Μητσοτάκης: Είμαστε έτοιμοι για αναπτυξιακό άλμα - Μπουρλά: Θα αναπτύξουμε τεχνολογίες αιχμής στην Ελλάδα

Η συζήτηση σε εκδήλωση του ΣΕΒ - «Εντός του 2022 θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος της πανδημίας» εκτίμησε ο πρωθυπουργός - Πολύ καλύτερος ο τρόπος εμβολιασμού της Ελλάδας από των ΗΠΑ, δήλωσε ο επικεφαλής της Pfizer - Υπάρχει αυξανόμενη αισιοδοξία για ισχυρούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ - Χαιρετισμό απηύθυνε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Συζήτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον επικεφαλής της Pfizer, Αλμπέρτ Μπουρλά και τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, πραγματοποίθηκε στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ. Την εκδήλωση χαιρέτησε με βιντεοσκοπημένο μήνυμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι εντός του 2022 θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος της πανδημίας. Αυτό θα πρέπει να γίνει με μία ανάπτυξη που θα περιορίζει τις ανισότητες.

Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, αντιμετωπίζει τρεις προκλήσεις:

1. Μία πολιτική με χαμηλότερους φόρους που δεν θα διακινδυνεύει την μακροοικονομική ισορροπία

2. Διαρθρωτικές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις. «Ουδέποτε αναστείλλαμε τις μεταρρυθμίσεις και τώρα που τελειώνει η πανδημία θα πατήσουμε γκάζι»

3. Το τραπεζικό σύστημα σήμερα είναι σε πολύ καλύτερη θέση και συζητάμε πλέον για το πώς θα χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία

Η χώρα πλέον είναι πολύ καλά τοποθετημένη για το αναπτυξιακό άλμα. «Να θεραπεύουμε το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας που είναι το αναπτυξιακό χάσμα που μας χωρίζει με την υπόλοιπη Ευρώπη», είπε.

Στη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πάνω από 2 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και την κατάρτιση. Μεγάλη πρόκληση είναι η μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και η απομάκρυνση από ένα στερεότυπο που λέει ότι χρειάζεται ένα πτυχίο για την επαγγελματική αποκατάσταση και επιτυχία. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια της εργασίας, υπάρχουν επαγγέλματα που δεν τους δίναμε ιδιαίτερη σημασία, τα οποία είναι απολύτως καθοριστικά για τη λειτουργία της κοινωνίας.

Η Ελλάδα έχει αρκετή αξιοπιστία ποια για να πετύχει τη μόνιμη μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων στο 22%.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο πρωθυπουργός είπε ότι μπορεί τώρα να πει με βεβαιότητα ότι «τώρα είναι η ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα». Οι προοπτικές είναι εξαιρετικά θετικές και υπάρχει το πλαίσιο. Το επενδυτικό κενό θα καλυφθεί τόσο με δημόσιες όσο και -κυρίως- από ιδιωτικές επενδύσεις.

«Οι συνθήκες είναι κατάλληλες για άλμα προόδου, για να αφήσει η χώρα πίσω της μία πονεμένη δεκαετία και να αλλάξει τελείως τον τρόπο με τον οποίο τοποθετείται στο διεθνή οικονομικό χάρτη» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Αλμπέρτ Μπουρλά είπε ότι συμμετέχει στη συζήτηση ως «πολύ περήφανος Έλληνας» και δήλωσε πρόθυμος «να συμβάλω πάντα σε κάθε συζήτηση για το μέλλον της χώρας».

«Δεν έπαψα ποτέ να πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει τη δυναμική να ευημερήσει, για αυτό πρέπει να στηρίζουμε τους νέους» δήλωσε.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μπουρλά όταν μιλάμε για προσέλκυση επενδύσεων, πρέπει να καταλάβουμε ότι το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό.

Εμείς επιλέξαμε πριν από 2 χρόνια να κάνουμε την επένδυση στη Θεσσαλονίκη. Ξάραμε πως η επιλογή της πόλης θα δημιουργήσει εντυπώσεις. Δεν θέλαμε να κάνουμε κανένα «δώρο». Η Θεσσαλονίκη τράβηξε την επένδυση με το σπαθί της. Επειδή ξέρω τη χώρα και την πόλη, ήξερα ότι υπάρχει μία τεράστια δεξαμενή ικανών ανθρώπων και μία διαφορετική αντίληψη πλέον στην χώρα. Βρήκα αυτό που περίμενα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. «Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι». Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες που κυρίως θα αναπτύξουμε τεχνολογίες αιχμής, τόνισε.

Λάβαμε περίπου 10.000 βιογραφικά, προσβάλαμε περίπου 400 άτομα. Το 15% εξ αυτών ήταν Έλληνες που θέλουν να γυρίσουν στη χώρα.

θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας και προτύπων. Όταν για δεκαετίες το πρότυπο ήταν μία θέση στο δημόσιο ή σε μία κρατικοποιημένη τράπεζα, αυτό δεν δημιούργησε προϋποθέσεις στους ανθρώπους να τολμήσουν.

«Οι επενδυτές έχουν ευχέρεια επιλογής, έχεις έτσι ολιστικό τρόπο για το πού θα κάνεις την επένδυσή σου. Η υλικοτεχνική υποδομή, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, το μετρό για να έρχονται οι εργαζόμενοι στη δουλειά, το οικονομικό καθεστώς (φορολογικά κίνητρα, απαλλαγές) το εργασιακό καθεστώς. Αν πιστεύεις το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζεσαι, αν πιστεύεις ότι η επένδυση σου θα είναι καλοδεχούμενη από το πολιτικό σύστημα της χώρας» υπογράμμισε.

Στην Ελλάδα λαμβάνεται πιστοποιητικό εμβολιασμού ευκολότερα από ότι το έλαβα εγώ στις ΗΠΑ, σημείωσε. «Ήταν πολύ – πολύ καλύτερος ο τρόπος που οργανώθηκε ο εμβολιασμός στην Ελλάδα από ό,τι στην Αμερική» είπε.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που φέρνει η κλιματική αλλαγή ο κ. Μπουρλά είπε ότι βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο. «Θα υπάρξουν αλλαγές και θα πρέπει να προσαρμοστούμε, οι ευκαιρίες θα υπερκεράσουν τα προβλήματα» δήλωσε.

«Έχω μεγάλες προσδοκίες από τι θα φέρει η ψηφιακή επανάσταση στη βιολογία. Είμαστε μπροστά σε μία επιστημονική αναγέννηση» δήλωσε ο κ. Μπουρλά.

Στη Θεσσαλονίκη φτιάχνουμε ένα ψηφιακό κέντρο που θα επικεντρωθεί στην έρευνα της βιολογίας μέσω τεχνολογίας. Η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί τις περισσότερες προοπτικές για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων. Το 75% των διαδικασιών στη Pfizer είναι ήδη αυτοματοποιημένο και έως το τέλος του χρόνου θα φτάσουμε το 95%.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα. Το χρειάζεται η δημόσια διοίκηση και οι επενδυτές, τόνισε ο Άλμπερτ Μπουρλά.

Κλείνοντας ο κ. Μπουρλά μίλησε για «χρυσή ευκαιρία» για να αφήσει πίσω της η χώρα τα προβλήματα της τελευταίας 10ετίας και απηύθυνε μήνυμα προς την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, καλώντας τους να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες οι ίδιοι, καθώς, όπως είπε, μερικές φορές δίνουν πολύ μεγαλύτερη σημασία από ό,τι χρειάζεται στο τι θα κάνει η κυβέρνηση.

O Δημήτρης Παπαλεξόπουλος τόνισε ότι υπάρχει ισχυρή αισιοδοξία ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε ισχυρή οικονομική και κοινωνική πρόοδο.

Η ανάπτυξη, όπως σημείωσε, δεν θα έρθει νομοτελειακά, θα πρέπει να την κατακτήσουμε. Γι' αυτό χρειάζονται αλλαγές τομές και ρήξεις

Υπάρχει σειρά ελπιδοφόρων δεδομένων, νεοφυείς επιχειρήσεις, εδραιωμένες επιχειρήσεις που επενδύουν σε πράσινο και ψηφιακό τους μέλλον, ξενιτεμένους νέους που ξαναγυρίζουν.

Υπάρχει επίσης ευρύτερη συναντίληψη στην κοινωνία, ότι χρειαζόμαστε στροφή στις επενδύσεις και την παραγωγή, ότι ανήκουμε στην ΕΕ κ.ά.

«Ως ΣΕΒ στηρίζουμε πλήρως και ανεπιφύλακτα την πρόθεση της Ευρώπης να είναι η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος ώς το 2050. Η αποτελεσματική της υλοποίηση θα συνδυάσει περιβαλλοντική βιωσιμότητα και οικονομική ευημερία» πρόσθεσε.

Ο χαιρετισμός της Προέδρου της Δημοκρατίας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών του ΣΕΒ:

«Κυρίες και κύριοι,

Η έξοδος από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση που έπληξε τη χώρα μας και τον πλανήτη φαίνεται να είναι πλέον αρκετά κοντά. Η ανακάλυψη του εμβολίου, αποτέλεσμα της επιτυχούς συνέργειας ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα και τη διεθνή επιχειρηματικότητα, και η τήρηση του προγράμματος των εμβολιασμών, αποτελούν ορόσημο για την πλήρη επάνοδο.

Ο δρόμος όμως επιστροφής στην κανονικότητα δεν είναι εύκολος. Η πανδημία έχει δοκιμάσει τις αντοχές των εθνικών οικονομιών και μετράει ήδη σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας παγκοσμίως.

Η Ελλάδα είχε μόλις αρχίσει να ανακάμπτει από τη δεκαετή οικονομική κρίση, όταν κληθήκαμε ξανά να αντιμετωπίσουμε συνθήκες με αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις για την κοινωνία και την οικονομία. Δείξαμε ωστόσο πως μπορούμε να επιτύχουμε πολλά όταν λειτουργούμε ως συντεταγμένο σύνολο, σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα. Αυτό είναι το δίδαγμα το οποίο πρέπει να κρατήσουμε, καθώς εισερχόμαστε δυναμικά στην μετά την Covid-19 εποχή.

Στον δρόμο που ανοίγεται, τα νέα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία ενισχύουν τα εθνικά οπλοστάσια για τον περιορισμό και τη σταδιακή ανάσχεση του εύρους και του βάθους των επιπτώσεων της πανδημίας. Ταυτόχρονα, η κοινή ευρωπαϊκή δράση στην αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης ενδυναμώνει την πίστη στην αναγκαιότητα εμβάθυνσης της συνεργασίας και αλληλεγγύης για τη βελτίωση της συλλογικής ανθεκτικότητας απέναντι σε δυνητικές διαταραχές που θα προκληθούν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Σήμερα μπορούμε να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι, αλλά δεν πρέπει να λησμονούμε ότι
πολλές μορφές ανισοτήτων έχουν διευρυνθεί τον τελευταίο χρόνο. Ανισότητες μεταξύ γενεών, μεταξύ πληθυσμιακών ομάδων, μεταξύ ανδρών και γυναικών, μεταξύ κρατών που έχουν πληγεί με ανομοιογενή τρόπο από την πανδημία και ανακάμπτουν με πολύ διαφορετικούς ρυθμούς. Έγινε εμφανές ότι ζούμε σε κοινωνίες που, παρότι είναι οικονομικά αναπτυγμένες και τεχνολογικά προηγμένες, παραμένουν ιδιαίτερα ασταθείς και ευάλωτες, ενώ οι υφιστάμενοι μηχανισμοί ελέγχου και αποτροπής κινδύνων δεν είναι πλέον επαρκείς για να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις. Αν δεν διασφαλιστεί ότι η μετάβαση πραγματοποιείται με δίκαιο τρόπο και με νέα, κατάλληλα θεσμικά εργαλεία, οι
σύγχρονες μεταβιομηχανικές διακινδυνεύσεις, που συνδέονται με ενδεχόμενες αναταραχές από την ανεξέλεγκτη κλιματική μετανάστευση, τις εμπορικές και γεωπολιτικές συγκρούσεις και τoν ψηφιακό αναλφαβητισμό, θα οδηγήσουν σε έκρηξη ανισοτήτων.

Μια ταχεία και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη είναι, συνεπώς, ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου και ευημερούντος μέλλοντος. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να ενισχύσουμε το αίσθημα της ατομικής μας συμβολής και συλλογικής ευθύνης.

Εξίσου καθοριστική είναι η προετοιμασία του κόσμου της εργασίας και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της βιομηχανίας. Στη χώρα μας, η παραγωγή και η μεταποίηση μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην ενδυνάμωση της εξωστρέφειας και στη θεμελίωση ενός αναπτυξιακού υποδείγματος που συνδυάζει αρμονικά την ανάπτυξη και την οικονομική απόδοση με την κοινωνική ευημερία και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Η επιτάχυνση των επενδύσεων στην πρωτοποριακή έρευνα και η υιοθέτηση τεχνολογικών καινοτομιών θα συντελέσουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού με υψηλά προσόντα, με όλες τις θετικές επιδράσεις που αυτό συνεπάγεται.

Στους μήνες που πέρασαν, και παρά τις δυσκολίες, ο κλάδος της μεταποίησης παρουσίασε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα. Θέλω, λοιπόν, να ευχαριστήσω τους επιχειρηματίες, τους εργαζόμενους, και όλους τους βιομηχανικούς και κοινωνικούς εταίρους, που συνεισέφεραν στον αγώνα να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα εμπόδια στην οικονομία και την κοινωνία μας.

Κυρίες και κύριοι,

Στο μέλλον οι επιχειρήσεις καλούνται να επενδύουν σε καινοτομία με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Η νέα Ευρωπαϊκή Βιομηχανική Στρατηγική αναδεικνύει τη σπουδαιότητα ανάπτυξης νέων και παραδοσιακών βιομηχανικών κλάδων που συμμορφώνονται με τα υψηλότερα κοινωνικά, εργασιακά και περιβαλλοντικά πρότυπα. Παράλληλα, μια σειρά από μηχανισμούς αυτορρύθμισης, όπως οι κώδικες δεοντολογίας και η εταιρική κοινωνική ευθύνη, καθώς και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο που σχετίζονται με τη δέουσα επιμέλεια των επιχειρήσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία του περιβάλλοντος, υπογραμμίζουν την ιδιαίτερη σημασία που έχει η υπεύθυνη και βιώσιμη επιχειρηματικότητα για το ομαλό πέρασμα στη νέα εποχή. Ταυτόχρονα, δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε να οικοδομηθεί μια θετική σχέση μεταξύ επιχειρήσεων και κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρώ πολύ ουσιαστική την πρωτοβουλία σας να αναδείξετε την ανάγκη ισχυροποίησης της σχέσης των επιχειρήσεων με την κοινωνία ως κεντρική προτεραιότητα και πυξίδα για το αύριο και τις επόμενες γενιές. Η προοπτική αυτή προσδίδει μια νέα δυναμική, ώστε η ελληνική βιομηχανία όχι απλώς να καταφέρει να προσαρμοστεί στις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, αλλά να γίνει επιταχυντής και καταλύτης νέων τρόπων σκέψης και δράσης που θα συγκροτήσουν το αξιακό υπόστρωμα μιας πιο συμπεριληπτικής ανάκαμψης της χώρας μας, προς όφελος όλων μας.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας.»
 


Ειδήσεις σήμερα

Αυτές είναι οι «διευκολύνσεις» για τους εμβολιασμένους: Όσα αλλάζουν σε εστίαση, μπαρ, θέατρα και γήπεδα

Ξυλοδαρμός 84χρονου από Ρομά στην Αγία Παρασκευή: «Αν δεν έφτανε γρήγορα η αστυνομία, θα τον σκότωναν»

Κάλυμνος: Δολοφόνησαν μάρτυρα διακίνησης ναρκωτικών με δηλητήριο σε ηρωίνη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr