Λίγες ημέρες έχουν μείνει για το άνοιγμα των
σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει το πλαίσιο λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων, ωστόσο δεν λείπουν οι ενστάσεις.
Γονείς καθώς και μερίδα ειδικών εκφράζουν προβληματισμό για την κατάσταση που θα επικρατήσει στα σχολεία, εν μέσω του τέταρτου κύματος της πανδημίας, που αυτήν τη στιγμή «οδηγεί» η πολύ μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα,
ενώ στο βάθος «αχνοφαίνεται» και η υπό διερεύνηση μετάλλαξη M.
Όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής, οι εκπαιδευτικοί
θα προσέρχονται στα σχολεία με πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή εφόσον είναι ανεμβολίαστοι με βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, δύο φορές την εβδομάδα.
Θα κλείσουν σχολεία εάν χρειαστεί
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αναφερόμενη στο άνοιγμα των σχολείων σε λίγες ημέρες είπε ότι ξεκινάμε με πολύ προσεκτικά μέτρα και αναλόγως με τις εξελίξεις, θα γίνονται παρεμβάσεις. «Φυσικά αν δούμε ότι υπάρχει μετάδοση, θα κλείσουν τα σχολεία… Θα παρακολουθήσουμε. Αν υπάρχουν πολλά κρούσματα στα σχολεία θα δούμε αν υπάρξουν αλλαγές. Εγώ δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν τόσα πολλά κρούσματα» σημείωσε χαρακτηριστικά το Σάββατο η κυρία Γκάγκα.
Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ce1ccnuxpg5d-st)
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τμήματα θα κλείνουν με 50% συν ένα κρούσματα δηλαδή με πάνω απο τους μισούς μαθητές να έχουν διαγνωστεί με κοβιντ ωστόσο τηλεκπαίδευση δεν θα προβλέπεται για τους ασθενείς αλλά μόνο στην περίπτωση που θα κλείνει ολόκληρο το τμήμα.
Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα πρέπει να προσέρχονται με βεβαιώσεις 2 αρνητικών self test την εβδομάδα που θα τα προμηθεύονται δωρεάν από τα φαρμακεία. Σε περίπτωση που εμφανιστεί κρούσμα στο τμήμα τους
θα υποβληθούν μέσα σε μια εβδομάδα σε άλλα 2 εργαστηριακά τεστ σε σταθερά σημεία του ΕΟΔΥ εκτός του σχολικού ωραρίου.
Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μαθητές εάν εμφανιστεί κρούσμα στην τάξη τους θα πρέπει την ιδία εβδομάδα να κάνουν δυο self test.
Πάντως, τεστ σε όλους εμβολιασμένους και μη με κρούσματα ή χωρίς κρούσματα ζητά η ΟΛΜΕ για τη μέγιστη δυνατή προστασία στη λειτουργία σχολείων. «Υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα και εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί να νοσήσουν να είναι ασυμπτωματικοί ή ως κρούσματα με πολύ χαμηλό ιικό φορτίο. Και στις δυο περιπτώσεις μεταδίδουν τον ιό»,αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.
Την ίδια ώρα πάντως, τα δεδομένα του καλοκαιριού είναι ανησυχητικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η αύξηση κρουσμάτων τους τελευταίους μήνες σε παιδιά ήταν ραγδαία. Πιο συγκεκριμένα, η «έκρηξη» κρουσμάτων στις ηλικίες έως 17 ετών καταγράφηκε τον Ιούλιο.
Αναλυτικά:
Απρίλιος 6.802
Μάιος 9.011
Ιούνιος ήταν 2.962
Ιούλιος 13.948