο ανατολικό Αιγαίο από αργά το βράδυ της Τρίτης έως τις πρώτες ώρες της Τετάρτης.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν μόνο στα ορεινά της Πίνδου από το μεσημέρι έως το βράδυ της Τρίτης. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις πρώτες ώρες έως το πρωί της Τετάρτης.

Στο σχετικό χάρτη παρουσιάζεται ο ολικός υετός (βροχές/καταιγίδες) που αναμένεται έως τις πρώτες ώρες της Τετάρτης, καθώς και οι περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα χαλαζοπτώσεων.



Εκτεταμένη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης στη Μεσόγειο


Η νοτιοδυτική ροή αερίων μαζών που επικρατεί στη Μεσόγειο έχει ως αποτέλεσμα την εκτεταμένη μεταφορά σκόνης από την Αφρική.
Στην παραπάνω εικόνα του μετεωρολογικού δορυφόρου που ελήφθη το πρωί της Τρίτης φαίνονται οι περιοχές αυξημένων συγκεντρώσεων σκόνης καθώς και η επικρατούσα διεύθυνση των ανέμων στην ατμόσφαιρα.

Πότε έχουμε ισχυρή χιονοκακοκαιρία στη χώρα μας - Πώς εξηγείται το φαινόμενο

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Θεόδωρο Κολυδά, κατά την χειμερινή περίοδο, οι πλέον ευνοϊκές συνθήκες για έντονη ψυχρή εισβολή στην χώρα μας αρχίζουν με την επικράτηση ισχυρού νοτιοδυτικού ρεύματος στην περιοχή του Ατλαντικού. Με απλό γραφιστικό τρόπο στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η αλλαγή στη ροή της ατμόσφαιρας πάνω από την Ευρώπη στα μέρη που βρίσκονται στην κάτω πλευρά (κατάντη) του χάρτη. Στην Μετεωρολογία οι διαδικασίες αυτές ονομάζονται διαδικασίες της κατάντη ανάπτυξης (downstream development), των συστημάτων.




Τι λένε οι μετεωρολόγοι: Λαγουβάρδος, Καλλιάνος, Μαρουσάκης αναλύουν τον επερχόμενο χιονιά

Το χειμωνιάτικο σκηνικό του καιρού με βροχές, σποραδικές καταιγίδες και δυνατούς ανέμους, που είχαμε στη δυτική και βόρεια Ελλάδα αναμένεται να συνεχιστεί τόσο σήμερα, όσο και τις επόμενες δυο ημέρες, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι οποίοι προετοιμάζονται, όπως και η Πολιτική Προστασία για τον επικείμενο χιονιά ο οποίος αναμένεται από την Παρασκευή το βράδυ με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις έντονες χιονοπτώσεις.


Χθες ο Γιάννης Καλλιάνος, μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είπε: «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, επαναλαμβάνω, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, διότι ενδέχεται να αλλάξουν τα δεδομένα λόγω του ότι έχουμε ακόμη 5 ημέρες μπροστά μας, ισχύουν τα παρακάτω:

Α' φάση κακοκαιρίας

Φαίνεται να έχει κλειδώσει η ισχυρή μεταφορά πολύ ψυχρών αερίων μαζών από την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη κατά τη διάρκεια του προσεχούς Σαββατοκύριακου που θα επηρεάσει σε πρώτη φάση την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη σε ποιες περιοχές θα χιονίσει, όμως διαφαίνεται να χιονίζει κατά περιόδους από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας και βορειότερα μέχρι και τα πεδινά ή και παραθαλάσσια τμήματα.

Β' φάση κακοκαιρίας

Από το βράδυ της Κυριακής προς τη Δευτέρα και στη συνέχεια υπάρχει πιθανότητα το πολύ έντονο κρύο να επηρεάσει και τα υπόλοιπα νοτιότερα τμήματα της χώρας, από την Αττική για παράδειγμα έως και την Κρήτη. Εκεί, όπου και αν χιονίσει, θα επηρεάσει προφανώς -επίσης- πολύ χαμηλά υψόμετρα (και αναφέρομαι κυρίως στην Αττική, στην υπόλοιπη Στερεά, στην Εύβοια και στην Πελοπόννησο).

Προσοχή

Δεν μπορούμε όμως σε καμία περίπτωση να εντοπίσουμε από τώρα πόσο χαμηλά γεωμετρικά (στην Ελλάδα) θα κατέβουν αυτές οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες, πόσο θα διαρκέσει η παραμονή τους στη χώρα μας, σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις και από ποια υψόμετρα και πάνω θα εκδηλώνονται αυτές οι χιονοπτώσεις.

Όπως και να έχει, δεν έχει ακόμη κλειδώσει τίποτα και θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την Τετάρτη - Πέμπτη ώστε να είμαστε πλέον σχεδόν σίγουροι για την περαιτέρω εξέλιξη του καιρού.

ΥΓ: Μην ακούτε από τώρα για περιοχές χιονοπτώσεων και πόσο μάλλον για υψόμετρα χιονόπτωσης. Όλα ακόμη είναι ρευστά, όπως σας τα είχα αναλύσει και σε προηγούμενο post μου. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα, σε επόμενα τρεξίματα των μοντέλων, να παρατηρήσουμε μεγάλες αλλαγές. Γι' αυτό και όλα τα παραπάνω είναι προσωπικές εκτιμήσεις για τα μέχρι τώρα δεδομένα».



Αλλά και ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε ότι θα υπάρξει σημαντική αλλαγή του καιρού όπου από τους 22 με 24 βαθμούς θα οδηγηθούμε σε αρνητικές θερμοκρασίες και χιόνια ακόμη και μέσα σε πόλεις. «Η όλη αυτή εξέλιξη θα ωθήσει πολικής προέλευσης αέριες μάζες προς τη χώρα μας οι οποίες θα συγκρουστούν βίαια με θερμότερες και υγρότερες αέριες μάζες από την περιοχή της Μεσογείου με αποτέλεσμα να οργανωθεί ένα βαρομετρικό χαμηλό στα νότια θαλάσσια τμήματα της Ιταλίας το οποίο καθώς θα μετατοπιστεί ανατολικά θα φέρει τη βαρυχειμωνιά στη χώρα μας από το ερχόμενο Σάββατο και μετά. Παρατηρώντας κάποιος τους Μετεωρολογικούς χάρτες έτσι όπως διαμορφώνονται στον προγνωστικό ορίζοντα μπορεί να βρει κοινά σημεία ως προς την έναρξη τουλάχιστον του όλου φαινομένου με το ισχυρό κύμα ψύχους που απασχόλησε αρκετές περιοχές της Ευρώπης αλλά και τη χώρα μας τον Μάρτιο του 1987. Και τότε όπως και τώρα ένα ισχυρό ατμοσφαιρικό βουνό στα βόρεια τμήματα της Ευρώπης συνδυάστηκε με χαμηλές πιέσεις προς τα βορειοανατολικά τμήματα της Γηραιάς ηπείρου κατεβάζοντας πολικές αέριες μάζες προς τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη δημιουργώντας ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό προς την περιοχή της Ιταλίας το οποίο ενώ βάθαινε κατευθύνθηκε προς τη χώρα μας. Η τότε εξέλιξη οδήγησε σε εγκλωβισμό του πολικού ψύχους για αρκετές ημέρες στην περιοχή μας γεγονός που οδήγησε σε μεγάλο αριθμό ημερών χιονόπτωσης όπως για παράδειγμα συνέβη και στην Αττική. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είμαστε ακόμη σε θέση να πούμε αν θα εξελιχθεί στον ίδιο ή παρόμοιο βαθμό και αυτή η χιονοκακοκαιρία, παρόλα αυτά στην αρχή της μοιάζει να έχει κοινά στοιχεία και αυτό από μόνο του θα πρέπει να μας θέσει σε μια γενικότερη επιφυλακή», ανέφερε ο κ. Μαρουσάκης.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα Σάββατο 06 Φεβρουαρίου 2021 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων: Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών). Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα. Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ. Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ.

Ειδήσεις σήμερα: 

Έρχεται σκληρό lockdown στην Αττική - Σύσκεψη Μητσοτάκη με Κικίλια, Χαρδαλιά, Τσιόδρα

Πέτρος Φιλιππίδης: Οι καβγάδες, τα επεισόδια, οι καταγγελίες

Παύλος Χαϊκάλης: Τι έκανα; Σταυρώνομαι για πράγματα που δεν είμαι κατηγορούμενος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr