Μπήκαμε στην καρδιά του πυρηνικού σταθμού στο Κοζλοντούι
19.03.2011
10:00
Να επαναπροσδιοριστεί η ευρωπαϊκή πολιτική στην πυρηνική ενέργεια, δηλώνει η Τίνα Μπιρμπίλη
Το Πρώτο Θέμα και το protothema gr. είναι το πρώτο ελληνικό μέσω ενημέρωσης που βρέθηκε στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι, όπου ενημερώθηκε διεξοδικά από τον διευθυντή Κονσταντίν Ντιμιτρόφ για τη σημερινή του κατάσταση μετά και τα δραματικά γεγονότα στη Φουκοσίμα της Ιαπωνίας.
Ο κύριος Ντιμιτρόφ εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας πως το Κοζλοντούι τηρεί όλες τις προϋποθέσεις που ορίζουν οι διεθνείς συμβάσεις και οδηγίες.
Ο κύριος Ντιμιτρόφ εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας πως το Κοζλοντούι τηρεί όλες τις προϋποθέσεις που ορίζουν οι διεθνείς συμβάσεις και οδηγίες.
Ο πυρηνικός σταθμός του Κοζλοντούι λειτούργησε το 1971 και σήμερα από τους 6 αντιδραστήρες λειτουργούν μόνο οι δυο (ο 5 και ο 6 αντιδραστήρας), μετά από πιέσεις της Ε.Ε. προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της χώρας. Το Πρώτο Θέμα βρέθηκε στον «εγκέφαλο» του 5ου αντιδραστήρα.
Να αναφέρουμε εδώ ότι τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας κ. Τράιτσο Τράικοφ ανάφερε πως οι σχεδιασμοί της βουλγάρικης κυβέρνησης για την αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας διατηρούνται. Άφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο, εφόσον υπάρξει σχετική συμφωνία με τη ρωσική Rosatom που πρόκειται να προμηθεύσει τη γειτονική χώρα με νέο αντιδραστήρα, αυτός να εγκατασταθεί και πάλι στο Κοζλοντούι και όχι στο Μπέλενε – και οι δύο περιοχές είναι στον Δούναβη - όπως είναι μέχρι τώρα προγραμματισμένο.
Τη Δευτέρα, συνεδριάζει εκτάκτως το συμβούλιο υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες για να επανεξετάσει τους σχεδιασμούς περί την πυρηνική ενέργεια στην Ευρώπη, σε μία εποχή που διεθνώς έχει χαρακτηριστεί ως “πυρηνική αναγέννηση” (nuclear renaissance) αλλά και που στιγματίζεται καίρια από τα τραγικά συμβάντα της Ιαπωνίας.
Τα θέματα της συνάντησης αποτελούν οι επιπτώσεις του πυρηνικού ατυχήματος στην Ιαπωνία στην πολιτική πυρηνικής ασφάλειας στην Ευρώπη, καθώς και οι επιπτώσεις της κρίσης της Β. Αφρική στις τιμές ενεργειακών πόρων.
Όπως επισημαίνει ο διευθυντής του πυρηνικού σταθμού στο Κοζλοντούι, τηρούνται όλες οι προδιαγραφές ασφαλείας, τόσο του προσωπικού, όσο και των κατοίκων της γύρω περιοχής με ειδικούς μετρητές ραδιενέργειας που έχουν τοποθετηθεί μέσα στο σταθμό και σε ακτίνα 10 χλμ. γύρω από αυτόν.
Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στην έκτακτη αυτή συνάντηση από την υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη. Η ίδια, μιλώντας στο protothema gr., δηλώνει με σαφήνεια πως “πρέπει να επαναπροσδιοριστεί η πολιτική των ευρωπαϊκών κρατών στο ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας, αφού εκτιμηθούν όλα τα δεδομένα που προκύπτουν από το ιαπωνικό πρόβλημα. Είναι σαφές πως, εάν μία χώρα τόσο οργανωμένη όπως η Ιαπωνία, αντιμετωπίζει προβλήματα τεραστίων διαστάσεων από μία όντως βιβλική καταστροφή, άλλες και λιγότερο εξοικειωμένες στην χρήση της πυρηνικής ενέργειας χώρες, όπως στην περιοχή της ΝΑ. Μεσογείου, είναι προφανές πως θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σοβαρότατα προβλήματα ακόμη και με ηπιότερες συνθήκες”
Περισσότερο ρεπορτάζ από την αποστολή στο Κοζλοντούι την Κυριακή στο “Πρώτο Θέμα”.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr