Γενικός Διευθυντής Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΘΕΜΑ 104,6): Είμαστε στη χειρότερη στιγμή του συστήματος υγείας

Γενικός Διευθυντής Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΘΕΜΑ 104,6): Είμαστε στη χειρότερη στιγμή του συστήματος υγείας

Ο τομέας της υγείας θα προσφέρει θέσεις εργασίας - Υψηλό το επενδυτικό ενδιαφέρον για ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, τονίζει ο κ. Π. Μινογιάννης με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα

Γενικός Διευθυντής Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΘΕΜΑ 104,6): Είμαστε στη χειρότερη στιγμή του συστήματος υγείας
«Είμαστε στη χειρότερη στιγμή του συστήματος υγείας αυτή την περίοδο , το σύστημα είναι πράγματι πιεσμένο, αν και επιδημιολογικά τα πράγματα μάλλον θα πάνε λίγο καλύτερα», δηλώνει στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6 ο Γενικός Διευθυντής του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου κ. Παναγιώτης Μινογιάννης .

«Προφανώς απαιτείται καλύτερος συντονισμός γενικά, αλλά μέσα σε αυτή τη χρονιά της πανδημίας έχει βελτιωθεί το δημόσιο σύστημα υγείας ιδίως στο κομμάτι της εντατικής, έχουν δημιουργηθεί υποδομές, γίνονται προσλήψεις», υπογραμμίζει και επισημαίνει: «Γυρνώντας έναν χρόνο πίσω θα δούμε ότι σήμερα το σύστημα υγείας έχει προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη», παρά τα προσκόμματα της πανδημίας.

Δημόσιος και Ιδιωτικός τομέας πρέπει να δρουν συμπληρωματικά στον τομέα της υγείας, σύμφωνα με τον κ. Μινογιάννη, ο οποίος διευκρινίζει: «Χρειάζεται η θεσμοθέτηση πλαισίου λειτουργίας στον ιδιωτικό τομέα ανάλογο με αυτό που ισχύει στον δημόσιο (εφημερίες, επιχορήγηση φροντίδας για ανθρώπους που δεν διαθέτουν οικονομική δυνατότητα)». Όπως εκτιμά ο ίδιος, το μοντέλο του ΝΠΙΔ – βάσει του οποίου λειτουργεί το Ωνάσειο – είναι το βέλτιστο μοντέλο διοίκησης για μια δομή υγείας, διότι δεν υφίσταται το κυνήγι του κέρδους αλλά ούτε οι αγκυλώσεις του δημόσιου τομέα.

Η πανδημία, εξηγεί ο κ. Μινογιάννης, μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την μεγάλη αλλαγή στην υγεία: «Έχουμε μικρά νοσοκομεία, κατακερματισμένες δομές και κατακερματισμένη υπηρεσία προς τον Έλληνα πολίτη και πρέπει να επιδιώξουμε την ενοποίηση των νοσηλευτικών δομών, την διασύνδεση πρωτοβάθμιας και νοσοκομειακής φροντίδας αλλά και τη χρήση της τεχνολογίας και της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών υγείας για να περάσουμε στον 21ο αιώνα». Έχει γίνει η αρχή αλλά δεν υπάρχει συντονισμός, επισημαίνει.

«Για να δημιουργήσεις δίκτυα φροντίδας μεταξύ νοσοκομείων και δομών πρέπει να ρέει η πληροφορία, άυλα και γρήγορα. Και αυτό απαιτεί την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη πάντως φαίνεται ότι αποτελεί επενδυτική προτεραιότητα η ψηφιοποίηση στον τομέα της υγείας», επισημαίνει ο Γενικός Διευθυντής του Ωνασείου.

«Ο τομέας της Υγείας δείχνει ότι θα προσφέρει θέσεις εργασίας»

«Ο τομέας της υγείας δείχνει να έχει ζήτηση και ότι θα προσφέρει θέσεις εργασίας, οπότε είναι μία καλή επιλογή σπουδών για τους νέους», συμβουλεύει ο κ. Μινογιάννης.

Σχολιάζοντας περαιτέρω τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας – υπό το πρίσμα και της επίταξης υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών- ο Γεν. Διευθυντής του Ωνασείου υπογράμμισε ότι η σωστή οπτική δεν προσφέρεται την ώρα της κρίσης. Εκτός πανδημίας θα πρέπει να αξιολογήσει κανείς αν υπάρχει υπερβολική προσφορά στον τομέα υγείας σε κάποιες περιοχές της χώρας και μεγάλη έλλειψη σε άλλες. Χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός ώστε να συνδυαστούν οι ανάγκες των πολιτών με τις προσφερόμενες υπηρεσίες, εξηγεί: «Θα επενδύσεις στα μητροπολιτικά κέντρα προς τα οποία αυξάνεται η ροή των ασθενών ή θα επενδύσεις στην επαρχία, δεδομένου ότι ολόκληρες περιοχές της χώρας μένουν ακάλυπτες και οι ασθενείς κατευθύνονται προς τα μεγάλα αστικά κέντρα;»

Αναφορικά με τις ειδικότητες, ο κ. Μινογιάννης σχολιάζει ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι το «τι είδους επαγγελματίες υγείας χρειαζόμαστε» σε σχέση και με τις μεταβαλλόμενες κοινωνικές ανάγκες. «Δυστυχώς αυτός ο προγραμματισμός δεν υπάρχει», σχολιάζει.

Μεταμοσχεύσεις: Πιο πιθανό είναι να χρειαστείς όργανα παρά να δωρίσεις – Να γίνουμε όλοι δωρητές

Θέτοντας ως προτεραιότητα τις μεταμοσχεύσεις το ίδρυμα Ωνάση ανέλαβε μια εθνική πρωτοβουλία, η οποία με σκοπό την αναβάθμιση των σχετικών υπηρεσιών, περιλαμβάνει την κατασκευή του Ωνασείου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, την αυξημένη κάλυψη παιδιών και ανασφάλιστων πολιτών, θέτει ως στόχο να καταστεί καταλύτης για πληροφορίες σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις και τελικά να γίνει ένα πλήρως ψηφιακό νοσοκομείο.

«Έχουμε σχετικά χαμηλό αριθμό μεταμοσχεύσεων και δοτών αλλά αυτό δεν οφείλεται στο ότι είμαστε λιγότερο αλτρουιστές από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους», εξηγεί ο κ. Μινογιάννης: Το πρόβλημα είναι η έλλειψη συντονισμού των νοσοκομείων και υπηρεσιών αλλά και η κατανόηση του τι σημαίνει να προσέχουμε το σώμα μας, να καταλάβουμε ότι μια μεταμόσχευση δίνει ζωή σε επτά ανθρώπους και αυτό να το γιορτάζουμε ακόμη και στη δυσκολότερη στιγμή για μια οικογένεια, τονίζει και προτρέπει να γίνουμε όλοι δωρητές οργάνων:

«Μπείτε στο site του ΕΟΜ, ενημερωθείτε και συμπληρώστε τη φόρμα»,αφού, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο Π. Μινογιάννης, πιθανότερο είναι να χρειαστεί κάποιος μεταμόσχευση παρά να γίνει δωρητής οργάνων.


Ειδήσεις σήμερα:

Πλήρης κάλυψη Τσίπρα σε Παππά για Καλογρίτσα - Σιωπή για Πολάκη


«Εκτοξεύθηκαν» στα 4.340 τα νέα κρούσματα - Τα 2.097 εντοπίστηκαν στην Αττική


Διώρυγα του Σουέζ: Συγχαρητήριο μήνυμα από ΕΕ για την επίλυση του προβλήματος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης