Μηταράκης: 6.000 πρόσφυγες μετακινήθηκαν από τη Λέσβο το τελευταίο εξάμηνο

Μηταράκης: 6.000 πρόσφυγες μετακινήθηκαν από τη Λέσβο το τελευταίο εξάμηνο

Κλείνει ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ, όταν δημιουργηθεί νέο ΚΥΤ, ανέφερε σε επιστολή του στον δήμαρχο Μυτιλήνης ο υπουργός Μετανάστευσης

Kara_Tepe10
Με επιστολή του στον δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, γνωστοποιεί σειρά σημαντικών στοιχείων που αφορούν το μεταναστευτικό ζήτημα στη Λέσβο. Η επιστολή αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Δήμο Μυτιλήνης με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου.

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που γίνονται γνωστά μέσω της επιστολής είναι ότι «για το σύνολο του πληθυσμού που σήμερα φιλοξενείται στο προσωρινό ΚΥΤ του Καρά Τεπέ, έχει πραγματοποιηθεί συνέντευξη και έχει εκδοθεί απόφαση ασύλου». Οι επιδόσεις των τελικών αποφάσεων γίνονται «με γοργούς ρυθμούς», συμπλήρωσε ο υπουργός Μετανάστευσης.

Ο κ. Μηταράκης γνωστοποιεί επίσης ότι ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ στη δημοτική έκταση κλείνει και «θα παραδοθεί στους δημότες εντός των επομένων εβδομάδων» όπως και «η λειτουργία των υπόλοιπων χώρων φιλοξενίας στη Λέσβο (διαμερίσματα ESTIA), θα παύσει με την ολοκλήρωση της νέας δομής, και σε κάθε περίπτωση μέχρι το Νοέμβριο του 2021».

Σχετικά με το αίτημα της αποσυμφόρησης, ο κ. Μηταράκης ανέφερε στην επιστολή του ότι τους τελευταίους έξι μήνες μετακινήθηκαν 6.000 πρόσφυγες από τη Λέσβο, ενώ ο πληθυσμός των προσφύγων μειώθηκε κατά 58% από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2021. (Ιανουάριος 2020: 20.868, Ιανουάριος 2021: 8.764).

Όσον αφορά τη δημιουργία του νέου ΚΥΤ που ο κ. Μηταράκης δεσμεύεται ότι θα είναι για 3.000 φιλοξενουμένους, ο υπουργός αναφέρει ότι «προγραμματίζεται η άμεση μετεγκατάσταση του προσωρινού Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μαυροβουνίου (σσ Καρά Τεπέ) σε νέο κατάλληλο χώρο στα όρια του Δήμου Μυτιλήνης, συνολικού εμβαδού εγκατάστασης περί τα 240 στρέμματα, πλέον εκτάσεων που θα απαιτηθούν για δρόμους, ζώνες ασφαλείας και ζώνες πυροπροστασίας».

Ειδήσεις σήμερα 

Βουλή: «Να στηρίξουμε το #metoo», ζήτησε ο Μητσοτάκης - Επέμεινε στα περί «ένοχων μυστικών» ο Τσίπρας 

Διαβάστε το υπόμνημα Λιγνάδη στην ανακρίτρια - Τι ισχυρίζεται για την παιδεραστία 


«Τσεσμέ»: Αποχώρησε πρόωρα από το Κεντρικό Αιγαίο 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης