Πώς επηρεάζει η Σελήνη τον καιρό στη Γη - Εκτενές άρθρο του BBC μιλά για αύξηση πλημμυρών το 2030

Η NASA ισχυρίζεται ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής, σε συνδυασμό με την επίδραση του σεληνιακού κομβικού κύκλου, θα προκαλέσει δραματική αύξηση του αριθμού των πλημμυρών από παλίρροιες κατά τη δεκαετία του 2030

«Ωχρό το φως της Σελήνης;  Θα βρέξει. Κόκκινο το φως της Σελήνης; Θα φυσά. Λευκή η Σελήνη; Ο καιρός θα είναι καλός, δεν θα βρέχει ούτε θα φυσάει, ούτε θα χιονίζει»...

Απο αρχαιοτάτων χρόνων, πολλές γενιές πριν, ο άνθρωπος παρακολουθούσε το Φεγγάρι για να «διαβάσει» τα σημάδια και την εξέλιξη του καιρού. 

Εκτενές ρεπορτάζ του βρετανικού «BBC» προσπαθεί να αναλύσει πώς επηρεάζει η Σελήνη τον καιρό στη Γη, ξεκινώντας το άρθρο με τη δημιουργία της. 

Μάλιστα, από το δημοσίευμα προκύπτει, μεταξύ άλλων,  το σημαντικό στοιχείο ότι η  NASA ισχυρίζεται ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής, σε συνδυασμό με την επίδραση του σεληνιακού κομβικού κύκλου, θα προκαλέσει δραματική αύξηση του αριθμού των πλημμυρών από παλίρροιες κατά τη δεκαετία του 2030.

Αναζητώντας τον τρόπο δημιουργίας της Σελήνης γενικά, λοιπόν, αστρονόμοι βρήκαν ενδείξεις πως προήλθε από τη σύγκρουση ενός μικρού πλανήτη με τη Γη, πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η σύγκρουση ήταν τόσο βίαιη που αυτό το «πλανητικό έμβρυο», με όνομα «Θεία», κατέληξε να ενσωματωθεί στη Γη και το Φεγγάρι.

Δεν είναι πρώτη φορά που επιστήμονες υποστηρίζουν πως η Σελήνη σχηματίσθηκε από μία σύγκρουση στο ηλιακό μας σύστημα. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, οι θεωρίες που είχαν προταθεί πρότειναν ότι η Θεία απέσπασε ένα μικρό τμήμα της Γης, εκτινάσσοντάς το σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, ενώ στη συνέχεια συνέχισε το «ταξίδι» της στο διάστημα.

Το άρθρο του BBC αναφέρει χαρακτηριστικά: 

«Πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, δύο αρχαίοι πλανήτες συγκρούστηκαν και συγχωνεύτηκαν για να δημιουργηθεί η Γη. Κατά τη διάρκεια της κολοσσιαίας αυτής συνάντησης αυτών των δύο πλανητών – της πρωτο-Γης και του πλανήτη Θεία – μια μικρή βραχώδης μάζα αποσπάστηκε και έγινε η Σελήνη.

Η Σελήνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ίδια την ύπαρξή μας, αφού οι σεληνιακοί ρυθμοί είναι ενσωματωμένοι στους κύκλους της ζωής στη Γη. Ωστόσο, οι επιπτώσεις των ενεργειών της Σελήνης στη Γη, δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές.

Ταλαντευόμενη τροχιά

«Η πιο προφανής επίδραση της Σελήνης στη Γη μπορεί να παρατηρηθεί στις παλίρροιες των ωκεανών. Καθώς η Γη περιστρέφεται σε καθημερινή βάση, η βαρύτητα της Σελήνης έλκει το νερό στην πλησιέστερη πλευρά της Γης προς το μέρος της, δημιουργώντας ένα εξόγκωμα, μια διόγκωση.

Η θάλασσα διογκώνεται και στην απέναντι πλευρά, λόγω της φυγόκεντρης δύναμης που προκαλείται από την περιστροφή της Γης. Η Γη περιστρέφεται κάτω από αυτά τα υδάτινα εξογκώματα, με αποτέλεσμα τις δύο παλίρροιες και τις δύο άμπωτες που βλέπουμε κάθε μέρα».



Το δημοσίευμα συνεχίζει, αναφέροντας: 

«Κάθε 18,6 χρόνια η τροχιά της Σελήνης ''ταλαντεύεται'' μεταξύ ενός μέγιστου και ενός ελάχιστου συν ή μείον 5 μοίρες σε σχέση με τον ισημερινό της Γης. Αυτός ο κύκλος, που καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1728, ονομάζεται σεληνιακός κύκλος. Όταν το σεληνιακό επίπεδο γέρνει μακριά από το επίπεδο του ισημερινού, οι παλίρροιες στη Γη είναι πιο ήπιες. Όταν η τροχιά της Σελήνης είναι πιο ευθυγραμμισμένη με τον ισημερινό της Γης, οι παλίρροιες είναι πιο έντονες.

Η NASA,σύμφωνα με το άρθρο, ισχυρίζεται ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής, σε συνδυασμό με την επίδραση του σεληνιακού κομβικού κύκλου, θα προκαλέσει δραματική αύξηση του αριθμού των πλημμυρών από παλίρροιες κατά τη δεκαετία του 2030.



Ο σεληνιακός κύκλος μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον άνθρωπο, αλλά να αποτελέσει υπαρξιακή απειλή για την άγρια ζωή στα παράκτια οικοσυστήματα.

Οι παλίρροιες είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει την κίνηση των ωκεάνιων ρευμάτων, τα οποία μετακινούν θερμό ή ψυχρό νερό γύρω από τη Γη. Τα θερμά ωκεάνια ρεύματα φέρνουν θερμότερο και υγρότερο καιρό, ενώ τα ψυχρά φέρνουν ψυχρότερο και ξηρότερο καιρό.

Ένα από τα σημαντικότερα καιρικά φαινόμενα στη Γη μπορεί επίσης να επηρεαστεί από τον σεληνιακό κύκλο. Συνήθως, οι ισχυροί άνεμοι κατά μήκος του ισημερινού, διώχνουν το θερμό επιφανειακό νερό προς τα δυτικά, από τη Νότια Αμερική προς την Ινδονησία και στη θέση του αναδύεται ψυχρότερο νερό.

Κατά τη διάρκεια ενός συμβάντος Ελ Νίνιο, αυτοί οι άνεμοι εξασθενούν ή αντιστρέφονται, επηρεάζοντας τον καιρό σε όλο τον κόσμο. Το θερμό επιφανειακό νερό συσσωρεύεται κοντά στη δυτική ακτή της Νότιας Αμερικής και το ψυχρό νερό παραμένει βαθιά στον ωκεανό. Υγρές περιοχές μπορεί να βιώσουν ξηρασία, ενώ ξηρές περιοχές μπορεί να πλημμυρίσουν από βροχές, προκαλώντας ακόμη και την άνθιση των ερήμων.



«Πάγος, γη και αέρας»

Στην άκρως ενδιαφέρουσα ανάλυση του BBC σημειώνεται ακόμα, ότι «ενώ ο σεληνιακός κύκλος πρόκειται να επιφέρει αξιοσημείωτες αλλαγές τις επόμενες δεκαετίες, σε μικρότερη χρονική κλίμακα η Σελήνη επηρεάζει τη Γη με άλλους, λιγότερο γνωστούς τρόπους.


Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η Σελήνη επηρεάζει τις πολικές θερμοκρασίες και συμβάλλει στις διακυμάνσεις της έκτασης των πάγων της Αρκτικής. Αν και εδώ, η επιρροή της Σελήνης δεν είναι ο 18,6ετής κύκλος της, αλλά η πιο γνωστή μηνιαία διακύμανση της ποσότητας του φωτός που αντανακλάται από αυτήν καθώς αυξάνεται και μειώνεται. Μετρήσεις  από δορυφόρους έχουν δείξει ότι οι πόλοι είναι κατά 0,55 βαθμούς Κελσίου θερμότεροι κατά τη διάρκεια μιας πανσελήνου».


Το νερό και ο πάγος των ωκεανών δεν είναι τα μόνα μέρη του πλανήτη που βιώνουν παλίρροιες. Η Σελήνη έχει επίσης παλιρροιακή επίδραση τόσο στη στερεά γη όσο και στην ατμόσφαιρα. Οι παλίρροιες της Γης είναι παρόμοιες με τις παλίρροιες των ωκεανών. Η ξηρά παραμορφώνεται και διογκώνεται όπως ακριβώς και η θάλασσα και πιστεύεται ότι προκαλεί ηφαιστειακή δραστηριότητα και σεισμούς.

Οι ατμοσφαιρικές παλίρροιες προκαλούν ροές ενέργειας από την ανώτερη στην κατώτερη ατμόσφαιρα και αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση. Οι μεταβολές της ατμοσφαιρικής πίεσης που συνδέονται με τη θέση της Σελήνης, ανιχνεύθηκαν για πρώτη φορά το 1847. Οι βαρυτικές δυνάμεις της Σελήνης προκαλούν εξογκώματα και ταλαντώσεις στη γήινη ατμόσφαιρα, παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται στο νερό.

Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η Σελήνη είναι αυτή που κατέστησε δυνατή τη ζωή εξ αρχής. Η Σελήνη σταθεροποιεί τη Γη καθώς περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της, βοηθώντας μας να έχουμε ένα σταθερό κλίμα. Χωρίς αυτήν, η Γη θα ταλαντευόταν πιο ακανόνιστα. Οι εποχές, οι μέρες και οι νύχτες θα ήταν πολύ διαφορετικές.

Το άρθρο καταλήγει με τη διαπίστωση ότι  «Η Σελήνη είναι ο πιο στενός μας σύμμαχος στην απεραντοσύνη του Σύμπαντος, χωρίς την οποία η Γη θα ήταν ένα πολύ μοναχικό μέρος».


Ειδήσεις σήμερα:

Από 13 Σεπτεμβρίου τα νέα μέτρα - Τι θα ισχύει για τους ανεμβολίαστους - €10 τα rapid test - Πού απαιτείται μάσκα

Ζευγάρι με την Άννα-Μαρία Ηλιάδου ο Mad Clip - Δείτε βίντεο με τα «καυτά» φιλιά τους

ΑΑΔΕ - Ταμειακές μηχανές: Αντίστροφη μέτρηση για τη διασύνδεση με το Taxisnet
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr