Τρόφιμα: πως διαβάζουμε τις ημερομηνίες ανάλωσης

Που μπορεί κάποιος να δευτερολογήσει και τελικά να ‘’επέμβει’’ στον ορισμό του … ληγμένου τροφίμου.

Στην διαχείριση της ασφάλειας τροφίμων στο σπίτι μας υπάρχουν ορισμένες βασικές κι αδιαπραγμάτευτες αρχές. Μια από αυτές είναι ότι τα ληγμένα τρόφιμα τα πετάμε στον κάδο σκουπιδιών με συνοπτικές διαδικασίες. Και καλά κάνουμε. Αν καταναλωθεί ένα τρόφιμο μετά την ημερομηνία λήξης του, ο παραγωγός και τυποποιητής του τροφίμου, ακόμα κι αν αυτό έχει συντηρηθεί στις προβλεπόμενες συνθήκες (πχ στο ψυγείο), δεν εγγυάται την ασφάλειά του. Την παραπάνω αρχή δεν μπορεί κανείς να τη αμφισβητήσει. Είναι θεμελιώδης. Εκεί που μπορεί κανείς να δευτερολογήσει και τελικά να ‘’επέμβει’’ είναι στον ορισμό του … ληγμένου τροφίμου. Και ο καταναλωτής μπορεί να επενδύσει λίγο χρόνο στην κατανόηση του όρου διατηρισιμότητα τροφίμων και του τρόπου αποτύπωσης στην συσκευασία. Για το θέμα αυτό ρωτήσαμε την ειδικό Άννα Λεκατσά, και πήραμε απαντήσεις που μπορεί να μας οδηγήσουν στο να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στις καταναλωτικές μας συνήθειες.
            « Οι άσκοπες καταστροφές των τροφίμων που χρησιμοποιούνται στα ελληνικά νοικοκυριά, επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις, όχι μόνο στο πορτοφόλι μας, αλλά και στο περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία μας. Η κατανόηση των ημερομηνιών στις ετικέτες των τροφίμων θα μας βοηθήσει να χειριζόμαστε με έξυπνο τρόπο τα τρόφιμα που αγοράζουμε, ώστε να προστατεύουμε την υγεία μας και παράλληλα να αποτρέπουμε την σπατάλη τροφίμων (food waste)». Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr