Τα τραγικά λάθη που οδήγησαν στο μακελειό της Κρήτης
Δεν έπαθαν εμπλοκή τα όπλα των αστυνομικών της Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου που παρακολουθούσαν τη μικρή φυτεία με τα χασισόδενδρα έξω από το χωριό Μαλάδες, αλλά οι… ασύρματοί τους! Όταν έγινε το μακελειό, δεν λειτουργούσαν και κανείς δεν θα μάθαινε για την αιματηρή κατάληξη, αν δεν τηλεφωνούσε συμπτωματικά στο κινητό ενός από τους τραυματίες ένας φίλος του από την… Αθήνα!
Λίγα λεπτά μετά τους πυροβολισμούς και ενώ οι κάτοικοι της περιοχής πίστευαν ότι πρόκειται για… μπ
Δεν έπαθαν εμπλοκή τα όπλα των αστυνομικών της Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου που παρακολουθούσαν τη μικρή φυτεία με τα χασισόδενδρα έξω από το χωριό Μαλάδες, αλλά οι… ασύρματοί τους! Όταν έγινε το μακελειό, δεν λειτουργούσαν και κανείς δεν θα μάθαινε για την αιματηρή κατάληξη, αν δεν τηλεφωνούσε συμπτωματικά στο κινητό ενός από τους τραυματίες ένας φίλος του από την… Αθήνα!
Λίγα λεπτά μετά τους πυροβολισμούς και ενώ οι κάτοικοι της περιοχής πίστευαν ότι πρόκειται για… μπαλωθιές από κάποιο γάμο, οι τραυματίες καλούσαν απελπισμένα σε βοήθεια μέσω από τον ασύρματό τους και διαπίστωναν με απόγνωση ότι ήταν \νεκρός\! Αιμόφυρτοι, όπως ήταν, δεν είχαν τις απαραίτητες δυνάμεις για να βγουν από τη φυτεία και να καταφύγουν στα έτσι κι αλλιώς όχι τόσο κοντινά σπίτια…
Όμως, ένα από τα αναρίθμητα λάθη που έγιναν σ’ αυτή την τόσο κακά στημένη επιχείρηση, τους βγήκε σε καλό. Οι κανόνες λένε πως, όταν στήνεται ενέδρα σε απόμερη και ήσυχη περιοχή, δεν νοείται να έχουν ανοιχτά κινητά τηλέφωνα οι αστυνομικοί καθώς, αν ηχήσουν την ώρα που ένας ύποπτος πλησιάζει αθέατος, η κατάληξη θα είναι ευνόητη... Ένας από τους τρεις παραβίασε αυτόν τον κανόνα και άφησε το κινητό του ανοιχτό!
Σαν από μηχανής θεός, το κινητό χτύπησε τη στιγμή που οι τραυματίες πίστευαν ότι θα πέθαιναν μέσα στη φυτεία. Ο άνθρωπος που τηλεφωνούσε στον αστυνομικό έμεινε με ανοιχτό το στόμα, όταν τον άκουσε να του λέει βογκώντας:
\Με φάγανε! Προσπαθώ να καλέσω το κέντρο... Δεν μπορώ. Πάρε τους. Πες τους ότι είμαστε και οι τρεις χτυπημένοι\!
Αν δεν συνέβαινε αυτό το διαβολικά τυχαίο γεγονός, όλοι θα πίστευαν ότι η επιχείρηση εξελισσόταν ομαλά και κανείς δεν θα αναζητούσε τους τρεις αστυνομικούς! Όταν θα έληγε η βάρδιά τους, θα τους έβρισκαν οι αντικαταστάτες τους, προφανώς νεκρούς από αιμορραγία.
Τα μοιραία λάθη
Τα σφάλματα που οδήγησαν στον τραυματισμό των τριών αστυνομικών ήταν πολλά... Η επιχείρηση στήθηκε πρόχειρα και χωρίς καμία εξασφάλιση αυτών που συμμετείχαν. Μια σειρά από λάθη βρίσκονται τώρα υπό έρευνα για να αποδοθούν ευθύνες:
- Λάθος 1ο: Ο υποδιευθυντής της Δίωξης και οι δύο αστυφύλακες έφτασαν στη φυτεία ουσιαστικά απροστάτευτοι. Φορούσαν τα λευκά αλεξίσφαιρα γιλέκα, όμοια με αυτά που χρησιμοποιεί η Άμεση Δράση, τα οποία όμως είναι γνωστό ότι αποκρούουν μόνο βλήματα από όπλα χειρός! Η διατρητική δύναμη ενός \Καλάσνικοφ\ ή ενός αυτόματου τύπου ΜΡ-5 -που, παρεμπιπτόντως, είναι τα \αγαπημένα\ των χασισοκαλλιεργητών στην Κρήτη!- τα κάνει... σουρωτήρια!
- Λάθος 2ο: Δέχθηκαν να ακροβολιστούν σε μια περιοχή που δεν γνώριζαν. Ο υπ\ αριθμόν ένα κανόνας στην αστυνομική εκπαίδευση ορίζει ότι \δεν επιχειρείς κάπου, αν δεν γνωρίζεις το χώρο σαν την παλάμη σου\...
- Λάθος 3ο: Δεν έλεγξαν καν αν οι ασύρματοι με τους οποίους ήταν εφοδιασμένοι \έπιαναν\ στα σημεία όπου βρίσκονταν. Όταν άρχισε να πυροβολεί εναντίον τους ο άγνωστος καλλιεργητής, καλούσαν απεγνωσμένα το κέντρο τους σε βοήθεια, αλλά εκείνο δεν άκουγε!!!
Πώς βρήκαν τη φυτεία
Επί δώδεκα ολόκληρα 24ωρα τρεις αστυνομικοί εναλλάσσονταν διαδοχικά στις κρυψώνες γύρω από περιμένοντας να εμφανιστούν οι καλλιεργητές. Η χασισοφυτεία είχε εντοπιστεί από τον ίδιο το διευθυντή της Δίωξης που πέταξε με ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. από πάνω της. Όμως, η επιχείρηση βασίστηκε σε μια πρόχειρη κατόπτευση, που είχε ως αποτέλεσμα κανείς να μη γνωρίζει τη διαμόρφωση του χώρου, αλλά και να μη γίνει αντιληπτή μια... δεύτερη φυτεία, μόλις 150 μέτρα μακρύτερα!
Το ελικόπτερο έφτασε στην Κρήτη στο πλαίσιο της περιοδικής περιπολίας στην περιφέρεια. Ήταν 12 το μεσημέρι της Τρίτης 10 Ιουνίου, όταν ο διευθυντής της Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου αστυνόμος Α΄ Γιάννης Λιανδράκης ζήτησε από το πλήρωμα να πετάξουν χαμηλά πάνω από τις Μαλάδες, όπου είχε πληροφορία ότι υπήρχαν χασισοφυτείες... Επιβιβάστηκε μαζί με έναν αστυφύλακα και ξεκίνησαν την πτήση. Η συνηθισμένη πρακτική είναι, ακόμη κι αν εντοπίσουν φυτεία, να καταγράψουν το στίγμα της άμεσα και να συνεχίσουν την πορεία για να μην γίνει αντιληπτό από το έδαφος ότι κάτι διέκριναν.
Έτσι ακριβώς έγινε. Πρώτος, λόγω εμπειρίας, ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου διέκρινε στο έδαφος τη φυτεία: \Τη βλέπεις;\ ρώτησε τον αστυνόμο δείχνοντάς του με το δάχτυλο. Ο διευθυντής της Δίωξης απάντησε καταφατικά κι ο αστυφύλακας επιβεβαίωσε, σε μια τακτική που αποκαλείται cross check και συνηθίζεται για να διασταυρώνεται ότι όλοι έχουν δει το ίδιο πράγμα.
Την ίδια στιγμή, ο συγκυβερνήτης τραβούσε φωτογραφίες της φυτείας με την κάμερα του ελικοπτέρου για να πιστοποιήσει την ύπαρξή της, ενώ ταυτόχρονα κατέγραφε τη γεωγραφική θέση της στο GPS, Μερικά λεπτά αργότερα, το ελικόπτερο επέστρεφε στη βάση του και οι δύο πιλότοι ανέλυαν το στίγμα στο GPS παρουσία του αστυνόμου. Η αναφορά τους καταχωρήθηκε στο Βιβλίο Συμβάντων της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων της ΕΛ.ΑΣ. όταν επέστρεψαν στην Αθήνα, ενώ οι φωτογραφίες και τα γεωγραφικά στοιχεία αρχειοθετήθηκαν στη βάση δεδομένων και όποιος θέλει μπορεί να τα δει...
Πήγαιναν στα «τυφλά»
Από εκείνη την ώρα, ξεκίνησε η επιχείρηση που κατέληξε στην αιματηρή συμπλοκή. Μια επιχείρηση τόσο σαθρή, που είναι θαύμα πώς δεν είχε νεκρούς… Κατ\ αρχήν, ο αστυνόμος Γιάννης Λιανδράκης υπερεκτίμησε τις δυνατότητες των μόλις 15 αστυνομικών που έχει υπό τις διαταγές του. Για τη Δίωξη Ναρκωτικών του Ηρακλείου, ήταν πολυτέλεια να διαθέτει το ένα πέμπτο της δύναμής της ολόκληρο το 24ωρο για να παρακολουθεί μια φυτεία 116 δενδρυλλίων, αφήνοντας έτσι πίσω όλες τις άλλες υποθέσεις... Το δεύτερο λάθος ήταν ότι βασίστηκε σε μια κυριολεκτικά αστραπιαία κατόπτευση του χώρου. Αν είχε προνοήσει να στείλει κάποιους να ελέγξουν την περιοχή, θα διαπίστωνε τρία πράγματα:
- Πρώτο, ότι η φυτεία ήταν χωρισμένη σε τρία επίπεδα που δεν έχουν οπτική επαφή μεταξύ τους, κατά μήκος της κοίτης του ποταμού Γιόφυρου.
- Δεύτερο, θα είχε κατανείμει τους άνδρες του σε διαφορετικά σημεία, ώστε να ελέγχουν όλο το χώρο και όχι ένα μονοπάτι που οδηγούσε στο πρώτο από τα τρία επίπεδα, όπου υπήρχαν 41 δενδρύλλια.
- Τρίτο, ότι σε απόσταση 150 μέτρων υπήρχε και ...δεύτερη φυτεία με 240 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης, η οποία εντοπίστηκε κατά την έρευνα που έγινε μετά το μακελειό. Φαίνεται, μάλιστα, ότι οι καλλιεργητές βρίσκονταν εκεί όταν άρχισαν να σφυρίζουν οι σφαίρες, γιατί τα δενδρύλλια βρέθηκαν... φρεσκοποτισμένα!!!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr