Η κακοκαιρία έφυγε, τα προβλήματα μένουν - Τι άφησε πίσω της η «Μήδεια»

Η κακοκαιρία έφυγε, τα προβλήματα μένουν - Τι άφησε πίσω της η «Μήδεια»

Ο απολογισμός της κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα και ιδιαίτερα την Αττική, σε αριθμούς - Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για σήμερα

Η κακοκαιρία έφυγε, τα προβλήματα μένουν - Τι άφησε πίσω της η «Μήδεια»
Ανάμεικτα είναι τα συναισθήματα που ένιωσαν οι κάτοικοι των περιοχών, απ’όπου πέρασε η κακοκαιρία «Μήδεια» η οποία ήταν μια από τις εντονότερες χιονοπτώσεις των τελευταίων 40 ετών στην Αττική, με τη συνολική διάρκεια των χιονοπτώσεων να είναι 36 ώρες στο λεκανοπέδιο και 24 ώρες στην Αθήνα, ενώ στα 20 ως 25 εκατοστά το πάχος του χιονιού.

Έχοντας φύγει η «Μήδεια» άφησε πίσω τις τέσσερις νεκρούς συνανθρώπους μας, τεράστια προβλήματα σε υποδομές και κυρίως στην ηλεκτροδότηση εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών και ένα ερώτημα «πώς μια ευρωπαϊκή χώρα εν έτη 2021 να μην έχει τις κατάλληλες υποδομές ώστε να μένουν χωρίς ρεύμα οικογένειες και ευπαθείς ομάδες». Γιατί την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Αττικής, απολάμβαναν το χιόνι που σκέπασε μέχρι και τα νότια προάστια, υπήρχαν άλλοι τόσοι οι οποίοι έμεναν χωρίς ρεύμα και νερό για μέρες, προσπαθώντας να επιβιώσουν.

Κάποιοι μάλιστα ακόμη και σήμερα περιμένουν τους τεχνικούς του ΔΕΔΔΗΕ να δώσουν «φως» και ζέστη στα νοικοκυριά τους. Το γνωστό «μπαλάκι» των ευθυνών για ακόμη μια φορά, όπως γίνεται σχεδόν πάντα μετά από μια θεομηνία παίχτηκε μεταξύ των φορέων, δημιουργώντας ακόμη περισσότερο εκνευρισμό στους κατοίκους, ενώ για ακόμη μια φορά κυβέρνηση και αντιπολίτευση βρήκαν πεδίο πολιτικής διαμάχης, την ώρα που ο πολίτης περιμένει άμεσες δράσεις.

❄ Η "λευκή" Αθήνα από ψηλά

❄ Η "λευκή" Αθήνα από ψηλά #ProtoThema 🎥 Video: Christos Vrettos

Posted by protothema.gr on Tuesday, February 16, 2021


Ο απολογισμός της θεομηνίας σε αριθμούς

Περίπου 100.000 νοικοκυριά έπληξε το κύμα της σφοδρής κακοκαιρίας των προηγούμενων ημερών σε όλη την χώρα και κυρίως στην Βόρεια Αττική, τη Βόρεια Εύβοια, τα νησιά των Σποράδων και την περιοχή των Ιωαννίνων. Μέχρι χθες το απόγευμα, είχαν επαναηλεκτροδοτηθεί 97.500 σπίτια. Ενώ σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ λιγότεροι από 1000 είναι καταναλωτές των βορείων προαστίων της Αττικής με προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, στα βόρεια προάστια της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της «Μήδειας», παρουσιάστηκαν βλάβες σε 87 γραμμές Μέσης Τάσης.

Η συντριπτική πλειονότητα των βλαβών οφείλεται σε πτώσεις κλαδιών ή ολόκληρων δέντρων στις γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης. Μόνο στην Αττική, περίπου 1.500 δέντρα έπεσαν, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο. Συνολικά, υπήρξαν βλάβες σε μήκος 250 χιλιομέτρων στις γραμμές ΜΤ.

Είναι ενδεικτικό ότι περισσότεροι από 50 στύλοι ΜΤ έσπασαν, κόπηκαν περίπου 40 αγωγοί ΜΤ, ενώ υπέστησαν σοβαρές ζημιές πάνω από 40 υποσταθμοί ΜΤ. Τα καιρικά φαινόμενα κορυφώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, 17 Φεβρουαρίου. Ο ΔΕΔΔΗΕ υπολογίζει ότι εκείνο το διάστημα υπήρξαν βλάβες σε περίπου 70.000 παροχές (νοικοκυριά). Ο αντίστοιχος αριθμός βλαβών σε παροχές το βράδυ της Τρίτης, 16 Φεβρουαρίου, διαμορφώθηκε σε 30.000. Σε πολλές περιπτώσεις, οι βλάβες αφορούσαν στα ίδια σπίτια.

Αντίστοιχα, στο δίκτυο χαμηλής τάσης, από την έναρξη της κακοκαιρίας, σημειώθηκαν περισσότερες από 3.000 βλάβες και καταστράφηκαν περισσότερα από 5.000 μέτρα καλωδίων στην Αττική. Από το πρωί της Παρασκευής, 19 Φεβρουαρίου, 153 ομάδες οι οποίες απαρτίζονται από 683 άτομα και με πάνω από 300 οχήματα και μηχανήματα έργου, εργάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών. Ο αντίστοιχος αριθμός την Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου, ήταν 460 άτομα.
Κλείσιμο
Η κακοκαιρία έφυγε, τα προβλήματα μένουν - Τι άφησε πίσω της η «Μήδεια»

Βροχερή σήμερα η μέρα - Χιονοπτώσεις στα βόρεια της χώρας

Στη δυτική Ελλάδα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες, με ασθενείς τοπικές βροχές από το μεσημέρι στα κεντρικά και τα βόρεια, οι οποίες τις βραδινές ώρες στη Μακεδονία, τη Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και τις Κυκλάδες θα ενταθούν και στα θαλάσσια - παραθαλάσσια θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.

Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά.

Η ορατότητα στα ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν, στα δυτικά και τα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί και στις υπόλοιπες περιοχές ανατολικοί βορειοανατολικοί με ένταση έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές της, ωστόσο παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για σήμερα:

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από το απόγευμα θα πυκνώσουν. Αργά τη νύχτα στα ανατολικά και τα βόρεια θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές από το απόγευμα, που τη νύχτα θα ενταθούν και πιθανώς στα θαλάσσια - παραθαλάσσια θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες καταιγίδες.

Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και από το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις.

Στις υπόλοιπες περιοχές αυξημένες νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές από το μεσημέρι, οι οποίες βαθμιαία θα ενταθούν και τη νύχτα θα εκδηλωθούν, κυρίως στα θαλάσσια παραθαλάσσια της Μακεδονίας, μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Ανεμοι: Στη δυτική Μακεδονία ασθενείς. Στις υπόλοιπες περιοχές από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και από το βράδυ τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 01 έως 13 και τοπικά στη δυτική Μακεδονία από -06 (μείον 06) έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και από το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 17 και στο εσωτερικό της Ηπείρου από -03 (μείον 3) έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και από το απόγευμα στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές, που το βράδυ θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν, κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια, σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ, από το μεσημέρι στα νότια δυτικοί τοπικά έως 5 και από το βράδυ στις Σποράδες βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν από το απόγευμα στις Κυκλάδες.

Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν από το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από το βράδυ στα Δωδεκάνησα.

Ανεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και από το βράδυ 5 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Η κακοκαιρία έφυγε, τα προβλήματα μένουν - Τι άφησε πίσω της η «Μήδεια»

Τα προβλήματα που άφησε η «Μήδεια» στο πέρασμά της στην υπόλοιπη χώρα

Κεντρική Ελλάδα (Εύβοια, Μαγνησία και Σποράδες)

Στις περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας και στα νησιά των Σποράδων, τα προβλήματα ηλεκτροδότησης ξεκίνησαν σταδιακά από το βράδυ της Κυριακής, 14 Φεβρουαρίου. Συνολικά, καθ’ όλη τη διάρκεια της «Μήδειας», επηρεάστηκαν 20.000 νοικοκυριά. Για την αποκατάσταση των προβλημάτων, η οποία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι του ΔΕΔΔΗΕ πραγματοποίησαν 500 παρεμβάσεις. Αντικαταστάθηκαν περίπου 6 χιλιόμετρα δικτύου (ΜΤ και ΧΤ) και 70 στύλοι.

Ήπειρος

Τα μεγαλύτερα προβλήματα σημειώθηκαν στην περιοχή των Ιωαννίνων. Συνολικά προέκυψαν βλάβες σε μήκος δικτύου 94 χιλιομέτρων, επηρεάζοντας σχεδόν 2.500 σπίτια. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ με 91 άτομα έκαναν 537 παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των προβλημάτων και αντικατέστησαν 8 στύλους. Τα στοιχεία από την Πυροσβεστική για την «Μήδεια» στην Αττική.

Συγκεκριμένα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, από την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021 μέχρι και χθες δέχθηκε συνολικά 3.204 κλήσεις. Η πλειονότητα αφορά σε κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων εκ των οποίων οι 2.718 ήταν στην Αττική, από την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου που έφτασε ο χιονιάς στο λεκανοπέδιο, μέχρι χθες Παρασκευή.

Από αυτές ήταν:

• 2.254 για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων
• 215 για μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο
• 157 για μεταφορές ατόμων σε νοσοκομεία (αιμοκάθαρση)
• 29 για μεταφορές ατόμων σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία προκειμένου να εμβολιαστούν.
καθώς και για άλλες περιπτώσεις παροχής βοηθείας.
Η κακοκαιρία έφυγε, τα προβλήματα μένουν - Τι άφησε πίσω της η «Μήδεια»

Μπαλάκι η απόδοση ευθυνών

Σε ένα απίστευτο πινγκ -πονγκ επιδόθηκαν τοπικοί φορείς και ΔΕΔΔΗΕ για το ποιος ευθύνεται για την διακοπή της ηλεκτροδότησης σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Ενώ το βασικό ερώτημα που τέθηκε ήταν «ποιος ευθύνεται για την κοπή και κλάδεμα των δένδρων», μιας και αυτά ήταν που λόγω του βάρους του χιονιού έπεσαν πάνω στα καλώδια Μέσης Τάσης προκαλώντας την διακοπή στο ρεύμα.

Η κοπή ενός δέντρου, στην Ελλάδα, κάθε άλλο παρά απλή υπόθεση είναι. Η διαδικασία είναι εντελώς διαφορετική αν το δέντρο βρίσκεται εντός ή εκτός οικισμού, αν βρίσκεται εντός κάποιας ιδιοκτησίας ή σε κοινόχρηστο χώρο. Η απίστευτη ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών τα οποία έμειναν χωρίς ρεύμα στην πρόσφατη κακοκαιρία προκάλεσε πινγκ- πονγκ απόδοσης ευθυνών μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ και Δήμων.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο απεστάλη στις 15 Ιανουαρίου, στην καρδιά, δηλαδή του χειμώνα, ζητώντας άδεια από το δασαρχείο και συνδρομή από δήμους και κατοίκους για το κλάδεμα και την κοπή των δέντρων στις περιοχές της Φιλοθέης – Κηφισιάς.

Σε δηλώσεις που είχε κάνει στο protothema.gr ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος είχε διατελέσει για αρκετά χρόνια δήμαρχος Αμαρουσίου, τόνισε ότι η κοπή δέντρων δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, ενώ εξήγησε ότι «εάν ένα δέντρο είναι σε ιδιωτικό χώρο, είναι ευθύνη του ιδιώτη. Τώρα εάν είναι σε αστικό περιβάλλον ευθύνη φέρει ο Δήμος, εάν πρόκειται για πεύκα μέσα σε πλατεία, τότε πρέπει να δώσει άδεια το δασαρχείο, αλλά όταν υπάρχουν καλωδιώσεις, όπως στην περίπτωση που μας απασχολεί, τότε η ευθύνη είναι μόνο του ΔΕΔΔΗΕ. Αυτός μόνο μπορεί να κόψει και να κλαδέψει δέντρα. Ο Δήμος δεν φέρει καμία ευθύνη εάν υπάρχουν ηλεκτροφόρα καλώδια. Και ο ΔΕΔΔΗΕ δεν χρειάζεται να ενημερώσει κανέναν. Πηγαίνουν τα συνεργεία του και κάνουν τη δουλειά», είπε ο κ. Πατούλης.

«Μιλάμε και για ένα έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ που έστειλε στις 15 Ιανουαρίου. Μα στην καρδιά του χειμώνα όπου έχουμε βροχές, χιόνια και ισχυρούς ανέμους, έπρεπε να το κάνει; Αυτά έπρεπε να γίνουν από το καλοκαίρι. Όποιος ευθύνεται θα πρέπει να παραιτηθεί» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.
Η κακοκαιρία έφυγε, τα προβλήματα μένουν - Τι άφησε πίσω της η «Μήδεια»

Τι είχε ζητήσει ο ΔΕΔΔΗΕ στις 15 Ιανουαρίου

Ειδικότερα, ο ΔΕΔΔΗΕ στις 15 Ιανουαρίου είχε προαναγγείλει επιθεώρηση και συντήρηση των δικτύων στην περιοχή Φιλοθέης – Κηφισιάς. Στο επίκεντρο της επιθεώρησης θα ήταν τα δέντρα που «έρχονται σε επαφή ή γειτνιάζουν με αγωγούς να κλαδευτούν, για να τηρούνται τα όρια ασφαλείας», καθώς, όπως αναφέρει το έγγραφο «η επαφή ή η γειτνίαση των δένδρων με τα ηλεκτροφόρα σύρματα είναι δυνατόν να προκαλέσει προβλήματα στα δίκτυα με πιθανές σοβαρές συνέπειες». Ειδική αναφορά γίνεται στα προβλήματα που προκαλούνται όταν δέντρα κλάδοι επισφαλούς ανοχής «πέφτουν πάνω στα ηλεκτροφόρα σύρματα, σε περιόδους έντονης κακοκαιρίας (π.χ. χιονοπτώσεις)», κάτι που συνέβη και κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών.

Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ εξηγούσε ότι θα υπάρξει μέριμνα για την αποψίλωση χόρτων γύρω από τους στύλους των εναέριων γραμμών, που βρίσκονται σε επικίνδυνες περιοχές και ζήτησε από το δασαρχείο «άδεια για κλάδεμα δένδρων, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας, καθώς και για την κοπή δένδρων επισφαλούς αντοχής, για την εξάλειψη των κινδύνων πτώσης τους πάνω στα δίκτυα, σε περιόδους κακοκαιρίας».
Η κακοκαιρία έφυγε, τα προβλήματα μένουν - Τι άφησε πίσω της η «Μήδεια»

Τι απάντησε η ΚΕΔΕ

Τη δική της εκδοχή έδωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, που σημείωσε ότι οι δήμοι, με βάση τον σχετικό κανονισμό «δεν φέρουν καμία ευθύνη για το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας». «Προφανώς και θα βοηθήσουν οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, προφανώς και οφείλουν να επισημάνουν προβλήματα στο δίκτυο, όταν αυτά υποπίπτουν στην αντίληψή τους».

Επίσης, οι δήμοι επισημαίνουν ότι δεν οφείλονται όλες οι διακοπές ρεύματος σε πτώσεις δέντρων, ενώ οι ίδιοι δεν έχουν τον στόλο των μηχανημάτων που απαιτούνται «για να καθαριστούν οι δρόμοι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και ενόσω η κακοκαιρία ήταν σε εξέλιξη. Πολύ περισσότερο, γερανούς και άλλο εξοπλισμό για τον τεμαχισμό και την απομάκρυνση των πεσμένων κορμών».

Δύσκολη, είναι σύμφωνα με την ΚΕΔΕ και η διάγνωση της προβληματικής στατικότητας των δέντρων, όπως και η ύπαρξη ασθενειών του ριζικού συστήματός τους, καθώς όπως λέει, αρκετά δέντρα δεν έσπασαν αλλά ξεριζώθηκαν. Την ίδια ώρα, οι δήμοι επισημαίνουν ότι υπάρχουν εμπόδια στον τομέα της πρόληψης, ακόμη κι όταν ένας δήμος κρίνει ότι ένα δέντρο πρέπει να κοπεί.
«Πρέπει να τονίσουμε ότι οι Δήμοι, σε κάθε εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτουν ούτε τον απαραίτητο εξοπλισμό, ούτε το προσωπικό, αλλά ούτε κι ένα ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο που να τους λύνει, κι όχι να τους δένει τα χέρια. Αλλά το κυριότερο, βρίσκονται και την επόμενη μέρα στο πλευρό των πολιτών των τοπικών μας κοινωνιών, που έχουν δοκιμαστεί από τα φαινόμενα αυτά», σημείωσε η ΚΕΔΕ.

Οι δήμοι ζητούν την καθιέρωση αποτελεσματικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, όπως προβλέπει η πρόσφατη νομοθεσία, σημειώνοντας ότι ο μηχανισμός «εκτός από νομοθέτηση, θέλει και χρηματοδότηση, την οποία περιμένουμε το επόμενο διάστημα από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία».

Σύμφωνα με όσα ισχύουν εάν ένας ιδιώτης θέλει να κλαδέψει ένα δέντρο μέσα σε ιδιοκτησία του σε περιοχή που δεν είναι δασική δεν χρειάζεται άδεια. Για την κοπή του δέντρου τα πράγματα αλλάζουν. Εάν το δέντρο βρίσκεται σε οικόπεδο εντός σχεδίου τότε ο ιδιώτης πρέπει να βγάλει άδεια για εργασίες μικρής κλίμακας με αίτηση που κάνει μέσω δικού του μηχανικού στο Τεχνικό Επιμελητήριο. Αν η κοπή πραγματοποιείται μέσα στο πλαίσιο οικοδομικών εργασιών τότε πρέπει να συμπεριληφθεί μέσα στην οικοδομική άδεια. Αν τώρα το δέντρο βρίσκεται εκτός σχεδίου ή σε δασική περιοχή τότε απαιτείται άδεια από το οικείο δασαρχείο. Αν βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο τότε την ευθύνη για την κοπή του δένδρου έχει ο Δήμος. Ο ιδιώτης πρέπει να απευθυνθεί στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του εκάστοτε Δήμου και να υποβάλλει αίτημα για κοπή ή κλάδεμα. Η Επιτροπή γνωμοδοτεί και η γνωμοδότηση οδηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο και αποφασίζει. Αν το δένδρο είναι σε δασική περιοχή τότε ο Δήμος απευθύνεται στο Δασαρχείο, όπως σε άλση ή πάρκα του εκάστοτε Δήμου.

Ο κ. Γιώργος Σκορδίλης αντιδήμαρχος Κηφισιάς και υπεύθυνος Πρασίνου του Δήμου, μιλώντας στο protothema.gr επισήμανε αναφορικά με το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την κακοκαιρία «Μήδεια», το οποίο άφησε χιλιάδες νοικοκυριά των βορείων προαστίων χωρίς ρεύμα για μέρες: «Στην περίπτωση που υπάρχουν καλώδια ο Δήμος δεν μπορεί να παρέμβει, είτε για κοπή είτε για κλάδεμα. Και απευθυνόμαστε στη ΔΕΗ. Η γνωμοδότηση αυτή είτε θα μας επιτρέψει το κλάδεμα αφού πρώτα κόψει την παροχή ρεύματος στο συγκεκριμένο σημείο η ΔΕΗ, είτε αναλαμβάνει με δικά της συνεργεία, είτε με εργολάβους όπου γίνεται η κοπή ή το κλάδεμα. Έτσι σε περίπτωση δένδρου κοινόχρηστου χώρου με καλώδια γίνεται αυτό που σας είπα παραπάνω. Αν τα καλώδια είναι σε ιδιοκτησία και υπάρχει δένδρο μέσα στην ιδιοκτησία ο ιδιοκτήτης πρέπει να κάνει αίτηση στην ΔΕΔΔΗΕ, ο Δήμος δεν εμπλέκεται».

Σύμφωνα με τον κ. Σκορδίλη ο ΔΕΔΔΗΕ είχε πραγματοποιήσει εκτεταμένες κλαδεύσεις μέσα στο Δήμο για διάστημα είκοσι ημερών μπορεί και μήνα πριν τη θεομηνία, αλλά όπως επισήμανε η έλλειψη προσωπικού δεν βοηθά ώστε να καλυφθούν όλα τα αιτήματα για κλαδέματα ή κοπές. «Η αδυναμία η μεγάλη της ΔΕΔΔΗΕ να διεκπεραιώσει με το υπάρχον δυναμικό που έχει όλα τα αιτήματα δημιούργησε αυτό το πρόβλημα. Όπως και το γεγονός ότι εν έτη 2021 δεν έχουμε υπογειοποιημένο σύστημα καλωδίωσης για τον ηλεκτροφωτισμό όπου και από εκεί δημιουργούνται οι πυρκαγιές, γιατί ως χώρα είμαστε πολύ πίσω και όπως σας είπα η υποστελέχωση του ΔΕΔΔΗΕ που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες».

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Δήμος Αγίας Παρασκευής και ο Δήμος Χαλανδρίου κινούνται νομικά εναντίον του ΔΕΔΔΗΕ για την διακοπή της ηλεκτροδότησης.
Η κακοκαιρία έφυγε, τα προβλήματα μένουν - Τι άφησε πίσω της η «Μήδεια»

Η θέση του πρωθυπουργού και η πολιτική κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Οι εικόνες σύγκρουσης αρμοδιοτήτων στα διάφορα επίπεδα της κρατικής λειτουργίας που καταγράφηκαν κατά την επέλαση και την αντιμετώπιση της «Μήδειας» πρέπει, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, να μην επαναληφθούν και ειδικά σε δύσκολες στιγμές- όπως σε μια θεομηνία, όπου απαιτούνται γρήγορες, καλά συντονισμένες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός είχε ήδη εντοπίσει την αιτία του «βραχυκυκλώματος» και είχε λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις πριν επιλέξει να μιλήσει δημοσίως για το… πινγκ-πονγκ μεταξύ των αρμοδίων για την αντιμετώπιση της «Μήδειας». Είχε στην πραγματικότητα – όπως προσθέτουν- αναγνωρίσει τα λάθη και τη «θεραπεία» τους που είναι σε πρώτη φάση η αποκατάσταση των ζημιών. «Σε δεύτερη φάση, που όμως δεν θα αργήσει, το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα παρακάμπτει γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και θα προβλέπει ασπίδες πρόληψης απέναντι σε έκτακτα καιρικά φαινόμενα και όχι μόνο», είπε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος παραπέμποντας στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, πριν από λίγα 24ωρα.

«Κι εγώ και πολλοί άλλοι πιστεύω ότι ενοχληθήκαμε από αυτό το πινγκ -πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στους διάφορους αρμόδιους γι’ αυτό και είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα σε μία κεντρική μας προεκλογική δέσμευση που δεν είναι άλλη από την αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας ξεκινώντας από το κεντρικό κράτος», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης για τα επόμενα βήματα. Όπως συμπλήρωσε στη συνέχεια, η εικόνα των μπερδεμένων αρμοδιοτήτων που αναδείχθηκε κατά την διάρκεια της περιπέτειας και αφορά στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, τα δασαρχεία, τις περιφέρειες, τους δήμους, τις επιχειρήσεις, όπως τον ΔΕΔΔΗΕ για την διαδικασία πχ του έγκαιρου κλαδέματος των δέντρων θα αντιμετωπιστεί κεντρικά με σχέδιο νόμου (σ.σ. το οποίο θα φέρει προς ψήφιση στη βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας).

Το δεύτερο σοβαρό βήμα συνδέεται με την απόφαση για την υπογειοποίηση καλωδίων ειδικά σε περιοχές που θεωρείται για λόγους ασφαλείας αναγκαία η δημιουργία της σχετικής υποδομής. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στο Εθνική Σχέδιο με στόχο την χωρίς καθυστερήσεις απορρόφηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ήδη -πριν την κακοκαιρία- ενταχθεί μια σειρά από δράσεις υποδομών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, προβλέπουν μεταξύ άλλων την υπογειοποίηση εναέριων καλωδίων σε κρίσιμες περιοχές και αφορούν στην εξασφάλιση σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Το τρίτο και πιο άμεσο βήμα γίνεται με την απόφαση του πρωθυπουργού να εξασφαλίσει μέσω της ΔΕΔΔΗΕ μείωση στο λογαριασμό του ρεύματος για το μήνα Φεβρουάριο για τα νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ρεύμα τις τελευταίες μέρες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ η Χρέωση Δικτύου Διανομής θα αφαιρεθεί από όλους τους λογαριασμούς πελατών που επλήγησαν, ανεξάρτητα από τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Η μείωση θα ενταχθεί στους λογαριασμούς που θα λάβουν οι καταναλωτές στο επόμενο διάστημα, ανάλογα με τον κύκλο τιμολόγησης του κάθε προμηθευτή.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για επιτελική ανικανότητα επισημαίνοντας ότι «ενώ χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν για τέταρτη μέρα χωρίς ρεύμα και θέρμανση ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ενοχλημένος «από το πινγκ πονγκ ευθυνών». Σε σχετική ανακοίνωση τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υποστηρίζουν απευθυνόμενα στον πρωθυπουργό: «Ας σταματήσει να αναζητά «υπευθύνους» για μετακύλιση ευθυνών. Το χάος και η επιτελική ανικανότητα έχουν την υπογραφή του. Οι πολίτες πληρώνουν το πρωθυπουργικό πινγκ πονγκ μεταξύ ανεμελιάς και ανικανότητας».

Η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά άσκησε σκληρή κριτική στο Μέγαρο Μαξίμου και στην ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας- «για μία ακόμη φορά, διακρίθηκε μόνο στο ρόλο του θλιβερού παρατηρητή, επιχειρώντας εκ των υστέρων να παραστήσει τον συντονιστή και να απαντά με το γνωστό «οι άλλοι ήταν χειρότεροι» δήλωσε η κ. Γεννηματά.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ποιες περιοχές βρίσκονται σε «σκληρό» lockdown και ποιες στο «κόκκινο»

Δένδιας: Συμφωνία με Σαουδική Αραβία για τους Patriot -«Είναι αμυντικό όπλο»

Προκλητικός Ακάρ: Άδικος κόπος τα εξοπλιστικά της Ελλάδας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης