Στο επίκεντρο το «C4I»
Η σύμβαση για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων «C4I» απασχόλησε και σήμερα τον εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου, που ερευνά το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens. Ως μάρτυρας, κλήθηκε και κατέθεσε σήμερα, στον κ. Αθανασίου, ο κ. Παύλος Πεζάς εκπρόσωπος εκείνη την περίοδο της εταιρείας «ΘΑΛΗΣ» (ΤHALES), η οποία διεκδικούσε επίσης την ανάθεση του «C4I». Αύριο καλείται για συμπληρωματικ
Η σύμβαση για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων «C4I» απασχόλησε και σήμερα τον εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου, που ερευνά το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens. Ως μάρτυρας, κλήθηκε και κατέθεσε σήμερα, στον κ. Αθανασίου, ο κ. Παύλος Πεζάς εκπρόσωπος εκείνη την περίοδο της εταιρείας «ΘΑΛΗΣ» (ΤHALES), η οποία διεκδικούσε επίσης την ανάθεση του «C4I». Αύριο καλείται για συμπληρωματική κατάθεση (για τρίτη φορά) ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens κ. Μιχάλης Χριστοφοράκος. Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο αν θα εμφανιστεί ενώπιον του εισαγγελέα δεδομένου ότι την τελευταία φορά που είχε κληθεί (πριν από περίπου μια εβδομάδα) είχε δηλώσει μέσω των συνηγόρων του κ.κ. Γιάννη Γιαννίδη και Βασίλη Δημακόπουλου, ότι θα δώσει εξηγήσεις αφού λάβει γνώση του συνόλου της δικογραφίας.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, ο κ. Πεζάς, φέρεται να υποστήριξε ότι η SAIC πήρε τελικά το έργο λόγω των πολιτικών διασυνδέσεων που είχε στην Ελλάδα ο εκπρόσωπός της κ. Γιώργος Τρεπεκλής αλλά και ο συνεργάτης της κ. Καρατζάς, ο οποίος είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με το ελληνικό δημόσιο.
Ο μάρτυρας, ρωτήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες από τον εισαγγελέα και για το θέμα της αμοιβής των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, την οποία έλαβε ο κ. Τρεπεκλής. Κατά πληροφορίες, απάντησε ότι η αμοιβή του κ. Τρεπεκλή, είναι φυσιολογική και μάλιστα χαμηλότερη από ό,τι συνηθίζεται, αφού κατά τον μάρτυρα, σε αυτές τις περιπτώσεις το ύψος της φτάνει το 7% του ποσού της σύμβασης και όχι το 2,5%, που έλαβε ο κ. Τρεπεκλής.
Όσον αφορά, τώρα, το κομμάτι του διαγωνισμού, ο κ. Πεζάς φέρεται να κατέθεσε ότι αν και μειοδότρια ήταν η εταιρεία «ΘΑΛΗΣ» το έργο ανέλαβε τελικά η αμερικανική εταιρεία SAIC. Όπως είπε, ωστόσο, οι πρώτες προσφορές των δυο εταιρειών ήταν πολύ υψηλές, με αυτή της «ΘΑΛΗΣ» να είναι υψηλότερη από αυτή της SAIC. Οι δυο εταιρείες, κατά το μάρτυρα, κατέθεσαν τις προσφορές τους στην αρμόδια επιτροπή που αποτελούνταν από στελέχη των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Άμυνας.
«Έδωσαν» Χριστοφοράκο Λέτσας και Καλδής
Εν τω μεταξύ, οι επιχειρηματίες κ.κ. Αλ. Λέντζας εκπρόσωπος της «Fairways» και Γ. Καλδής εκπρόσωπος της «Placid Blue Corporation», (και οι δυο εταιρείας φέρεται να ανήκουν στο αστερισμό της Siemens), με συμπληρωματικά υπομνήματα που κατέθεσαν χθες στον κ. Αθανασίου «έδειξαν» προς τον κ. Χριστοφοράκο. Κατά πληροφορίες, στα υπομνήματά τους υποστηρίζουν ότι τα χρήματα που έφτασαν στα χέρια τους σε ρευστό παραδόθηκαν στο ακέραιο στον κ. Χριστοφοράκο
Παράλληλα, με γραπτά υπομνήματα έδωσαν εξηγήσεις στον κ. Αθανασίου και οι χρηματιστές κ.κ. Αθ. Ράμμος και Ν. Δεβλέτογλου. Ειδικότερα, ο κ. Ράμμος κλήθηκε γιατί φέρεται να έχει λάβει από λογαριασμό του στην τράπεζα ΒΝΡ Paribas στη Γενεύη 1.150.000 ευρώ. Τα χρήματα κατατέθηκαν μέσω των εταιρειών Placid Blue Corporation και η Fairways (που φέρονται να ελέγχονται από τον κ. Χριστοφοράκο) για να παραδοθούν στη συνέχεια σε ένα άλλο χρηματιστή τον κ. Σάββα Γιαννακάκη. Στο υπόμνημά του στον εισαγγελέα ο κ. Ράμμος φέρεται να υποστηρίζει ότι έκανε εξυπηρέτηση στον φίλο του, κ. Γιαννακάκη και ότι δεν γνωρίζει τίποτα για «μαύρα ταμεία» από τη Siemens. Τέλος, ο κ. Δεβλέτογου, σε λογαριασμό του οποίου εντοπίστηκε έμβασμα ύψους 350.000 ευρώ, φέρεται να υποστηρίζει και εκείνος ότι έκανε εξυπηρέτηση σε ένα φίλο του χρηματιστή, ο οποίος όμως δεν βρίσκεται πια στη ζωή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr