Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τραπεζικό λογαριασμό του δημάρχου Θεσσαλονίκης

Κοινός τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο φαίνονται συνδικαιούχοι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ο γενικός γραμματέας του δήμου προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκη, έπειτα από δημοσίευμα τοπικής κυριακάτικης εφημερίδας.

Η ύπαρξη του λογαριασμού προέκυψε ως στοιχείο στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται από το Σώμα Οικονομικής Επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομίας για την υπόθεση υπεξαίρεσης κονδυλίων στη Διεύθυνση Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης που ξ

Κοινός τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο φαίνονται συνδικαιούχοι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ο γενικός γραμματέας του δήμου προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκη, έπειτα από δημοσίευμα τοπικής κυριακάτικης εφημερίδας.

Η ύπαρξη του λογαριασμού προέκυψε ως στοιχείο στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται από το Σώμα Οικονομικής Επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομίας για την υπόθεση υπεξαίρεσης κονδυλίων στη Διεύθυνση Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης που ξεπερνά τα 22 εκατ. ευρώ.

Ο λογαριασμός άνοιξε τον Αύγουστο του 1999 και έκλεισε επτά χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 2006, λίγο πριν από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διέρρευσαν, κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα διακινήθηκαν μέσω αυτού του λογαριασμού περί τα 300.000 ευρώ. Ο δήμαρχος σε έκτατη συνέντευξη Τύπου απάντησε πως πρόκειται για τον επίσημο τραπεζικό λογαριασμό της δημοτικής παράταξης «Αναγέννηση-Θεσσαλονίκη-Παπαγεωργόπουλος», τον οποίο και διατηρούσε βάσει σχετικού νόμου. Τον άνοιξε δε ο στενός συνεργάτης του Μιχάλης Λεμούσιας, στο όνομα του υποψηφίου, δηλαδή του κ. Παπαγεωργόπουλου, και στο όνομα του διαχειριστή, δηλαδή του κ. Λεμούσια. Αργότερα, στον λογαριασμό ο κ. Λεμούσιας αντικαταστάθηκε από τον συνδικαιούχο κ. Βασίλη Γάκη, που είναι πλέον αντιδήμαρχος Πολιτισμού. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για μία νέα επίθεση στο πρόσωπό του δηλώνοντας: «Ο τραπεζικός λογαριασμός της δημοτικής παράταξης άνοιξε μετά τις δημοτικές εκλογές του 1998 και έκλεισε και κατατέθηκε στις αρμόδιες αρχές μετά τις δημοτικές εκλογές του 2006, σύμφωνα με τον Νόμο 3202/2003. Θέλω να δηλώσω ότι η νέα αυτή επίθεση λάσπης εναντίον της παράταξής μας, η οποία μάλιστα στηρίζεται σε κακουργηματικές πράξεις, έπεσε στο κενό όπως και όλες οι προηγούμενες».

13 υπάλληλοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Βασίλης Φλωρίδης διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας την οποία ανέθεσε στον αντεισαγγελέα Πρωτοδικών, αρμόδιο για οικονομικά εγκλήματα, Λάμπρο Τσόγκα. Ο αρμόδιος εισαγγελέας καλείται να διερευνήσει πού πήγαν τα παραπάνω χρήματα, τον λόγο για τον οποίο διακινήθηκαν και εάν δηλώθηκαν στο «πόθεν έσχες» ενός εκ των δύο δικαιούχων. Στο μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο του Δήμου Θεσσαλονίκης εμπλέκονται, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας, 13 άτομα. Πρόκειται για υπαλλήλους, ανώτερους και μη, των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου, οι οποίοι φέρονται να χρησιμοποιούσαν πλαστά έγγραφα με τα οποία εκταμίευαν χρήματα. Τα κονδύλια που υπεξαιρέθηκαν αντιστοιχούσαν σε οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία των δημοτικών υπαλλήλων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr