EUMED 9: Κρίσιμη σύνοδος με τον Μακρόν στην Αθήνα, μετά τη «βόμβα» της AUKUS

EUMED 9: Κρίσιμη σύνοδος με τον Μακρόν στην Αθήνα, μετά τη «βόμβα» της AUKUS

Με τη συμμετοχή Μακρόν, Ντράγκι, Αναστασιάδης, Σάντσεθ, Ούρσουλα Φον Ντερ - Μηνύματα από την Αθήνα στη διεθνή κοινότητα λίγα 24ωρα μετά τη σύμπραξη που τάραξε τα νερά της παγκόσμιας διεθνούς τάξης -  Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και απαγορεύσεις - Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

EUMED 9: Κρίσιμη σύνοδος με τον Μακρόν στην Αθήνα, μετά τη «βόμβα» της AUKUS
Στο πλέον ενδιαφέρον διεθνολογικά momentum των αρχών του 21ου αιώνα διεξάγεται σήμερα στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Σύνοδος Κορυφής των κρατών-μελών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED9), ελάχιστα εικοσιτετράωρα μετά τη γένεση του τριμερούς σχήματος ασφάλειας AUKUS, με στρατηγικούς εταίρους τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Μεγάλη Βρετανία.

Η αγγλοσαξωνικών καταβολών περιφερειακή σύμπραξη τάραξε τα νερά της παγκόσμιας διεθνούς τάξης, προκαλώντας έναν εκκωφαντικό αντίλαλο με αφετηρία την Ουάσιγκτον, μολονότι το πεδίο ενδιαφέροντος για τους διεθνείς αναλυτές μεταφέρεται σήμερα επί ελληνικού εδάφους. Τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας δεν έλκουν μόνο τα ονόματα των συμμετεχόντων, όπως του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, αλλά πρωτίστως το μείζον διακύβευμα, που δεν είναι άλλο από την νέα τροπή των βορειοατλαντικών σχέσεων, οι οποίες ζουν τον μεγαλύτερο κλυδωνισμό τους από την εποχή Τρούμαν.

Και αυτό γιατί για πρώτη φορά οι ΗΠΑ επιλέγουν το ρόλο συμβαλλόμενου μέρους σε τριμερές σχήμα πέραν του Ατλαντικού ερήμην της Ευρώπης, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα το ρίσκο ισχυρών αναταράξεων στην παραδοσιακή τους σχέση, δεδομένου ότι τα ηνία της Γηραιάς Ηπείρου περνούν άτυπα στα χέρια της «μεγάλης χαμένης» Γαλλίας, μετά την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από τη γερμανική καγκελαρία. Και αυτό γιατί, η σύμπραξη ασφάλειας AUKUS συνοδεύτηκε από την ακύρωση της συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Αυστραλίας για την προμήθεια της δεύτερης υποβρυχίων ύψους 50 δις ευρώ, κίνηση η οποία έχει εξοργίσει το Παρίσι, το οποίο έκανε λόγο -μέσω του Υπουργού Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λεντριάν- για «πισώπλατη μαχαιριά», αποτυπώνοντας ευκρινώς το οργισμένο κλίμα που επικρατεί στη γαλλική πρωτεύουσα.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cebe6dab5ii9-st)


Ταυτόχρονα, η άγνοια που δήλωσε αναφορικά με τις διεργασίες για την σύμπραξη ασφάλειας AUKUS ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, όπως και το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν ενημερώθηκε για το σχέδιο αυτό και βρισκόμαστε σε επαφές για να αναλύσουμε καλύτερα αυτήν την συμμαχία», όπως τόνισε ο Πέτερ Στάνο, αφήνουν μια πρώτη πικρή γεύση στα χείλη των Βρυξελλών, όταν μόλις χθες η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προανήγγειλε την νέα δήλωση ΕΕ-ΝΑΤΟ μέχρι το τέλος του έτους με ζητούμενο μια «ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική», παράλληλα με την ανάληψη πρωτοβουλίας επί της γαλλικής Προεδρίας για τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής σε επίπεδο ηγετών κρατών για την «ευρωπαϊκή άμυνα».

Υπό αυτό το πρίσμα, η ταυτόχρονη παρουσία της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν αλλά και του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα αποκτά διεθνή εμβέλεια, αλλά αναβαθμισμένο γεωπολιτικό status, καθώς τα πρώτα μηνύματα προς την άλλη άκρη του Ατλαντικού αναμένεται να εκτοξευθούν μαζικά -ακόμη και υπαινικτικά- από την ελληνική πρωτεύουσα. Η συμμετοχή, άλλωστε, του συνόλου των ηγετών του Ευρωπαϊκού Νότου στη Σύνοδο της Αθήνας, με διευρυμένη μάλιστα σύνθεση (με την συμμετοχή Κροατίας και Σλοβενίας), της οποίας υπεραμύνθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στην 85η ΔΕΘ, αλλάζουν άρδην τους συσχετισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά το δυνητικό πεδίο δράσης για τον Ευρωπαϊκό Νότο.

Κενό ασφάλειας

Συγκεκριμένα, αν και στην επίσημη ατζέντα της Συνόδου κυριαρχούν η κλιματική αλλαγή, η βιοποικιλότητα, η μετανάστευση και η πολιτική προστασία, το κενό ασφάλειας που δημιούργησε η ηχηρή αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, σημαίνοντας τέλος εποχής για την παρουσία της στην Μέση Ανατολή, αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις στο περιθώριο των εργασιών. Με τη Γαλλία να προβάλει ως η ισχυρότερη περιφερειακή δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο, μια πιο αποφασιστική έκφραση του συνασπισμού του Ευρωπαϊκού Νότου θα μπορούσε να αποτελέσει μια πρώτης τάξεως εξισορρόπηση στην απουσία των ΗΠΑ στο εξής στην ευρύτερη περιοχή, με τη στάση της Τουρκίας να παραμένει προσώρας ως ερωτηματικό.

Παράλληλα, η επιστροφή σε περιφερειακά σχήματα, όπως η AUKUS, νομιμοποιεί τον Ευρωπαϊκό Νότο σε διαπραγματεύσεις περιφερειακού επιπέδου σε ζητήματα ζωτικού του ενδιαφέροντος, όπως το ενεργειακό, το διαμετακομιστικό εμπόριο και το προσφυγικό, αλλά και εντείνει την πίεση προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την υλοποίηση της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, μετά την πλήρη μετατόπιση του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ στην Ασία. Η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων των ΗΠΑ, άλλωστε, στον Ειρηνικό, γνωστή ως Asian Pivot, συνιστά μέρος της εξωτερικής πολιτικής της Προεδρίας Ομπάμα, την οποία κληρονόμησε ο σημερινός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υποβαθμίζοντας τη σημασία του «παλιού (ευρωπαϊκού) κόσμου» για την Ουάσιγκτον.

Η Ελλάδα στον Ειρηνικό

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, στις στενές ελληνοσινικές σχέσεις αναφέρθηκε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας – Κίνας. «Ο Πολιτισμός και ο Τουρισμός, είναι δύο αιχμές των ελληνοκινεζικών σχέσεων, οι οποίες μάλιστα αλληλοτροφοδοτούνται» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και εκτίμησε πως «όσο μία χώρα προκαλεί το ενδιαφέρον μιας άλλης, τόσο ελκυστικότερος προορισμός γίνεται. Γι΄ αυτό και στόχος της Ελλάδας είναι, του χρόνου, να υποδεχτεί τους περισσότερους Κινέζους φίλους από ποτέ». Μάλιστα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαιρέτησε την εκδήλωση επιλέγοντας ως επίλογο τη ρήση του Σωκράτη: «το πολυτιμότερο απόκτημα είναι ο σταθερός φίλος», υπογραμμίζοντας τη διαχρονικότητα των ελληνοσινικών σχέσεων.

Επιπρόσθετα, η επιλογή ανάσχεσης της Κίνας μέσω της σύμπραξης ασφάλειας AUKUS της Ουάσιγκτον (δεύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ μετά την ανάσχεση της ΕΣΣΔ από τον Πρόεδρο Νίξον με στρατηγικό εταίρο τότε την Κίνα) έχει κινητοποιήσει και το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς συνάντηση με τους Πρέσβεις κρατών-μελών της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας ASEAN (Βιετνάμ, Ινδονησίας, Ταϊλάνδης και Φιλιππίνων) που εδρεύουν στην Αθήνα θα έχει σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με αντικείμενο την ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας με τις χώρες της ΝΑ Ασίας, καθώς και τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, η φιλοξενία της Συνόδου Κορυφής των κρατών- μελών του Ευρωπαϊκού Νότου (EUMED9) φέρνει μοιραία σήμερα την Αθήνα στο επίκεντρο του παγκόσμιου, γεωπολιτικού ενδιαφέροντος υπενθυμίζοντας -μετά νέα δεδομένα- τη νευραλγική θέση της Ελλάδας, εμπορικά και ενεργειακά, στον παγκόσμιο χάρτη.

Όλο το πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 12:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.

Στις 14:15 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργο της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στις 15:30 θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής με θέμα την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις στην Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχει και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Στις 17:00 θα αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής EUMED 9, στην οποία θα λάβουν μέρος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα και ο Υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

Στις 19:40 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις 20:30 οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο EUMED 9 θα παρακαθήσουν σε δείπνο.



Ειδήσεις σήμερα

«Παιχνίδια ψυχρού πολέμου»: Πως βλέπουν αναλυτές το... χτίσιμο του μετώπου ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας κατά της Κίνας

Επίθεση με βιτριόλι: Σεσημασμένη για απάτες η χαρτορίχτρα που επηρέαζε την Έφη


Πρώτη δημοσκόπηση μετά τη ΔΕΘ: Μπροστά η ΝΔ με διαφορά 11,9% στην πρόθεση ψήφου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης