Ξεκινούν και πάλι οι εμβολιασμοί - Ανησυχία για την ανοδική πορεία των διασωληνωμένων

Οι αναβολές λόγω της κακοκαιρίας - Τα σενάρια για παράταση του lockdown - Ποια είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία

Με το βλέμμα σε δύο μέτωπα βρίσκονται κυβέρνηση και επιστήμονες, αφού από την μία τα αποτελέσματα του lockdown και από την άλλη η πορεία του εμβολιασμού θα κρίνουν το πότε η χώρα θα ξεκινήσει την επιστροφή στην κανονικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση για παράταση του lockdown για μία με δύο εβδομάδες προκειμένου να διασφαλιστούν όσο δυνατόν περισσότερο τα αποτελέσματα, ενώ ταυτόχρονα η προσοχή στρέφεται στον εμβολιασμό και τον επαναπρογραμματισμό των ραντεβού.

Οι αναβολές λόγω κακοκαιρίας και τα νέα ραντεβού

Έτσι, σήμερα στις 12:00, ξεκινούν και πάλι μετά την χθεσινή αναβολή εξαιτίας της κακοκαιρίας «Μήδεια», οι εμβολιασμοί στην Αττική. Χθες, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και ενώ ήδη είχαν μεταβεί και εμβλιαστεί ορισμένοι πολίτες στο mega εμβολιαστικό στο Μαρούσι, αποφασίστηκε η διαδικασία να παύσει. Η εκκίνηση της διαδικασίας στις 12:00, όμως, σημαίνει πως όσοι είχαν προγραμματισμένο ραντεβού πριν από τις 12:00, το χάνουν και αναμένουν για νεότερη ενημέρωση σχετικά με τον επαναπρογραμματισμό.

Στο ζήτημα των χαμένων ραντεβού στάθηκε χθες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπήρξαν αναβολές και πως τα ραντεβού θα προγραμματιστούν εκ νέου. «Θα επανέλθει το υπουργείο Υγείας για να καλύψουμε τα χαμένα ραντεβού το συντομότερο δυνατόν, ειδικά αυτά τα οποία αφορούν τη δεύτερη δόση και προφανώς, όπως κάνουμε πάντα, θα φροντίσουμε να αξιοποιήσουμε τα εμβόλια τα οποία έμειναν αδιάθετα μέσω του συστήματος που διαθέτουμε έτσι ώστε να μην πάει καμία δόση χαμένη» είπε χαρακτηριστικά. «Έχουμε τη δυνατότητα σε κάθε περίπτωση να αναπληρώσουμε τα χαμένα ραντεβού το συντομότερο δυνατόν. Όπως βλέπετε η διαδικασία του εμβολιασμού είναι πάρα πολύ καλά οργανωμένη και θα αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε δυσκολία, όπως το έχουμε κάνει μέχρι στιγμής» συμπλήρωσε.

Ο εμβολιασμός, πάντως αποτελεί μία πηγή αισιοδοξίας. Όπως είπε ο καθηγητής, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος το πρωί της Τετάρτης, «λογικά μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα έχουμε και τέταρτο εμβόλιο, ενώ οι ήδη αδειοδοτημένες εταιρείες θα αυξάνουν την παραγωγή τους». Στο πλαίσιο αυτό προέβλεψε πως «μέχρι το Πάσχα θα έχουμε εμβολιάσει του ευπαθείς», εξηγώντας, στον ΑΝΤ1 πως δεν θα υπάρχουν εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ θα μειωθεί η μεταδοτικότητα του ιού. Τόνισε πως «και το 30% να εμβολιάσω, θα έχει μειωθεί η μεταδοτικότητα, θα έχουμε και τη ζέστη και θα κάνουμε ένα καλό καλοκαίρι. «Πιστεύω ότι μετά το καλοκαίρι θα έχουμε φτάσει στο 60%», κατέληξε.

Τα σενάρια για παράταση του lockdown

Ο βασικός στόχος που πρέπει να επιτευχθεί στο τέλος του lockdown είναι να σταθεροποιηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, ένδειξη ότι ελέγχεται μέσω των περιοριστικών μέτρων η διασπορά του κορωνοϊού. Όσο απομακρύνεται χρονικά αυτός ο στόχος, τόσο πλησιάζει το ενδεχόμενο της παράτασης του lockdown και τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες υπάρχουν φωνές που πιέζουν για παράταση των περιοριστικών μέτρων για διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων μετά την 28η Φεβρουαρίου.

Ο καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο MEGA,  εκτίμησε ότι θα πάρει παράταση μιας εβδομάδας. 



Από πλευράς του, ο  καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ,  τόνισε πως είναι υγειονομικά ασφαλές είναι να πάμε σε παράταση του lockdown.

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε χαρακτηριστικά πως «εξαρτάται από το πόσο θα αποδώσει αυτό το lockdown, που εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας». Σημείωσε δε πως «η Μήδεια βοήθησε λίγο», αφού πέραν της ψυχικής ανάτασης που πρόσφερε μετά από τόση κλεισούρα και εξαιρουμένων των προβλημάτων που δημιούργησε σε πολλούς ανθρώπους, περιόρισε, όπως είπε τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι και άρα και τις επαφές. Όπως ο ίδιος τόνισε τα νοσοκομεία και οι μεταλλάξεις θα κρίνουν το lockdown. Σχετικά με το αν θα είναι το τελευταίο lockdown ο ίδιος υπογράμμισε «Ας ελπίζουμε ότι θα είναι το τελευταίο lockdown».


Η κατάσταση στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πάντως, η πρώτη ένδειξη που δίδει ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα δεν είναι θετική. Την περασμένη Παρασκευή κατά την τακτική ενημέρωση για την επιδημία οι επιστήμονες ανέφεραν πως τα ενεργά κρούσματα ήταν περίπου 10.000 και χθες ο αριθμός τους είχε αυξηθεί στις 15.400. Μέσα σε τέσσερις ημέρες αυξήθηκαν τα άτομα με ενεργή λοίμωξη κατά 54%.

Για μια ακόμη ημέρα (χθες) η Αττική συγκέντρωσε πάνω από 500 κρούσματα, σταθερά τα μισά από τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων - χθες καταγράφηκαν 538 κρούσματα.

Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι πως στη διάρκεια της εβδομάδας αυτής θα αρχίσουν να αυξάνονται οι ασθενείς που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), δοκιμάζοντας τα όρια του ΕΣΥ, όπως θα αυξηθούν και τα θύματα της επιδημίας.

Συνολικά, χθες, Τρίτη, με περίπου 40.000 τεστ που διενεργήθηκαν, επιβεβαιώθηκαν 1.121 κρούσματα. Εκτός από την Αττική, μεγάλος αριθμός κρουσμάτων καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη (144) και στη Χαλκιδική (48). Έντονο αποτύπωμα συνεχίζει να αφήνει ο κορωνοιός στην Εύβοια που, παρά το lockdown, "έδωσε" άλλα 20 κρούσματα, όπως και στην Αχαΐα (70 κρούσματα). Δυναμική δείχνει η επιδημία και στις άλλες περιοχές της Πελοπονήσου, όπως Ηλεία (25 κρούσματα), Αρκαδία (11), Κορινθία (20), Αργολίδα (24), ενώ επιβαρυμένη, είναι και η Αιτωλοακαρνανία (12 κρούσματα).

Στον επιδημιολογικό χάρτη μπήκαν το Ρέθυμνο (11 κρούσματα) και το Ηράκλειο (25), τα Ιωάννινα (12), η Λάρισα (17) και η Μαγνησία (14 κρούσματα).

Στα νοσοκομεία καταγράφεται σταθερή ροή ασθενών με λοίμωξη Covid-19. Χθες έγιναν 211 εισαγωγές ασθενών με τις 109 (51%) από αυτές στα νοσοκομεία της Αττικής.

Συνολικά χθες το βράδυ νοσηλεύονταν 2.208 ασθενείς, εκ των οποίων οι 1.612 σε απλές κλινικές και οι 596 σε Μονάδες. Στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου νοσηλεύονταν σε απλές κλινικές Covid 907 ασθενείς και άλλοι 200 σε Μονάδες.

Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 309, την στιγμή που μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 9 Φεβρουαρίου, ήταν 277.

Στη βόρεια Ελλάδα η «μάχη» μέσα στο ΕΣΥ συνεχίζεται αλλά με μειωμένη ένταση. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 433 ασθενεις και άλλοι 370 στα άλλα νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Πολλά κυκλοφοριακά προβλήματα στην Αττική - Ποιοι δρόμοι παραμένουν κλειστοί

Ανησυχία από την άνοδο στον αριθμό των διασωληνωμένων - 70% αύξηση στο ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη

Βραχυκύκλωμα και φωτιά σε μετασχηματιστή ρεύματος στην Κάτω Κηφισιά

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr