Λήμνος: Ανησυχία για τη θαλάσσια βλέννα από τον Μαρμαρά - Τι λένε επιστήμονες στο protothema.gr για το φαινόμενο

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γιώργο Τσιρτσή, το φαινόμενο οφείλεται σε μικροοργανισμούς - Πότε αναμένεται να εξαφανιστεί από τις ακτές της Λήμνου - Σύσκεψη Αμυρά στο υπουργείο Περιβάλλοντος με τους αρμόδιους φορείς

Λήμνος: Ανησυχία για τη θαλάσσια βλέννα από τον Μαρμαρά - Τι λένε επιστήμονες στο protothema.gr για το φαινόμενο
Σε σύσκεψη για το φαινόμενο της θαλάσσιας βλέννας βρίσκεται ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς με τον γενικό γραμματέα Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνο Αραβώση, καθώς και με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να εξετάσουν το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Στη Λήμνο επικρατεί ανησυχία για τη θαλάσσια βλέννα, η οποία έχει προέλθει από τη Θάλασσα του Μαρμαρά, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, σύμφωνα με τους επιστήμονες που παρακολουθούν το φαινόμενο, να υπάρξει και άλλη ποσότητα που θα μεταφερθεί από τη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Γιώργο Τσιρτσή, το φαινόμενο της θαλάσσιας βλέννας οφείλεται σε μικροοργανισμούς. «Αυτό το φαινόμενο λέγεται ευτροφισμός στη θάλασσα, όπου αναπτύσσονται μικροοργανισμοί, που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, αναπτύσσονται σε μεγάλους πληθυσμούς και χρωματίζεται το νερό της θάλασσας πράσινο ή καφέκόκκινο, ανάλογα με τους οργανισμούς. Κάτι τέτοιο έγινε και στον Μαρμαρά, όπου το φαινόμενο ήταν πολύ ισχυρό».

Όπως επισήμανε στο protothema.gr ο καθηγητής Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το φαινόμενο παρατηρείται και στην ανοιχτή θάλασσα, αλλά και σε παράκτιες περιοχές. «Στην ανοιχτή θάλασσα συμβαίνει σε πολύ μικρότερες εντάσεις. Τα ακραία φαινόμενα εμφανίζονται συνήθως στις παράκτιες περιοχές και έχουν να κάνουν με θρεπτικά στοιχεία κυρίως άζωτο και φώσφορο τα οποία προέρχονται από τη στεριά. Δηλαδή, από αστικά λύματα, από τα υπολείμματα λιπασμάτων που μπαίνουν σε γεωργικές εκτάσεις και πηγαίνουν στη θάλασσα, αλλά και από βιομηχανικά απόβλητα. Συνήθως αυτά είναι τα αίτια για τα έντονα φαινόμενα».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιρτσή, στη Λήμνο το φαινόμενο της θαλάσσιας βλέννας είναι πιο ήπιο σε σχέση με τη Θάλασσα του Μαρμαρά, ενώ σε λίγες ημέρες αναμένεται να εξαφανιστεί: «Σε ακραίες περιπτώσεις αυτή η βλέννα συλλέγεται, αλλά στη Λήμνο προς το παρόν δεν έχει νόημα για να συλλεχθεί. Θα περιμένουμε λίγες ημέρες είτε να αποσυντεθεί είτε να σκορπίσει με τον άνεμο ή να βγει στη στεριά και να ξεραθεί. Βέβαια, είναι πολύ πιθανό να έρθει και άλλο υλικό από τον Μαρμαρά. Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε ζητήσει δείγματα από Λήμνο για να δούμε το δείγμα από επιστημονικής άποψης, γιατί μας ενδιαφέρει αν το είδος του μικροοργανισμού είναι ένα συνηθισμένο είδος ή ένα όχι τόσο συνηθισμένο που συνδέεται με τη θέρμανση της θάλασσας».

Από την πλευρά του, ο κ. Σωτήρης Ορφανίδης, βιολόγος-υδροβιολόγος στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας, ο οποίος μίλησε στο protothema.gr, η θαλάσσια βλέννα είχε παρατηρηθεί και πριν από μερικούς μήνες στη χώρα μας, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό: «Το φαινόμενο της θαλάσσιας βλέννας είναι ένα έκτακτο φαινόμενο και όπως φαίνεται είναι μεταφερόμενο από τη Θάλασσα του Μαρμαρά. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε την εξέλιξη του φαινομένου το οποίο κανονικά θα πρέπει να εκλείψει το επόμενο διάστημα και να απορροφηθεί από τη θάλασσα. Βέβαια αυτό εξαρτάται από το μέγεθος. Η ερευνητική μας ομάδα θα ταξιδέψει το επόμενο Σαββατοκύριακο στη Λήμνο για να συλλέψει δείγματα και να εκτιμήσουμε τις συνέπειες. Θαλάσσια βλέννα είχαμε και από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι τα τέλη Απριλίου».

Σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη, αυτό το φαινόμενο παρατηρείται ανά τρια με πέντε χρόνια ίσως και λίγο περισσότερο τα τελευταία 30 χρόνια τουλάχιστον: «Αυτό το φαινόμενο δημιουργείται σε όλες τις θάλασσες και το βλέπουμε ανα τρία με πέντε -ίσως και δέκα χρόνια. Φέτος είναι διαφορετικά. Δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στην αλιεία αλλά και στον τουρισμό της περιοχής όπου θα εμφανιστεί εάν είναι σε μεγάλο βαθμό όπως βλέπουμε τώρα».

Ειδήσεις σήμερα:

Πρώτη μέρα χωρίς μάσκες σε εξωτερικούς χώρους - Τέλος από Δευτέρα και η απαγόρευση κυκλοφορίας

Επίθεση σε Μητροπολίτες: Από το ίντερνετ αγόρασε το βιτριόλι ο δράστης - Άρχισε το «ράντισμα» όταν κατάλαβε ότι θα τον καθαιρέσουν

Αφγανός βίασε την έγκυο - Η κοπέλα ζήτησε βοήθεια από τρεις Πακιστανούς και τη βίασαν κι αυτοί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr