Ο «Αιγύπτιος ελαιοχρωματιστής» ήταν κατάσκοπος και διακινητής μεταναστών

Συνελήφθη στην Κω 43χρονος Αιγύπτιος που κατηγορείται για διακίνηση  vip  μεταναστών από Συρία και κατασκοπεία - Εμπαινε ως ελαιοχρωματιστής σε στρατιωτικές βάσεις και κατέγραφε τα πάντα - Δίκτυο - «Λερναία Ύδρα» εξαρθρώθηκε από το Λιμενικό

Για σχεδόν δεκαπέντε χρόνια ο Χανί Σαμίρ περνούσε απαρατήρητος από όλους. Δούλευε όλη μέρα ως ελαιοχρωματιστής, όμως παράλληλα, είχε μια δεύτερη κρυφή ζωή που ο ίδιος αρνείται χωρίς όμως να μπορεί να δικαιολογήσει ότι δεν υπήρχε. Γιατί και μέλος κυκλώματος που έφερνε VIP μετανάστες από τη Συρία φαίνεται πως ήταν και μπλεγμένος στα γρανάζια της κατασκοπείας...

Τα όσα βρέθηκαν στο κινητό του και τον υπολογιστή, δεν δικαιολογούνται και για αυτό ΕΥΠ και Λιμενικό ψάχνουν να δουν ποιοι τον στρατολόγησαν, ποιος ήταν ο σύνδεσμος του και το κυριότερο που κατέληγε το υλικό από στρατιωτικές μονάδες που παράνομα κατέγραφε. Στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ, έχει φθάσει όλο το υλικό, γίνεται ανάσυρση διαγεγραμμένων δεδομένων και εκτιμάται ότι θα αποκαλυφθεί μέσα από τις αναλύσεις όλη η δράση του «ελαιοχρωματιστή κατασκόπου».

«Σε εσάς δεν θα πω τίποτα. Ό,τι έχω να πω, θα το πω στην κατάθεση μου στον εισαγγελέα» είπε στους λιμενικούς της Κω, ο 43χρονος Αιγύπτιος, όμως όπως φαίνεται μέσα από τη δικογραφία και εκεί δεν είπε τίποτα. Μέσα από τις 8 σελίδες της απολογίας του αρκέστηκε να πει ότι του αρέσουν τα τοπία και για τον λόγο αυτό έβγαζε φωτογραφίες στρατιωτικών μονάδων, ενώ για τις δύο νεαρές κοπέλες από τη Συρία που έκρυβε σπίτι του και τις πήγε στο αεροδρόμιο για να πετάξουν με πλαστά στοιχεία, τόνισε πως απλά είναι φίλες του.

Το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, ένα περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου Καλύμνου εντοπίζει στη θαλάσσια περιοχή Φωκά της Κω και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ένα ταχύπλοο φουσκωτό να κινείται με μεγάλη ταχύτητα και να επιβαίνουν σε αυτό πολλά άτομα. Ήταν η αρχή που ξεδίπλωσε την δράση του κυκλώματος στην Κω και οδήγησε στη σύλληψη του Αιγύπτιου κατασκόπου - ελαιοχωματιστή.
Ο Αιγύπτιος Χανί Σαμίρ με την τριπλή ζωή ενώ οδηγείται στον εισαγγελέα


VIP μετανάστες

Ήταν πέντε μήνες πριν. Ένας τυχαίος έλεγχος τα μεσάνυχτα της 6ης Νοεμβρίου στο λιμάνι της Κω, σε πέντε Σύρους πάνω στους οποίους βρέθηκαν πλαστά ταξιδιωτικά διαβατήρια ανοίγει τον δρόμο στις αρχές για να φθάσουν σε μια εγκληματική οργάνωση που μεταφέρει κυρίως από τη Συρία, VIP μετανάστες με γρήγορα φουσκωτά, έναντι πολλών χιλιάδων ευρώ. Στο κύκλωμα, εμπλέκονται μια γνωστή ιδιοκτήτρια μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στο νησί, τέσσερις Έλληνες, ένας Τούρκος σύνδεσμός με τα κυκλώματα της απέναντι όχθης, ένας Παλαιστίνιος και ένας Μαροκινός.

Η υπόθεση αξιολογείται ως άκρως σοβαρή καθώς η συγκεκριμένη οργάνωση έχει στήσει ένα δίκτυο που όπως λένε, κάνει στοχευμένες μετακινήσεις που τροφοδοτεί τους VIP μετανάστες με πλαστά έγγραφα, από την Κω στην Αθήνα και από εκεί στο εξωτερικό. Δέκα ημέρες αργότερα στις 16 Νοεμβρίου, συλλαμβάνεται με κινηματογραφικό τρόπο και ένας 28χρονος Σύρος στη μαρίνα της Κω ο οποίος είχε ένα περίεργο ρόλο. Ο νεαρός, κατέγραφε και συγκέντρωνε πληροφορίες για τις κινήσεις των πλωτών μέσων του Λιμενικού, έφτιαχνε χάρτες και κατηύθυνε τα φουσκωτά με τους VIP μετανάστες για να μην πέσουν στα δίχτυα των διωκτών τους. Ήταν ο ίδιος άνθρωπος που τους έπαιρνε από τη θάλασσα, τους οδηγούσε στο ξενοδοχείο και στη συνέχεια στο λιμάνι για να πάρουν το πλοίο για τον Πειραιά. Ενδιάμεσα, ο 30χρονος Παλαιστίνιος τους εφοδίαζε με πλαστά διαβατήρια για να μπορούν να κυκλοφορούν άνετα και να φύγουν στη συνέχεια από τη χώρα.



Η υπόθεση λαμβάνει πλέον άλλες διαστάσεις. Οι συγκεκριμένοι αλλοδαποί μαζί με έναν 36χρονο Λιβανέζο – ηγετικό στέλεχος της ομάδας κατηγορούνται για κατασκοπεία και προφυλακίζονται. Όμως η έρευνα δεν σταματά. Ενημερώνεται η ΕΥΠ, η Europol καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι το κύκλωμα δρα και στην Ρόδο και λίγες ημέρες αργότερα, συλλαμβάνονται και άλλα άτομα ενώ εκδίδονται εντάλματα σύλληψης για έξι αλλοδαπούς οι οποίο χρησιμοποιούν ως safe house ξενοδοχείο στο νησί των ιπποτών για να κρύβουν αλλοδαπούς πριν τους διώξουν για κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Ο Αιγύπτιος κατάσκοπος

Το κύκλωμα, λειτουργεί σαν Λερναία Ύδρα. Έχει πολλά πλοκάμια και όσα και αν κόψεις εμφανίζονται καινούργια. Το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, ένα περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου Καλύμνου εντοπίζει στη θαλάσσια περιοχή Φωκά της Κω και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ένα ταχύπλοο φουσκωτό να κινείται με μεγάλη ταχύτητα και να επιβαίνουν σε αυτό πολλά άτομα. Ακολουθεί καταδίωξη, το σκάφος ακινητοποιείται και συλλαμβάνεται ένας 23χρονος Μαροκινός διακινητής – χειριστής του ταχυπλόου και επτά επιβαίνοντες μετανάστες.

Παράλληλα, στην πιάτσα ταξί της πόλης εντοπίζεται ένας αλλοδαπός να συνοδεύει δυο νεαρές κοπέλες. Οι λιμενικοί τους ακολουθούν και έξω από το αεροδρόμιο της Κω, τους σταματούν για έλεγχο. Εκεί διαπιστώνουν πως πρόκειται για μια 23χρονη και μια 27χρονη από τη Συρία, που ετοιμάζονται να πετάξουν για Αθήνα έχοντας στα χέρια τους πλαστά διαβατήρια ενώ συλλαμβάνουν και τον 43χρονο Αιγύπτιο συνοδό. Οι δύο κοπέλες, λένε την ιστορία τους για το πώς έφθασαν στην Ελλάδα, τα λεφτά που πλήρωσαν ενώ παράλληλα αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του 23χρονου Μαροκινού που συνελήφθη πριν λίγο, τον διακινητή τους.



Τα πράγματα περιπλέκονται όταν ο 43χρονος Αιγύπτιος παραδίδει το κινητό του μέσα στο οποίο υπάρχουν φωτογραφίες και βίντεο από ευαίσθητες στρατιωτικές μονάδες και φυλάκια του νησιού. Στο σπίτι του, μεταβαίνει αμέσως κλιμάκιο των Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού, το κάνει φύλλο και φτερό και κατάσχει από ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέχρι memory sticks. Όλα δείχνουν ότι ο Χανί Σαμίρ, έχει στρατολογηθεί προκειμένου να σπρώχνει απόρρητο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό από ευαίσθητες στρατιωτικές βάσεις της Κω σε άγνωστους συνδέσμους. Εκτός και αν, λένε οι λιμενικοί, ο Αιγύπτιος είχε λάβει εντολές από την εγκληματική οργάνωση να φωτογραφίζει και να παρατηρεί τις κινήσεις των αρχών και του λιμενικού και να καταγράφει τα φυλάκια προκειμένου οι συνεργοί του να αποφεύγουν την προσέγγιση συγκεκριμένων παραλιών.

Οι αναλυτές της ΕΥΠ και του Λιμενικού, το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να σκιαγραφήσουν το προφίλ του περίεργου κατασκόπου. Τα στοιχεία δείχνουν πως πρόκειται για έναν αθόρυβο άνθρωπο που έφθασε το 2006 στην Ελλάδα από την Αίγυπτο και αφού περιπλανήθηκε για δύο χρόνια σε διάφορα μέρη της χώρας, το 2008 κατέληξε στην Κω. Εκεί, μετά από κάποια χρόνια απασχόλησης σε διάφορες εργασίες κατέληξε να είναι μέλος μιας ομάδας ελαιοχρωματιστών που αναλάμβανε μεγάλες δουλειές. Η ζωή του διακριτική και συνηθισμένη, σχεδόν αδιάφορη.

Ελάχιστοι τον γνώριζαν, ο ίδιος είχε καταφέρει να πάρει άδεια παραμονής στην χώρα, να κάνει οικογένεια και δυο παιδιά. Όμως χώρισε, ο ένας του γιος ζει στην Αίγυπτο και ο άλλος στην Αθήνα ενώ έμενε πλέον με τον αδερφό του ο οποίος έχει και αυτός χρόνια στην Ελλάδα όπου ζει νόμιμα. Από τις παρακολουθήσεις διαπιστώθηκε ότι διαθέτει ένα δίκυκλο μηχανάκι στο όνομα του, όχι μόνο για να πηγαίνει στη δουλειά του αλλά και για να μεταφέρει Σύρους VIP μετανάστες, στο σπίτι, το ξενοδοχείο, το αεροδρόμιο και το λιμάνι έναντι αμοιβής.

Η εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε από το Λιμενικό, VIP μετανάστες κυρίως από τη Συρία, με γρήγορα φουσκωτά, έναντι πολλών χιλιάδων ευρώ.


Η απολογία του

Οι λιμενικοί, είχαν πλέον στα χέρια τους έναν άνθρωπο με διπλή δράση. Από τη μια, μέλος της οργάνωσης που διακινούσε μετανάστες με συγκεκριμένο ρόλο και από την άλλη μια σκοτεινή πλευρά που είχε να κάνει με τον κόσμο της κατασκοπείας. Το υλικό που βρέθηκε δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί και οι εκτιμήσεις των αναλυτών λένε ότι κάποιοι τον στρατολόγησαν γνωρίζοντας όχι μόνο ότι κυκλοφορεί στο νησί με το μηχανάκι και μπορεί να φωτογραφίζει στρατιωτικές εγκαταστάσεις αλλά και γιατί είναι μέλος συνεργείου ελαιοχρωματιστών που αναλάμβανε να κάνει δουλειές σε στρατόπεδα και βάσεις. Και εκεί, ίσως λένε, να κρύβεται το μυστικό. Ούτε απαντούσε στις ερωτήσεις για το ποιος είναι ο άνθρωπος ο οποίος τον στρατολόγησε και τον καθοδηγούσε αλλά και του έπαιρνε το υλικό μετά από κάθε αποστολή που του ανέθετε.

Στον ανακριτή απολογήθηκε μέσω ενός υπομνήματος 8 σελίδων ενώ απάντησε και προφορικά σε κάποιες ερωτήσεις χωρίς όμως να μπει στην ουσία της υπόθεσης. Η απολογία του, αφορούσε σε ένα μέρος τον πρότερο έντιμό βίο του, από τη στιγμή που έφυγε από την Αίγυπτο μέχρι τη σύλληψη του στη Κω και το υπόλοιπο στην ουσία της υπόθεσης και σε όσα του καταλογίζουν. Και εκεί αρνήθηκε τα πάντα. «Δεν είμαι κατάσκοπος» είπε «είμαι ελαιοχρωματιστής. Δουλεύω σε συνεργείο και την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε πάει να κάνουμε εργασίες στο συγκεκριμένο στρατόπεδο. Μου άρεσε το τοπίο και τράβηξα τρεις φωτογραφίες και τρία βίντεο. Δεν ήξερα ότι απαγορεύεται και δεν τα έδωσα πουθενά» ανέφερε.

Στο κομμάτι που αφορά στο εγκληματικό δίκτυο διακίνησης VIP μεταναστών, δεν έδωσε και εκεί πειστικές απαντήσεις. «Οι δύο κοπέλες είναι φίλες μου, τις φιλοξενούσα και τις πήγα στο αεροδρόμιο να φύγουν. Δεν γνωρίζω τίποτε άλλο» είπε σε γενικές γραμμές ο αλλοδαπός.Μετά την απολογία του, εισαγγελέας και ανακριτής διαφώνησαν. Ο εισαγγελέας απεφάνθη την προφυλάκιση του, ο ανακριτής διαφώνησε και έτσι, διετάχθη κατ΄οίκον περιορισμός μέχρι το συμβούλιο να αποφασίσει αν θα οδηγηθεί ή όχι στη φυλακή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr