Το μεγάλο …φαγοπότι στο ΥΠΠΟ καθίζει στο «σκαμνί» τρεις «γαλάζιους» υπουργούς
Οι υπουργοί που κάθισαν στην καρέκλα του υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) από το διάστημα από 14.9.01 έως 21.11. 07 γνώριζαν που κατέληγαν τα εκατομμύρια ευρώ από τους ειδικούς λογαριασμούς του ΥΠΠΟ αλλά δεν έκαναν τίποτα για αυτό. Και σε αυτό ακριβώς το σημείο διαπιστώθηκε από την εισαγγελική έρευνα που έγινε για τα οικονομικά πεπραγμένα του υπουργείου, η εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Έτσι, αυτό το σκέλος της δικογραφίας παίρνει το δρόμο προς τη Βουλή, όπως ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, πρ
Οι υπουργοί που κάθισαν στην καρέκλα του υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) από το διάστημα από 14.9.01 έως 21.11. 07 γνώριζαν που κατέληγαν τα εκατομμύρια ευρώ από τους ειδικούς λογαριασμούς του ΥΠΠΟ αλλά δεν έκαναν τίποτα για αυτό. Και σε αυτό ακριβώς το σημείο διαπιστώθηκε από την εισαγγελική έρευνα που έγινε για τα οικονομικά πεπραγμένα του υπουργείου, η εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Έτσι, αυτό το σκέλος της δικογραφίας παίρνει το δρόμο προς τη Βουλή, όπως ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και συγκεκριμένα εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος ή άλλο αδίκημα. Υπουργοί Πολιτισμού για το διάστημα που τυχόν αξιόποινες πράξεις εκ μέρους πολιτικών προσώπων δεν έχουν υποπέσει σε παραγραφή, διατέλεσαν ο κ. Μιχ. Λιάπης, ο κ. Γιώργος Βουλγαράκης και η κυρία Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, στην οποία είχε εκχωρήσει τις αρμοδιότητές του ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής ως τότε υπουργός Πολιτισμού.
Τεράστια κονδύλια που δόθηκαν σε συλλόγους και σωματεία – περίπου 100 στον αριθμό - κάθε άλλο παρά για την ανάδειξη πολιτισμικών δραστηριοτήτων δαπανήθηκαν, όπως ορίζει ο νόμος. Ενδεικτικά από το 2001 έως το 2007 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων και το Ταμείο Αλληλοβοηθείας Προσωπικού Υπαλλήλων που υπάγονται στο υπουργείο Πολιτισμού έχουν εισπράξει 29, 200, 000 ευρώ και 20, 225, 000 ευρώ αντιστοίχως. Τα χρήματα αυτά όπως διαπιστώθηκε από την εισαγγελική έρευνα διατέθηκαν σε εργαζομένους ως μπόνους. Για το λόγο αυτό και ανεξάρτητα από τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, διατάχθηκε περαιτέρω έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα χρήματα δίνονταν (έστω και παρανόμως) στους εργαζομένους ή κάποιοι τα οικειοποιήθηκαν. Στο πλαίσιο της έρευνας θα γίνει διαχειριστικός έλεγχος ενδεχομένως με τη συνδρομή της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων και άλλων ελεγκτικών φορέων.
Στο αρχείο
Αντίθετα, το δρόμο προς το αρχείο παίρνουν τα άλλα σκέλη της υπόθεσης, που αφορούν στο ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο), τον διαγωνισμό για την πρόσληψη 148 ατόμων στο υπουργείο Πολιτισμού τον οποίο είχε καταγγείλει ως «στημένο» η κυρία Εύη Τσέκου, τις συμβάσεις που αφορούσαν θέματα του 3ου ΚΠΣ αλλά και τη διαχείριση οικονομικών πόρων του Υπουργείου Πολιτισμού. Από την έρευνα δεν διαπιστώθηκε η τέλεση καμίας αξιόποινης πράξης από τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού κ. Χρήστο Ζαχόπουλο.
Πιο συγκεκριμένα:
- Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο: Στο στάδιο της έρευνας εξετάστηκαν 31 συνολικά καταγγελίες που αφορούσαν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Το διάστημα εκείνο (2004 – 2007) πρόεδρος του ΚΑΣ ήταν ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κ. Χρήστος Ζαχόπουλος. Από την έρευνα δεν προέκυψε η τέλεση αξιόποινης πράξης από τον κ. Ζαχόπουλο ή μέλη του ΚΑΣ. Το σκέλος αυτό της υπόθεσης παίρνει το δρόμο προς το αρχείο αφού πρώτα γνωμοδοτήσει σχετικά εισαγγελέας Εφετών.
- Ο διαγωνισμός των «148»: Πρόκειται για το διαγωνισμό για την πρόσληψη 148 υπαλλήλων στο υπουργείο Πολιτισμού, τον οποίο είχε καταγγείλει ως «στημένο» η κυρία Εύη Τσέκου. Η ίδια είχε υποστηρίξει ακόμη ότι είχε αλλοιωθεί η βαθμολογία της. Από την εισαγγελική έρευνα, ωστόσο, δεν προέκυψε ότι συντάχθηκε πίνακας επιτυχόντων ούτε ότι υπήρξε αλλοίωση ή νόθευση της βαθμολογίας της. Ούτε και για αυτό το σκέλος της υπόθεσης προέκυψε η τέλεση αξιόποινων πράξεων από τον κ. Ζαχόπουλο ή τον πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων κ. Σπύρο Κλαδά, τον οποίο η κυρία Τσέκου είχε επισκεφθεί στο γραφείο του. Και αυτό το σκέλος αυτό της υπόθεσης παίρνει το δρόμο προς το αρχείο αφού πρώτα γνωμοδοτήσει και εισαγγελέας Εφετών.
- Συμβάσεις, Γ΄ ΚΠΣ: Αναφορικά με τις συμβάσεις του υπουργείου Πολιτισμού με θέματα Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Γ΄ ΚΠΣ), από την εισαγγελική έρευνα δεν διαπιστώθηκε αδίκημα σχετικά με τις απευθείας αναθέσεις για το χρονικό διάστημα από 2002 έως 2006. Αντίθετα, όπως διαβεβαίωναν ανώτερες εισαγγελικές πηγές διαπιστώθηκε ότι αυτές ήταν απολύτως αναγκαίες για την υλοποίηση προγραμμάτων του Γ΄ ΚΠΣ τα οποία εκτελέστηκαν έγκαιρα και αποτελεσματικά και χωρίς να χαθούν κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, και αυτό το σκέλος της υπόθεσης οδεύει προς αρχείο αφού βέβαια προηγηθεί η σχετική γνωμοδότηση εισαγγελέα Εφετών.
- Διαχείριση οικονομικών πόρων του ΥΠΠΟ: Ούτε και για αυτό το κομμάτι της υπόθεσης διαπιστώθηκε η τέλεσης αξιόποινης πράξης. Οι οικονομικοί πόροι του υπουργείου Πολιτισμού προέρχονται από προϋπολογισμό και ο έλεγχος των δαπανών γίνεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή λογιστές του υπουργείου. Όλα λοιπόν και εδώ έγιναν σύμφωνα με το γράμμα του νόμου και το σκέλος αυτό της υπόθεσης αρχειοθετείται.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr