Κορωνοϊός: Κατάργηση SMS και άρση μέτρων με «ασπίδα» τα εμβόλια

Κορωνοϊός: Κατάργηση SMS και άρση μέτρων με «ασπίδα» τα εμβόλια

Τα σενάρια για λιανεμπόριο, σχολεία και εστίαση - Πάνω από το 10% του πληθυσμού έχει εμβολιαστική κάλυψη - Σε Αττική και Θεσσαλονίκη το 60% των κρουσμάτων - Τι ισχύει για το εμβόλιο της Astrazeneca και τις αλλεργίες - Ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμό των 65 - 69 ετών

Κορωνοϊός: Κατάργηση SMS και άρση μέτρων με «ασπίδα» τα εμβόλια
Σε κρίσιμη καμπή βρίσκει την Ελλάδα η τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, μήνα που έσπασε όλα τα αρνητικά ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας. Μπορεί οι αριθμοί που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να προοιωνίζουν μια σχετική σταθεροποίηση της κατάστασης -σε υψηλά, πάντως, επίπεδα- ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται ακόμα διστακτικοί στις διατυπώσεις τους, αναμένοντας μεγαλύτερο χρονικό εύρος και σταθερά υψηλό αριθμό ελέγχων για να αποτυπώσουν μια πιο ασφαλή εικόνα και να εισηγηθούν την σταδιακή χαλάρωση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Η κυβέρνηση εξετάζει να ζητήσει στις 5 Απριλίου το άνοιγμα του λιανεμπορίου χωρίς click away. Παράλληλα το υπουργείο Παιδείας ζητά επανεκκίνηση της εκπαίδευσης αρχής γενομένης από τα Λύκεια και τα Γυμνάσια.

Για να μπορέσει να βρεθεί η χρυσή τομή είναι πιθανό να δούμε το εξής σενάριο: Την πρώτη εβδομάδα να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα και μια εβδομάδα μετά να ακολουθήσουν τα μεγάλα εμπορικά με click away.

Η εστίαση δεν φαίνεται να είναι προς το παρόν στο τραπέζι της συζήτησης. Όταν όμως τεθεί θέμα, πιθανώς στις 12 ή 19 Απριλίου, τότε ουσιαστικά θα πάψει να έχει λόγο και το SMS στο 13033. Το θέμα των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο, δεν αποκλείεται να τεθεί ακόμα και από το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Σε Αττική και Θεσσαλονίκη το 60% των κρουσμάτων παρά τα λίγα τεστ

Σε επίπεδα παρόμοια με αυτά της προηγούμενης Δευτέρας κινούνται οι αριθμοί της πανδημίας σήμερα, με τα 1.724 νέα κρούσματα και τους 65 θανάτους ασθενών που ανακοίνωσε νωρίτερα ο ΕΟΔΥ να βρίσκονται πολύ κοντά στα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας (1.707 κρούσματα και 69 θάνατοι αντίστοιχα). Τα δεδομένα αυτά, όμως, προκύπτουν από τον παραδοσιακά χαμηλό αριθμό διαγνωστικών ελέγχων της Δευτέρας, οι οποίοι δεν ξεπέρασαν τους 16.000 (6.724 μοριακοί και 8.883 rapid).

Η Αττική κρατάει σταθερά την πρωτιά των νέων διαγνώσεων με σύνολο 773, εκ των οποίων 178 στο κέντρο της Αθήνας, 161 στον Πειραιά, 136 στον Δυτικό και 102 στο Νότιο τομέα του λεκανοπεδίου, ενώ σε διψήφιους αριθμούς κινούνται τα βόρεια και νότια προάστια με 93 και 99 κρούσματα αντίστοιχα. Τα νησιά της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας περιορίζονται ευτυχώς στις 6 νέες διαγνώσεις.

Την ίδια στιγμή, ανησυχητική είναι η τάση που καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη, όπου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου παρατηρήθηκαν εικόνες έντονου συνωστισμού, με αποτέλεσμα σήμερα να σημειώνονται 241 νέες λοιμώξεις, ξεπερνώντας κατά πολύ τις 130 της προηγούμενης Δευτέρας. Επίσης, από τον σημερινό επιδημιολογικό πίνακα του ΕΟΔΥ ξεχωρίζουν, η Αχαΐα με 80 νέα κρούσματα, η Λάρισα με 58, η Κοζάνη με 44, το Ηράκλειο και η Καρδίτσα με 29, η Κορινθία με 24, η Πέλλα με 23 και τα Χανιά με 20.

Διπλασιάστηκαν σε 2 εβδομάδες οι διασωληνωμένοι 18-39 ετών

Τη μεγάλη διαφορά στη σημερινή εικόνα της επιδημίας, ωστόσο, κάνει ο αριθμός-ρεκόρ των διασωληνωμένων (738) οι οποίοι κατακλύζουν τα νοσοκομεία της επικράτειας, φέρνοντας στα όριά του το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Το σημαντικότερο στοιχείο, μάλιστα, είναι ότι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) βρίσκονται σήμερα 17 άνθρωποι ηλικίας 18-39 ετών, ενώ στις 15 Μαρτίου περιορίζονταν στους 9. Ταυτόχρονα, αύξηση παρατηρήθηκε και στους διασωληνωμένους ασθενείς ηλικίας 40-64 ετών (από 199 πριν δυο εβδομάδες έφτασαν τους 263), γεγονός που καταδεικνύει ότι οι παραγωγικές ηλικίες αποτελούν πλέον σταθερό κομμάτι των ανθρώπων που νοσούν βαρύτατα από την COVID-19.

Κλείσιμο
Επιπλέον, μέσα στο Σαββατοκύριακο καταγράφηκαν 966 νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, στις οποίες προστέθηκαν άλλες 456 το τελευταίο 24ωρο, με τις εφιαλτικές προβλέψεις των ειδικών να κάνουν λόγο για έως και 1.000 διασωληνωμένους μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.

Αισιοδοξία από τα ποσοστά συμμετοχής στον εμβολιασμό

Στην αντίπερα όχθη, θετική είναι η πρώτη αποτίμηση του εμβολιασμού ατόμων μεγάλης ηλικίας, όπως την χαρακτήρισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κυρία Μαρία Θεοδωρίδου κατά την σημερινή ενημέρωση, τονίζοντας πως «με τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων δεν έχουμε άτομα αυτής της ηλικίας στις ΜΕΘ, που γνωρίζουμε πως ήταν υπεύθυνα για την υψηλή θνησιμότητα του πρώτου κύματος, αλλά και για την κατάληψη των κλινών ΜΕΘ για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Η ίδια εικόνα προκύπτει και από τα ποσοστά συμμετοχής στον εμβολιασμό, τα οποία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κύριος Μάριος Θεμιστοκλέους έχουν ήδη εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό:

Το 75% των ανθρώπων 75-79 ετών
Το 64% των ανθρώπων 80-84 ετών
Το 60% των ανθρώπων 85 και άνω
Το 55% των ανθρώπων 60-64 ετών και
Το 51% των ανθρώπων 70-74 ετών, για τους οποίους η πλατφόρμα άνοιξε την Παρασκευή 26/3 και τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί ξεπερνούν ήδη τα 230.000.

Τονίζεται ότι την Παρασκευή 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους ανθρώπους 65-69 ετών. Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι όταν οι πολίτες κλείνουν το ραντεβού τους, θα μπορούν να επιλέξουν να μπουν σε λίστα αναμονής και εάν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις τότε θα μπορούν να εμβολιαστούν νωρίτερα, λαμβάνοντας σχετικό SMS. Σε περίπτωση που υπάρχουν αδιάθετες δόσεις πέρα από τη λίστα αναμονής, αυτές θα πηγαίνουν στα σώματα ασφαλείας και σε εκπαιδευτικούς.

Μέχρι στιγμής, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανέρχεται στο 10,14%, με 1.065.000 συμπολίτες μας να έχουν ήδη λάβει μία δόση εμβολίου, ενώ 565.000 έχουν λάβει και τις δύο δόσεις. Από 1η Απριλίου τα εν λειτουργία εμβολιαστικά κέντρα στην επικράτεια θα ξεπεράσουν τα 1.000, ενώ μέσα στον ερχόμενο μήνα αναμένεται οι εμβολιασμοί να ξεπεράσουν το 1,5 εκατομμύριο με σκευάσματα των Pfizer (1,1 εκ. δόσεις), Astrazeneca (450.00 δόσεις), Moderna (100.000 δόσεις) και Johnson&Johnson (70.000 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο).

Τι ισχύει για το εμβόλιο της Astrazeneca και τις αλλεργίες

Ξεχωριστή αναφορά έγινε κατά την σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας τόσο για το εμβόλιο της Astrazeneca όσο και για τα φαινόμενα φόβου από πλευράς πολιτών και δισταγμού από πλευράς γιατρών για τον εμβολιασμό ατόμων με αλλεργίες.

Όσον αφορά στο πρώτο ζήτημα, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EΜΑ) έχει τοποθετηθεί υπέρ της συνέχισης του εμβολιασμού, ξεκαθαρίζοντας πως τα πλεονεκτήματα υπερτερούν από τις τυχόν παρενέργειες. Παράλληλα όμως συνεχίζεται η ενδελεχής έρευνα για την ύπαρξη αιτιώδους συσχέτισης του εμβολίου με το εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο θρομβώσεων και θρομβοπενίας, με 28 περιπτώσεις σε σύνολο 17.000.000 δόσεων εμβολίων.

Όσο για τις αλλεργίες, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ξεκαθάρισε πως η μόνη περίπτωση που αντενδείκνυται ο εμβολιασμός είναι η εκδήλωση σοβαρής αναφυλαξίας και ότι οι κοινές αλλεργίες δεν αντενδείκνυνται για τον εμβολιασμό.

Eιδήσεις σήμερα 

Κορωνοϊός: Στα 1.724 τα νέα κρούσματα - 738 οι διασωληνωμένοι, 65 θάνατοι 

Εμβολιασμοί: Στις 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους πολίτες 65 – 69 ετών 


Πετρ Κέλνερ: Η ελληνική «περιπέτεια» του πλουσιότερου Τσέχου που «χάθηκε» στην Αλάσκα 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης