Lockdown: Αναπόφευκτη η παράταση μέχρι 15 Μαρτίου - Ανησυχία αλλά και διαφωνίες μεταξύ των ειδικών

Διχογνωμία των επιστημόνων για το ενδεχόμενο το υφιστάμενο lockdown να είναι το τελευταίο - Έτοιμο για παν ενδεχόμενο το λιανεμπόριο μόνο με SMS στο 13032 - Οι σκέψεις για την εκπαίδευση Κόκκινος» συναγερμός για τις ΜΕΘ: Στο 90% η πληρότητα στην Αττική που «βράζει» με 878 κρούσματα

Η ανησυχία φαίνεται πως πήρε για τα καλά την θέση της αισιοδοξίας των επιστημόνων των προηγούμενων ημερών μετά την έκρηξη των κρουσμάτων την εβδομάδα που διανύουμε, η οποία και μετέθεσε την άρση του lockdown για μία μία δύο εβδομάδες μετά την 28η Φεβρουαρίου.

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αναμένεται πλέον να εισηγηθεί την Παρασκευή στην κυβέρνηση την ανάγκη να παραταθούν τα μέτρα έως τις 8 ή ακόμα και τις 15 Μαρτίου. Το βασικό σενάριο μιλά για παράταση μίας εβδομάδας, ωστόσο, βάσει των δεδομένων μέχρι στιγμής, δεν αναμένεται να βελτιωθεί δραστικά η εικόνα την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε δεν αποκλείεται η παράταση δύο εβδομάδων να είναι πιο κοντά απ' όσο νομίζαμε μέχρι πριν λίγα 24ωρα.

Άλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται και αρκετοί από τους επιστήμονες οι οποίοι επισημαίνουν πως μία εβδομάδα παράτασης του lockdown δεν θα φτάσουν και εισηγούνται την επέκταση των περιοριστικών μέτρων για δύο εβδομάδες μετά και την 28 Φεβρουαρίου.

Μέλος επιτροπής υπ. Υγείας (ΘΕΜΑ 104,6): Η Αττική χρειάζεται παράταση lockdown

Παράταση τουλάχιστον μιας εβδομάδας ή ακόμη και δύο, του lockdown στην Αττική «έδειξε» ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου. Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 σημείωσε χαρακτηριστικά πως «είναι ίσως απαραίτητο η Αττική να έχει παράταση των αυστηρών μέτρων για μια εβδομάδα», ενώ σήμερα θα συνεδριάσει ξανά η επιτροπή των ειδικών, ώστε να συζητηθεί το θέμα.


Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε για την πίεση του Συστήματος Υγείας, επισημαίνοντας ότι δεν είναι ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων που απασχολεί τους ειδικούς, αλλά η κλινική εικόνα των ασθενών και όσοι χρειάζονται νοσηλείες. Άλλωστε, όπως είπε έχουν αυξηθεί, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του και για την εστία κρουσμάτων που εντοπίζονται σε ευαίσθητες δομές.

Επιπλέον, ο κ. Χατζηχριστοδούλου, σημείωσε ότι πρέπει ακόμη και μετά τον εμβολιασμό να υπάρξει πολλή προσοχή. Για τον λόγο αυτό, τόνισε ότι μέχρι να υπάρξει μια καλύτερη επιδημιολογική εικόνα πρέπει να συνεχιστεί η τήρηση και εφαρμογή των μέτρων, ακόμη και από όσους έχουν ήδη λάβει το εμβόλιο. «Δεν σημαίνει κάναμε το εμβόλιο σταματάμε να φοράμε τη μάσκα», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις μεταλλάξεις, επιβεβαίωσε ότι η βρετανική έχει μεγαλύτερο μέλος μεταδοτικότητας. Όπως εξήγησε, «είναι πιο μεταδοτική κατά 35-40%, αυτό έχει ξεκαθαριστεί».

Εξαδάκτυλος: Το τελευταίο lockdown - Έχουν εξαντληθεί οι αντοχές των πολιτών

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ανέφερε πως οι αριθμοί των ημερών μας φρενάρουν, τα μέτρα αποδίδουν μεν αλλά όχι στον ίδιο χρόνο. Τόνισε ότι τα περιοριστικά μέτρα ελήφθησαν εγκαίρως, ωστόσο τα δύο μεταλλαγμένα στελέχη ανατρέπουν όσα γνώριζαν οι ειδικοί καθώς οδηγούν σε μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού.

Τόνισε ότι τα περιοριστικά μέτρα ελήφθησαν εγκαίρως ωστόσο τα δύο μεταλλαγμένα στελέχη «αναστατώνουν» όσα γνώριζαν οι ειδικοί καθώς οδηγούν σε μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού. Ο κ. Εξαδάκτυλος εκτίμησε ωστόσο ότι πρόκειται για το τελευταίο lockdown καθώς αν εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες και οι άνω των 60 δεν θα χρειάζεται αυτός ο περιορισμός, ενώ όπως είπε εξαντληθεί οι ψυχικές αντοχές των πάντων. «Πρέπει αυτό που ζητούμε (από τους πολίτες), να μπορεί και να γίνει».

Σχετικά με τη Θεσσαλονίκη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, καθώς όπως είπε τα κρούσματα στην πόλη δεν έχουν ουσιώδη διαφορά με της Αθήνας αναλογικά με τον πληθυσμό. Η Θεσσαλονίκη, τόνισε παρουσιάζει μια αύξηση μικρή αλλά σταθερή και δεν θα ήταν καλό όταν ξεκινήσει η αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου στην Αττική να εισέρχεται σε πρόβλημα το δεύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της χώρας.


Σαρηγιάννης: Μια εβδομάδα παράτασης του lockdown δεν φτάνει

Από πλευράς του. την ανησυχία του εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σχετικά με τη διασπορά των μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης, μια εβδομάδα παράτασης δεν είναι αρκετή ώστε να βγει η μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιφέρεια της χώρας από το «κόκκινο», καθώς όπως ανέφερε η απόδοσή του υπολογίζεται στο 45%, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από τον περασμένο Μάρτιο.

«Παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των μεταλλαγμένων κρουσμάτων και δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμα τα πλήρη δεδομένα για την αρχή της διασποράς τους, οπότε δεν είμαι σίγουρος για την εξέλιξη της δυναμικής. Η απόδοση του lockdown στην Αττική υπολογίζεται ότι είναι στο 45% που είναι σημαντικά χαμηλότερο από τον περασμένο Μάρτιο. Αυτή τη στιγμή είμαστε στην κορύφωση της πανδημίας, ωστόσο η αποκλιμάκωση σε βάθος χρόνου δε θα είναι τόσο μεγάλη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης.

Αναφορικά με τη χαλάρωση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, σημείωσε ότι για να θεωρηθεί ασφαλές το άνοιγμα στην Αττική, τα κρούσματα πρέπει να πέσουν κάτω από τα 450, πράγμα που είναι εξαιρετικά δύσκολο. «Η μια εβδομάδα παράτασης του lockdown που θεωρούσα εγώ ούτως ή άλλως αναγκαία, μπορεί και να μη φτάνει αυτή τη στιγμή. Η αποκλιμάκωση μπορεί να είναι σημαντική, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να βγάζει την Αττική από το κόκκινο
», πρόσθεσε. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό το lockdown δεν θα είναι το τελευταίο, αν τα μεταλλαγμένα κρούσματα έχουν τη δυναμική διασποράς που παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή.

Δερμιτζάκης: Γιατί τα κρούσματα αυξάνονται εν μέσω lockdown

Πάντως, ως μονόδρομο χαρακτήρισε την παράταση του lockdown ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Όπως είπε μιλώντας στο MEGA, «από τη στιγμή που η διαχείριση αποφασίστηκε να γίνει μέσω lockdown, δεν υπάρχει άλλη λύση από την παράταση. Ελπίζω ότι αυτό θα δουλέψει κάποια στιγμή».

Σε μία προσπάθεια να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται εν μέσω lockdown, ο κ. Δερμιτζάκης, είπε πως αυτή οφείλεται στο ότι γίνονται πολλές επαφές σε «παρανομία». Όπως εξήγησε: «Όταν κλείνουμε όλες τις διαδικασίες κοινωνικοποίησης, οι πολίτες βρίσκουν εναλλακτικούς τρόπους. Ουσιαστικά, όσο πιο παράνομο είναι κάτι, τόσο πιο ανεξέλεγκτο μπορεί να γίνει μέσα σε κλειστούς χώρους. Η ψυχολογία των πολιτών έχει αλλάξει και λόγω της κούρασης και λόγω της δυνατότητας να ξεφύγουν από το lockdown. Αν δίναμε δυνατότητες να αποσυμπιεστεί κάπως η κοινωνία, θα μπορούσαμε ίσως να βρούμε ένα μοντέλο ισορροπίας».

Κάνοντας μια πρόβλεψη για το πόσο μπορεί να παραταθεί το lockdown
, ανέφερε ότι «Μια βδομάδα παράταση του lockdown νομίζω δε θα μας δείξει τίποτα. Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, δε νομίζω ότι με δεδομένο ότι τα νοσοκομεία θα πιέζονται ακόμα, κάποιος θα πει να ανοίξουμε. Πρέπει να βλέπουμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Δεν είναι γρήγορη και αποδοτική η κατάσταση με το lockdown. Η ελπίδα είναι τα εμβόλια, όλα τα άλλα είναι μικροδιαχείριση».



Πώς θα ανοίξει το λιανεμπόριο

Πάντως η κυβέρνηση φαίνεται να είναι έτοιμη για το πλαίσιο λειτουργίας του λιανεμπορίου, όποτε κι αν αυτό γίνει πλέον. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα καταστήματα, πιθανότατα μετά τις 15 Μαρτίου, θα λειτουργήσουν με click away και σε δεύτερο χρόνο με click in shop. Την ίδια ώρα, σε εφαρμογή αναμένεται να τεθεί ο νέος αριθμός για SMS, ο 13032, ο οποίος θα χρησιμοποιείται από τους καταναλωτές μόνο για το λιανεμπόριο και θα έχει διάρκεια τρεις ώρες και θα μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά την ημέρα.

Τα σχολεία

Σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση, οι ειδικοί είναι εξαιρετικά προβληματισμένοι καθώς μπαίνουμε στον Μάρτιο και οι μαθητές δεν έχουν καθίσει σχεδόν καθόλου στα θρανία τη φετινή χρονιά. Ειδικά σε ό,τι αφορά στα παιδιά της Γ' Λυκείου που δίνουν σύντομα και Πανελλαδικές εξετάσεις, είναι πιθανό να δοθεί σύντομα το «πράσινο φως» να επιστρέψουν στα σχολεία για δια ζώσης εκπαίδευση, ώστε να κάνουν τις προετοιμασίες για τις εξετάσεις.

Ειδήσεις σήμερα: 

O Τούρκος που φέρεται να έσπρωξε την έγκυο γυναίκα του από γκρεμό γύρισε στο σημείο για να... ποζάρει (Φωτογραφία)

«Αφέντρα» για Άρμι Χάμερ: Το «φετίχ κανιβαλισμού» είναι... νορμάλ στους BDSΜ κύκλους

Μέλος επιτροπής υπ. Υγείας (ΘΕΜΑ 104,6): Η Αττική χρειάζεται παράταση lockdown μίας ή δύο εβδομάδων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr