Σκάνδαλο στην Κύπρο: Big business με «χρυσά» διαβατήρια σε απατεώνες

Σκάνδαλο στην Κύπρο: Big business με «χρυσά» διαβατήρια σε απατεώνες

Στο εδώλιο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η Λευκωσία, που αγνόησε τις προειδοποιήσεις της Ε.Ε. και συνεχίζει να δίνει, με το αζημίωτο, υπηκοότητα σε χιλιάδες αλλοδαπούς. Η εμπλοκή μελών της κυβέρνησης για τη διευκόλυνση των «επενδυτών»

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Σκάνδαλο στην Κύπρο: Big business με «χρυσά» διαβατήρια  σε απατεώνες
Σε κερκόπορτα για την ασφάλεια της Ε.Ε. μετατράπηκε για πολλά χρόνια η Κύπρος, με την εφαρμογή του κατ’ ευφημισμόν «Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος» (ΚΕΠ), το οποίο προσέφερε, αντί χρημάτων, τη δυνατότητα απόκτησης κυπριακής υπηκοότητας και ταυτόχρονα την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη με όλα τα σχετικά προνόμια. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για ένα πρόγραμμα που έδωσε τη δυνατότητα σε καταζητούμενους, απατεώνες, ακόμα και δικτάτορες να αποφύγουν τους περιορισμούς ή τα εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδοθεί εναντίον τους και να κινούνται ελεύθερα σε 27 ευρωπαϊκά κράτη.

Παρά, λοιπόν, τις προειδοποιήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Λευκωσία συνεχίζει να δίνει τέτοια διαβατήρια μέχρι και σήμερα παρότι τυπικά το ΚΕΠ καταργήθηκε την 1η Νοεμβρίου 2020.

Με σέντρα από την Αγγλία

Πριν από λίγες ημέρες το τηλεοπτικό δίκτυο AL JAZEERA αποκάλυψε ακόμα μία πτυχή αυτού του προγράμματος, κατά τη διάρκεια έρευνας για το αγγλικό ποδόσφαιρο και το ξέπλυμα χρήματος με την αγοραπωλησία ομάδων.

Οι δημοσιογράφοι των γραφείων στο Λονδίνο ήρθαν σε επαφή με έναν πρώην αστυνομικό της Scotland Yard και έναν μεσάζοντα ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα των αγοραπωλησιών παικτών και ομάδων. Αμφότεροι, λοιπον, προσφέρθηκαν να λύσουν το πρόβλημα με καταζητούμενο Κινέζο επενδυτή, διαφημίζοντας τις προσβάσεις τους στην Κύπρο. Από τις συναντήσεις που οπτικογραφήθηκαν με κρυφές κάμερες, φαίνεται οι δύο Βρετανοί να υποστηρίζουν ότι είναι πολύ εύκολο να εξασφαλίσουν κυπριακή υπηκοότητα σε κάποιον καταζητούμενο, μια και το έχουν κάνει στο παρελθόν με Ρώσους, Ουκρανούς και Νιγηριανούς. Στην περίπτωση ενός Ρώσου ανέφεραν ότι ταξίδεψε Κύπριος υπουργός στο Λονδίνο και έκανε τη σχετική διαδικασία στο κυπριακό προξενείο, ώστε ο καταζητούμενος «επενδυτής» να μην πατήσει το πόδι του στην Κύπρο. Δεν αναφέρθηκε το όνομα του υπουργού, αλλά όπως ειπώθηκε, η ταρίφα είναι 10 εκατ. ευρώ και μπορεί να γίνει αλλαγή ονόματος και ημερομηνίας γέννησης ώστε να μην μπορεί να εντοπιστεί η πραγματική ταυτότητα του «επενδυτή».

Κλείσιμο
Η κυπριακή κυβέρνηση χαρακτήρισε γελοιότητες και αποκυήματα φαντασίας τα περί ταξιδιού υπουργού στο Λονδίνο για να διευθετήσει την πολιτογράφηση Ρώσου καταζητούμενου. Ο γενικός εισαγγελέας, πάντως, διαβεβαίωσε πως θα γίνει έρευνα ώστε να διαπιστωθούν τα γεγονότα.

Σκάνδαλο στην Κύπρο: Big business με «χρυσά» διαβατήρια  σε απατεώνες
O πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης καταθέτει ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής που εξετάζει το σκάνδαλο με τα «χρυσά» διαβατήρια


Δικαιολογίες για τουρκικό δάκτυλο!

Οταν το AL JAZEERA, το 2020, παρουσίασε ντοκιμαντέρ για την υπόθεση των «χρυσών» διαβατηρίων στην Κύπρο, η κυβέρνηση αντέδρασε μάλλον άκομψα και υπό το κράτος πανικού ισχυρίστηκε πως πρόκειται για τουρκική προπαγάνδα από ένα τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ, το οποίο διατηρεί στενές σχέσεις με την Τουρκία! Το κανάλι είχε παρουσιάσει βίντεο με τον τότε πρόεδρο της Βουλής της Κύπρου Δημήτρη Συλλούρη να συζητάει τρόπους παράκαμψης της νομοθεσίας ώστε να δοθεί διαβατήριο σε καταζητούμενο. Εμπλοκή είχε και ο τότε βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης, ο οποίος διατηρεί εταιρεία κατασκευής και πώλησης ακινήτων.

Οταν έγινε ξεκάθαρο πως δεν υπήρχε πολιτική στόχευση πίσω από το ντοκιμαντέρ, η κυπριακή κυβέρνηση αναγκάστηκε να διορίσει ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή για να εξετάσει όλα τα «χρυσά» διαβατήρια από το 2007 έως το 2020. Παράλληλα διέκοψε τη λειτουργία του ΚΕΠ.

Το επενδυτικό πρόγραμμα άρχισε να λειτουργεί το 2007, από την κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου και διατηρήθηκε με αλλαγές από τις κυβερνήσεις Δημήτρη Χριστόφια και Νίκου Αναστασιάδη. Μετά το κούρεμα καταθέσεων το 2013, η μαζική πολιτογράφηση αλλοδαπών με ανύπαρκτο σχεδόν έλεγχο θεωρήθηκε «εκδίκηση» για τον τρόπο που η Ε.Ε. συμπεριφέρθηκε στην Κύπρο. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη αντέδρασε μοιράζοντας «χρυσά» διαβατήρια και βαφτίζοντας Ευρωπαίους πολίτες μερικές χιλιάδες αλλοδαπούς με γερά πορτοφόλια…

Και ενώ οι Βρυξέλλες ανέμεναν τον τερματισμό της παροχής υπηκοοτήτων σε «επενδυτές», η Λευκωσία ανακοίνωσε πως έχει να εξετάσει ακόμα 1.413 αιτήσεις!

Η κυπριακή κυβέρνηση ρισκάρει το πρόστιμο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να εξυπηρετηθούν οι εργολάβοι που έχουν αρχίσει το χτίσιμο δεκάδων πολυώροφων πύργων με διαμερίσματα κι αυτό γιατί αν σταματήσουν τα διαβατήρια, θα μείνουν απούλητα και τα διαμερίσματα.

Μπάτε, σκύλοι, αλέστε…

Το πρόγραμμα των «χρυσών» διαβατηρίων της Κύπρου ήταν η επιτομή της αρπαχτής. Τα κριτήρια που ετίθεντο από την κυβέρνηση όχι μόνο χαλάρωναν μήνα με τον μήνα και χρόνο με τον χρόνο, αλλά είχαν τέτοια «παράθυρα» που επέτρεπαν σε διεθνώς καταζητούμενους, εγκληματίες, απατεώνες, ακόμα και μέλη δικτατορικών κυβερνήσεων να γίνονται Ευρωπαίοι υπήκοοι.

Μέσα στην παραζάλη του χρήματος που έρρεε άφθονο, ήταν αναπόφευκτη και η πολιτική διαπλοκή (σύγκρουση συμφέροντος τη λένε). Δικηγορικά γραφεία συνδεδεμένα με υπουργούς έκαναν αιτήσεις για λογαριασμό «επενδυτών» και εξασφάλιζαν υπηκοότητες για εκατοντάδες αλλοδαπούς.

Ενα από τα πολλά «παράθυρα» που είχε το πρόγραμμα των «χρυσών» διαβατηρίων ήταν και αυτό των λεγόμενων συλλογικών επενδύσεων που έδινε το δικαίωμα σε πέντε άτομα με συλλογική επένδυση 12,5 εκατ. ευρώ να πολιτογραφούνται συν γυναιξί και τέκνοις, «επενδύοντας» τα μισά χρήματα από αυτά που προβλέπονταν στις ατομικές «επενδύσεις». Οι περισσότεροι από αυτούς τους «επενδυτές» ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου (καταζητούμενοι, πολιτικά εκτεθειμένοι, ελεγχόμενοι για απάτες, φοροδιαφυγή κ.λπ.). Οπως σημειώνεται στο πόρισμα της ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής, «από την εξέταση των φακέλων υψηλού κινδύνου που εμπίπτουν σε σχέδιο συλλογικής επένδυσης, διαπιστώθηκε ότι στην πράξη οι συλλογικές επενδύσεις μάλλον αποτελούνταν από οποιουσδήποτε 5 τουλάχιστον επενδυτές, με συνολική επένδυση ύψους τουλάχιστον 12.500.000 ευρώ. Σε όλες τις περιπτώσεις που εξετάστηκαν, οι επενδυτές δεν είχαν σχέση μεταξύ τους και οι ίδιες οι επενδύσεις δεν είχαν σχέση μεταξύ τους. Από τους φακέλους που μελετήθηκαν, δημιουργείται η εντύπωση ότι οι πάροχοι υπηρεσιών (promoters) ομαδοποιούσαν τουλάχιστον 5 τυχαίους ενδιαφερόμενους επενδυτές, με διαφορετικές επενδύσεις ο καθένας, φτάνει να άθροιζαν συνολικά επένδυση ύψους 12.500.000 ευρώ για να κάνουν χρήση των χαμηλότερων οικονομικών επενδυτικών ορίων (2,5 εκατ. αντί 5 εκατ. ευρώ)».

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση «επενδυτή» ο οποίος είχε υποβάλει αίτηση το 2016 και δεν πληρούσε τα κριτήρια για επένδυση 5 εκατ. ευρώ. Τελικά εντάχθηκε σε «συλλογική επένδυση» χωρίς να έχει καμία σχέση με τους άλλους 4 επενδυτές και πήρε διαβατήριο στη μισή τιμή. Μάλιστα η ερευνητική επιτροπή διαπιστώνει πως υπήρχε συνεργασία των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών με παρόχους ώστε να παραβιάζονται τα κριτήρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ 2014-2016 υποβλήθηκαν αιτήσεις για 113 τέτοια συλλογικά επενδυτικά σχέδια. Από τα 113 συλλογικά σχέδια, μόνο 6 εντοπίστηκε να αφορούσαν την ίδια επένδυση!

Ο άνθρωπος με τα δύο ονόματα

Μια άλλη χαρακτηριστική περίπτωση απάτης -ίσως η πιο προκλητική- ήταν αυτή του Ιρανού Mehdi Ebrahimi Eshratabadi, ο οποίος κατάφερε να πολιτογραφηθεί με το όνομα Tony Newman. Ο Eshratabadi παρουσίασε πιστοποιητικό γέννησης από τη Δομινικανή Δημοκρατία στο οποίο αναφερόταν ότι γεννήθηκε στη Μαλαισία και ονομαζόταν Tony Newman. Τόσο το πιστοποιητικό γεννήσεως όσο και το δομινικανό διαβατήριο που παρουσίασε ήταν πλαστά. Μάλιστα υπέγραψε και ένορκη δήλωση ενώπιον κυπριακού δικαστηρίου βεβαιώνοντας πως όλα τα στοιχεία που κατέθεσε είναι αληθή. Ωστόσο η Ιντερπόλ ενημέρωσε τις κυπριακές αρχές πως ο Tony Newman είναι ο Ιρανός Mehdi Ebrahimi Eshratabadi που καταζητείται διεθνώς για ξέπλυμα χρήματος, καθώς είχε καταχραστεί περίπου 100 εκατ. δολάρια από μαλαισιανή εταιρεία που εμπορεύεται πετροχημικά προϊόντα. Στην απάτη μετείχε και ο πατέρας του, Maleksabet Ebrahimi, ο οποίος επίσης είναι καταζητούμενος και επίσης πολιτογραφήθηκε Κύπριος!

Σκάνδαλο στην Κύπρο: Big business με «χρυσά» διαβατήρια  σε απατεώνες
O Μαλαισιανός Jho Taek Low


Ο Tony Newman είχε επισκεφθεί υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου για να κάνει κάποιες συναλλαγές και κίνησε υποψίες σε κάποιους υπαλλήλους, γιατί «έμοιαζε» πολύ με έναν πελάτη που λίγους μήνες πριν είχε παρουσιαστεί ως Mehdi Ebrahimi Eshratabadi. Το περίεργο είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις τα αιτήματα υπέβαλε στην τράπεζα το ίδιο δικηγορικό γραφείο, οι ιδιοκτήτες του οποίου έχουν ήδη οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη με βαριές κατηγορίες. Οπως σημειώνεται σε πόρισμα έρευνας, «ενδεχομένως το δικηγορικό γραφείο που εξυπηρετούσε τον Tony Newman και τον Mehdi Ebrahimi Eshratabadi να ήξερε ότι ήταν το ίδιο άτομο και ενδεχομένως να φαίνεται ότι η δήλωση στην αίτηση για πολιτογράφηση να είναι ψευδής».

Η 71χρονη Choeung Sopheap και ο σύζυγός της Ming Kan Lau απέκτησαν την κυπριακή υπηκοότητα στις 18 Ιανουαρίου 2017. Πέντε μήνες αργότερα Κύπριος υπήκοος έγινε και ο γιος τους Yaozhong Lau. Την αίτηση προώθησε το δικηγορικό γραφείο Ανδρέας Δημητριάδης και Σία ΔΕΠΕ, που ανήκει στον πατέρα του τότε υπουργού Συγκοινωνιών Μάριου Δημητριάδη, ο οποίος ήταν μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου που έλαβε την απόφαση πολιτογράφησης. Το κεντρικό πρόσωπο σε αυτή την υπόθεση ήταν ο σύζυγος της Choeung Sopheap, ο οποίος είναι γερουσιαστής στην Καμπότζη και συνεπώς πολιτικώς εκτεθειμένο πρόσωπο (ΠΕΠ). H δραστηριότητα της ίδιας της αιτήτριας απεκρύβη. Η Choeung Sopheap στο βιογραφικό της είχε δηλώσει γενικώς ότι είναι Chairperson of Cambodia International Investment Development Group Co. Ltd. Στην πραγματικότητα, λόγω του συζύγου της, ο οποίος φέρεται ως συγγενής του πρωθυπουργού (δικτάτορα) της Καμπότζης Hun Sen διαχειριζόταν μια εταιρεία η οποία ξεσπίτωσε 4.000 οικογένειες για να αναπτύξει με ακίνητα μια περιοχή... χωρίς μάλιστα να τους αποζημιώσει. Το συμβάν είχε αναγκάσει την Παγκόσμια Τράπεζα να διακόψει τη χρηματοδότηση χώρας.

Τόσο η Choeung Sopheap όσο και ο υιός της φέρονται να υπέγραψαν την αίτηση για πολιτογράφηση ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου στις 6 Σεπτεμβρίου 2016 και στις 3 Ιανουαρίου 2017 αντιστοίχως... αλλά εκείνες τις ημερομηνίες δεν βρισκόταν ούτε η μία ούτε ο άλλος στην Κύπρο! Η οικογένεια ήρθε στο νησί μόνο μία φορά για δύο ημέρες, από τις 11 έως τις 13 Αυγούστου του 2016.

Ο «ορθόδοξος» καταζητούμενος

Η περίπτωση του Μαλαισιανού Jho Taek Low ίσως είναι η πλέον γνωστή υπόθεση απόκτησης κυπριακής υπηκοότητας από διεθνώς καταζητούμενο για τεράστια απάτη. Μάλιστα υπήρξε προσωπική εμπλοκή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου και το «δωράκι» που έδωσε ο Low στην Αρχιεπισκοπή ήταν δύο επιταγές ύψους 300.000 και 10.000 ευρώ. Ο κ. Χρυσόστομος είχε στείλει, την 1η Σεπτεμβρίου 2015, επιστολή στον τότε υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, από τον οποίο ζητούσε να τεθεί άμεσα προς έγκριση η αίτηση πολιτογράφησης του Low στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στις 3 Σεπτεμβρίου, όπως και έγινε. Ο Μακαριότατος ανέφερε πως ο Low επρόκειτο να επενδύσει σε ακίνητο που ανήκε στην Εκκλησία. Προτού ληφθεί απόφαση για την πολιτογράφηση του Low, το υπουργείο Εσωτερικών είχε στην κατοχή του δημοσίευμα ημερομηνίας 28/8/2015 στο οποίο αναφερόταν πως εμπλεκόταν στο μεγάλο σκάνδαλο του Μαλαισιανού Κρατικού Επενδυτικού Προγράμματος.
Σκάνδαλο στην Κύπρο: Big business με «χρυσά» διαβατήρια  σε απατεώνες
O Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος


Ο φίλος του Μαδούρο

Ο Leonardo Gonzalez Dellan, υπήκοος Βενεζουέλας, πολιτογραφήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2019 και τέσσερις ημέρες μετά (8 Ιανουαρίου 2019) μπήκε σε λίστα κυρώσεων από τις ΗΠΑ, καθώς φέρεται να ξέπλυνε 2,5 δισ. δολάρια για λογαριασμό του καθεστώτος Μαδούρο. Ηταν πρόεδρος της Banco Industrial de Venezuela. Οπως αναφέρεται στο πόρισμα ερευνητικής επιτροπής, «ενδεχομένως να πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποστέρησης πολιτογράφησης, καθότι από τα στοιχεία που υπάρχουν εντός του φακέλου και από την ενημέρωση που λήφθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, τόσο ο επενδυτής όσο και ο πάροχος δεν έχουν εκπληρώσει την προϋπόθεση που έθεσε το υπουργικό συμβούλιο, ήτοι να υποβάλλει στα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, κάθε χρόνο, πιστοποιητικό προόδου των εργασιών ανέγερσης του ακινήτου και μετά την αποπεράτωσή του βεβαίωση παράδοσής του στον ίδιο. Συγκεκριμένα, ο πάροχος φαίνεται ότι δεν ανταποκρίθηκε στην επιστολή του υπουργείου Οικονομικών που του εστάλη το 2019».

«Διάσημοι» Ρώσοι καταζητούμενοι

Η μεγάλη πλειοψηφία των «επενδυτών» που πήραν κυπριακά «χρυσά» διαβατήρια είναι Ρώσοι. Μαζί με τον «επενδυτή» αποκτούσαν υπηκοότητα ο/η σύζυγος, τα παιδιά τους και κάτω από προϋποθέσεις και οι γονείς του. Ετσι εξηγείται και η μεγάλη ρωσική κοινότητα που έχει δημιουργηθεί στη Λεμεσό, η οποία αποκαλείται χάριν αστεϊσμού και «Lemesograd». Το προφίλ κάποιων εκ των «επενδυτών» προκαλεί ενδιαφέρον για την ποιότητα των ανθρώπων που απέκτησαν ευρωπαϊκή ιθαγένεια και εξηγεί την οργή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Κύπρου.

Ειδήσεις σήμερα: 

Άνοιξε η πλατφόρμα για την εφάπαξ ενίσχυση 718,65 ευρώ στους πυρόπληκτους εργαζόμενους

Ενισχυτική δόση εμβολίου: Πόσο αναγκαία είναι - Πώς «δουλεύει» με τα αντισώματα και πώς μπορεί ν' αλλάξει τον εμβολιαστικό κύκλο

Οι πρώτες Αφγανές γυναίκες που πήραν μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες μιλούν για τη βία των Ταλιμπάν

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης