Κορωνοϊός - «Λείπουν» ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί: «Φουντώνει» η συζήτηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας

Κορωνοϊός - «Λείπουν» ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί: «Φουντώνει» η συζήτηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας

«Ενεργή παρακαταθήκη» ενόψει του χειμώνα η νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Υγείας για τους υγειονομικούς η οποία ψηφίστηκε πριν τις διακοπές - Ποιες επαγγελματικές ομάδες είναι πιθανό να τους ακολουθήσουν

vaccination-0
Σε εξέλιξη βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η ενδοκυβερνητική συζήτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω επέκτασης του μέτρου της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες ομάδες πέραν των υγειονομικών, η οποία θα εξαρτηθεί ευθέως από την εξέλιξη του τέταρτου κύματος της πανδημίας στη χώρα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πρόκειται, άλλωστε, για μια συζήτηση, η οποία είχε εκκινήσει από τις αρχές του περασμένου Ιουλίου, οπότε και είχαν διατυπωθεί πολλές προτάσεις σχετικά με τις επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες που θα μπορούσαν να μετάσχουν στον πρώτο κύκλο του υποχρεωτικού εμβολιασμού, προκρίθηκε ωστόσο τότε -σε πρώτη φάση- το μέτρο να περιοριστεί στους επαγγελματίες της Υγείας, με την κυβέρνηση να ρίχνει το βάρος σε εκείνη τη φάση, στην εκστρατεία πειθούς.

Με δεδομένο, όμως, ότι η Ελλάδα χρειάζεται 1.000.000 εμβολιασμούς ακόμη, ενώ απέχει αρκετά από την επίτευξη του τείχους ανοσίας, ενεργοποιήθηκαν πλέον όλα τα σενάρια για την επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας, με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να επιβεβαιώνουν τις τελευταίες ώρες τις ζυμώσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης, μετά την πίεση του δέχεται το δημόσιο σύστημα Υγείας μετά το Δεκαπενταύγουστο.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αναδείξει το «ΘΕΜΑ», στην κυβερνητική λίστα των αρχών του καλοκαιριού, τους υγειονομικούς ακολουθούσαν οι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας ως προς το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού, ενώ είχε «παγώσει» τότε το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου στους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τους ΟΤΑ.

Κλείσιμο
Σε κάθε περίπτωση, η νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Υγείας, η οποία είχε ψηφιστεί πριν την ανάπαυλα των διακοπών (Άρθρο 206) για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών αποτελεί την «ενεργή παρακαταθήκη» ενόψει του χειμώνα.

Η εξέλιξη, ήδη, της πανδημίας θα επιβάλλει τελικά το εύρος της λίστας των υποχρεωτικών εμβολιασμών, όπως και τη σειρά προτεραιότητας, με το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, να εμφανίζεται αποφασισμένο για μια τέτοια προοπτική. «Ο σχεδιασμός και η πρόθεση που υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν είναι να πάμε σε ένα γενικό lockdown και σε γενικευμένους περιορισμούς σαν κι αυτούς που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα» ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, προκρίνοντας τη λύση των τοπικών lockdown σε περίπτωση που κάποια περιοχή εμφανίσει σημαντική επιβάρυνση.

Με διακηρυγμένο στόχο της κυβέρνησης να παραμείνουν «ανοιχτές» η κοινωνία και η οικονομία, ο κ. Οικονόμου επισήμανε πως «το εργαλείο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών είναι πάνω στο τραπέζι». «Είναι μια ανοιχτή πιθανότητα χωρίς αυτή τη στιγμή να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, για κάποια άλλη επαγγελματική κατηγορία ή οτιδήποτε. Γιατί όλα αυτά πρέπει και να μετρώνται και να σχεδιάζονται σωστά», σημείωσε ο ίδιος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε πως «υπάρχει ο νόμος και εφόσον οι συνθήκες το επιβάλουν μπορούμε να προχωρήσουμε σε επέκταση της υποχρεωτικότητας». Σύμφωνα, ωστόσο, με τον κ. Κοντοζαμάνη, «αυτή τη στιγμή όμως δεν υπάρχει καμία σκέψη ούτε κάποιο σχέδιο για επέκταση της υποχρεωτικότητας». «Όλες οι κρίσιμες δομές του κράτους είναι σε προτεραιότητα. Έχουμε το εργαλείο στη διάθεση μας και εφόσον χρειαστεί θα το ενεργοποιήσουμε. Αυτή τη στιγμή όλα αξιολογούνται, αλλά επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη και κανένα σχέδιο», κατέληξε.

Ως ισχυρό κίνητρο περιέγραψε την απώλεια εισοδήματος αναφορικά με το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως «αν αυτό κριθεί αναγκαίο από τους ειδικούς θα προχωρήσουμε και σε άλλες υπηρεσίες», ενώ πρόσθεσε ότι «το να χάσει κανείς το εισόδημά του είναι ένα πολύ ισχυρό κίνητρο να κάνει το εμβόλιο. Αυτό αποδείχθηκε από το άλμα που έγινε στα ποσοστά εμβολιασμούς στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Προσδοκούμε ο εμβολιασμός να επιταχυνθεί και στο λοιπό υγειονομικό προσωπικό, όπου φαίνεται ότι υπάρχει ένα χαμηλό ποσοστό, αλλά και σε άλλες κατηγορίες εργαζόμενων».

Σε ότι αφορά την ένταξη της εκπαιδευτικής κοινότητας στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας εξήγησε ότι «σε αυτή τη φάση κρίθηκε να προχωρήσουμε έτσι, με ένα αρκετά αυξημένο ποσοστό ελέγχων ώστε να μπορούμε να είμαστε περισσότερο ασφαλείς όταν θα επανέλθουν στις σχολικές αίθουσες τα παιδιά μας. Από εκεί και πέρα η προέκταση της υποχρεωτικότητας είναι κάτι που θα το δούμε».

Το φθινόπωρο, άλλωστε, θα αποτελέσει και τον χρόνο που θα κριθεί και η ένταξη στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής, δηλαδή όλους όσους έρχονται σε επαφή με το κοινό, κυρίως στο Δημόσιο Τομέα.

Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες

Οι προεργασίες, ωστόσο, έχουν ήδη αρχίσει στα εμπλεκόμενα υπουργεία, καθώς την νομολογία, αλλά και τον τρόπο αντικατάστασης εκείνων των εργαζόμενων που δεν συμμετάσχουν τελικά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό εξετάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, από χθες υπηρεσιακοί παράγοντες των Ενόπλων Δυνάμεων για το σύνολο του προσωπικού, πλην των υγειονομικών που έχουν ήδη ενταχθεί στο μέτρο.

Σήμερα, άλλωστε, δημοσιεύτηκε η σχετική απόφαση του Υπουργείου Υγείας, με την οποία ανακαλούνται όλες οι άδειες του υγειονομικού προσωπικού, με σκοπό την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς η χώρα έχει εισέλθει στο τέταρτο κύμα της πανδημίας. Συγκεκριμένα, από την 1η Σεπτεμβρίου, ανακαλούνται όλες οι κανονικές άδειες των εργαζομένων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, στο ΕΚΑΒ, στον ΕΟΔΥ και τις δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), καθώς συναγερμός έχει σημάνει για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, λόγω της επιστροφής των πολιτών από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Την ίδια ώρα, Αίτηση Ακύρωσης και Αίτηση Αναστολής κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και του μέτρου της υποχρεωτική άδειας άνευ αποδοχών για όσους εργαζόμενους στην Υγεία και στις Δομές Κοινωνικής Πρόνοιας δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2021, κατέθεσε σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ, με το σκεπτικό ότι «παραβιάζονται διεθνείς συμβάσεις που αναγνωρίζουν και προστατεύουν το δικαίωμα του ατόμου να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να αποφασίζει χωρίς άμεσες ή έμμεσες πιέσεις για κάθε θέμα που άπτεται της υγείας του».

Ειδήσεις σήμερα

Μητσοτάκης: Στο Μάτι μετρούσαμε φέρετρα κι όχι στρέμματα - Τσίπρας: Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη

Κορωνοϊός: Στα 3.273 τα νέα κρούσματα - 332 οι διασωληνωμένοι, 42 θάνατοι

Κορωνοϊός - Johnson & Johnson: Ως 9 φορές περισσότερα αντισώματα παράχθηκαν μετά απο δεύτερη δόση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης