Κρίσιμη μέρα η Παρασκευή - Αποφάσεις για AstraZeneca και λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κοζάνη

Κρίσιμη μέρα η Παρασκευή - Αποφάσεις για AstraZeneca και λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κοζάνη

Το πρωί συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και η Επιτροπή των ειδικών για την αξιολόγηση της κατάστασης στις τρεις πόλεις - Οι έμποροι πιέζουν και ζητούν το άνοιγμα των καταστημάτων τους - Τα συμπεράσματα του ΠΟΥ και του ΕΜΑ για το AstraZeneca - Πού κατέληξαν οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ

thessaloniki-magazia3443_2
Ημέρα αποφάσεων τόσο για τον στρατηγικό σχεδιασμό του εμβολιαστικού προγράμματος κατά του νέου κορωνοϊού στη χώρα, όσο και για τη λειτουργία του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη είναι η Παρασκευή. Στις 9 το πρωί είναι προγραμματισμένη η σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, προκειμένου να αξιολογηθούν τα στοιχεία μετά και τις τελευταίες συνεδριάσεις του ΠΟΥ και του ΕΜΑ για τις παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca. Το πρωί της Παρασκευής επίσης, θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των ειδικών, προκειμένου να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη, ώστε να δώσουν ή όχι, το «πράσινο φως» για το άνοιγμα στις τρεις πόλεις που εξαιρέθηκαν.

Είναι δεδομένο ότι το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα είναι μεγάλο, όπως σημαντική είναι και η πίεση στα νοσοκομεία, κάτι που αποδείχθηκε με την ανακοίνωση των σκληρών αριθμών της πανδημίας από τον ΕΟΔΥ και ειδικότερα με την αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων από 749, σε 776. Οι έμποροι, ωστόσο, σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη πιέζουν και ζητούν το άνοιγμα των καταστημάτων τους, όπως και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, τονίζοντας ότι δίνουν αγώνα επιβίωσης και πλέον έχουν εξαντλήσει τις δυνάμεις τους.

Με δεδομένο ότι τη Δευτέρα επαναλειτουργούν δια ζώσης τα Λύκεια, με διπλά self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς, οι ειδικοί θέλουν να έχουν στη διάθεσή τους ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να εκτιμήσουν τις όποιες συνέπειες στο επιδημιολογικό φορτίο.

Παράλληλα, γίνεται συζήτηση για την πλήρη συζήτηση των διαδημοτικών μετακινήσεων, καθώς και των μετακινήσεων από νομό σε νομό, ενόψει και του Πάσχα.

Κλείσιμο
Όσον αφορά στις υπόλοιπες βαθμίδες των σχολείων, δηλαδή Γυμνάσια, Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, δήλωσε ότι δεν έχει γίνει συζήτηση και ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για «άνοιγμα» πριν το Πάσχα. Το άνοιγμα της εστίασης φαίνεται να πηγαίνει για μετά το Πάσχα και ενόψει του ανοίγματος της τουριστικής περιόδου.

Η αυριανή μέρα, ωστόσο, είναι κρίσιμη για το τι μέλλει γενέσθαι με το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς και για το λιανεμπόριο στις τρεις πόλεις που αποκλείστηκαν στην προηγούμενη φάση λόγω αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου.

Τα συμπεράσματα του ΠΟΥ και του ΕΜΑ για το εμβόλιο

Την Τετάρτη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασυνήθιστοι θρόμβοι στο αίμα σε συνδυασμό με χαμηλά αιμοπετάλια, θα πρέπει να αναφέρονται ως πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες του συγκεκριμένου εμβολίου. Της απόφασης αυτής, ωστόσο δεν ακολούθησε μία ενιαία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες να επιλέγουν διαφορετική προσέγγιση στο θέμα. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος τόνισε ότι τα οφέλη είναι μεγαλύτερα από το ρίσκο.

 «Συλλέγουμε τα δεδομένα, αλλά δεν αναμένονται κάποιες αλλαγές στο δικό μας πρόγραμμα εμβολιασμού», είπε από πλευράς του στην ΕΡΤ ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.  Για το αν υπάρχουν ακυρώσεις από πολίτες που έχουν προβληματιστεί είπε ότι «παρά τα δημοσιεύματα και παρά τις διαφωνίες το ποσοστό συμμετοχής είναι υψηλό και ο μέσος όρος είναι στο 93%. Μιλάμε για 10.000 με 12.000 εμβολιασμούς καθημερινά με το AstraZeneca», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως αναμένονται ανακοινώσεις σήμερα ή αύριο.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες, ανάμεσα σε αυτά που εξετάζεται είναι ένας τρόπος προκειμένου αφενός να μην χαθούν δόσεις και αφετέρου να επιταχυνθεί η εμβολιαστική διαδικασία δίνοντας την δυνατότητα σε πολίτες που δεν έχουν αντίρρηση να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca να συμμετάσχουν στον εμβολιασμό νωρίτερα. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει λοιπόν να «ανοίξει» η πλατφόρμα τόσο για άλλες ηλικιακές ομάδες όσο και για συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, ενόψει και της επανεκκίνησης των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τις πληροφορίες του  protothema.gr στο τραπέζι βρίσκεται και ο αποκλεισμός συγκεκριμένων ηλικιών από τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα παρενεργειών, μία επιλογή που έχουν κάνει άλλες χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία.

ΕΕ: Κάθε χώρα στη δική της γραμμή για τις ηλικίες

Διαφορετικές προσεγγίσεις αναφορικά με τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca (το οποίο πλέον ονομάζεται Vaxzevria), τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, καταγράφονται στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρόλο που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασυνήθιστοι θρόμβοι στο αίμα σε συνδυασμό με χαμηλά αιμοπετάλια, θα πρέπει να αναφέρονται ως πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου, τα οφέλη του οποίου είναι περισσότερα από πιθανούς κινδύνους, οι 27 υπουργοί Υγείας δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια κοινή θέση.

Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες παρενεργειών που έχουν αναφερθεί, έχουν συμβεί σε γυναίκες κάτω των 60 ετών εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, το φύλο ή προϋπάρχουσες παθήσεις, δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Επιπλέον, η επιτροπή του ΕΜΑ ανέφερε πως τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο θα πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια αμέσως εάν εμφανίσουν συμπτώματα αυτού του συνδυασμού θρόμβων αίματος και χαμηλών αιμοπεταλίων.

Η επιτροπή του ΕΜΑ διενήργησε εμπεριστατωμένη ανασκόπηση 62 περιπτώσεων εγκεφαλικής θρόμβωσης και 24 περιπτώσεων θρόμβωσης πυλαίας φλέβας που αναφέρθηκαν σε βάση δεδομένων ασφάλειας της ΕΕ (EudraVigilance) για τα φάρμακα μέχρι τις 22 Μαρτίου, 18 εκ των οποίων ήταν θανατηφόρες. Τα περιστατικά προήλθαν κυρίως από συστήματα αναφοράς του ΕΜΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν λάβει το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Ωστόσο οι 27 υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν, μετά τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση και οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες. Η πορτογαλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κάλεσε τους υπουργούς Υγείας να συντονίσουν τις ενέργειές τους καθώς το ζήτημα του εμβολίου της AstraZeneca «ενδέχεται να έχει άμεσο αντίκτυπο όχι μόνο στα εθνικά σχέδια εμβολιασμού, αλλά και στην εμπιστοσύνη των πολιτών μας στα εμβόλια κατά της Covid-19».

Ως εκ τούτου, τα κράτη - μέλη της ΕΕ συνεχίζουν να προτείνουν διαφορετικά όρια ηλικίας για τη χρήση του εμβολίου, παρόλο που ο EMA υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να δικαιολογούν μια τέτοια απόφαση.

Η Γερμανία έχει ορίσει ότι το σκεύασμα της αγγλο-σουηδικής φαρμακευτικής θα χορηγείται σε πολίτες άνω των 60 ετών και σε ομάδες υψηλής προτεραιότητας, ενώ η αρμόδια επιτροπή ελέγχου των εμβολιασμών προτείνει σε όσους είναι κάτω των 60 χρόνων και έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca να εμβολιαστούν με διαφορετικό σκεύασμα την δεύτερη φορά.

Η Γαλλία και το Βέλγιο δήλωσαν ότι το εμβόλιο πρέπει να χορηγείται μόνο σε πολίτες ηλικίας 55 ετών και άνω. Στη Φινλανδία χορηγείται μόνο σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, ενώ στην Εσθονία σε πολίτες άνω των 60 ετών. Στην Ισπανία, ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως η Καστίλλη και η Λεόν, ανέστειλαν εκ νέου τους εμβολιασμούς με τον εν λόγω σκεύασμα και στη συνέχεια η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο θα χορηγείται σε πολίτες άνω των 60 ετών.

Κυριακίδου: Οι Ευρωπαίοι να ακολουθήσουν μία κοινή πολιτική

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Πορτογαλική Προεδρία τού Συμβουλίου της ΕΕ κάλεσαν τα κράτη μέλη να εργαστούν για μια όσον το δυνατόν πιο συντονισμένη θέση κατά την άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Υγείας, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ εξέφρασαν τις διαφορετικές ερμηνείες τους σχετικά με τα συμπεράσματα της αναφοράς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και επιδίωξαν να αποσαφηνίσουν πτυχές που σχετίζονται με την ασφάλεια του Vaxzevria (σ.σ.: το εμβόλιο της AstraZeneca) με τον EMA αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μετά την άτυπη τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων Υπουργών Υγείας.

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων της ΕΕ, τόνισε ότι «η ασφάλεια των εμβολίων μας ήταν πάντα πρωταρχικής σημασίας με βάση τη στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια. Η σημερινή αξιολόγηση δείχνει ότι το σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης λειτουργεί: οι υποψίες για παρενέργειες αναφέρονται γρήγορα, κοινοποιούνται πληροφορίες και οι ειδικοί μας συγκεντρώνονται γρήγορα για να αξιολογήσουν όλες τις διαθέσιμες αποδείξεις. Οι αποφάσεις μας πρέπει τώρα να βασίζονται στο επιστημονικό έργο του EMA και σε μια αυστηρή, συνεχή αξιολόγηση του ισοζυγίου μεταξύ των κινδύνων και των οφελών».

Επιπροσθέτως η κυρία Κυριακίδου ανέφερε ότι ζήτησε από τους Υπουργούς Υγείας «να ακολουθήσουν μια συντονισμένη προσέγγιση σε όλη την Ευρώπη για τη βελτίωση της εμπιστοσύνης του κοινού».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης