Κορωνοϊός: Self test, εμβόλια και σταθεροποίηση, οι τρεις προϋποθέσεις για τη χαλάρωση του lockdown

Κορωνοϊός: Self test, εμβόλια και σταθεροποίηση, οι τρεις προϋποθέσεις για τη χαλάρωση του lockdown

Συνεχίζεται η πίεση στα νοσοκομεία, αλλά με μικρή μείωση στις νέες διαγνώσεις - Για ποιους θα είναι υποχρεωτικό το self test και πώς θα γίνεται - Παράταση του «σκληρού lockdown» σε Αττική και Θεσσαλονίκη - Ποιες περιοχές είναι στο «βαθύ κόκκινο»

Κορωνοϊός: Self test, εμβόλια και σταθεροποίηση, οι τρεις προϋποθέσεις για τη χαλάρωση του lockdown
Σε τροχιά σταθεροποίησης δείχνει να εισέρχεται η πανδημία στη χώρα έπειτα από επτά εβδομάδες ανοδικής πορείας, μολονότι ο απρόβλεπτος χαρακτήρας της δεν επιτρέπει αισθήματα ανακούφισης. Το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια με 23.500 ενεργά κρούσματα, υπογράμμισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, με αυξητικές είτε σταθεροποιητικές τάσεις για διαφορετικές περιφερειακές ενότητες, μαρτυρά πόσο εύκολη είναι η αναζωπύρωση της πανδημίας.

Το άνοιγμα της επόμενης ημέρας θα κριθεί από τη μείωση των νέων κρουσμάτων και τη σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών, ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου. Αν και οι νέες διαγνώσεις καταγράφουν μια μικρή μείωση, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την πίεση στα νοσοκομεία της χώρας, η οποία πολλαπλασιάζεται αναπόδραστα από τη μεγάλη διασπορά του ιού.

Το νέο όπλο του self testing σε συνδυασμό με τα στοχευμένα rapid tests και την εκστρατεία του εμβολιασμού κατά της COVID-19, γίνονται η ελπίδα για τη σταδιακή επαναφορά οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων χωρίς επιστροφή σε περιοριστικά μέτρα μερικές εβδομάδες μετά. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, τα σχολεία και οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα τεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Κατά 10% μεγαλύτερη πίεση στις ΜΕΘ – Αύξηση εισαγωγών, περισσότεροι θάνατοι

Χθες πραγματοποιήθηκαν 511 εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, με το σύνολο των νοσηλευομένων ασθενών στους 5.006 και τους 1.174 εξ αυτών σε Μονάδες. Οι 7 στους 10 νοσηλευόμενους είναι ηλικίας άνω των 55 ετών και, για σήμερα, 707 είναι διασωληνωμένοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επίκουρου Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, Γκίκα Μαγιορκίνη, την περασμένη εβδομάδα, τα νοσοκομεία γέμιζαν με ρυθμό 500 νέων εισαγωγών ανά ημέρα και η πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αυξήθηκε κατά 10%, λυγίζοντας το σύστημα υγείας και ιδιαίτερα της Αττικής, στην οποία οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ – COVΙD είναι μόλις 6, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ. Η περιφέρεια δέχτηκε χθες 277 νέους ασθενείς στα νοσοκομεία της, φτάνοντας του 2.466 συνολικά.

Στα χνάρια του λεκανοπεδίου θα βρεθεί της επόμενες εβδομάδες και η συμπρωτεύουσα. Το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο στην Κεντρική Μακεδονία -περίπου 3.000 ενεργά κρούσματα με τα 2/3 στη Θεσσαλονίκη- θα φέρει μεγαλύτερη πίεση, εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου και ανέφερε την πληρότητα 77% σε κλίνες ΜΕΘ-COVID στην περιφέρεια.

«Οι σημαντικά αυξημένες εισαγωγές έχουν οδηγήσει και σε αύξηση του αριθμού των θανάτων, όχι στα επίπεδα του δεύτερου κύματος προς το παρόν», πρόσθεσε ο κ. Μαγιορκίνης. Με τους σημερινούς 53, οι θάνατοι για τον μήνα Μάρτιο φτάνουν τους 1.250. Παρά τον αυξημένο αριθμό, ο δείκτης θνησιμότητας ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα παραμένει κάτω από το 5%, οι πιθανότητες νοσηλείας σε ΜΕθ ή θανάτου λόγω COVID-19 έχουν μειωθεί και η θνησιμότητα στις ηλικίες κάτω των 65 ετών δεν σημειώνει αύξηση, σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου.

Υπερμετάδοση από 1 στις 5 κοινωνικές συναντήσεις 4 ατόμων – Πού επιβάλλονται νέα lockdown

Τα 1.496 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κατόπιν 11.542 μόλις ελέγχων –πιθανώς λόγω της εθνικής επετείου χθες– δεν προσφέρονται για εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Η Αττική (637 νέες διαγνώσεις) σημείωσε επιβάρυνση 20% στα ενεργά κρούσματα, όπως επιβάρυνση κατέγραψε και η Θεσσαλονίκη (167 νέες). Ωστόσο, ο κ. Μαγιορκίνης διευκρίνισε πως οι δύο πόλεις παρουσιάζουν ήπιες σταθεροποιητικές τάσεις. Αχαΐα και Λάρισα με 68 και 51 νέα κρούσματα αντίστοιχα, είναι οι επόμενες περιφερειακές ενότητες με το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο για την ημέρα.

Ο μέσος όρος κρουσμάτων για τις τελευταίες επτά ημέρες είναι στα 2.500 με μέση ηλικία τα 44 έτη και μείωση στις ηλικίες άνω των 75 ετών. Ο δείκτης θετικότητας παρέμεινε σταθερός στο 6% για πρώτη φορά, επεσήμανε η κυρία Παπαευαγγέλου. Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, αυτό σημαίνει ότι 1 στα 20 άτομα θα βγει θετικό σε ενδεχόμενο τεστ κορωνοϊού. «Μία στις πέντε άτυπες κοινωνικές συναντήσεις τεσσάρων ατόμων θα οδηγήσει σε υπερμετάδοση», τόνισε ο καθηγητής.

Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα (23.500) σημείωσαν αύξηση. Έτσι, μετά τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα της χώρας, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο):

Κλείσιμο
-παραμένουν οι περιφερειακές ενότητες Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας (εκτός του δήμου Σκύρου), Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Θεσπρωτίας, Ηρακλείου, Λέσβου, Ζακύνθου και Μυκόνου, καθώς και οι δήμοι Καλυμνίων, Χίου, Ανωγείων, Χανίων, Ιωαννιτών και Μετσόβου, Κατερίνης, Αμφίπολης, Σκιάθου, Καρδίτσας και Καστοριάς και Ορεστίδος.

-εντάσσονται από αύριο το πρωί στις 06.00 οι περιφερειακές ενότητες Κοζάνης, Πέλλας και οι Δήμοι Γρεβενών, Κιλκίς και Βέροιας.

-Ευρυτανία, Αρκαδία, Χίος, Ανώγεια και Σκιάθος, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλία, καταγράφουν βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα που ίσως επιτρέψει έξοδο από το βαθύ κόκκινο την άλλη εβδομάδα.

Self tests: Το νέο όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας

Στην επανεκκίνηση δραστηριοτήτων θα συμβάλει το νεο self test, διαθέσιμο για τους πολίτες στα φαρμακεία από τις αρχές Απριλίου, με το οποίο θα εντοπίζονται οι ασυμπτωματικοί και προασυμπτωματικοί ασθενείς με κορωνοϊό.

Αναφερόμενος στο νέο όπλο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου για την πορεία της πανδημίας, εξήγησε πως πρόκειται για αυτοδιαγνωστικά τεστ που πληρούν όλες τις προδιαγραφές των rapid test, με ρινικό επίχρισμα ή δείγμα σιέλου.

Κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για δύο μήνες με την επίδειξη του ΑΜΚΑ ενώ, σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, για να αποφευχθούν οι συνωστισμοί και η ταλαιπωρία για τους ηλικιωμένους, συζητείται να δοθεί προτεραιότητα στους πολίτες έως 67 ετών, καθώς αποτελούν την εργασιακά ενεργή ομάδα του πληθυσμού.

Η διενέργεια του τεστ θα είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στους τομείς του τουρισμού, του λιανεμπορίου, της εστίασης, της ακτοπλοΐας - ναυτιλίας, της μεταποίησης, τις μεγάλες επιχειρήσεις, και τα δικαστήρια.

Ειδήσεις σήμερα 

Self test: Για ποιους θα είναι υποχρεωτικό - Πώς θα το κάνουμε 

Κορωνοϊός: Σημάδια σταθεροποίησης μετά από 7 εβδομάδες - Σκληρό lockdown σε Κοζάνη, Πέλλα, Γρεβενά, Κιλκίς και Βέροια 

Ριφιφί στο Ψυχικό: Προφυλακιστέος ο Βασίλης Γκουρούσης 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης