Είχαν γεμίσει τον Πειραιά και την Κάρπαθο με ναρκωτικά - Οι κωδικές ονομασίες και ο κοριός της ΕΛ.ΑΣ.

Πώς έπεσαν στο δόκανο της ΕΛ.ΑΣ ο «βοσκός», ο «ψαράς», ο «μουσικός», ο «γάτος», ο «βουτηχτής», ο «μικρός», ο «τρελός», ο «μαθητής και ο «ξάδερφος» -Το protothema.gr αποκαλύπτει τη δικογραφία της υπόθεσης

Είχαν αναθέσει σε οδηγό ταξί της διακίνησης ναρκωτικών προς μεταφορική εταιρεία στην Αθήνα. Έστελναν τις ουσίες καλύπτοντάς τες με οικοδομικά υλικά. Ο «βοσκός», ο «ψαράς», ο «μουσικός», ο «γάτος», ο «βουτηχτής» και ο «μικρός», ο «τρελός», ο «μαθητής και ο «ξάδερφος» επικοινωνούσαν με κωδικές ονομασίες μέσω εφαρμογών και κατηγορούνται, μετά από εκτεταμένη έρευνα της οικονομικής αστυνομίας, πως είχαν γεμίσει τον Πειραιά και την… Κάρπαθο με χασίς και κοκαΐνη.

Το protothema.gr αποκαλύπτει τη δικογραφία της υπόθεσης αλλά και το χρονικό της αποκάλυψης του κυκλώματος από τα έμπειρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που κατάφεραν μέσω της άρσης τηλεφωνικού απορρήτου να «δέσουν» τους κατηγορούμενους και να τους περάσουν χειροπέδες! Οι δράστες είχαν δώσει ακόμη και στα ναρκωτικά κωδικές ονομασίες όπως ήταν οι εξής: «κούκου» και «μαρούλι».

Το χρονικό της υπόθεσης

Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό που σχημάτισαν οι αστυνομικοί, όλα ξεκίνησαν από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου για άλλη υπόθεση, κατά τη διάρκεια της οποίας προέκυψαν στοιχεία για την εν λόγω οργάνωση. Βάσει των προαναφερθέντων δεδομένων προέκυψε πως ένα μέλος της εγκληματικής οργάνωσης δραστηριοποιούταν στην διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στη δικογραφία ένας από τους κατηγορούμενους «φέρεται να προμηθευόταν ναρκωτικές ουσίες, διαφόρων ειδών, προσδιοριζόμενες τουλάχιστον σε κοκαΐνη και κάνναβη, από προμηθευτές, οι οποίοι στα πρώτα στάδια της έρευνας δεν είχαν ταυτοποιηθεί, ωστόσο το κύριο πεδίο δράσης τους ήταν η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και στην Κάρπαθο.

Οι ναρκωτικές ουσίες παραλαμβάνονταν στο νησί από τα υπόλοιπα μέλη του εγκληματικού δικτύου και περαιτέρω διακινούνταν σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Η πληρωμή του ανωτέρω για την προμήθεια των ναρκωτικών πραγματοποιούταν μέσω του τραπεζικού συστήματος, από έτερα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που διαμένουν και δραστηριοποιούνται στο νησί της Καρπάθου, τα οποία αφού συνέλλεγαν και συγκέντρωναν τα συμφωνηθέντα χρηματικά ποσά από τους παραλήπτες των ναρκωτικών, προέβαιναν στην κατάθεση σε λογαριασμό του…». Ο παραλήπτης των χρημάτων, σύμφωνα με τους αστυνομικούς φέρεται να είχε «κεντρικό ρόλο» στο εγκληματικό δίκτυο.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχημάτισε το Τμήμα Προστασίας περιουσιακών στοιχείων της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛΑΣ οι κατηγορούμενοι είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με πολλούς από αυτούς να κατηγορούνται για παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών, ενώ άλλοι για τον νόμο «πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας». Συνολικά συνελήφθησαν από τις αρμόδιες αρχές εννέα άτομα, ενώ άλλα 13 κατηγορούνται και αναζητούνται!

Πώς επικοινωνούσαν οι κατηγορούμενοι - Οι κωδικές ονομασίες

Όπως προκύπτει από την έρευνα των αστυνομικών τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης διαπιστώθηκε ότι λάμβαναν μέτρα προφύλαξης κατά τη μεταφορά και παράδοση παραλαβή των ναρκωτικών. Ειδικότερα φαίνεται πως χρησιμοποιούσαν διαδικτυακές εφαρμογές για απευθείας μηνύματα και επικοινωνίας, είχαν δεύτερα ή ακόμη και τρίτα κινητά τηλέφωνα. Επιπρόσθετα, ο φερόμενος ως αρχηγός του κυκλώματος είχε ενεργοποιήσει τα «αυτοκαταστρεφόμενα μηνύματα», προκειμένου να μην εντοπιστούν. Ταυτόχρονα, σε σημειωματάριο του φερόμενου ως επικεφαλής της οργάνωσης εντοπίστηκαν οι κωδικές ονομασίες με τις οποίες επικοινωνούσαν οι κατηγορούμενοι σε μία προσπάθεια να μην εντοπιστούν από τους αστυνομικούς, οι οποίοι παρακολουθούσαν τα τηλέφωνά τους!

Όπως προέκυψε από την έρευνα της αστυνομίας οι φερόμενοι ως δράστες χρησιμοποιούσαν κατά τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες τις εξής κωδικές ονομασίες προκειμένου να αναφερθούν στις ναρκωτικές ουσίες ή στις πληρωμές: «λεό», «κούκου», «μαρούλι», λουκούμι», «αλβανικό», «Skunk», «λάμπες», «πρίζες», «κρασί», «σερβιτόρα», «κόρη», «χαλίκι», «λίπασμα», «λαμπάκια», «ανταλλακτικό», «σακούλες», «ρούχα», «υδραυλικά», «σωλήνας», «ροφός» και άλλα.



«Η πανδημία του κορωνοϊού και οι οικονομικές δυσκολίες που γιγαντώθηκαν οδήγησαν νέους ανθρώπους στην καλλιέργεια χασίς που κάλυπταν αποκλειστικά δικές τους ανάγκες. Δεν έχουν καμμία σχέση με διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Άλλωστε οι καταθέσεις των αστυνομικών και οι εκθέσεις απομαγνητοφωνήσεων των τηλεφωνικών συνομιλιών δεν αποδεικνύουν διακινητικές πράξεις», δήλωσε στο protothema.gr ο συνήγορος υπεράσπισης δυο εκ των κατηγορουμένων, Γιάννης Γλύκας.


Ειδήσεις σήμερα:

Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανησυχούν για την κακομεταχείριση των κρατουμένων στη Γαλλία

Αγρίνιο: «Με βίασε όταν ήμουν 13 ετών» - Τι καταγγέλλει η κοπέλα για τον ιερέα

Σύνοδος Κορυφής: Την ανάγκη η Τουρκία να παραμείνει σε τροχιά αποκλιμάκωσης θα τονίσει ο Μητσοτάκης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr