Συνεχίζονται οι κραδασμοί σε κυβέρνηση και κόμμα
Δεν λέει να σβήσει η φωτιά που άναψε στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος καθώς ο ένας μετά τον άλλο οι βουλευτές εκφράζουν την διαφωνία τους με τον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση την υπόθεση Ζίμενς και την κάλυψη που πρόσφερε το Μέγαρο Μαξίμου στον υπουργό Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη.
Είναι η πρώτη φορά που η έντονη δυσαρέσκεια των βουλευτών αγγίζει τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή.
Δεν λέει να σβήσει η φωτιά που άναψε στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος καθώς ο ένας μετά τον άλλο οι βουλευτές εκφράζουν την διαφωνία τους με τον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση την υπόθεση Ζίμενς και την κάλυψη που πρόσφερε το Μέγαρο Μαξίμου στον υπουργό Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη.
Είναι η πρώτη φορά που η έντονη δυσαρέσκεια των βουλευτών αγγίζει τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή. Χαρακτηριστικές είναι από αυτή την άποψη οι δηλώσεις που έκανε χθες ο πρώην υπουργός κ. Σάββας Τσιτουρίδης ο οποίος έθεσε εμμέσως θέμα αποτελεσματικότητας της κομματικής καθοδήγησης χωρίς να εξαιρέσει τον κ. Καραμανλή ενώ παράλληλα διαφώνησε με τις μεθόδους κομματικής πειθαρχίας. «Απαιτείται μια ενιαία δράση επί της πολιτικής μας και επί της στηρίξεως του έργου μας, η οποία ενιαία δράση απαιτεί πολιτική καθοδήγηση, η οποία δεν είναι επαρκής σήμερα στην κοινοβουλευτική μας ομάδα» δήλωσε στο ραδιόφωνο του Alpha.
Σε ερώτηση εάν αυτή η ανεπάρκεια είναι θέμα γραμματέα ή πρωθυπουργού, ο κ. Τσιτουρίδης είπε ότι «είναι θέμα όλων μας» ενώ πρόσθεσε ότι «το ζήτημα που έχει προκύψει δεν ξεπερνιέται ούτε απειλώντας για διαγραφές ούτε επιβάλλοντας την σιωπή». Η δήλωση του κ. Τσιτουρίδη ήλθε σε μία στιγμή που ο άξονας Μαξίμου-Ρηγίλλης προσπαθεί να επιβάλλει «σιωπητήριο» στους βουλευτές όπως φάνηκε και από την προχθεσινή παρέμβαση του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας κ. Γιάννη Τραγάκη στον βουλευτή κ. Σίμο Κεδίκογλου ο οποίος «τόλμησε» να πει ότι έχει πολιτική ευθύνη ο κ. Λιάπης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να αποπεμφθεί ο κ. Πέτρος Τατούλης ο οποίος την Δευτέρα ζήτησε την παραίτηση του κ. Λιάπη λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση Ζίμενς. Επίσης ο κ. Ρουσόπουλος αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση έχει επιβάλλει κομματική πειθαρχία και αμφισβήτησε ακόμη και το ότι αντιδρούν οι βουλευτές. Ο κ. Ρουσόπουλος παίζει με τις λέξεις αφού είναι σαφές ότι στα τρία κρίσιμα νομοσχέδια του περασμένου εξαμήνου στο ασφαλιστικό, στην σύμβαση του ΟΤΕ με την Deutche Telecom και στο χωροταξικό οι βουλευτές ψήφισαν με κομματική πειθαρχία. Ο ίδιος ο κ. Ρουσόπουλος όταν είχε ερωτηθεί παλαιότερα απέφευγε συστηματικά να δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας.
Το κυβερνητικό επιτελείο έχει χάσει τον έλεγχο των εξελίξεων. Οι βουλευτές δεν υπακούουν στα κελεύσματα της ηγεσίας γιατί δέχονται την πίεση των ψηφοφόρων τους: «Πηγαίνουμε στις περιφέρειες μας και μας λένε πουλημένους» έλεγε βουλευτής στο καφενείο της Βουλής. Ήδη το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται σενάρια εξόδου από την κρίση στα οποία περιλαμβάνεται και ανασχηματισμός που θα εκτονώσει την εσωκομματική δυσαρέσκεια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr