Πρασίνισε ξανά μεγάλη έκταση στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής μετά από εκτενή έργα αποκατάστασης τής Ελληνικός Χρυσός

Για να πρασινίσει και πάλι η περιοχή απομακρύνθηκαν οι αρσενοπυρίτες, που είχαν αποτεθεί εκεί τη δεκαετία του '80 και αποτελούσαν την κύρια πηγή ρύπανσης, και έγιναν εδαφοβελτιωτικά έργα ώστε το έδαφος να γίνει κατάλληλο για φύτευση 3.700 φυτών που ανήκουν σε είδη της τοπική χλωρίδας.


Sponsored Content

Από το 1975 έως το 1995, μια έκταση 32.000 τ.μ. συνολικά στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, λειτουργούσε ως υπαίθριος χώρος απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων, προϊόντων της παραγωγικής δραστηριότητας του μεταλλείου της Ολυμπιάδας. Ο χώρος αυτός ήταν μια καθημερινή υπενθύμιση της έλλειψης νομικού πλαισίου αλλά και των περιορισμένων τεχνολογικών δυνατοτήτων, παλαιότερων περιόδων, όπου τα μεταλλευτικά κατάλοιπα «αποθηκεύονταν» σε υπαίθριους χώρους και παρέμεναν εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες. Ειδικά για τους αρσενοπυρίτες της Ολυμπιάδας, η πρακτική αυτή είχε αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση της περιοχής απόθεσης και τη γενικότερη ρύπανση του τοπίου.

Σήμερα, οι μεγάλες μεταλλευτικές εταιρίες ακολουθούν τα πρότυπα της Υπεύθυνης Μεταλλευτικής δραστηριότητας εφαρμόζοντας βέλτιστες πρακτικές καταρχήν για την αποτροπή της ρύπανσης εξαρχής καθώς και για την αποκατάσταση των περιοχών από παλαιότερες χρήσεις. Σε αυτό το πνεύμα, η Ελληνικός Χρυσός έχει προχωρήσει σε εμβληματικά έργα που έχουν αλλάξει συνολικά την προσέγγιση γύρω από τη μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή.


Χρυσό και πράσινο
Από την πρώτη στιγμή της δραστηριοποίησής της, η  Ελληνικός Χρυσός ξεκίνησε το μεγαλεπήβολο έργο της αποκατάστασης τόσο του προαναφερθέντος υπαίθριου χώρου, καθώς και άλλων αντίστοιχων σημείων στην ευρύτερη περιοχή.

Ο χώρος αποκαταστάθηκε με την πλήρη απομάκρυνση των καταλοίπων και την εξυγίανση του επιβαρυμένου εδάφους με σύγχρονες μεθόδους εδαφοβελτίωσης. Στη συνέχεια, το έργο ολοκληρώθηκε με τη φύτευση 3.700 ενδημικών φυτών που πρασινίζουν εκ νέου την περιοχή, επαναφέροντάς την στην αρχική της κατάσταση.

Στην πράξη η Ελληνικός Χρυσός, στο πλαίσιο της υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας και σεβόμενη το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία που τη φιλοξενεί, σχεδιάζει και υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα περιβαλλοντικής αποκατάσταση στην Ελλάδα, για το οποίο έχουν ήδη επενδυθεί περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ, με στόχο να επιστρέψει η περιοχή σε άρτια και λειτουργική κατάσταση στην τοπική κοινωνία για κάθε χρήση.






ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΕΡΓΑ

Αποκατάσταση της Παλαιάς Λίμνης Τελμάτων στην Ολυμπιάδα
Πρόκειται για μία έκταση 300 στρεμμάτων, για την οποία πραγματοποιήθηκαν εργασίες για την απομάκρυνση και επεξεργασία 3 εκ. τόνων μεταλλευτικών καταλοίπων από προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα. Έως τον Φεβρουάριο του 2021 καθαρίστηκαν περίπου 160 στρέμματα της Παλαιάς Λίμνης Τελμάτων, με τις εργασίες να συνεχίζονται, ώστε η έκταση να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί μελλοντικά από την τοπική κοινωνία.

Αξιοποίηση παλαιού χώρου Φιρέ 
Από την περιοχή έχουν απομακρυνθεί εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι στείρων υλικών τα οποία παρέμεναν εκεί για δεκαετίες, τα οποία στη συνέχεια αξιοποιήθηκαν ως πρώτες ύλες για κατασκευαστικές εργασίες στα μεταλλεία.



Αποκατάσταση-πρότυπο στο χώρο απόθεσης «Καρακόλι» στο Στρατώνι
Η θέση «Καρακόλι» στο Στρατώνι, μια περιοχή στην οποία είχαν αποτεθεί στερεά κατάλοιπα από την κατεργασία μεταλλευμάτων τις προηγούμενες δεκαετίες, έχει αποκατασταθεί πλήρως και αποτελεί πλέον μελέτη περίπτωσης για σπουδαστές του αντικειμένου του περιβάλλοντος.


Φυτώριο και περιβαλλοντική παρακολούθηση
Σε έναν ακόμη παλαιό χώρο που η Ελληνικός Χρυσός αποκατέστησε πλήρως στην Ολυμπιάδα, έχει εγκατασταθεί από το 2008 ένα ειδικό φυτώριο, έκτασης περίπου 150 στρ., ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη, καλλιεργώντας περισσότερα από 400 είδη τοπικών φυτών, τα οποία χρησιμοποιούνται στα έργα αποκατάστασης.

Παράλληλα, η εταιρεία έχει εγκαταστήσει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα προγράμματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης στην Ευρώπη, το οποίο παρακολουθεί και καταγράφει μεταξύ άλλων την ποιότητα του αέρα, του εδάφους και των υδάτων, το ακουστικό περιβάλλον και τον θόρυβο, την σεισμικότητα και το οικοσύστημα, σε περισσότερα από 400 σημεία ελέγχου, αναρτώντας τα αποτελέσματα σε ειδική πλατφόρμα προσβάσιμη από όλους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr