Κύπρος: Κοίτασμα χρυσού εντοπίστηκε στην περιοχή Μιτσερό

Κύπρος: Κοίτασμα χρυσού εντοπίστηκε στην περιοχή Μιτσερό

«Αναμένουμε ακόμη τα ευρήματα οκτώ επιπλέον γεωτρήσεων», υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος της μεταλλευτικής εταιρείας

Κύπρος: Κοίτασμα χρυσού εντοπίστηκε στην περιοχή Μιτσερό
Χρυσός στην περιοχή της Κοκκινόγιας στο Μιτσερό, νοτιοδυτικά της Λευκωσίας στην Κύπρο, εντοπίσθηκε από την εταιρεία Venus Minerals. Η εταιρεία μεταλλευτικής έρευνας και εξόρυξης, με έδρα την Κύπρο, εντόπισε αποθέματα με υψηλή συγκέντρωση χαλκού και χρυσού στο συγκεκριμένο τμήμα, επιβεβαιώνοντας τα αποτελέσματα προηγούμενων γεωτρήσεων. 

Ερωτηθείς για το πώς μεταφράζεται πρακτικά η ύπαρξη χρυσού στην περιοχή του μεταλλείου της Κοκκινόγιας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Peter van der Borgh, είπε: «Τα αποτελέσματα της πρώτης γεώτρησης στην Κοκκινόγια είναι όντως πολύ ελπιδοφόρα, ωστόσο, αναμένουμε ακόμη τα ευρήματα οκτώ επιπλέον γεωτρήσεων στην περιοχή καθώς και άλλων τεσσάρων στον τομέα της Κλήρου. Μόνο τότε θα είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως η μεταλλευτική διαδικασία, περιλαμβανομένης και της διερευνητικής φάσης, είναι μακρά και απαιτητική.

Σε κάθε περίπτωση όμως πιστεύουμε ότι δίνοντας εκ νέου ώθηση στη μεταλλευτική βιομηχανία της χώρας, μέσα από τη βιώσιμη εκμετάλλευση των προηγουμένως αναξιοποίητων ορυκτών πόρων, τα οφέλη για την τοπική κοινότητα θα είναι πολλαπλά, ενώ η ενίσχυσή του κλάδου θα συμβάλει παράλληλα, στη διαφοροποίηση της οικονομίας του νησιού».

«Ο χρυσός δεν ήταν ο αρχικός μας στόχος»

«Ο χρυσός δεν ήταν ο αρχικός μας στόχος στο συγκεκριμένο κοίτασμα, δεδομένου ότι τα ιστορικά δεδομένα που αφορούσαν την περιεκτικότητα χρυσού στην περιοχή ήταν πολύ περιορισμένα», αναφέρει ο CEO.

«Ως εκ τούτου, επικεντρωθήκαμε στην αρχή στα αποθέματα χαλκού στο πλαίσιο του Magellan Project, όπου βάσει των εκτιμήσεών μας το συνδυασμένο απόθεμα ορυκτών ανέρχεται σε 9,5 εκατομμύρια τόνους με 0,65% χαλκό. Κατά τη διάρκεια όμως της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης στο κοίτασμα της Κοκκινόγιας υπήρχαν ενδείξεις σε δύο σημεία, για υψηλή συγκέντρωση χαλκού και χρυσού, όπως επίσης και σε βαθύτερα σημεία του κοιτάσματος κάτω από παλαιότερα έργα. Πρόκειται, αναμφίβολα, για μία ιδιαίτερα ενθαρρυντική εξέλιξη που τονώνει ακόμη περισσότερο την αυτοπεποίθησή μας για τις προοπτικές του κοιτάσματος», είπε ο κ.Peter van der Borgh.

Τα μελλοντικά πλάνα

Κληθείς να απαντήσει για τους μετέπειτα στόχους στις επόμενες έρευνες, ο CEO της Venus Minerals, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι οκτώ εναπομένουσες γεωτρήσεις στον τομέα της Κοκκινόγιας θα καταδείξουν την ύπαρξη ποσότητας χαλκού και χρυσού σε παρόμοια επίπεδα όπως η πρώτη γεώτρηση. «Σε αυτή την περίπτωση, η οικονομική βιωσιμότητα του κοιτάσματος θα ενισχυθεί, επηρεάζοντας θετικά τη μελλοντική διαδικασία εξόρυξης μεταλλευμάτων.

Φαίνεται πως προηγούμενες δειγματοληπτικές γεωτρήσεις που διενεργήθηκαν στη γύρω περιοχή δεν έφτασαν ποτέ πριν σε αυτό το βάθος, συνεπώς, σε συνδυασμό και με τα πιο πρόσφατα ευρήματά μας στην Κοκκινόγια, είμαστε αισιόδοξοι για τα επικείμενα αποτελέσματα. Την ίδια ώρα, και ενώ στην παρούσα φάση εστιάζουμε τις έρευνές μας στα τμήματα της Κοκκινόγιας και της Κλήρου, ως μέρος του Magellan Project στο Τρόοδος, στόχος μας είναι να επεκτείνουμε την έρευνά μας και στην περιοχή της Νέας Σιάς αλλά και σε κάποια από τα άλλα μας έργα μέσα στη χρονιά».

Το ιστορικό πλαίσιο της περιοχής

Στην περιοχή της Κοκκινόγιας, δυτικά της κοινότητας του Μιτσερού, εντοπίζεται ακόμη ένα μεταλλείο εξόρυξης θειούχου μεταλλεύματος, χαλκού και θείου. Η λειτουργία του συγκεκριμένου μεταλλείου μπορεί να ξεκίνησε από τη δεκαετία του ’40 εντούτοις οι εντατικότερες έρευνες και η εκμετάλλευση του έγινε κατά την περίοδο 1973-1979, από την Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρεία (Ε.Μ.Ε.), όπου εξορύχτηκαν γύρω στους 481.000 τόνους μεταλλεύματος. Η εκμετάλλευση του μεταλλείου της Κοκκινόγιας γινόταν με την εφαρμογή υπόγειων μεθόδων.

Η μεταφορά του μεταλλεύματος στην επιφάνεια γινόταν δια μέσου στοάς και πηγαδιού, ενώ η επεξεργασία του γινόταν σε εργοστάσιο εμπλουτισμού μεταλλευμάτων στο Μιτσερό. Από εκεί το τελικό προϊόν μεταφερόταν στο Βασιλικό, όπου γινόταν η φόρτωση του σε πλοία για να εξαχθεί στο εξωτερικό. Αξίζει να αναφερθεί πως η εκμετάλλευση της περιοχής της Κοκκινόγιας είχε γίνει από αρχαιοτάτους χρόνους και ιδιαίτερα κατά την περίοδο του 8ου με 7ου αιώνα π.Χ. (Με πληροφορίες τα πιο πάνω, από bigcyprus).

Πηγή: sigmalive.com

Ειδήσεις σήμερα

Οι νέοι μεταφέρουν τη λοίμωξη από τα νησιά - Ποιες περιοχές μπαίνουν σε αυξημένη επιτήρηση

Σάμος: Μαίνεται η φωτιά στους Βουρλιώτες - Εκκενώνονται προληπτικά το Κοκκάρι και ξενοδοχεία

Κορωνοϊός: Στα 2.794 τα νέα κρούσματα - Tα 402 με μετάλλαξη Δέλτα και 215 με νοτιοαφρικανική έως τις 7 Ιουλίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης