Στην Σκιάθο αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Στην Σκιάθο αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Συναντήθηκαν με εκπροσώπους θεσμικών και παραγωγικών φορέων - Αγγελοπούλου και Μενδώνη εγκαινίασαν έκθεση για την πρώτη ελληνική σημαία

Στην Σκιάθο αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση
Επίσκεψη στη Σκιάθο, την πατρίδα του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, πραγματοποίησε την Κυριακή το απόγευμα αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με επικεφαλής την Πρόεδρό της, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, προκειμένου να συναντηθεί με θεσμικούς φορείς που πρότειναν και υλοποιούν δράσεις για να τιμήσουν τη συμβολική επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής έγινε δεκτή από το Δήμαρχο Σκιάθου, Θοδωρή Τζούμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο του νησιού στο Μπούρτζι, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους θεσμικών και παραγωγικών φορέων, παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζέττας Μαρκή, των Βουλευτών Χρήστου Μπουκώρου και Αθανάσιου Λιούπη, καθώς και του εκπροσώπου της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Αθανασίου Μόρα. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης η πρώην Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής, Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη.

«Η δουλειά που έκανε η βάση της κοινωνίας μας τιμά όλους»

«Η εικόνα που βλέπουμε σήμερα στη Σκιάθο, όπου ο Δήμαρχος, η Υφυπουργός, βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, τοπικοί σύλλογοι και ενώσεις που τους ενδιαφέρει ο τόπος τους, όλοι μαζί συζητούν και συνεργάζονται, είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς που κάνει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021». Είναι η ουσία αυτού που θέλουμε να αφήσουμε στον τόπο, την επόμενη μέρα μετά την επέτειο» ανέφερε σε δηλώσεις της η Πρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε: «Θέλουμε να μείνουν πράγματα που θα αλλάξουν τη ζωή και την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών, αλλά θέλουμε και να αναδείξουμε τις συνεργασίες και τις συνέργειες που έγιναν, με αφορμή την επέτειο, μέσα από έναν ανοιχτό διάλογο θεσμικών και ιδιωτικών φορέων, ως μια πολύτιμη παρακαταθήκη για το αύριο. Η δουλειά που έκανε η βάση της κοινωνίας, μας τιμά όλους».

«Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για την εξαιρετική συνεργασία, μέσα από την οποία προέκυψε ένα έργο που αφορά τις οικοτουριστικές διαδρομές του Δήμου Σκιάθου και τη σύνδεσή τους με το έργο του Παπαδιαμάντη, καθώς η διαδρομή «τρέχει» μέσα από τα διηγήματά του, σε μια προσπάθεια λογοτεχνικής τοπογραφίας» σημείωσε από τη μεριά του ο Δήμαρχος Σκιάθου και συμπλήρωσε: «Μέσα από αυτή την εμβληματική μορφή των γραμμάτων, θα αφήσουμε το αποτύπωμά μας από τον εορτασμό των 200 χρόνων. Αυτός είναι άλλωστε και ο μεγαλύτερός μας στόχος. Πέρα από την τιμή που θα αποδώσουμε στους προγόνους μας, να δείξουμε και τι μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον, πώς μπορούμε να συνεχίσουμε με μια αναπτυξιακή τροχιά, και έχοντας πάντοτε σημείο αναφοράς τις προσωπικότητες που μας έχουν κάνει περήφανους».

Στα «μονοπάτια του Παπαδιαμάντη»

Ο Δήμος Σκιάθου γιορτάζει τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση μέσα από μια δράση που τιμά μια από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής πεζογραφίας και, την ίδια στιγμή, ανοίγει και ένα «παράθυρο στο μέλλον», μια αναπτυξιακή προοπτική. Πρόκειται για τη δράση «Οικοτουριστικές διαδρομές Νήσου Σκιάθου», η οποία αναδεικνύει τις περιβαλλοντικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες του νησιού, που γεννήθηκε και έζησε ο Παπαδιαμάντης, όπως αυτές περιγράφονται στα λογοτεχνικά κείμενά του. Στόχος είναι η ενίσχυση του περιηγητικού, περιπατητικού και φυσιολατρικού τουρισμού, καθώς μέσα από τη δράση θα αξιοποιηθούν πολιτιστικά και ιστορικά τοπόσημα ως βασικό στοιχείο της τουριστικής εμπειρίας στο νησί.

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής επισκέφθηκε την Οικία - Μουσείο Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ένα παλιό αρχοντικό του 1860 γεμάτο από προσωπικά του αντικείμενα που χάρισαν οι απόγονοί του. Πρόκειται για το σπίτι όπου έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του και πέθανε ο μεγάλος λογοτέχνης που καθόρισε με την ιδιοτυπία της γλώσσας και της θεματολογίας του τα ελληνικά γράμματα.

Στα εγκαίνια της έκθεσης «Η Πρώτη Σημαία»

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στην Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας, όπου η αντιπροσωπεία της Επιτροπής παρέστη στα εγκαίνια της έκθεσης «Η Πρώτη Σημαία», η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Η έκθεση φιλοξενείται στο Μουσείο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, εκεί όπου ο φημισμένος καπετάνιος Ιωάννης Σταθάς και ο Νικοτσάρας, ένας εκ των ενδοξοτέρων αρχηγών των κλεφτών στη Θεσσαλία, σε συνεργασία με τον ηγούμενο Νήφωνα, σχεδίασαν, ύφαναν και ύψωσαν το 1807 την πρώτη ελληνική σημαία, με το λευκό σταυρό στη μέση πάνω σε γαλανό φόντο-υπόμνηση του ελληνικού ουρανού και της θάλασσας. Στην έκθεση συμμετέχουν καταξιωμένοι και ανερχόμενοι καλλιτέχνες, οι οποίοι παρουσιάζουν έργα εμπνευσμένα από την «πρώτη σημαία». Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η διακεκριμένη ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, Χρυσόστομος, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», ο Περιφερειάρχης ΠΕ Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός, καθώς και η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη. Ακολούθησε παρουσίαση της έκθεσης από την Ίριδα Κρητικού, καθώς και προβολή της ταινίας «Η Πρώτη Σημαία», διάρκειας 10 λεπτών.

«Το ιστορικό γεγονός, με έντονο συμβολικό χαρακτήρα, που έλαβε χώρα στην Ίερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ενέπνευσε σαράντα καταξιωμένους και ανερχόμενους καλλιτέχνες, αλλά και τα παραδοσιακά εργαστήρια του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, να καταθέσουν δημιουργίες-παρακαταθήκες της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Να αναστοχαστούν πάνω σε ένα σύμβολο ταυτότητας της ελληνικής ιστορίας και να το παραδώσουν, μέσα από τη δημιουργική τους σύλληψη, στην κρίση των παροντικών και μελλοντικών γενεών» ανάφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής, στον χαιρετισμό της, για να προσθέσει: «Γιατί αυτό ακριβώς προσφέρει η ευεργετική ώσμωση της Ιστορίας με την Τέχνη: διαχρονικές δημιουργίες που αποδίδουν νέες «αναγνώσεις» για τα ιστορικά συμβάντα».

Ειδήσεις σήμερα:

Γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν το πανελλήνιο: Από τη 18χρονη Ζωή Γαρμανή - Φραντζή στην 20χρονη Καρολάιν

Euro 2020: Η πιο «καυτή» fan της Πολωνίας έφερε γούρι στον Λεβαντόφσκι

Γλυκά Νερά: Όταν ο πιλότος κατέθετε στους αστυνομικούς για την «χαρούμενη οικογένειά του» με την Καρολάιν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης