Χρήστος Παππάς: Από την καταδίκη μέχρι... το μοναστήρι στη Σερβία και τώρα στη σύλληψη

Χρήστος Παππάς: Από την καταδίκη μέχρι... το μοναστήρι στη Σερβία και τώρα στη σύλληψη

Ο βίος και η πολιτεία  του Χρυσαυγίτη βουλευτή που καταδικάσθηκε και ... εξαφανίσθηκε

Χρήστος Παππάς: Από την καταδίκη μέχρι... το μοναστήρι στη Σερβία και τώρα στη σύλληψη
Ήταν 1η Οκτωβρίου πέρσι όταν ο υπαρχηγός του Νίκου Μιχαλολιάκου και «θεωρητικός» της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς, περνούσε την πόρτα του αστυνομικού τμήματος Παπάγου, όπου έδωσε το παρών, στο πλαίσιο των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί το 2015, όταν είχε αποφυλακισθεί με βούλευμα. Στις 10 του ίδιου μήνα και ενώ είχε εκδοθεί η δικαστική απόφαση, αλλά δεν είχε κριθεί η τύχη των καταδικασθέντων ο Παππάς είχε θεαθεί από αστυνομικούς να βγάινει από το σπίτι του στου Παπάγου και να επιστρέφει αργότερα.

Ο Παππάς όμως, έκανε γρήγορα σαφές ότι δεν σκόπευε να περιμένει τη σύλληψη κατ' εκτέλεση της δικαστικής απόφασης ή να παραδοθεί. Το σκεπτικό του ήταν ότι «δεν είχε λόγο να εκτίσει μια ποινή από τη στιγμή που θα γινόταν ελαφρύτερη στο εφετείο». Ετσι, επί εννέα μήνες κατάφερε να παραμείνει ασύλληπτος, έως απόψε που ο φυγόποινος - μέλος του διοικητηρίου της Χρυσής Αυγής έπεσε στα χέρια της αστυνομίας. Τον περασμένο Οκτώβριο πηγές της Κατεχάκη υποστήριζαν ότι ο Παππάς είχε τεθεί σε «διακριτική επιτήρηση», εν αναμονή της δικαστικής απόφασης.

Ακολούθησαν επισταμένες έρευνες σε σπίτι που «συνδέονταν» με τον Παππά τόσο στο λεκανοπέδιο της Αττικής, όσο και στα Γιάννενα - περιοχή που γνώριζε καλά και είχε δραστηριοποιηθεί ως έμπορος. Ωστόσο, ο Παππάς κατάφερε να παραμένει άφαντος. Μάλιστα, στο διάστημα των εννέα προηγούμενων μηνών και ενώ σε βάρος του είχε εκδοθεί και ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, είχε αναπτυχθεί έντονη φημολογία σύμφωνα με την οποία ο Παππάς είχε καταφέρει να διαφύγει στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Φεβρουάριο αυτές οι φήμες είχαν γίνει πιο «συγκεκριμένες» και μιλούσαν για διαφυγή του στη Σερβία, όπου φερόταν να διαμένει σε μοναστήρι. Κανείς δεν ξέρει αν τελικά είχε καταφέρει να φύγει και να επιστρέψει θεωρώντας ότι πλέον ο κίνδυνος της σύλληψής του ήταν μικρότερος- αυτό μένει να απαντηθεί τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, το «κρυφτούλι» του 59χρονου Παππά με τις Αρχές τελείωσε σήμερα, όταν και συνελήφθη στο διαμέρισμα στου Ζωγράφου μαζί με την 52χρονη που του παρείχε προστασία. 

Ο Παππάς είναι ο τελευταίος από τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής που θα περάσει τις επόμενες ημέρες την πύλη των φυλακών του Δομοκού για να εκτίσει την ποινή του. Με καθυστέρηση την πύλη των φυλακών πέρασε και ο ευρωβουλευτής- εκλεγμένες με τη Χρυσή Αυγή Γιάννης Λαγός, ο οποίος μετά την άρση της ασυλίας του στο ευρωκοινοβούλιο εκδόθηκε στην Ελλάδα πριν από ενάμισι μήνα.

Το γεγονός ότι ο Παππάς κατάφερε επί εννέα μήνες να παραμείνει ασύλληπτος πυροδότησε κατά διαστήματα έντονη πολιτική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ να εγκαλεί την κυβέρνηση και την αστυνομία για το γεγονός. Τον περασμένο Οκτώβριο μάλιστα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ με μια ανακοίνωση 11 σημείων, στην οποία περιέγραφε τα δεδομένα για τον τρόπο που είχε χειρισθεί την υπόθεση του  Παππά. Ανέφερε, ειδικότερα:

1. Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών στις 27/8/2015, ήρθησαν περιοριστικοί όροι που ίσχυαν για τον αποφυλακισθέντα τον Μάρτιο 2015 Χ. Παππά: Είχε υποχρέωση να εμφανίζεται μόνο μια φορά το μήνα στο Αστυνομικό τμήμα (την 1η κάθε μήνα), αντί για τρείς που ίσχυαν προηγουμένως και δεν ήταν πια υποχρεωμένος να διανυκτερεύει σπίτι του, στου Παπάγου.

2. Δηλαδή οι όροι έγιναν κατά πολύ επιεικέστεροι. Τους αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών, δεν κυβερνούσε η Ν. Δημοκρατία, ήταν υποχρεωμένη να τους εφαρμόσει η Αστυνομία.

3. Ο Χ. Παππάς με άνεση εφήρμοζε τους νέους όρους. Τελευταία φορά εμφανίσθηκε στο Τμήμα την 1η Οκτωβρίου 2020, ως όφειλε. Και η Αστυνομία το κατέγραψε και ενημέρωσε, ως όφειλε.

4. Έκτοτε δεν έχει εμφανισθεί. Δεν είχε καμιά τέτοια υποχρέωση, δεδομένου του προαναφερθέντος βουλεύματος.

5. Εάν η Αστυνομία παρακολουθούσε με οποιοδήποτε τρόπο τον Χρ. Παππά θα παρανομούσε διπλά. Απέναντι σε ένα πολίτη και απέναντι σε ένα κατηγορούμενο.

6. Στη σημερινή Ελλάδα και διακυβέρνηση οι παρακολουθήσεις γίνονται με εντολή εισαγγελέα. Όποιος έχει αντίθετη γνώμη να το δηλώσει καθαρά!

7. Ο ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγες μέρες εγκαλούσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη γιατί δεν συνέλαβε τον ευρωβουλευτή Λαγό. Τώρα εγκαλεί γιατί δεν παρακολουθούσαμε τον πολίτη-κατηγορούμενο Παππά.

8. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή καλεί το Υπουργείο και την Αστυνομία να παρανομήσουν. Και στον Λαγό και στον Παππά. Να μην εφαρμόσουν τη νομιμότητα, αλλά να ερμηνεύσουν το κράτος δικαίου α λα καρτ. Η ταραγμένη μετεμφυλιακή πολιτική μας ιστορία θα έπρεπε να είναι μάθημα για αυτές τις επικίνδυνες σκέψεις.

9. Στο όνομα λοιπόν της ομόθυμης λαϊκής καταδίκης της Χ.Α. ο ΣΥΡΙΖΑ πλειοδοτεί, πάει να κάνει το συναίσθημα παρανομία. Πιο σταλινικό, πιο ολοκληρωτικό, πιο λαϊκιστικό, πιο επικίνδυνο δεν γίνεται!

10. Ας γίνει λοιπόν απολύτως ξεκάθαρο στους κάθε είδους νοσταλγούς: Στην σημερινή Ελλάδα και διακυβέρνηση ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα!

11. Για τον φυγόποινο Χ. Παππά η Αστυνομία ενεργεί τα δέοντα. Το έχει κάνει πολλές φορές και με επιτυχία.

Ειδήσεις σήμερα

Χρυσή Αυγή: Συνελήφθη ο Χρήστος Παππάς στην περιοχή του Ζωγράφου

Κορωνοϊός: Τι θα ισχύει για ταξίδια και μαγαζιά το καλοκαίρι

Θάνατος 29χρονης Γαλλίδας στα Χανιά: Η μοιραία απόφαση που την οδήγησε χωρίς δυνάμεις στη χαράδρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης